Wnętrze upieczonego sera camembert jest jak mleko. Z tym, że lepi się do ust, świdrując wszystkie zmysły.
Pieczony camembert to klasyk, który smakuje dobrze w każdym wydaniu. Jak to w przypadku serów podpuszczkowy, świetnie smakuje z zestawieniem słodkiego i kwaśnego. W tym przypadku postawiłem na winogrona i rześką limonkę podawaną w dwóch formach: soku i zapiekanych plastrów, które należy oblizywać jedząc tę małą-wielką przyjemność.
Pieczony camembert z winogronami, limonką i jałowcem
2 porcje
1 camembert (120 g)
1 limonka
2 gałązki (140 g) czerwonych winogron
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka ziaren jałowca
sól morska, świeżo mielony pieprz
pieczywo. do podania
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Połowę limonki pokrój na bardzo cienkie plastry. Drugą połowę zachowaj na później.
2. Camembert przełóż do naczynia do zapiekania. Wokół ułożyć winogrona i plastry limonki. Posyp ser jałowcem. Wszystko skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.
3. Piecz przez 20 minut, aż ser po dotknięciu będzie dyndać się jak świeżo upieczony sernik. Danie skrop sokiem z pozostałej z limonki i natychmiast podawaj.
Rady/porady
Jeśli chcesz, by twoje winogrona były miękkie, przekrój je na pół.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
17 komentarzy
Czy zamiast winogrom można dać świeżą żurawinę?
Tak, ale wtedy sugeruję dodać miodu
Kolacja na 9 osob ogarnięta bliskawicznie. Szal, hit, sztos! Pycha! Dziękuję serdecznie. 🙂
Cieszę się!
A jak by tutaj pasowała feta zamiast camemberta?Warto spróbować?
Tak, można oczywiście. Dodałbym jeszcze miodu wtedy
Czy należy piec pod przykryciem czy bez?
Bez
Czy można użyć zielonych winogron bezpestkowych?
Tak, można
Czy zamiast limonki można dać cytrynę?
Można, ale nie będzie aż tak aromatycznie
Z czym najlepiej podawać camembert? Jako obiad? Jako wytrawny deser?
Jako przystawkę lub albo część kilku dań tworzących danie główne
OMG ale to było dobre. Winogrona nabierają niemalże konfiturowego smaku, nałożenie ich wraz z camembertem na pieczywo tworzy wspaniałe smakowe uniesienie. Zamoczenie pieczywka w soku, który zebrał się na dnie naczynia daje nieziemską słodycz. To danie to niesamowita gra słodyczy z pieczonym serem. 10/10
<3
Jakiej firmy camembert?