Pieczony camembert z winogronami, limonką i jałowcem

Wnętrze upieczonego sera camembert jest jak mleko. Z tym, że lepi się do ust, świdrując wszystkie zmysły.

Pieczony camembert to klasyk, który smakuje dobrze w każdym wydaniu. Jak to w przypadku serów podpuszczkowy, świetnie smakuje z zestawieniem słodkiego i kwaśnego. W tym przypadku postawiłem na winogrona i rześką limonkę podawaną w dwóch formach: soku i zapiekanych plastrów, które należy oblizywać jedząc tę małą-wielką przyjemność.

Pieczony camembert z winogronami, limonką i jałowcem 1

Pieczony camembert z winogronami, limonką i jałowcem
2 porcje
1 camembert (120 g)
1 limonka
2 gałązki (140 g) czerwonych winogron
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka ziaren jałowca
sól morska, świeżo mielony pieprz
pieczywo. do podania

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Połowę limonki pokrój na bardzo cienkie plastry. Drugą połowę zachowaj na później.

2. Camembert przełóż do naczynia do zapiekania. Wokół ułożyć winogrona i plastry limonki. Posyp ser jałowcem. Wszystko skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.

3. Piecz przez 20 minut, aż ser po dotknięciu będzie dyndać się jak świeżo upieczony sernik. Danie skrop sokiem z pozostałej z limonki i natychmiast podawaj.

Rady/porady
Jeśli chcesz, by twoje winogrona były miękkie, przekrój je na pół.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

17 komentarzy

Anna 20 października, 2022 - 7:26 pm

Czy zamiast winogrom można dać świeżą żurawinę?

Reply
rozkoszny 21 października, 2022 - 5:29 pm

Tak, ale wtedy sugeruję dodać miodu

Reply
Marta 22 października, 2022 - 3:58 pm

Kolacja na 9 osob ogarnięta bliskawicznie. Szal, hit, sztos! Pycha! Dziękuję serdecznie. 🙂

Reply
rozkoszny 22 października, 2022 - 7:15 pm

Cieszę się!

Reply
Alicja 26 października, 2022 - 4:32 pm

A jak by tutaj pasowała feta zamiast camemberta?Warto spróbować?

Reply
rozkoszny 27 października, 2022 - 10:53 am

Tak, można oczywiście. Dodałbym jeszcze miodu wtedy

Reply
Ania 14 lutego, 2023 - 10:01 am

Czy należy piec pod przykryciem czy bez?

Reply
rozkoszny 14 lutego, 2023 - 11:14 am

Bez

Reply
Ola 3 kwietnia, 2023 - 12:02 pm

Czy można użyć zielonych winogron bezpestkowych?

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2023 - 5:58 pm

Tak, można

Reply
Justyna 27 października, 2022 - 7:48 pm

Czy zamiast limonki można dać cytrynę?

Reply
rozkoszny 29 października, 2022 - 11:10 am

Można, ale nie będzie aż tak aromatycznie

Reply
Aleks 2 września, 2023 - 8:38 am

Z czym najlepiej podawać camembert? Jako obiad? Jako wytrawny deser?

Reply
rozkoszny 10 września, 2023 - 4:12 pm

Jako przystawkę lub albo część kilku dań tworzących danie główne

Reply
Adam 31 marca, 2024 - 3:15 am

OMG ale to było dobre. Winogrona nabierają niemalże konfiturowego smaku, nałożenie ich wraz z camembertem na pieczywo tworzy wspaniałe smakowe uniesienie. Zamoczenie pieczywka w soku, który zebrał się na dnie naczynia daje nieziemską słodycz. To danie to niesamowita gra słodyczy z pieczonym serem. 10/10

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2024 - 4:27 pm

<3

Reply
Edyta 7 kwietnia, 2024 - 5:31 pm

Jakiej firmy camembert?

Reply

Leave a Comment