Makaron z sosem z żółtej papryki i pistacjami

Makaron w sosie z żółtej papryki, która najpierw została upieczona, aż do koncentracji jej słodyczy, a następnie uduszona na oliwie, płatkach chili i czosnku. Tak przygotowana papryka, gdy zamieniona w aksamitny krem, otula każdą kluskę jak wełniany koc. Nic więcej im nie trzeba. No może garść kruszonych pistacji dla kontrastu.

Zassałem kluskę, ochlapując siebie i wszystko dookoła żółtym sosem o dudniącym warzywnym smaku. Nie zwracałem na to uwagi, wciągałem więcej. To moje pierwsze zetknięcie z makaronem w sosie z żółtej papryki w rzymskiej neotawernie Santo Palato. Kluski o słonecznej barwie podawane były z bazylią i marynowanym filecikami anchois. Smakowały lekko, słodko, ale jednak warzywnie. W esencjonalny, głęboki sposób. Wiedziałem, że odtworzę to danie u siebie w kuchni. Tak prezentują się rezultaty.

Makaron z sosem z żółtej papryki i pistacjami 1

Makaron z sosem z żółtej papryki i pistacjami
4 porcje
2 żółtej papryki (500 g)
3 łyżki oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
½ łyżeczki płatków chili
3 fileciki anchois (można ewentualnie zastąpić 1 łyżką sosu sojowego)
¼ szklanki kremówki 30%
400 g makaronu
½ szklanki parmezanu
niesolonych pistacji, poszatkowane

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Piecz papryki w całości bez tłuszczu przez około 30 minut, obracając kilka razy w połowie, aż będą całkowicie miękkie.

2. Każdą paprykę owiń folią spożywczą lub przełóż do miski z pokrywką. Po 15 minutach zdejmij folię i wystudź papryki na tyle, żeby można je obrać ze skórki. Pozbądź się też nasion i trzonów. Pokrój papryki na 3 cm paski.

3. Na patelni rozgrzej oliwę wraz z czosnkiem. Smaż do momentu, kiedy czosnek będzie miękki i zacznie nabierać koloru. Dodaj płatki chili i anchois, przemieszaj. Smaż do rozpuszczenia się rybich filetów. Dodaj przygotowaną paprykę, kremówkę i sos sojowy jeśli używasz. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż soki, oliwa i śmietaną się połączą. Przełóż wszystko do blendera i zmiksuj na gładki krem.

4. Ugotuj makaron w mocno osolonej wodzie. Odcedź, zachowując 1 szklankę makaronowej wody.

5. Makaron połącz z sosem i wodą. Dodaj stopniowo parmezan. Gotuj aż sos zgęstnieje i oblepi każdą kluskę – aczkolwiek ma być dość płynny, rzadszy niż zazwyczaj sosy do makaronu. Przełóż makaron na talerze, polej sosem, który pozostał na dnie garnka. Posyp pistacjami, podawaj!

Rady/porady
Sos można przygotować z każdym kolorem papryki, ale z żółtym jest słodki jak słońce!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

jak zrobić makaron w sosie z żółtych papryk, film krok po kroku
Makaron z sosem z żółtej papryki i pistacjami 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

22 komentarze

Agata 2 listopada, 2021 - 5:38 pm

Czym można zastąpić kremowke? Mleczko kokosowe? Jogurt?

Reply
rozkoszny 2 listopada, 2021 - 11:06 pm

może po prostu śmietanka sojowa?

Reply
Kamila 3 listopada, 2021 - 4:03 pm

Jejciu, jakie to pyszne 😋 a ten kolor! 😍 i do tego proste w wykonaniu! 😁 dziękuję za ten przepis 💛

Reply
rozkoszny 3 listopada, 2021 - 6:43 pm

smacznego!

Reply
Ola 7 listopada, 2021 - 1:10 pm

A 18% moze byc? Nic innego w domu teraz nie mam

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2021 - 8:22 pm

powinna być ok 🙂

Reply
Adris 7 listopada, 2021 - 3:09 pm

Dawno nie jadłam czego tak smacznego! Lepsze niż w restauracji 😍 nie miałam pistacji i dodałam jeszcze szałwię. Wyszło cudooownieee

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2021 - 8:22 pm

bardzo się cieszę!

Reply
Jagoda 8 listopada, 2021 - 4:45 pm

Bardzo dziękuję za przepis! Ten sos to płynne złoto 🤤 Robiłam z mleczkiem kokosowym i wyszło cudnie 💛

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2021 - 8:21 pm

<3

Reply
Dorota 11 listopada, 2021 - 1:44 pm

Pychota!!!
Nie miałam anchois, więc dałam kapkę sosu rybnego i prażone pestki słonecznika zamiast pistacji. Wyszło mega! Dzięki wielkie za przepis <3

Reply
Jagoda 8 listopada, 2021 - 10:30 pm

Czy paprykę można upiec wcześniej? Np. dzień wcześniej i już mieć ją gotową do dalszej pracy po prostu.

Reply
rozkoszny 9 listopada, 2021 - 5:40 pm

można!

Reply
Agnieszka Jagusiak 11 listopada, 2021 - 8:09 pm

Wygląda mardzo kusząco 🙂

Reply
Ewa 12 listopada, 2021 - 8:16 pm

Ekskluzywne danie, które można błyskawicznie przygotować. Wszystko się pysznie komponuje. Ja przekroiłam papryki na pół i usunęłam gniazda przed pieczeniem. Dzięki temu obieranie ze skóry idzie sprawniej. Dzięki za rewelacyjny przepis.

Reply
rozkoszny 13 listopada, 2021 - 11:16 am

Cieszę się, że smakował!

Reply
Ania 19 listopada, 2021 - 6:42 pm

Czy sos można przechowywać kilka dni po zrobieniu ??

Reply
rozkoszny 20 listopada, 2021 - 12:21 am

Tak

Reply
Justyna 30 listopada, 2021 - 11:22 am

Czy inspirowałeś się przepisem Jamiego na sunshine fusilli? 🙂

Reply
rozkoszny 30 listopada, 2021 - 4:46 pm

Nie, to klasyczny sycylijski makaron. Poznałem go w restauracji Santo Palto w Rzymie, o czym pisze we wstępie 🙂

Reply
Marianna 30 listopada, 2021 - 7:20 pm

Zarąbiście pyszne. Idealny comfort food! A też nie lubię świeżej papryki, więc pełna satysfakcja 😉

Reply
rozkoszny 1 grudnia, 2021 - 11:34 am

piona! 🙂

Reply

Leave a Comment