Makaron w sosie z żółtej papryki, która najpierw została upieczona, aż do koncentracji jej słodyczy, a następnie uduszona na oliwie, płatkach chili i czosnku. Tak przygotowana papryka, gdy zamieniona w aksamitny krem, otula każdą kluskę jak wełniany koc. Nic więcej im nie trzeba. No może garść kruszonych pistacji dla kontrastu.
Zassałem kluskę, ochlapując siebie i wszystko dookoła żółtym sosem o dudniącym warzywnym smaku. Nie zwracałem na to uwagi, wciągałem więcej. To moje pierwsze zetknięcie z makaronem w sosie z żółtej papryki w rzymskiej neotawernie Santo Palato. Kluski o słonecznej barwie podawane były z bazylią i marynowanym filecikami anchois. Smakowały lekko, słodko, ale jednak warzywnie. W esencjonalny, głęboki sposób. Wiedziałem, że odtworzę to danie u siebie w kuchni. Tak prezentują się rezultaty.
Makaron z sosem z żółtej papryki i pistacjami
2 porcje
2 żółtej papryki (500 g)
3 łyżki oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 łyżeczka płatków chili
¼ szklanki (60 ml) kremówki 30%
1 łyżeczka pasty miso
1 łyżka sosu sojowego
200 g makaronu
½ szklanki (45 g) parmezanu
niesolonych pistacji, poszatkowane
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Piecz papryki w całości bez tłuszczu przez około 30 minut, obracając kilka razy w połowie, aż będą całkowicie miękkie.
2. Każdą paprykę owiń folią spożywczą lub przełóż do miski z pokrywką. Po 15 minutach zdejmij folię i wystudź papryki na tyle, żeby można je obrać ze skórki. Pozbądź się też nasion i trzonów. Pokrój papryki na 3 cm paski.
3. Na patelni rozgrzej oliwę wraz z czosnkiem i płatkami chili. Smaż do momentu, kiedy czosnek będzie miękki i zacznie nabierać koloru. Dodaj płatki chili, przemieszaj. Dodaj przygotowaną paprykę, kremówkę, pastę miso i sos sojowy jeśli używasz. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż soki, oliwa i śmietaną się połączą. Przełóż wszystko do blendera i zmiksuj na gładki krem.
4. Ugotuj makaron w mocno osolonej wodzie. Odcedź, zachowując 1 szklankę makaronowej wody.
5. Makaron połącz z sosem i wodą. Dodaj stopniowo parmezan. Gotuj aż sos zgęstnieje i oblepi każdą kluskę – aczkolwiek ma być dość płynny, rzadszy niż zazwyczaj sosy do makaronu. Przełóż makaron na talerze, polej sosem, który pozostał na dnie garnka. Posyp pistacjami, podawaj!
Rady/porady
Sos można przygotować z każdym kolorem papryki, ale z żółtym jest słodki jak słońce! Zamiast pasty miso i sosu sojowego, można sięgnąć po 3-4 fileciki anchois. Dodaj je na patelnię wraz z czosnkiem.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
57 komentarzy
Czym można zastąpić kremowke? Mleczko kokosowe? Jogurt?
może po prostu śmietanka sojowa?
Zrobiłam z domowa śmietanka nerkowcowa i wyszło pysznie ❤️
Jejciu, jakie to pyszne 😋 a ten kolor! 😍 i do tego proste w wykonaniu! 😁 dziękuję za ten przepis 💛
smacznego!
Już kolejny Twój przepis i nie zawodzi. Mniam. Zarówno ja ale i cała rodzina mega zaskoczona. Będę próbować kolejnych przepisów, jesteś moim ulubionym kucharzem!😍
A 18% moze byc? Nic innego w domu teraz nie mam
powinna być ok 🙂
Dawno nie jadłam czego tak smacznego! Lepsze niż w restauracji 😍 nie miałam pistacji i dodałam jeszcze szałwię. Wyszło cudooownieee
bardzo się cieszę!
Bardzo dziękuję za przepis! Ten sos to płynne złoto 🤤 Robiłam z mleczkiem kokosowym i wyszło cudnie 💛
<3
Pychota!!!
Nie miałam anchois, więc dałam kapkę sosu rybnego i prażone pestki słonecznika zamiast pistacji. Wyszło mega! Dzięki wielkie za przepis <3
Czy paprykę można upiec wcześniej? Np. dzień wcześniej i już mieć ją gotową do dalszej pracy po prostu.
można!
Wygląda mardzo kusząco 🙂
Ekskluzywne danie, które można błyskawicznie przygotować. Wszystko się pysznie komponuje. Ja przekroiłam papryki na pół i usunęłam gniazda przed pieczeniem. Dzięki temu obieranie ze skóry idzie sprawniej. Dzięki za rewelacyjny przepis.
Cieszę się, że smakował!
Czy sos można przechowywać kilka dni po zrobieniu ??
Tak
Czy inspirowałeś się przepisem Jamiego na sunshine fusilli? 🙂
Nie, to klasyczny sycylijski makaron. Poznałem go w restauracji Santo Palto w Rzymie, o czym pisze we wstępie 🙂
Zarąbiście pyszne. Idealny comfort food! A też nie lubię świeżej papryki, więc pełna satysfakcja 😉
piona! 🙂
Czy szparagi będą pasować?
Robiłam już kilka razy, zawsze obłędnie smakuje! Liczę na kolejne przepisy na dania z makaronami! Pozdrawiam!
będą, oj będą!
Mój sos wyszedł bardzo gorzki 🙁 co mogło pójść nie tak?
Może czosnek zotał przypalony?
Doceniam przepis, ale moim zdaniem pieczona papryka ze skórą, pieczona cebula i pieczona główka czosnku „podkręca” bardziej smak. Kolor trochę na tym zabiegu traci. 😉
Przepis sztosik! Robiłam chyba już z 5 razy, kupiłam nawet znienawidzone przeze mnie kiedyś, a zalecone w przepisie fileciki anchois i dzięki temu przepisowi zyskały w moich oczach 😀 generalnie Rozkoszny czego się nie dotknie to zamienia to w złoto, dla mnie codzienne źródło inspiracji <3
dziękuję <3
Czy można użyć innej papryki – np. pomarańczowej?
Tak, można
Czym można zastąpić pastę miso lub czy mozna pominąć, mocno potrawa straci na smaku?
tak, patrz na „rady/porady”
Czy można dodać chrupiące chili lao gan ma? Mam w zanadrzu, bo kupiłam, żeby przygotowywać szybki makaron w sosie orzechowym (btw dzięki za te super przepisy😍)
Myślę, że można! Zrób sos jak w tym przepisie https://www.rozkoszny.pl/krem-z-pietruszki-z-kurkuma-i-totalnie-umamicznym-sosem-z-chrupiacego-chili/
Czy można zastąpić czymś pastę miso?
patrz, rady i porady
Genialny! Słońce w gębie! 💛 Zamiast śmietanki użyłam jogurtu sojowego i wyszło super!
Oceniam 10/10 💕 nie spodziewałam się takiej eksplozji smaku, przed podaniem mąż mi się pytał czy dobre to, a teraz przyjęłam od niego kolejne zamówienie na ten obiad 😂
bardzo się cieszę!
Czy to danie będzie dobre również z nerkowcami zamiast z pistacjami?
pistacje są jednak bardziej wyraziste. Można zastąpić pestkami dyni
Jakie mięso będzie pasować do tego przepisu? Czy kurczak się sprawdzi? 🙂
Danie jest pełne same w sobie i nie potrzeba tutaj mięsa
kiedy sprobowalismy sosu po zblendowaniu papryki powiedzialam „nooo nie wiem czy ten przepis u nas na stałe zagości”,aaale potem jak wszystko sie zgrało, wyszło pysznie!!!! I wyglada pieknie! Dzieki za super pomysł na obiad! 🙂
<3
Przepyszne, miało tak inny nie paprykowym smak którego wogole się nie spodziewałam! A partner i kolega z pracy zachwalali i nie mogli się domyśleć jakich składników użyłam że takie tak wykwintne 😅
O Matulu! Jakież to było dobre! Też mam problem z papryką na surowo, ale nie z paprykowymi smakami, dlatego ten przepis wydał mi się idealny. Robi się bardzo szybko. Paprykę upiekłam sobie dzień wcześniej i czekała tylko na zblendowanie.
Z braku pistacji na wierzch poszły prażone orzeszki piniowe- też pyszka:)
Bardzo dziękują za przepis, który wchodzi na stałe do menu!
PRZEPYSZNE!
Pyszny! Dziękuję,że nagrałeś film,bardzo pomaga 🙂
Hej, na filmiku nie dodajesz pasty miso?
Zrobiłam dziś po raz drugi i omamo SZTOS. Dla mnie to danie iście świąteczne, jest tak wyjątkowe (i do tego proste!). PS. Ja piekę papryki rano albo dzień wcześniej, potem mi już idzie raz-dwa 🙂
Makaron ma bardzo zaskakujący smak.Pyszny.Dodalam więcej kremówki i 3 papryki.Płatki chili to kwestia smaku. dobrze wygląda i bardzo dobrze smakuje.Bede do tego przepisu powracać 🙂
Nie zlicze ile razy już skorzystałam z tego przepisu, takie to dobre! Ale mam jedno ale. Za pierwszym razem wyszło o wiele za słone – miso, sos sojowy, parmezan i do tego MOCNO osolona woda do makaronu. O nie nie, to za dużo. Makaron musi być lekko posolony tylko i jest super.