Baba Wielkamocna z lukrem i maślaną kruszonką

Baba maślana, lekka jak puch, osłodzona śnieżnobiałym lukrem, do którego lepią się kawałki chrupiącej kruszonki pachnącej masłem i przypominającej złotą koronę. Baba Wielkamocna. Zdziała cuda, obiecuję.

Nic nie robi tak dobrze ciastu drożdżowemu jak dodatkowa porcja masła. Dzięki niemu wypiek rozpływa się w ustach jest lekki i wilgotny, a do tego zachowuje dłużej świeżość. Gdy posypie się go jeszcze maślaną kruszonką, która nie wiadomo czemu nieczęsto zdobi baby (a przecież kobiety lubią diamenty), jest już rozkosznie do granic kulinarnego rozpasania.

Nie lubię przesadzić z ilością drożdży oraz zbyt szybką fermentacją. Ciasto wtedy nieprzyjemnie pachnie, przypominając browar, tracąc swoją niewinności. Lepiej ograniczyć ich ilość i wydłużyć proces wyrastania, schładzając ciasto w lodówce. Potem się jeszcze rozrośnie, będzie duża i puszysta. O ogromnej – rozkosznej – mocy, obiecuję.

Baba Wielkamocna z lukrem i maślaną kruszonką 4

Baba Wielkamocna z lukrem i maślaną kruszonką
Ciasto drożdżowe
2 ⅓ szklanki (300 g) mąki pszennej chlebowej (typ 650)
¼ szklanki (50 g) cukru
1 opakowanie (7 g) drożdży suchych
⅛ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
⅓ szklanki (80 ml) mleka
2 duże jajka “zerówki”
150 g masła, z lodówki

Maślana kruszonka
50 g masła,
50 g cukru (w tym cukier waniliowy)
100 g mąki

Lukier
150 g cukru pudru
4 – 5 łyżek soku z cytryny

1. W mikserze wymieszaj mąkę, cukier, suche drożdże i sól. Dodaj mleko, 2 jajka i kontynuuj miksowanie do otrzymania gładkiej masy (5 minut mikserem lub 8 minut ręcznie).

2. Wyjmij masło z lodówki i ubij je wałkiem, aby zrobiło się plastyczne, ale wciąż chłodne. Porwij je na kawałki i nie przerywając mieszania, dodawaj powoli kawałek po kawałku do ciasta. Po dodaniu całego masła wyrabiaj, aż do wchłonięcia całego przez ciasto. Finalnie nie będzie one gładkie i elastyczne ze względu na dużą ilość masła -nie ma czego się bać. Gotowe ciasto przełóż do naoliwionej miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na całą noc w lodówce lub na 1 1/2–2 h w temperaturze pokojowej.

3. Kolejnego dnia ciasto wyjmij z lodówki i odstaw na 30 minut, następnie krótko wyrób. Wysmaruj masłem formę na babkę 22 cm i oprósz dokładnie mąką. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i odstaw na 1 godzinę pod przykryciem.

4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza góra-dół. Piecz babę przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Przestudź 10 minut, a następnie wyjmij z formy i wystudź całkowicie. Jeśli chcesz, aby baba była idealnie równa, odetnij odstającą górę.

5. W międzyczasie przygotowywania ciasta drożdżowego zrób kruszonkę. 20 minut przed rozpoczęciem pracy wyjmij masło z lodówki. Rozetrzyj masło z cukrem i dosyp mąkę. Połącz je i uformuj w kulę. Włóż do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 10 minut. Rozkrusz na papierze do pieczenia na duże okruchy. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 10-15 minut do zarumienienia. Wystudź całkowicie.

6. Przygotuj lukier. Sok z cytryny podgrzej w garnuszku i dolewaj go stopniowo do cukru pudru, tak aby uzyskać preferowaną konsystencję. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodaj jeszcze soku, a w przypadku zbyt rzadkiej konsystencji, wsyp więcej cukru pudru. Wystudzoną babę udekoruj lukrem i od razu obsyp przygotowaną kruszonką. Podawaj na wielkanocnym stole lub bez okazji. Świetnie komponuje się z konfiturą truskawkową i rabarbarową!

Rady/porady: jeśli przygotowujesz ciasto bez robota, użyj miękkiego masła i nie zawahaj podsypać ciasta mąką w razie zbytniego klejenia się do rąk.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Baba Wielkamocna z lukrem i maślaną kruszonką 5

Baba Wielkamocna z lukrem i maślaną kruszonką 6

Drożdżowa Babka Wielkanocna z kruszonką – przepis krok po kroku
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

55 komentarzy

Jass 1 kwietnia, 2018 - 2:33 pm

Kiedy po pierwszym kęsie mama stwierdza, że babka przywołuje wspomnienie ciasta drożdżowego robionego przez jej babcię, a twoja babcia pyta o przepis… chyba nie ma lepszej rekomendacji! Pulchne i lekkie, a zarazem zwarte i wilgotne cudo, które z pewnością będzie gościło na stole nie raz. W mojej wersji bez lukru i kruszonki, ale za to oprószona warstwą cukru pudru.

Reply
rozkoszny 1 kwietnia, 2018 - 2:37 pm

Bardzo się cieszę, że zasmakowało całej rodzinie. Wesołych świąt 😊🍴

Reply
Ania 2 kwietnia, 2021 - 2:14 am

Coasto zwiększyło objętość po 2 godzinach teraz jest w piekarniku i nie rośnie. Uwielbiam drożdżowe ciasto ale nigdy mi się nie udaje. Zawsze zakalec

Reply
Monika 16 kwietnia, 2019 - 9:36 am

Masło o zawartosci tłuszczu min. 82% czy dowolna kostka , ktora nazywa sie masłem ? 🙂 Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2019 - 10:03 am

Masło zawsze 82% tłuszczu 😋

Reply
Monika 16 kwietnia, 2019 - 12:45 pm

Dziękuję za odpowiedź:-) Pozdrawiam

Reply
Agnieszka 11 kwietnia, 2020 - 2:01 pm

Co zrobić by nie wyschła?

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2020 - 2:02 pm

Owiń szczelnie folią lub przechowuj w zamkniętym pojemniku

Małgorzata 20 kwietnia, 2019 - 3:53 pm

Robię właśnie babę, ale nie ma czasu żeby schładzać ją całą noc. Czy mogę ją schłodzić krócej i czy to nie wpłynie na jej „kondycję” 🙂

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2019 - 3:54 pm

Może rosnąć w temperaturze pokojowej 2-3h,do podwojenia objętości ciasta. Lepiej smakuje całonocna, ale tak też będzie ok 🍴

Reply
Aneta 3 kwietnia, 2020 - 9:47 pm

Czy pasuje dodanie tutaj do ciasta soku lub skórki z cytryny? A jeśli tak, to w mniej więcej w jakiej ilości? 🙂

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2020 - 10:52 pm

Tak, jak najbardziej. Proszę dać 1 łyżeczkę skórki z cytryny

Reply
Aleksandra 3 kwietnia, 2020 - 10:42 pm

Czy można zrobić rozczyn normalnie na świeżych drożdżach :)?

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2020 - 10:52 pm

Tak, proszę dać ich 2x więcej, przygotowując wcześniej zaczyn

Reply
Cytryna 7 kwietnia, 2020 - 7:46 am

Nie przepadam za lukrem 😬 czy cukrem z lukru mogę doslodzic bardziej babe wewnątrz 😊?

Reply
rozkoszny 7 kwietnia, 2020 - 2:30 pm

Nie, cukier sprawi, że ciasto będzie zbyt rzadkie. polecam inną polewę, może czekoladową?

Reply
ALA 10 kwietnia, 2020 - 2:55 pm

Hej! Zrobilam juz Twoja szarlotke teraz czas na babe! Powiedz mi tylko czy moge uzyc zwyklej pszennej maki zamiast chlebowej? Nie udalo mi sie jej zdobyc…

Reply
rozkoszny 10 kwietnia, 2020 - 3:05 pm

Tak, może będzie trzeba jej odrobinę więcej podsypać

Reply
Julita 11 kwietnia, 2020 - 12:57 pm

Czy mozna użyć maki innego typu?

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2020 - 1:55 pm

Można użyć ew mąki o niższym typie, ale prawdopodobnie będzie trzeba jej więcej podsypać

Reply
Justyna 11 kwietnia, 2020 - 5:00 pm

Czy tortowa też się nada na tą babkę?

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2020 - 9:09 pm

Tak, jak najbardziej

Reply
Natalia 3 września, 2020 - 4:23 pm

Czy można dodać do ciasta na wierzchu owoce? Bardzo smakuje mi to ciasto. Jest takie delikatne i puszyste i chciałabym z niego zrobic ciasto drożdżowe z owocami. Myśli Pan, że to się sprawdzi?

Reply
rozkoszny 3 września, 2020 - 8:25 pm

tak, ale lepiej piec w tortownicy

Reply
ALEKSANDRA 14 marca, 2021 - 4:22 pm

Jest obłędna!
Upiekę ją ponownie na święta! 🙂

Reply
rozkoszny 14 marca, 2021 - 4:42 pm

cieszę się <3

Reply
Ania 2 kwietnia, 2021 - 2:51 am

Moj lukier zrobił się przezroczysty a nie biały może za długo ho gotowałam i twardy

Reply
rozkoszny 2 kwietnia, 2021 - 1:24 pm

lukier jest przeźroczysty jeśli dam za dużo płynu do lukru; nie powinniśmy też go gotowac

Reply
Przepisy na Wielkanoc, które nie są sałatką jarzynową - Rozkoszny 2 kwietnia, 2021 - 3:40 pm

[…] drożdżowa babka Wielkamocna z kruszonkową koroną […]

Reply
Kate 3 kwietnia, 2021 - 8:33 am

Babka popękała mi po bokach. Co mogłam zrobić źle…?

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2021 - 12:16 pm

co masz na myśli poprzez popękanie?

Reply
Natalia 13 kwietnia, 2022 - 9:32 am

Hej, czy jeśli chciałabym podzielić ciasto pomiędzy dwie foremki około 12cm, to czy powinnam zmienić czas pieczenia?:)

Reply
rozkoszny 13 kwietnia, 2022 - 11:36 am

Proszę monitorować 🙂

Reply
NATALIA 14 kwietnia, 2022 - 11:49 am

Dziękuję 🙂

Reply
Adrian 13 kwietnia, 2022 - 7:01 pm

Hej, chce ja trochę wzbogacić dodając rodzynki i żurawinę do ciasta. Myślisz ze namoczenie rodzynek w alkoholu może zaszkodzić ze względu na to ze ciasto będzie dojrzewać z nimi cała noc w lodowce ?

Dzięki za odpowiedz 😊

Reply
Martyna 14 kwietnia, 2022 - 4:47 am

Czy można dodać skórkę kandyzowaną z pomarańczy do ciasta? Jeśli tak to kiedy ?

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2022 - 10:21 am

Po wyrobieniu ciasta, przed wyrastaniem

Reply
Karolina 14 kwietnia, 2022 - 1:31 pm

Cześć! Jak myślisz czy mogę zacząć przygotowywać babkę w piątek, w sobotę upiec, a w niedzielę, podać? 🙂

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2022 - 3:42 pm

Cześć, można tak zrobić 🙂

Reply
Paulina 14 kwietnia, 2022 - 9:57 pm

Czy mogę ciasto wstępnie wyrobić w maszynie do chleba a później stopniowo, w trakcie mieszania dodawać masło?

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2022 - 3:20 pm

Nigdy nie używałem maszyny do chleba 🙂

Reply
Magda 15 kwietnia, 2022 - 9:45 am

Czesc,jak przygotować zaczyn ze swiezych drożdzy,ktory dodaje do ciasta? Boje sie,ze cos popsuje,prosze o pomoc🙃

Reply
Magdalena 15 kwietnia, 2022 - 11:37 pm

Dobry wieczór, również użyję świeżych drożdży, delikatnie podgrzeję mleko, dodam łyżeczkę cukru z ilości podanej w przepisie oraz drożdże – zgodnie z informacja od Pana Rozkosznego w komentarzu powyżej będzie to 14 gram, wymieszam i pod przykryciem poczekam aż drożdże”ruszą” dalsze kroki według receptury

Reply
Karolina 15 kwietnia, 2022 - 2:37 pm

Czy mogę użyć termomixa do wyrobienia ciasta?

Reply
Anna 16 kwietnia, 2022 - 3:44 pm

ja wyrobiłam ciasto w termomixie 🙂 wyszlo super

Reply
Magda 16 kwietnia, 2022 - 3:19 pm

Ciasto mi nie wyrasta…Pierwszy raz robię drożdżowe ciasto na suchych drożdżach, użyłam zimnego mleka… i co teraz? stoi już 3 h w temp pokojowej, czy wyrośnie w trakcie pieczenia?

Reply
Anna 16 kwietnia, 2022 - 3:48 pm

może masz za zimno, może drożdże były przeterminowane? rozgrzej piekarnik przez parę minut na najniższej temperaturze, wyłącz, włóż ciasto w misce do środka (miskę połóż na ściereczce, żeby nie stała bezpośrednio na gorącej blaszce) i zostaw na godzinę w zamkniętym piekarniku. powodzenia!

Reply
Lou 16 kwietnia, 2022 - 5:40 pm

Miałam takie same obawy, też pierwszy raz robiłam na suchych. Bardzo słabo rosło, po przełożeniu do formy to ledwo dałam radę rozciągnąć żeby całe dno przykryło. Ale trochę podrosło (formę trzymałam 1-1,5h nad piekarnikiem, akurat piekł się sernik), tak na 1/3-1/2 wysokości formy. A już po upieczeniu wygląda pięknie:)

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2022 - 8:06 pm

Ciasto powinno rosnąć. Czy drożdże były świeże?

Reply
Lou 16 kwietnia, 2022 - 3:56 pm

Babka bardzo słabo rośnie 🙁 przełożyłam już ciasto do formy, ale mam wrażenie, że jakoś go mało. Co zrobiłam źle? Nigdy nie piekłam nic na suchych drożdżach, więc pilnowałam robienia dokładnie wg przepisu, a boję się, że będzie klapa (chociaż pewnie i tak pyszna 😉 )

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2022 - 8:08 pm

Proszę dać jej czas 🙂

Reply
Lou 16 kwietnia, 2022 - 8:26 pm

Było jej mało i liczyłam się z tym, że po prostu zjemy pysznego placka, ale w trakcie pieczenia urosła. Jest wyśmienitą puszystą chmurką 😋

Reply
Magda 17 kwietnia, 2022 - 1:03 am

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Ostatecznie wstawiłam ciasto już w formie do ciepłego piekarnika max 40 stopni (wcześniej nagrzany) i trochę wyrosło. Babka po upieczeniu wygląda ładnie, ale nie jest za wysoka. Mam nadzieję, że będzie smaczna. Drożdże nie były przeterminowane. Następnym razem spróbuję wyrabiać z ciepłym mlekiem i masłem, jeśli ciasto będzie miało wyrastać w temp. pokojowej lub użyje świeżych drożdży.

Reply
Magda 17 kwietnia, 2022 - 5:27 pm

Babka okazała się przepyszna. Najlepsza ze wszystkich świątecznych ciast w tym roku. Maślana, delikatna, wilgotna.

Reply
rozkoszny 18 kwietnia, 2022 - 11:25 am

Bardzo się cieszę!

Reply

Leave a Comment