Ekspresowy makaron kokosowo-imbirowy

Trwa to tylko chwilę. A na talerzu będzie wić się sprężysty makaron ryżowy w kremowym sosie z mleczka kokosowego, kurkumy i imbiru. Odrobina smażonej czerwonej cebuli, zarumienionej marchewki i szybki obiad staje się prawdziwą orgią dla kubków smakowych.

Powiedziałbym, że proces gotowania tego makaronu to jakieś 15 minut, ale szczęśliwy czasu nie liczą, więc nie napiszę dokładnie. To ekstaza. Którą całkiem łatwo przygotować. Bardzo ważne jest ugotowanie makaronu al dente, bo dochodzi jeszcze w gorącym sosie; zarumienienie cebuli, aby podkreślić jej dymny smak, a chyba najistotniejsze – dokładne przesmażenie przypraw, które nadadzą prawdziwą moc. Tylko potem nie mówicie, że nie możecie przestać jeść i to moja wina.

Inspirację znalazłem na portalu healthyish. Yummy. 

Ekspresowy makaron kokosowo-imbirowy 3

Ekspresowy makaron kokosowo-imbirowy
2 porcje
150 g makaronu ryżowego
2 łyżki oleju
1 czerwona cebula
6 ząbków czosnku
2 łyżeczki imbiru mielonego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 marchewka
1 puszka mleczka kokosowego
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki sosu rybnego + 2 łyżeczki soki z limonki 
chili (opcjonalnie)
sezam

Czerwoną cebulę pokrój na cienkie pióra, a czosnek na plasterki. Marchewkę na drobne paski.

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – ma być al dente co może wymagać gotowania o minutę krócej.

Rozgrzej olej na patelni, smaż cebulę wraz z czosnkiem do zarumienienia. Dodaj imbir, kurkumę i pieprz, smaż przez minutę. Dodaj marchewkę i kontynuuj smażenie przez następne dwie minuty.

Zalej wszystko mleczkiem kokosowym, dodaj miód. Gotuj jeszcze 5 minut, aby smaki się dokładnie przeszły. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj dokładnie. Dopraw sosem rybnym, limoką i ewentualnie chili i solą. Zjedz na ciepło lub nie, koniecznie posypane sezamem.

Smacznego! Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. 

Wasz,
Rozkoszny

Ekspresowy makaron kokosowo-imbirowy 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

12 komentarzy

dorota 16 października, 2018 - 3:16 pm

Wspaniale skomponowane składniki

Reply
Magdalena 26 listopada, 2019 - 10:15 am

Przepyszne danie, z całą pewnością na stałe zagości w moim obiadowym menu. 🙂

Reply
rozkoszny 26 listopada, 2019 - 10:20 am

bardzo miło mi słyszeć 🙂

Reply
Justyna 9 lutego, 2020 - 2:22 pm

Super szybkie i super smaczne 👍🏻 Czego chcieć więcej 🙂 pycha

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2020 - 3:09 pm

Bardzo miło mi to słyszeć!

Reply
Agnieszka 13 lutego, 2020 - 10:38 am

Właśnie zrobiłam! Jakie to łatwie, szybkie i smaczne! Jeszcze dzisiaj kupię więcej makaronu ryżowego, bo czuję, że to będzie mój nowy comfort food. Dziękuje bardzo!

Reply
rozkoszny 15 lutego, 2020 - 12:25 pm

Bardzo się cieszę <3

Reply
Klaudia 7 stycznia, 2021 - 3:47 pm

Czy mogę zastąpić czymś sos rybny? 😬

Reply
rozkoszny 8 stycznia, 2021 - 9:57 am

ewentualnie sosem sojowym, ale to nie będzie to samo

Reply
Yerzu 3 czerwca, 2021 - 1:14 pm

Czy zamiast sypkiego imbiru może być starty?

Reply
rozkoszny 3 czerwca, 2021 - 4:48 pm

tutaj używam starty

Reply
Gabriela 7 maja, 2023 - 10:50 pm

Zabrakło i marchewki i zrobiłam z białą kapustą. Też niezłe 🙂

Reply

Leave a Comment