Makaron z sosem z żółtej papryki i pistacjami

Makaron w sosie z żółtej papryki, która najpierw została upieczona, aż do koncentracji jej słodyczy, a następnie uduszona na oliwie, płatkach chili i czosnku. Tak przygotowana papryka, gdy zamieniona w aksamitny krem, otula każdą kluskę jak wełniany koc. Nic więcej im nie trzeba. No może garść kruszonych pistacji dla kontrastu.

Zassałem kluskę, ochlapując siebie i wszystko dookoła żółtym sosem o dudniącym warzywnym smaku. Nie zwracałem na to uwagi, wciągałem więcej. To moje pierwsze zetknięcie z makaronem w sosie z żółtej papryki w rzymskiej neotawernie Santo Palato. Kluski o słonecznej barwie podawane były z bazylią i marynowanym filecikami anchois. Smakowały lekko, słodko, ale jednak warzywnie. W esencjonalny, głęboki sposób. Wiedziałem, że odtworzę to danie u siebie w kuchni. Tak prezentują się rezultaty.

Makaron z sosem z żółtej papryki i pistacjami 1

Makaron z sosem z żółtej papryki i pistacjami
2 porcje
2 żółtej papryki (500 g)
3 łyżki oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 łyżeczka płatków chili
¼ szklanki (60 ml) kremówki 30%
1 łyżeczka pasty miso
1 łyżka sosu sojowego
200 g makaronu
½ szklanki (45 g) parmezanu
niesolonych pistacji, poszatkowane

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Piecz papryki w całości bez tłuszczu przez około 30 minut, obracając kilka razy w połowie, aż będą całkowicie miękkie.

2. Każdą paprykę owiń folią spożywczą lub przełóż do miski z pokrywką. Po 15 minutach zdejmij folię i wystudź papryki na tyle, żeby można je obrać ze skórki. Pozbądź się też nasion i trzonów. Pokrój papryki na 3 cm paski.

3. Na patelni rozgrzej oliwę wraz z czosnkiem i płatkami chili. Smaż do momentu, kiedy czosnek będzie miękki i zacznie nabierać koloru. Dodaj płatki chili, przemieszaj. Dodaj przygotowaną paprykę, kremówkę, pastę miso i sos sojowy jeśli używasz. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż soki, oliwa i śmietaną się połączą. Przełóż wszystko do blendera i zmiksuj na gładki krem.

4. Ugotuj makaron w mocno osolonej wodzie. Odcedź, zachowując 1 szklankę makaronowej wody.

5. Makaron połącz z sosem i wodą. Dodaj stopniowo parmezan. Gotuj aż sos zgęstnieje i oblepi każdą kluskę – aczkolwiek ma być dość płynny, rzadszy niż zazwyczaj sosy do makaronu. Przełóż makaron na talerze, polej sosem, który pozostał na dnie garnka. Posyp pistacjami, podawaj!

Rady/porady
Sos można przygotować z każdym kolorem papryki, ale z żółtym jest słodki jak słońce! Zamiast pasty miso i sosu sojowego, można sięgnąć po 3-4 fileciki anchois. Dodaj je na patelnię wraz z czosnkiem.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

jak zrobić makaron w sosie z żółtych papryk, film krok po kroku
Makaron z sosem z żółtej papryki i pistacjami 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

57 komentarzy

Agata 2 listopada, 2021 - 5:38 pm

Czym można zastąpić kremowke? Mleczko kokosowe? Jogurt?

Reply
rozkoszny 2 listopada, 2021 - 11:06 pm

może po prostu śmietanka sojowa?

Reply
Iga 7 grudnia, 2021 - 1:56 pm

Zrobiłam z domowa śmietanka nerkowcowa i wyszło pysznie ❤️

Reply
Kamila 3 listopada, 2021 - 4:03 pm

Jejciu, jakie to pyszne 😋 a ten kolor! 😍 i do tego proste w wykonaniu! 😁 dziękuję za ten przepis 💛

Reply
rozkoszny 3 listopada, 2021 - 6:43 pm

smacznego!

Reply
Martyna 9 grudnia, 2023 - 3:23 pm

Już kolejny Twój przepis i nie zawodzi. Mniam. Zarówno ja ale i cała rodzina mega zaskoczona. Będę próbować kolejnych przepisów, jesteś moim ulubionym kucharzem!😍

Reply
Ola 7 listopada, 2021 - 1:10 pm

A 18% moze byc? Nic innego w domu teraz nie mam

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2021 - 8:22 pm

powinna być ok 🙂

Reply
Adris 7 listopada, 2021 - 3:09 pm

Dawno nie jadłam czego tak smacznego! Lepsze niż w restauracji 😍 nie miałam pistacji i dodałam jeszcze szałwię. Wyszło cudooownieee

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2021 - 8:22 pm

bardzo się cieszę!

Reply
Jagoda 8 listopada, 2021 - 4:45 pm

Bardzo dziękuję za przepis! Ten sos to płynne złoto 🤤 Robiłam z mleczkiem kokosowym i wyszło cudnie 💛

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2021 - 8:21 pm

<3

Reply
Dorota 11 listopada, 2021 - 1:44 pm

Pychota!!!
Nie miałam anchois, więc dałam kapkę sosu rybnego i prażone pestki słonecznika zamiast pistacji. Wyszło mega! Dzięki wielkie za przepis <3

Reply
Jagoda 8 listopada, 2021 - 10:30 pm

Czy paprykę można upiec wcześniej? Np. dzień wcześniej i już mieć ją gotową do dalszej pracy po prostu.

Reply
rozkoszny 9 listopada, 2021 - 5:40 pm

można!

Reply
Agnieszka Jagusiak 11 listopada, 2021 - 8:09 pm

Wygląda mardzo kusząco 🙂

Reply
Ewa 12 listopada, 2021 - 8:16 pm

Ekskluzywne danie, które można błyskawicznie przygotować. Wszystko się pysznie komponuje. Ja przekroiłam papryki na pół i usunęłam gniazda przed pieczeniem. Dzięki temu obieranie ze skóry idzie sprawniej. Dzięki za rewelacyjny przepis.

Reply
rozkoszny 13 listopada, 2021 - 11:16 am

Cieszę się, że smakował!

Reply
Ania 19 listopada, 2021 - 6:42 pm

Czy sos można przechowywać kilka dni po zrobieniu ??

Reply
rozkoszny 20 listopada, 2021 - 12:21 am

Tak

Reply
Justyna 30 listopada, 2021 - 11:22 am

Czy inspirowałeś się przepisem Jamiego na sunshine fusilli? 🙂

Reply
rozkoszny 30 listopada, 2021 - 4:46 pm

Nie, to klasyczny sycylijski makaron. Poznałem go w restauracji Santo Palto w Rzymie, o czym pisze we wstępie 🙂

Reply
Marianna 30 listopada, 2021 - 7:20 pm

Zarąbiście pyszne. Idealny comfort food! A też nie lubię świeżej papryki, więc pełna satysfakcja 😉

Reply
rozkoszny 1 grudnia, 2021 - 11:34 am

piona! 🙂

Reply
Anna 15 maja, 2024 - 7:20 pm

Czy szparagi będą pasować?

Reply
Klaudia 17 grudnia, 2021 - 12:28 pm

Robiłam już kilka razy, zawsze obłędnie smakuje! Liczę na kolejne przepisy na dania z makaronami! Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 17 grudnia, 2021 - 6:35 pm

będą, oj będą!

Reply
Kasia 18 stycznia, 2022 - 10:51 pm

Mój sos wyszedł bardzo gorzki 🙁 co mogło pójść nie tak?

Reply
rozkoszny 19 stycznia, 2022 - 1:49 pm

Może czosnek zotał przypalony?

Reply
Piotr 26 marca, 2022 - 5:59 pm

Doceniam przepis, ale moim zdaniem pieczona papryka ze skórą, pieczona cebula i pieczona główka czosnku „podkręca” bardziej smak. Kolor trochę na tym zabiegu traci. 😉

Reply
Anna 3 listopada, 2022 - 3:33 pm

Przepis sztosik! Robiłam chyba już z 5 razy, kupiłam nawet znienawidzone przeze mnie kiedyś, a zalecone w przepisie fileciki anchois i dzięki temu przepisowi zyskały w moich oczach 😀 generalnie Rozkoszny czego się nie dotknie to zamienia to w złoto, dla mnie codzienne źródło inspiracji <3

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2022 - 11:13 am

dziękuję <3

Reply
Anna 20 czerwca, 2023 - 4:19 pm

Czy można użyć innej papryki – np. pomarańczowej?

Reply
rozkoszny 28 czerwca, 2023 - 11:12 am

Tak, można

Reply
Dominika 28 września, 2023 - 1:06 pm

Czym można zastąpić pastę miso lub czy mozna pominąć, mocno potrawa straci na smaku?

Reply
rozkoszny 29 września, 2023 - 6:15 pm

tak, patrz na „rady/porady”

Reply
Tatiana 28 września, 2023 - 1:23 pm

Czy można dodać chrupiące chili lao gan ma? Mam w zanadrzu, bo kupiłam, żeby przygotowywać szybki makaron w sosie orzechowym (btw dzięki za te super przepisy😍)

Reply
rozkoszny 29 września, 2023 - 6:15 pm Reply
Ola 30 września, 2023 - 9:24 pm

Czy można zastąpić czymś pastę miso?

Reply
rozkoszny 1 października, 2023 - 12:11 pm

patrz, rady i porady

Reply
Justyna 1 października, 2023 - 5:07 pm

Genialny! Słońce w gębie! 💛 Zamiast śmietanki użyłam jogurtu sojowego i wyszło super!

Reply
Patrycja 2 października, 2023 - 7:23 pm

Oceniam 10/10 💕 nie spodziewałam się takiej eksplozji smaku, przed podaniem mąż mi się pytał czy dobre to, a teraz przyjęłam od niego kolejne zamówienie na ten obiad 😂

Reply
rozkoszny 2 października, 2023 - 7:41 pm

bardzo się cieszę!

Reply
Paulina 2 października, 2023 - 9:46 pm

Czy to danie będzie dobre również z nerkowcami zamiast z pistacjami?

Reply
rozkoszny 3 października, 2023 - 4:52 pm

pistacje są jednak bardziej wyraziste. Można zastąpić pestkami dyni

Reply
Joanna 4 października, 2023 - 8:32 pm

Jakie mięso będzie pasować do tego przepisu? Czy kurczak się sprawdzi? 🙂

Reply
rozkoszny 5 października, 2023 - 6:33 pm

Danie jest pełne same w sobie i nie potrzeba tutaj mięsa

Reply
Paweł 5 października, 2023 - 4:43 pm

kiedy sprobowalismy sosu po zblendowaniu papryki powiedzialam „nooo nie wiem czy ten przepis u nas na stałe zagości”,aaale potem jak wszystko sie zgrało, wyszło pysznie!!!! I wyglada pieknie! Dzieki za super pomysł na obiad! 🙂

Reply
rozkoszny 5 października, 2023 - 6:33 pm

<3

Reply
Weronika 6 października, 2023 - 9:26 am

Przepyszne, miało tak inny nie paprykowym smak którego wogole się nie spodziewałam! A partner i kolega z pracy zachwalali i nie mogli się domyśleć jakich składników użyłam że takie tak wykwintne 😅

Reply
Kasia 12 października, 2023 - 11:27 am

O Matulu! Jakież to było dobre! Też mam problem z papryką na surowo, ale nie z paprykowymi smakami, dlatego ten przepis wydał mi się idealny. Robi się bardzo szybko. Paprykę upiekłam sobie dzień wcześniej i czekała tylko na zblendowanie.
Z braku pistacji na wierzch poszły prażone orzeszki piniowe- też pyszka:)
Bardzo dziękują za przepis, który wchodzi na stałe do menu!

Reply
Anka 12 października, 2023 - 3:36 pm

PRZEPYSZNE!

Reply
Magdalena 15 października, 2023 - 5:35 pm

Pyszny! Dziękuję,że nagrałeś film,bardzo pomaga 🙂

Reply
Andżelina 2 listopada, 2023 - 4:57 pm

Hej, na filmiku nie dodajesz pasty miso?

Reply
Joanna 26 listopada, 2023 - 5:44 pm

Zrobiłam dziś po raz drugi i omamo SZTOS. Dla mnie to danie iście świąteczne, jest tak wyjątkowe (i do tego proste!). PS. Ja piekę papryki rano albo dzień wcześniej, potem mi już idzie raz-dwa 🙂

Reply
Monika 25 stycznia, 2024 - 9:42 am

Makaron ma bardzo zaskakujący smak.Pyszny.Dodalam więcej kremówki i 3 papryki.Płatki chili to kwestia smaku. dobrze wygląda i bardzo dobrze smakuje.Bede do tego przepisu powracać 🙂

Reply
Hedax 23 czerwca, 2024 - 3:28 pm

Nie zlicze ile razy już skorzystałam z tego przepisu, takie to dobre! Ale mam jedno ale. Za pierwszym razem wyszło o wiele za słone – miso, sos sojowy, parmezan i do tego MOCNO osolona woda do makaronu. O nie nie, to za dużo. Makaron musi być lekko posolony tylko i jest super.

Reply

Leave a Comment