Inna Panna Cotta. Bo z nadającą jej rześkości maślanką i bajecznie różanym smakiem. Usztywnioną agarem zamiast żelatyną, co czyni z niej w końcu deser wegetariański – na miarę naszych czasów.
Panna Cotta to deser zalatujący myszką. Smaczny, ale nigdy nie odbierający dechu w piersiach. W szczególności, gdy serwowany w polskich (włoskich) restauracjach. Widząc ją w menu, momentalnie wiem, że nie mogę spodziewać się niczego ekscytującego po posiłku. Panna Cotta jest po prostu nudna, to droga na skróty.
Lubię wyzwania, więc postanowiłem stworzyć przepis na pannę cottę, która zasmakuje nawet mi i będzie szła z duchem czasu (czy ktoś jeszcze chce używać żelatyny, sproszkowanych kości zwierząt?). Okazało się to prostsze niż wydaje. Sekretem panny cotty jest świeży i dobry nabiał, którego nie można zagotować, bo traci swój unikatowy smak. Moim zdaniem sama śmietanka z cukrem jest mało pociągająca, więc mieszam ją z rześką maślanką sprawiającą, że deser staje się bardziej zniuansowany.
Tak, jak w wielu przepisach można zastąpić laskę wanilii tańszymi zamiennikami, np. ekstraktem lub cukrem waniliowym, to tutaj byłaby to znacząca strata. Mnogość ciapek wanilii sprawia, że panna cotta staje się wyjątkowa.
Nie ma udanej panna cotty bez owocowego sosu. U mnie są to po prostu maliny ugniecione z wodą różaną, które wprowadzają deser w bardzo subtelne i romantyczne rejony aka to świetny pomysł na zwieńczenie kolacji dla ukochanej osoby.
Inna Panna Cotta: z maślanką i różanymi malinami
4 porcje
1 łyżeczka (2 g) agaru agaru w proszku
¼ szklanki wody
2 szklanki (500 g) śmietany kremówki 36% lub 30%
¼ szklanki (50 g) cukru
⅛ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1 laska wanilii
1 szklanka (230 g) maślanki
½ łubianki (250 g) malin
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka wody różanej
1. Agar zalej wodą. Dodaj ½ szklanki kremówki, cukier, sól i ziarenka z laski wanilii – w filmie pokazuję, jak je wyjąć z laski. Zagotuj i gotuj około 3 – 4 minuty na małym ogniu, aż agar całkowicie się rozpuści.
2. Wlej resztę kremówki i maślankę. Dobrze wymieszaj. Przelej waniliową masę do pucharków lub filiżanek (jeśli chcesz wyjmować z nich pannę cottę, posmaruj je cienko olejem roślinnym o neutralnym smaku, np. rzepakowym). Odstaw do lodówki do stężenia na minimum godzinę.
3. Maliny rozgnieć za pomocą widelca z syropem klonowym i wodą różaną tak, by puściły sok.
4. Panna cottę podawaj z różanymi malinami i ciesz się latem!
Rady/porady
Jeśli chcesz użyć żelatyny, będziesz jej potrzebować dwa razy więcej. Żelatynę zalej wodę i odstaw na 2 – 3 minuty do napęcznienia. Wlej ½ szklanki kremówki i zacznij gotować na umiarkowanym ogniu do momentu, aż żelatynowe grudki się nie rozpuszczą. W przeciwieństwie do agaru, nie możesz zagotować żelatyny.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
16 komentarzy
„Grudki” przez u, przez „ó” to małe miasteczka. 😉
Dzięki za czujność, już poprawione!
Gdzie i jaką najlepiej kupić wodę różaną ? Przepis bomba
Powinna być w każdym hipermarkecie na działach z żywnością orientalną, ale najłatwiej zamówić przez internet, np. z kuchni świata
A czy jeśli chciałabym użyć żelatyny zamiast agaru to powinnam dodać ja po zagotowaniu kremówki z cukrem i laska waniliową? 1 łyżeczka by wystarczyła?
Cała instrukcja pod przepisem w „Rady/porady” 🙂
A gdybym musiała jednak zgrzeszyć i sięgnąć po żelatynę, w jakiej ilości ją zastosować na te same proporcje innych składników?
Self-check, właśnie doczytalam porady dla mięsożernych! Wszystko jas s
Cześć, robiłem i jest przepyszna. Polecam !
Rozkoszny a będzie coś w tym roku z czerwonych porzeczek ? Krzaki aż uginają się od owoców i za 2 tygodnie będzie straszny wysyp. Liczę na Ciebie ! 🤣
Agar został całkowicie rozpuszczony, a mimo to deser ma delikatnie grudkowatą konsystencję, czy tak powinno być? Jeśli nie – co mogło być powodem? Pana cote na maślance już jadłam, to nie nowość. Twoja niestety mnie nie powaliła, jest jakaś taka płaska w smaku, jak na tle innych deserów, które już robiłam z tego bloga. To nie złośliwość, jestem wierną fanką, ale ten deser taki se 🙂
Hej, grudki mogły powstać przy gotowaniu maślanki – dlatego dodajemy ją po zdjęciu z ognia. Wcześniej agar musi być rozpuszczony i dobrze zagotowany.
Hmm, użyłaś laski wanilii i soli? To one dają „zacięcia” deserowi.
PS. Konstruktywna krytyka zawsze na miejscu! 🙂
Czy zamiast wody różanej można dodać sok z owoców róży?
Niestety to nie to samo
Hej, czy mogę prosić o poradę czym najlepiej zastąpić maślankę? Chciałabym zrobić w wersji bez laktozy, a takiej maślanki mie mogę nigdzie dostać. Z góry dziękuję za odpowiedź:))
Hej, czy mogę prosić o poradę czym najlepiej zastąpić maślankę? Chciałabym zrobić w wersji bez laktozy, a takiej maślanki mie mogę nigdzie dostać. Z góry dziękuję za odpowiedź:))
Hej, ja bym z kefirem próbowała, chociaż wydaje mi się, że widziałam maślankę bez laktozy (i ona naturalnie ma mało, ale wiem, że dla niektórych to już za dużo 😉 tylko np. Robico jest bardzo gęsty, więc byś musiała najpierw rozcieńczyć śmietanką do konsystencji maślanki i potem użyć odpowiednią ilość