Reuben sandwich

Nie bez powodu znajduje się on w każdym rankingu najlepszych kanapek. O żydowskich korzeniach, wprost z Nowego Jorku, prosty, ale jednocześnie złożony w smaku – reuben – jest tym o czym marzy każdy miłośnik dobrego mięsa.

Sekretem są pastrami, czyli pieczołowicie przygotowana wołowina, najczęściej mostek, opierająca się na długim wędzeniu, częściowym sezonowaniu, suszeniu, doprawianiu ziołami i przyprawami oraz wędzeniu. Po wielogodzinnym naparowaniu otrzymuje się produkt, który rozpływa się w ustach. Na szczęście coraz częściej można znaleźć ten wyrób w dobrych delikatesach, co ułatwia sprawę. Zasadniczo upraszcza przygotowanie do wymieszania sosu w jednej misce i złożenia kanapki. Prawda, że proste?

Reuben sandwich 4

Reuben sandwich:
Sos rosyjski:
¾ szklanki majonezu
¼ szklanki ketchupu
1 łyżeczka chrzanu
⅓ łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka poszatkowanej cebuli
1 łyżka sos worcester
sól, pieprz

Kanapka:
chleb wiejski lub żytni
masło
ser szwajcarski np. ementaler lub gruyere
pastrami, ewentualnie pieczeń wołowa
kapusta kiszona, odciśnięta
sos rosyjski

Wymieszaj wszystkie składniki sosu w miseczce.

Rozgrzej patelnię grillową. Posmaruj dwie kromki chleba od jednej strony masłem. Na stronę suchą wyłóż po łyżce sosu rosyjskiego. Na jedną kromkę ułóż kolejno ser, pastrami w dużej ilości, kapustę. Przykryj drugą kanapką. Zgrilluj na patelni, aż do zezłocenia. Dobrze jest przykryć patelnię pokrywką, by ser się roztopił. Najlepiej smakuje na ciepło.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na Instagramie hasztagiem #rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda zrobiłeś. Będzi mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz na blogu, co myślisz. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Reuben sandwich 5 Reuben sandwich 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

5 komentarzy

kalina 9 października, 2017 - 12:50 pm

Ohh. Piękne zdjęcia! Zdarza mi się przygotować uproszczoną wersję Reuben Sandwich. Kolejnym razem robię wg Twojego przepisu!

Reply
rozkoszny 9 października, 2017 - 5:42 pm

Koniecznie daj znać jak smakowała <3

Reply
Alicja 20 lipca, 2021 - 10:00 pm

Czy majonez powinien być łagodny, czy bardziej octowy? (klasyczna walka winiary vs kielecki).

Reply
rozkoszny 21 lipca, 2021 - 3:56 pm

zawsze klielecki!

Reply
Kinga 20 lutego, 2023 - 8:19 am

Czy możesz proszę polecić w jakim sklepie w Warszawie udaje Ci się kupić dobre pastrami? Dziękuję!

Reply

Leave a Comment