Wnętrze upieczonego sera camembert jest jak mleko. Z tym, że lepi się do ust, świdrując wszystkie zmysły.
Pieczony camembert to klasyk, który smakuje dobrze w każdym wydaniu. Jak to w przypadku serów podpuszczkowy, świetnie smakuje z zestawieniem słodkiego i kwaśnego. W tym przypadku postawiłem na winogrona i rześką limonkę podawaną w dwóch formach: soku i zapiekanych plastrów, które należy oblizywać jedząc tę małą-wielką przyjemność.

Pieczony camembert z winogronami, limonką i jałowcem
2 porcje
1 camembert (120 g)
1 limonka
2 gałązki (140 g) czerwonych winogron
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka ziaren jałowca
sól morska, świeżo mielony pieprz
pieczywo. do podania
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Połowę limonki pokrój na bardzo cienkie plastry. Drugą połowę zachowaj na później.
2. Camembert przełóż do naczynia do zapiekania. Wokół ułożyć winogrona i plastry limonki. Posyp ser jałowcem. Wszystko skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.
3. Piecz przez 20 minut, aż ser po dotknięciu będzie dyndać się jak świeżo upieczony sernik. Danie skrop sokiem z pozostałej z limonki i natychmiast podawaj.
Rady/porady
Jeśli chcesz, by twoje winogrona były miękkie, przekrój je na pół.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
8 komentarzy
Czy zamiast winogrom można dać świeżą żurawinę?
Tak, ale wtedy sugeruję dodać miodu
Kolacja na 9 osob ogarnięta bliskawicznie. Szal, hit, sztos! Pycha! Dziękuję serdecznie. 🙂
Cieszę się!
A jak by tutaj pasowała feta zamiast camemberta?Warto spróbować?
Tak, można oczywiście. Dodałbym jeszcze miodu wtedy
Czy zamiast limonki można dać cytrynę?
Można, ale nie będzie aż tak aromatycznie