Proteinowy zielony makaron

Ten ekspresowy zielony makaron to marzenie każdej fitnesiary, bo wypełniony jest po brzegi zdrowiem, proteinami i rozkosznym smakiem.

Na pewno widzieliście już gdzieś podobnie zielone kluski – zawsze na bazie różnej zieleniny i ziół – ja chciałbym wam jednak zaproponować coś jeszcze zdrowszego (i pyszniejszego!), a mianowicie wysokobiałkową sytuację. Sos robię z toną szpinaku, serkiem wiejskim, dzięki któremu zyskuje lżejszego smaku i obiecanych protein. Nie tylko dla tych na diecie!

Proteinowy zielony makaron

Proteinowy zielony makaron
4 porcje
1 kostka (450 g) mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku, obrane
2 opakowania (2 x 200 g) serka wiejskiego
2 łyżki (40 g) jasnej pasty miso
2 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki płatków chili
1 mała cytryna, sok i skórka
400 g ulubionego makaronu (u mnie bucatini)
4 jajka, ugotowane na półtwardo
oliwa extra virgin, do skropienia

1. Zagotuj duży garnek wody. Gotuj mrożony szpinak, aż się rozmrozi, około 15 minut.

2. Odcedź szpinak na dużym sitku o drobnych oczkach. Przelej go zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Za pomocą dużej łyżki, odciśnij szpinak z wody.

3. Przełóż szpinak do pojemnika blendera wraz z czosnkiem, serkiem wiejskim, pastą miso, sosem sojowym, płatkami chili, sok z ½ cytryny i ½ szklanki (120 ml) wody. Blendujemy na gładki sos, 2 – 3 minuty.

4. W międzyczasie gotujemy makaron w dobrze osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu tak, aby był al dente. Odcedzamy, zachowując trochę wody po gotowaniu.

5. W dużej misce mieszamy makaron z zielonym sosem. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy trochę wody po gotowaniu makaronu. Przekładamy na talerze, podajemy z jajkami i skórka cytrynową. Jeszcze skrapiamy oliwą i gotowe!

Rady/porady
Zaproponowany przepis jest piękny w swojej prostocie, ale można podrasować go dodatkami: podsmażonymi szparagami, pieczonymi pomidorkami koktajlowymi czy rumianym halloumi.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Proteinowy zielony makaron
Proteinowy zielony makaron
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

30 komentarzy

Łucja 26 marca, 2025 - 7:12 am

Jaką pastę miso polecasz?

Reply
rozkoszny 1 kwietnia, 2025 - 2:06 pm

z ogólnie dostępnych często sięgam po MIYASAKA

Reply
Aleksandra 26 marca, 2025 - 10:12 am

Super przepis, ale chyba w sposobie przygotowania przy blendowaniu zapomniałeś o czosnku 😀

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 5:55 pm

Blendujemy z całością

Reply
Alicja Matusiak 26 marca, 2025 - 10:13 am

a jak nie mam pasty miso to czym mogłabym ją zastąpić?

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 5:56 pm

to przepis niskotłuszczowy, aby miał smak trzeba dodać miso – moim zdaniem z samym sosem sojowym nie jest, aż tak dobry

Reply
Katherinke 26 marca, 2025 - 10:14 am

Jak zmodyfikować przepis wykorzystując świeży szpinak?

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 5:57 pm

świeży szpinak blanszujemy i odciskamy z nadmiaru wody

Reply
Eliza 26 marca, 2025 - 11:25 am

Czy można zamienić mrożony szpinak na świeży?

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 5:57 pm

tak

Reply
Aleksandra 27 marca, 2025 - 10:19 am

Czym mogłabym zastąpić pastę miso? Nigdzie nie mogę jej dostać w tym momencie, a czekać na azjatycki tydzień nie chciałabym 😜

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 6:14 pm

jak wyżej

Reply
Wiktoria 27 marca, 2025 - 7:41 pm

Czego można użyć zamiast miso?

Reply
Justyna 2 kwietnia, 2025 - 8:57 pm

Podpinam się 🙂 Jaki zamiennik pasty miso? Mieszkam na Bawarii i nie mogę znaleźć… czy pasta tahini jest dobrym odpowiednikiem? Tak podpowiada Google

Reply
Paulina 16 kwietnia, 2025 - 3:18 pm

Tahini ma kompletnie inny smak, ciężko sobie wyobrazić jak mogłaby zastąpić miso.

Reply
Justyna 28 marca, 2025 - 7:47 pm

Przepyszny! Zrobiłam z makaronem trofie i na wierzch dałam przysmażone szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Nie czułam smaku pasty miso i chyba następnym razem spróbuję zrobić z płatkami drożdżowymi.

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 6:00 pm

Pasta miso podkreśla resztę smaków, nie ma być wyczuwalna sama w sobie 🙂

Reply
Kat 29 marca, 2025 - 8:38 pm

Czym można zastąpić serek wiejski dla lactose-free?
Tofu?

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 6:07 pm

silken tofu lub alpro skyr

Reply
Joanna 30 marca, 2025 - 9:05 am

Można dać tofu zamiast serka wiejskiego?

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 6:07 pm

tak, ale w wersji silken

Reply
Agnieszka 30 marca, 2025 - 9:44 am

Kiedy i jak dodajemy czosnek?

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 6:07 pm

z wszystkim składnikami

Reply
Łukasz 31 marca, 2025 - 3:49 pm

A gdzie dostanę ten makaron bucatini?

Reply
rozkoszny 1 kwietnia, 2025 - 2:05 pm

w każdym większym hipermarkecie i online 🙂

Reply
Gabriela 1 kwietnia, 2025 - 10:56 pm

A jakie są makro na ten przepis ? Kcal tez

Reply
Karolina 2 kwietnia, 2025 - 7:14 pm

Zrobiłam, wyszedł pyszny!! Zamieniłam jednak pastę miso na większą ilość sosu sojowego, bo nigdzie nie mogłam jej znaleźć

Reply
Kasia 13 kwietnia, 2025 - 5:52 pm

Jak przechowywać ten sos? Czy można go mrozić? I drugie pytanie – czy można go podgrzewać, czy po prostu mieszać z gorącym makaronem?

Reply
Zosia Hafso 20 kwietnia, 2025 - 3:53 pm

To jest przepyszne! Tak jak prawie wszystkie twoje przepisy. Dziekuje, ze dzielisz sie z nami swoim niesamowitym talentem 🙌🏻🙏🏻

Reply
Anna 27 kwietnia, 2025 - 8:43 pm

Dobre!!! Polecam. Kocham gotować, Twój blog to moje najnowsze odkrycie. Robiłam już ten makaron, zupę cebulową, fasolę w sosie gochujang, a jutro robię tartę słońce i sałatkę makaronową. Dzięki za wszystkie przepisy, są rozkoszne.

Reply

Leave a Comment