Piernik, jakiego jeszcze nie jedliście, bo to boskokaremlowy lepki piernik daktylowy, od którego nie można się oderwać.
To w zasadzie czyli sticky pudding ukochany przez Brytyjczyków. W tym wydaniu składa się z trzech komponentów: mocno korzennego ciasta na bazie daktyli namoczonych w napoju migdałowym; sosu toffi w kolorze rozkoszy i jednoskładnikowego kremu, który jest jak wisienka na torcie tego nietuzinkowego piernika.
Lepki piernik daktylowy
tortownica 23 cm lub forma 20 x 20 cm
Ciasto
250 g suszonych daktyli drylowanych (najlepiej miękkich), posiekanych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka (240 ml) napoju migdałowego
100 g miękkiego masła
¼ szklanki (50 g) ciemnego cukru trzcinowego muscovado
¼ szklanki (80 g) syropu klonowego
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
Sos i krem
50 g masła
½ szklanki (100 g) ciemnego cukru trzcinowego muscovado
1 łyżka syropu klonowego
⅓ szklanki (80 ml) roślinnej alternatywy dla śmietanki
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1 duże (400 g) Alpro w stylu skyr o smaku waniliowym
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Formę wysmaruj masłem.
2. Przełóż daktyle do średniej miski wraz z sodą oczyszczoną. Zagotuj napój migdałowy i zalej nim daktyle. Odstaw, aby zmiękły, a napój ostygł, na około 20 minut, a następnie za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca rozgnieć z grubsza daktyle.
3. Utrzyj masło wraz z cukrem trzcinowym na puszystą masę, 2 – 3 minuty. Powoli dolewaj syrop klonowy, cały czas ucierając. Dodaj jedno jajko i zmiksuj na małych obrotach do połączenia. Dodaj drugie, powtórz, ewentualnie zbierając masę, która została na brzegach formy.
4. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól. Zmiksuj jedynie do połączenia składników. Dodaj rozgniecione daktyle wraz z napojem migdałowym. Wymieszaj masę do połączenia.
5. Przełóż masę na pudding do przygotowanej formy. Piecz, aż ciasto się zarumieni, a patyczek wbity w środek po wyjęciu będzie suchy, 35 – 40 minuty.
6. W międzyczasie przygotuj sos toffi: przełóż masło, cukier trzcinowy i syrop klonowy do średniej wielkości rondla. Gotuj bez mieszania, aż masło się rozpuści, a następnie połącz składniki. Gotuj jeszcze kilka minut do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdejmij z ognia i wlej śmietankę, połącz.
7. Od razu po wyjęciu puddingu z pieca nakłuj go wielokrotnie po całej powierzchni patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką. Wyłóż połowę sosu toffi, pozwalając mu wsiąknąć w ciasto. Odstaw, aby nasiąkło i wystygło, na około 30 minut.
8. Przełóż Alpro w stylu skyr do miski i wymieszaj go trzepaczką, aby nadać mu kremowej, luźnej konsystencji. Lepki piernik daktylowy podawaj z kremem waniliowym i większą ilością sosu toffi.
Rady/porady
Chcesz, aby ciasto było wegańskie? Masło zastąp margaryną, a jajka zmielonymi 2 łyżkami siemienia lnianego namoczonego w 4 łyżkach wody.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
43 komentarze
Gdzie kupić muscovado?
W Auchan, Leclerc, Eurospar
Uda się z masłem klarowanym? Z racji alergii to jedyne jakie mogę jeść a te roślinne są okropnie tłuste i zmieniają smak.
Niestety masło klarowane się tutaj nie sprawdzą – w przepisie nie ma dużo masła, więc nie bałbym się roślinnych zamienników
Jaką mąką najlepiej zastąpić tą pszenną, która jest w przepisie?
mieszanką mąk bezglutenowych do wypieków
Czy można zamiast masła użyć margaryny do pieczenia?
Czy sos toffi którym polewamy gorący pudding powinien być ciepły czy ostudzony?
Gorący
Czy zamiast tego cukru może być normalny brązowy? Czy zamiast śmietanki roślinnej może być normalna? Jeśli tak to ile %?
Można, ale yo muscovado nadaje głębi. Roślinną śmietankę można zastąpić śmietanką 30%
Czy napój migdałowy można zamienić na zwykłe mleko?
Czy jest szansa, że ten przepis wyjdzie równie udany, jeśli zrobi się go w formie muffinek? Zależy mi na miniporcjach 🙂
Czy można napój migdałowy zastąpić zwykłym mlekiem?
tak, można, ale napój migdałowy dodaję przyjemniejszego smaku pięknie pasującego do karmelowości piernika
To musi być pycha! Te zdjęcia pachną Świętami 🙂
Przechowywać w lodówce do następnego dnia? Czy na blacie pod przykryciem?
Czy zamiast syropu klonowego może być miód ?
chyba w przepisie zabrakło jajek, ale rozumiem, że potrzebne są dwa?
w przepisie są jajka
Czy można zrobić w mniejszych formach i podzielić ciasto na 2 części? Jeśli tak to skrócić czas pieczenia.?
Czy można użyć miodu zamiast syropu klonowego?
Tak
Cześć! Czy mógłbyś mi polecić alternatywę dla jajek, aby ciasto było vegańskie? Dziękuję!
O wszystkim piszę w przepisie 🙂
Dziękuję! Zwłaszcza, że właśnie otworzyłam przepis na laptopie a nie telefonie i od razu zobaczyłam sekcje 'Rady/porady’ 🙃
Hej! Jaką bezglutenową mąką mogę zastąpić tą którą jest w przepisie? 🤤
najlepiej mieszanką
Czy zamiast daktyli mozna uzyc figi?
Można!
Czym można zastąpić Alpro w stylu skyr o smaku waniliowym? Zwykłym skyrem waniliowym?
Zwykły skyr się nie nada. Można podać z kleksem tłustej kwaśnej śmietany
Kiedy najlepiej zrobić ten piernik ? Czy ta wersja jest również przeznaczona do leżakowania przed świętami ?? (:
Nie, ten piernik nie dojrzewa i powinien być zjedzony do 3 – 4 dni, ale najlepiej smakuje na świeżo
Czy kremem można przełożyć piernik ?
Nie polecam
Ile czasu ciasto zachowuje świeżość? Czy wytrzyma do wtorku jeśli upiekę je w niedzielę?
Tak, ale najlepszy jest na świeżo
A mi już dwa razy zważyło się masło po dodaniu jajek, wszystko w temperaturze pokojowej i miksowane tylko do połączenia, da się naprawić?
Nie przejmować się – zważone ciasto i tak wyjdzie dobrze
A w jakiej temperaturze pieczemy?
Czy odsączamy daktyle do ugniatania ich, czy pozostawiamy mleko i dodajemy je do reszty ciasta ?
Dodajemy wraz z mlekiem