Makaron w sosie z żółtej papryki, która najpierw została upieczona, aż do koncentracji jej słodyczy, a następnie uduszona na oliwie, płatkach chili i czosnku. Tak przygotowana papryka, gdy zamieniona w aksamitny krem, otula każdą kluskę jak wełniany koc. Nic więcej im nie trzeba. No może garść kruszonych pistacji dla kontrastu.
Zassałem kluskę, ochlapując siebie i wszystko dookoła żółtym sosem o dudniącym warzywnym smaku. Nie zwracałem na to uwagi, wciągałem więcej. To moje pierwsze zetknięcie z makaronem w sosie z żółtej papryki w rzymskiej neotawernie Santo Palato. Kluski o słonecznej barwie podawane były z bazylią i marynowanym filecikami anchois. Smakowały lekko, słodko, ale jednak warzywnie. W esencjonalny, głęboki sposób. Wiedziałem, że odtworzę to danie u siebie w kuchni. Tak prezentują się rezultaty.

Makaron z sosem z żółtej papryki i pistacjami
4 porcje
2 żółtej papryki (500 g)
3 łyżki oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
½ łyżeczki płatków chili
3 fileciki anchois (można ewentualnie zastąpić 1 łyżką sosu sojowego)
¼ szklanki kremówki 30%
400 g makaronu
½ szklanki parmezanu
niesolonych pistacji, poszatkowane
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Piecz papryki w całości bez tłuszczu przez około 30 minut, obracając kilka razy w połowie, aż będą całkowicie miękkie.
2. Każdą paprykę owiń folią spożywczą lub przełóż do miski z pokrywką. Po 15 minutach zdejmij folię i wystudź papryki na tyle, żeby można je obrać ze skórki. Pozbądź się też nasion i trzonów. Pokrój papryki na 3 cm paski.
3. Na patelni rozgrzej oliwę wraz z czosnkiem. Smaż do momentu, kiedy czosnek będzie miękki i zacznie nabierać koloru. Dodaj płatki chili i anchois, przemieszaj. Smaż do rozpuszczenia się rybich filetów. Dodaj przygotowaną paprykę, kremówkę i sos sojowy jeśli używasz. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż soki, oliwa i śmietaną się połączą. Przełóż wszystko do blendera i zmiksuj na gładki krem.
4. Ugotuj makaron w mocno osolonej wodzie. Odcedź, zachowując 1 szklankę makaronowej wody.
5. Makaron połącz z sosem i wodą. Dodaj stopniowo parmezan. Gotuj aż sos zgęstnieje i oblepi każdą kluskę – aczkolwiek ma być dość płynny, rzadszy niż zazwyczaj sosy do makaronu. Przełóż makaron na talerze, polej sosem, który pozostał na dnie garnka. Posyp pistacjami, podawaj!
Rady/porady
Sos można przygotować z każdym kolorem papryki, ale z żółtym jest słodki jak słońce!
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

28 komentarzy
Czym można zastąpić kremowke? Mleczko kokosowe? Jogurt?
może po prostu śmietanka sojowa?
Zrobiłam z domowa śmietanka nerkowcowa i wyszło pysznie ❤️
Jejciu, jakie to pyszne 😋 a ten kolor! 😍 i do tego proste w wykonaniu! 😁 dziękuję za ten przepis 💛
smacznego!
A 18% moze byc? Nic innego w domu teraz nie mam
powinna być ok 🙂
Dawno nie jadłam czego tak smacznego! Lepsze niż w restauracji 😍 nie miałam pistacji i dodałam jeszcze szałwię. Wyszło cudooownieee
bardzo się cieszę!
Bardzo dziękuję za przepis! Ten sos to płynne złoto 🤤 Robiłam z mleczkiem kokosowym i wyszło cudnie 💛
<3
Pychota!!!
Nie miałam anchois, więc dałam kapkę sosu rybnego i prażone pestki słonecznika zamiast pistacji. Wyszło mega! Dzięki wielkie za przepis <3
Czy paprykę można upiec wcześniej? Np. dzień wcześniej i już mieć ją gotową do dalszej pracy po prostu.
można!
Wygląda mardzo kusząco 🙂
Ekskluzywne danie, które można błyskawicznie przygotować. Wszystko się pysznie komponuje. Ja przekroiłam papryki na pół i usunęłam gniazda przed pieczeniem. Dzięki temu obieranie ze skóry idzie sprawniej. Dzięki za rewelacyjny przepis.
Cieszę się, że smakował!
Czy sos można przechowywać kilka dni po zrobieniu ??
Tak
Czy inspirowałeś się przepisem Jamiego na sunshine fusilli? 🙂
Nie, to klasyczny sycylijski makaron. Poznałem go w restauracji Santo Palto w Rzymie, o czym pisze we wstępie 🙂
Zarąbiście pyszne. Idealny comfort food! A też nie lubię świeżej papryki, więc pełna satysfakcja 😉
piona! 🙂
Robiłam już kilka razy, zawsze obłędnie smakuje! Liczę na kolejne przepisy na dania z makaronami! Pozdrawiam!
będą, oj będą!
Mój sos wyszedł bardzo gorzki 🙁 co mogło pójść nie tak?
Może czosnek zotał przypalony?
Doceniam przepis, ale moim zdaniem pieczona papryka ze skórą, pieczona cebula i pieczona główka czosnku „podkręca” bardziej smak. Kolor trochę na tym zabiegu traci. 😉