“Miękkie warzywa, płynne żółtko” tymi czterema, z pozoru nieangażującymi słowami Nigel Slater opisuje kombinację gotowanej, słodkiej marchewki i podsmażonego z gorczycą fenkułu. Moje warzywa nie są jednak tak miękkie, a rozkosznie chrupiące. Nadaje im także wigoru chlustem soku z cytryny i odrobiną owczej fety. Na ciepło, na zimno, chyba na zawsze.
Przepis zaadoptowałem z nowej książki Nigela Slatera “Zielona uczta: wiosna, lato” ukazującej się w Polsce nakładem Wydawnictwa Filo. Jako to w przypadku Nigela bywa, nie są to konkretne przepisy, a bardziej garść (ponad setka) luźnych inspiracji — na bardzo proste dania w dużej mierze oparte na składnikach dostępnych w polskich sklepach. Autor we wstępie pisze, że książka jest roślinna ale nie wegetariańska. Musimy mu uwierzyć na słowo, przeglądnąłem całką i żadne mięso nie wpadło mi w oko. 😉 W drugiej połowie roku ukaże się książka siostra “Zielona uczta: jesień, zima”. Już nie mogę się doczekać.
Podsmażany fenkuł z batatem, cebulą, gorczycą i jajkiem
2 porcje
1 batat lub 2 marchewki
1 mały fenkuł
1 mała czerwona cebula, pokrojona na ósemki
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka gorczycy
sok z cytryny
sól morska, świeżo mielony pieprz
6-minutowe jajko
feta
szpinak (opcjonalnie)
1. Zagotuj wodę. Batata obierz, a następnie pokrój w kawałki wielkości korka do wina. Ugotuj, aż będą miękkie (6 – 8 minut). Odcedź.
2. Fenkuł pokrój w pióra, koper zachowaj do podania. Rozgrzej masło i oliwę na patelni. Dodaj gorczycę, przemieszaj. Wrzuć cebulę wraz z fenkułem, smaż do zarumienienia, około 6 minut. Dodaj ugotowanego batata lub marchewkę, zdejmij z ognia. Dopraw solą, pieprzem i solidnym chlustem soku z cytryny.
3. Podawaj z 6-minutowym jajkiem (tutaj przepis) i odrobiną fety. Możesz wmieszac jeszcze garść szpinaku. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Rady/porady
W oryginalnym przepisie Nigel podaje marchewkę, użyłem batata, aby wydobyć więcej słodyczy. Powiedziałbym, że fenkuł sprawia, że to danie jest wyjątkowe, ale sam autor twierdzi, że można go ewentualnie podmienić na selera naciowego.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
2 komentarze
Drogi Rozkoszny, czy zamiast gorczycy mogę dodać musztardę ziarnistą? 🙂
Działaj!