Bakłażany tutaj są absolutnie cudowne. Rozpływają się w ustach, przypominając nieco szlachetne borowiki. Towarzyszy im delikatne, maślane ciasto oraz cała parada charakternych dodatków: szczypiące usta chili, ostra czerwona cebula oraz słona feta.
Zdaje się, że quiche i tarty na słono mają swoje trzy minuty już za sobą. Jeszcze kilka lat temu masowo pojawiały się na we wszystkich książkach kucharskich i blogach kulinarnych, a następnie na naszych stołach i żołądkach. Było już wszystko: od klasycznego quiche lorraine, po najfikuśniejsze nadzienia warzywne. Na blogu pojawiła się nawet moja wersja ze szparagami i serem kozim. Jak to z każdą modą bywa, czas na tarty na słono przeminął. Z mojego jadłospisu quiche nie jednak wypadło wcale. Jest one cudownym sposobem na kreatywne zagospodarowanie składników, które nieco za długo zalegały w lodówce. Ale nie o tym dzisiaj. Dzisiaj połączenie jest starannie przemyślane, łączące smaki i kontrasty. Bakłażan najpierw podsmażony na oliwie, a następnie pieczony w masie jajecznej przybiera tajemniczą konsystencję przypominającą szlachetne borowiki. Ten lekko mdły (ale rozkoszny!) smak przełamuje chili, czerwoną cebulą i sporą ilością fety.

Quiche z bakłażanem, chili, czerwoną cebulą i fetą
głęboka forma 20 – 22 cm
Ciasto
1 ¼ szklanki (160 g) mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki soli
120 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
1 jajko
Nadzienie
⅓ szklanki (70 ml) oliwy extra virgin + więcej, jeśli trzeba
1 bakłażan
½ łyżeczki płatków chili
100 g fety
3 jajka
2 żółtka
½ szklanki (150 g) jogurtu greckiego
¼ szklanki (60 ml) śmietanki kremówki lub 18%
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w plasterki
sól świeżo mielony pieprz
1. Wymieszaj mąkę z mąką ziemniaczaną i solą. Dodaj masło i zacznij je rozcierać między palcami do powstania sypkiego ciasta o konsystencji piasku. Dodaj jajko, wymieszaj do połączenia. Uformuj w kulę, spłaszcz, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
2. Stolnicę sowicie oprósz mąką. Rozwałkuj ciasto do średnicy 2 – 3 cm większej niż używana forma. Ostrożnie przełóż do nie ciasto. Najlepiej posłużyć się przy tym wałkiem. Przytnij wystające brzegi. Odstaw do lodówki na 15 minut.
3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Nakłuj ciasto za pomocą widelca. Piecz 18 minut, do zarumienia. Całkowicie wystudź. Temperaturę piekarnika obniż do 160 stopni Celsjusza.
4. Bakłażana pokrój w 2 cm kawałki, a następnie w półksiężyce. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj płatki chili i bakłażana. Smaż 6 – 8 minut, mieszając kilka razy, aż będzie miękki, pięknie zarumieniony i wypije całą oliwę (nie myśl o tym, będzie pysznie). Przełóż na ręcznik papierowy. Dopraw spora szczyptą soli. Przełóż na wystudzone ciasto wraz z fetą i krążkami cebuli (zachowując odrobinę na wierzch).
5. Jajka i żółtka ubij za pomocą miksera, aż się napowietrza i zwiększą objętość dwukrotnie. Dodaj jogurt, kremówkę, czosnek i spora szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj i przelej do formy. Piecz około 60 minut, do ścięcia się masy.
5. Podawaj ze szpinakiem skropionym limonką i oliwą.
Rady/porady
Jeśli nie masz głębokiej formy (to może być ewentualnie tortownica!), użyj niskiej formy do tarty 23 cm. Czas pieczenia wyniesie wtedy około 40 minut.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

35 komentarzy
Czy można czymś innym zastąpić fetę? Robiłam już to cudo i jest przesmaczne! Ale teraz nie mogę użyć fety.
Może ser z niebieską pleśnią?
Spróbuje. Feta tu genialnie pasuje. Fantastyczny przepis!
To było coś wspaniałego! Zniknęło.. zdjęcie zrobię następnym razem, bo na pewno nadejdzie 😍
najlepszym komplementem dla przepisu jest go przygotować drugi raz <3
Naprawdę czas tarty na słono przeminął? Jak widać, ze wszystkim jestem nie w porę, bo ja właśnie coraz częściej się w nie bawię:D Według mnie słone tarty są rewelacyjne i można z nich tyle różnych dań wyczarować:)
Hejjj! Tak sobie patrzę na quche i zastanawiam się, czy zamiast bakłażana mogę dać cukinię? W tym roku nam obrodziła na ogródku i pomyślałam, że mogłabym ją wykorzystać w ten sposób… Tylko nie wiem, czy wtedy musiałabym jakoś zmienić Twój przepis? Oczywiście poza zmianą bakłażana na cukinię. 😀
Możesz zastąpić bakłażana cukinią 🙌
Dziękuję pięknie za informacje, zrobię w takim razie quiche! 😀 Mam nadzieję, że siostra się ucieszy. 😀
Michał, pomocy! 😃 chcę jutro zrobić to cudo, ale od kilku dni nigdzie nie mogę znaleźć płatków chilli – mogę je czymś zastąpić? Mam pastę gouchugaru, pieprz cayenne albo ostrą papryczkę w całości. ❤️
wszystkim, czym chcesz! ja bym dodał świeżą papryczkę, bardzo drobno posiekaną
Niechcący wlałam właśnie jogurt…kokosowy 😀 ciekawe co z tego wyjdzie 🙁
daj znać!
pycha, nic nie czuć : ) a w lidlu jest idealny rozmiar 150 ml tego greckiego kokosowego 🙂 dzięki!
Niesamowity przepis! Póki co top 1 ze wszystkich rzeczy ugotowanych z Twojego bloga! 😁 Na pewno będzie powtórka 👌
ah, a trochę niedoceniony!
czy na drugi dzien tez bedzie ok? 🙂 jak odgrzac?
jasne!
Przyznaję się, że nie dodałam płatków chili… Ale i tak quiche zniknęło błyskawicznie. Babcia się zachwycała, dzięki za przepis! 🙂
cieszę się! <3
Zastanawiam się co źle zrobiłem….bo mi niestety bakłażan wyszedł bardzo twardy i niesmaczny…
Na pewno to powinny być okręgi grubości 2cm? Czy dobrze rozumiem, że później taki okrąg przekrajamy na pół ( półksiężyc ) i dalej lecimy z przepisem…?
Smażyłem na patelni dłużej niż 8minut na pewno.
Hmm, on powinien rozpływać się w ustach. Smażyłeś na dużej ilości oliwy tak jak w przepisie?
Czy konieczne jest wystudzenie ciasta? Czemu to ma służyć? 🙂
Ciasto się „zasklepia” i mniej wchłania nadzienie
Chciałabym, aby tarta miała więcej warzyw. Mam jeszcze pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, paprykę, a może szynkę jeszcze dodam… co mam dodać aby było jeszcze lepsze?
Tartę podajemy obok sałaty 🙂
Hej! Czy można by było w ten sposób zrobić małe tartaletki? Coś zmieniać w przepisie? Ile je piec mniej więcej :)?
P.S. Przepis jest wspaniały!!!! Robiłam jakiś czas temu wersje „standard size” i było pysznie 😉 dzięki!
Hej, można, czas pieczenia będzie krótszy
Czy można dodać coś innego do masy zamiast jajek?
Szał! Czworo doroslych zmiotło to cudo wśród okrzyków i pomruków z rozkoszy. Wspaniała symfonia smaków. Dzieza przepis. Jesteś artystą 😍
<3
Bardzo pyszne, dzięki. Przyznam, że zawsze gdy przepis prosi o smażenie bakłażana zwykłam go piec – tym razem postanowiłam zaryzykować smażenie. Wyszło super i odkryłam, że bakłażan jest idealnie usmażony, gdy już ODDA z powrotem część oliwy, którą wypił na początku – szok i gamechanger. Może częściej będę smażyć, bo jest zdecydowanie bardziej maślany i borowikowaty.
Rozkoszny, może Ty mi podpowiesz… Specjalnie kupiłam wysoką formę, ale ciasto zaraz po włożeniu do piekarnika spływa z brzegów i robi się niskie. Nie zawsze tak mi się działo, ale dość często. Ciężko mi jednak zrozumieć od czego to zależy 🤷 liczę na radę!
Ciasto powinno być bardzo dobrze schłodzone przed pieczeniem
Czy po upieczeniu masa ze środka jest lekko wodnista?