Miękkie gruszki ugotowane w białym winie ze sporą ilością przypraw korzennych, zanurzone w intensywnym cieście czekoladowym i upieczone pod kardamonową kruszonką. Na talerzu podane w towarzystwie kleksa kwaśnej śmietany i rozkosznego solonego karmelu z jeszcze większą ilością szlachetnego kardamonu.
Gruszki są traktowane po macoszemu. Zawsze przegrywają z koleżankami jabłkami, ciasta z tych drugich zawojowały stoły Polaków, a szarlotka jest narodowym wypiekiem do kwadratu, którą jada dosłownie każdy. Jednak nieśmiało rzekłbym, że ta pierwsza, równie polska, jest bardziej szlachetna.
Gotowana w winie nabiera polotu i jest klasycznym deserem, ale gdy taką dekadentkę ulokować w mocno czekoladowym cieście, doprawionym kardamonem i obsypać jeszcze większą ilością dobroci w formie kruszonki, staje się ona szlachetną konkurentką. Kardamon sprawia, że czekolada smakuje poważniej i ciekawiej, podbijając smak gruszek nasiąkniętych winem, cynamonem i anyżem.
Istotne jest, aby gruszki były małe, będą lepiej trzymały się pionu i ciasto w dużej mierze je pokryje. Pestki i trzon gruszki są jadalne, więc jedynie należy usunąć gniazda nasienne u spodu, tak aby gruszka trzymała pion.
Gorąco wam polecam zrobić solony karmel z kardamonem lub cynamonem, totalna rozkosz. Będą was nosić na rękach!
Czekoladowe ciasto gruszkowe z kardamonową kruszonką:
Gotowane gruszki:
5 – 6 gruszek
0.75 l wody
250 ml białego wina
sok z 1 cytryny
¾ szklanki cukru
3 laski cynamonu
3 gwiazdki anyżu
Gruszki obierz ze skórki, od spodu usuń gniazda nasienne (najwygodniej małą okrągłą łyżeczką lub nożykiem). Jeśli gruszki nie trzymają pionu należy je ściąć równo od dołu.
Do garnka nalej wodę, wino, dodaj cukier, przyprawy, sok z cytryny. Zagotuj, wymieszaj, gotuj do rozpuszczenia się cukru. Do wrzątku włóż gruszki, zagotuj i gotuj około 10 – 15 minut na minimalnej mocy palnika, do miękkości. Nie rozgotuj gruszek, bo będą jeszcze one pieczone. Wyjmij i odsącz
Kruszonka kardamonowa:
80 g mąki pszennej
40 g cukru
¾ łyżeczki kardamonu
szczypta soli
50 g zimnego masła
Wymieszaj mąkę, cukier, kardamon, sól. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj między palcami. Połącz w kulę, owiń folią i wstaw do zamrażarki.
Ciasto:
200 g czekolady gorzkiej
150 g masła
4 łyżki kakao
4 jajka
150 g cukru
160 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kardamonu
kwaśna śmietana
solony karmel z dodatkiem kardamonu zamiast cynamonu
W garnuszku nad parą wodną umieść połamaną czekoladę. Podgrzewaj do rozpuszczenia się czekolady, mieszając pod koniec. Powinien powstać gładki sos czekoladowy. Lekko przestudź.
W misie miksera utrzyj masło z cukrem, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawaj jajka, jedno po drugim, ucierając mikserem po dodaniu każdego jajka. Dodać roztopioną czekoladę, zmiksuj do połączenia.
W drugim naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kardamon, kakao i szczyptę soli. Do masy jajecznej dodaj wymieszane składniki. Wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną.
Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza brzegi tortownicy. Wysmaruj tortownicę masłem i obsyp mąką. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj. W ciasto, po okręgu, włóż gruszki, pionowo, powinny dotykać blachy. Wyjmij kruszonkę z zamrażarki i pokrusz ją na ciasto.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperaturze 180ºC przez około 40 minut, ciasto w samym środku może być jeszcze lekko wilgotne. Wyjmij, wystudź. Podawaj z kwaśną śmietaną i koniecznie z solonym karmelem z dodatkiem kardamonu.
Zjadłoby się? Podoba się? Zrobi się? Podaj dalej – udostępnij! Do zobaczenia i smacznego! #rozkoszny
Wasz,
Rozkoszny
6 komentarzy
To wyglada po prostu oblednie!:) Zamierzam przygotowac w tym roku na nasze kanadyjskie Thanksgiving. Mam tylko jedno pytanie – jezeli srodek moze pozostac lekko mokry, to oznacza ze po wbiciu patyczka (po 40 min pieczenia) blizej brzegu formy patyczek powinien byc suchy? Nie chcialabym podac surowego ciasta i nie wiem jak sie upewnic kiedy czas wyjac je z piekarnika ;D
Lekko wilgotny, bo proces pieczenia będzie jeszcze kontynuowany po wyjęciu z piekarnika 🙂
Rozkoszny…. ciasto stygło godzinę….. przekroiłem i w środku na prawdę była jeszcze bardzo bardzo wilgotna masa….
co proponujesz? zmiejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia ?
czy problem może być w zbyt wilgotnych gruszkach tylko co z nimi zrobić?
czy powinienem poczekać jeszcze dłużej?
Proszę piec 10 minut dłużej, ewentualnie pod folią, jeśli zacznie się przypiekać. Patyczek wbity w ciasto po wyjęciu powinien pozostawać lekko wilgotny
Dzień dobry, dałoby się jakość zamienić wino ?
Dzień dobry, gruszki można ugotować w herbacie