Quiche z bakłażanem, chili, czerwoną cebulą i fetą

Bakłażany tutaj są absolutnie cudowne. Rozpływają się w ustach, przypominając nieco szlachetne borowiki. Towarzyszy im delikatne, maślane ciasto oraz cała parada charakternych dodatków: szczypiące usta chili, ostra czerwona cebula oraz słona feta.

Zdaje się, że quiche i tarty na słono mają swoje trzy minuty już za sobą. Jeszcze kilka lat temu masowo pojawiały się na we wszystkich książkach kucharskich i blogach kulinarnych, a następnie na naszych stołach i żołądkach. Było już wszystko: od klasycznego quiche lorraine, po najfikuśniejsze nadzienia warzywne. Na blogu pojawiła się nawet moja wersja ze szparagami i serem kozim. Jak to z każdą modą bywa, czas na tarty na słono przeminął. Z mojego jadłospisu quiche nie jednak wypadło wcale. Jest one cudownym sposobem na kreatywne zagospodarowanie składników, które nieco za długo zalegały w lodówce. Ale nie o tym dzisiaj. Dzisiaj połączenie jest starannie przemyślane, łączące smaki i kontrasty. Bakłażan najpierw podsmażony na oliwie, a następnie pieczony w masie jajecznej przybiera tajemniczą konsystencję przypominającą szlachetne borowiki. Ten lekko mdły (ale rozkoszny!) smak przełamuje chili, czerwoną cebulą i sporą ilością fety.

Quiche z bakłażanem, chili, czerwoną cebulą i fetą 1

Quiche z bakłażanem, chili, czerwoną cebulą i fetą
głęboka forma 20 – 22 cm
Ciasto
1 ¼ szklanki (160 g) mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki soli
120 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
1 jajko

Nadzienie
⅓ szklanki (70 ml) oliwy extra virgin + więcej, jeśli trzeba
1 bakłażan
½ łyżeczki płatków chili
100 g fety
3 jajka
2 żółtka
½ szklanki (150 g) jogurtu greckiego
¼ szklanki (60 ml) śmietanki kremówki lub 18%
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w plasterki
sól świeżo mielony pieprz

1. Wymieszaj mąkę z mąką ziemniaczaną i solą. Dodaj masło i zacznij je rozcierać między palcami do powstania sypkiego ciasta o konsystencji piasku. Dodaj jajko, wymieszaj do połączenia. Uformuj w kulę, spłaszcz, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.

2. Stolnicę sowicie oprósz mąką. Rozwałkuj ciasto do średnicy 2 – 3 cm większej niż używana forma. Ostrożnie przełóż do nie ciasto. Najlepiej posłużyć się przy tym wałkiem. Przytnij wystające brzegi. Odstaw do lodówki na 15 minut.

3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Nakłuj ciasto za pomocą widelca. Piecz 18 minut, do zarumienia. Całkowicie wystudź. Temperaturę piekarnika obniż do 160 stopni Celsjusza.

4. Bakłażana pokrój w 2 cm kawałki, a następnie w półksiężyce. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj płatki chili i bakłażana. Smaż 6 – 8 minut, mieszając kilka razy, aż będzie miękki, pięknie zarumieniony i wypije całą oliwę (nie myśl o tym, będzie pysznie). Przełóż na ręcznik papierowy. Dopraw spora szczyptą soli. Przełóż na wystudzone ciasto wraz z fetą i krążkami cebuli (zachowując odrobinę na wierzch).

5. Jajka i żółtka ubij za pomocą miksera, aż się napowietrza i zwiększą objętość dwukrotnie. Dodaj jogurt, kremówkę, czosnek i spora szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj i przelej do formy. Piecz około 60 minut, do ścięcia się masy.

5. Podawaj ze szpinakiem skropionym limonką i oliwą.

Rady/porady
Jeśli nie masz głębokiej formy (to może być ewentualnie tortownica!), użyj niskiej formy do tarty 23 cm. Czas pieczenia wyniesie wtedy około 40 minut.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Quiche z bakłażanem, chili, czerwoną cebulą i fetą 2
1080
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

35 komentarzy

Anna 30 czerwca, 2020 - 9:13 am

Czy można czymś innym zastąpić fetę? Robiłam już to cudo i jest przesmaczne! Ale teraz nie mogę użyć fety.

Reply
rozkoszny 30 czerwca, 2020 - 9:50 am

Może ser z niebieską pleśnią?

Reply
Anna 30 czerwca, 2020 - 1:46 pm

Spróbuje. Feta tu genialnie pasuje. Fantastyczny przepis!

Reply
Agnieszka 13 sierpnia, 2020 - 11:21 pm

To było coś wspaniałego! Zniknęło.. zdjęcie zrobię następnym razem, bo na pewno nadejdzie 😍

Reply
rozkoszny 13 sierpnia, 2020 - 11:48 pm

najlepszym komplementem dla przepisu jest go przygotować drugi raz <3

Reply
Delektujemy 6 lipca, 2020 - 3:40 pm

Naprawdę czas tarty na słono przeminął? Jak widać, ze wszystkim jestem nie w porę, bo ja właśnie coraz częściej się w nie bawię:D Według mnie słone tarty są rewelacyjne i można z nich tyle różnych dań wyczarować:)

Reply
Wróżka Kostuszka 25 sierpnia, 2020 - 12:36 am

Hejjj! Tak sobie patrzę na quche i zastanawiam się, czy zamiast bakłażana mogę dać cukinię? W tym roku nam obrodziła na ogródku i pomyślałam, że mogłabym ją wykorzystać w ten sposób… Tylko nie wiem, czy wtedy musiałabym jakoś zmienić Twój przepis? Oczywiście poza zmianą bakłażana na cukinię. 😀

Reply
rozkoszny 27 sierpnia, 2020 - 10:17 am

Możesz zastąpić bakłażana cukinią 🙌

Reply
Wróżka Kostuszka 8 września, 2020 - 12:15 am

Dziękuję pięknie za informacje, zrobię w takim razie quiche! 😀 Mam nadzieję, że siostra się ucieszy. 😀

Reply
Patrycja 1 stycznia, 2021 - 9:44 pm

Michał, pomocy! 😃 chcę jutro zrobić to cudo, ale od kilku dni nigdzie nie mogę znaleźć płatków chilli – mogę je czymś zastąpić? Mam pastę gouchugaru, pieprz cayenne albo ostrą papryczkę w całości. ❤️

Reply
rozkoszny 2 stycznia, 2021 - 5:57 pm

wszystkim, czym chcesz! ja bym dodał świeżą papryczkę, bardzo drobno posiekaną

Reply
Ania 15 marca, 2021 - 9:48 pm

Niechcący wlałam właśnie jogurt…kokosowy 😀 ciekawe co z tego wyjdzie 🙁

Reply
rozkoszny 16 marca, 2021 - 9:51 am

daj znać!

Reply
Ania 16 marca, 2021 - 11:12 am

pycha, nic nie czuć : ) a w lidlu jest idealny rozmiar 150 ml tego greckiego kokosowego 🙂 dzięki!

Reply
Bartek 29 marca, 2021 - 12:18 am

Niesamowity przepis! Póki co top 1 ze wszystkich rzeczy ugotowanych z Twojego bloga! 😁 Na pewno będzie powtórka 👌

Reply
rozkoszny 29 marca, 2021 - 10:33 am

ah, a trochę niedoceniony!

Reply
ana 7 maja, 2021 - 4:28 pm

czy na drugi dzien tez bedzie ok? 🙂 jak odgrzac?

Reply
rozkoszny 7 maja, 2021 - 5:16 pm

jasne!

Reply
Sylwia 29 maja, 2021 - 3:53 pm

Przyznaję się, że nie dodałam płatków chili… Ale i tak quiche zniknęło błyskawicznie. Babcia się zachwycała, dzięki za przepis! 🙂

Reply
rozkoszny 29 maja, 2021 - 8:23 pm

cieszę się! <3

Reply
Kamil 22 września, 2021 - 9:25 am

Zastanawiam się co źle zrobiłem….bo mi niestety bakłażan wyszedł bardzo twardy i niesmaczny…
Na pewno to powinny być okręgi grubości 2cm? Czy dobrze rozumiem, że później taki okrąg przekrajamy na pół ( półksiężyc ) i dalej lecimy z przepisem…?
Smażyłem na patelni dłużej niż 8minut na pewno.

Reply
rozkoszny 28 września, 2021 - 2:14 pm

Hmm, on powinien rozpływać się w ustach. Smażyłeś na dużej ilości oliwy tak jak w przepisie?

Reply
Ola 14 grudnia, 2021 - 1:59 pm

Czy konieczne jest wystudzenie ciasta? Czemu to ma służyć? 🙂

Reply
rozkoszny 14 grudnia, 2021 - 4:11 pm

Ciasto się „zasklepia” i mniej wchłania nadzienie

Reply
Natalia 10 listopada, 2022 - 8:35 pm

Chciałabym, aby tarta miała więcej warzyw. Mam jeszcze pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, paprykę, a może szynkę jeszcze dodam… co mam dodać aby było jeszcze lepsze?

Reply
rozkoszny 13 listopada, 2022 - 5:04 pm

Tartę podajemy obok sałaty 🙂

Reply
Magda 18 listopada, 2022 - 8:58 am

Hej! Czy można by było w ten sposób zrobić małe tartaletki? Coś zmieniać w przepisie? Ile je piec mniej więcej :)?
P.S. Przepis jest wspaniały!!!! Robiłam jakiś czas temu wersje „standard size” i było pysznie 😉 dzięki!

Reply
rozkoszny 18 listopada, 2022 - 10:25 am

Hej, można, czas pieczenia będzie krótszy

Reply
Joanna 5 kwietnia, 2023 - 10:32 pm

Czy można dodać coś innego do masy zamiast jajek?

Reply
Ada 7 kwietnia, 2023 - 5:04 pm

Szał! Czworo doroslych zmiotło to cudo wśród okrzyków i pomruków z rozkoszy. Wspaniała symfonia smaków. Dzieza przepis. Jesteś artystą 😍

Reply
rozkoszny 7 kwietnia, 2023 - 7:37 pm

<3

Reply
Kasia 12 kwietnia, 2023 - 10:58 am

Bardzo pyszne, dzięki. Przyznam, że zawsze gdy przepis prosi o smażenie bakłażana zwykłam go piec – tym razem postanowiłam zaryzykować smażenie. Wyszło super i odkryłam, że bakłażan jest idealnie usmażony, gdy już ODDA z powrotem część oliwy, którą wypił na początku – szok i gamechanger. Może częściej będę smażyć, bo jest zdecydowanie bardziej maślany i borowikowaty.

Reply
Magdalena 12 maja, 2023 - 3:13 pm

Rozkoszny, może Ty mi podpowiesz… Specjalnie kupiłam wysoką formę, ale ciasto zaraz po włożeniu do piekarnika spływa z brzegów i robi się niskie. Nie zawsze tak mi się działo, ale dość często. Ciężko mi jednak zrozumieć od czego to zależy 🤷 liczę na radę!

Reply
rozkoszny 12 maja, 2023 - 3:47 pm

Ciasto powinno być bardzo dobrze schłodzone przed pieczeniem

Reply
Beti 1 sierpnia, 2024 - 5:08 pm

Czy po upieczeniu masa ze środka jest lekko wodnista?

Reply

Leave a Comment