Lepki piernik daktylowy

Piernik, jakiego jeszcze nie jedliście, bo to boskokaremlowy lepki piernik daktylowy, od którego nie można się oderwać.

To w zasadzie czyli sticky pudding ukochany przez Brytyjczyków. W tym wydaniu składa się z trzech komponentów: mocno korzennego ciasta na bazie daktyli namoczonych w napoju migdałowym; sosu toffi w kolorze rozkoszy i jednoskładnikowego kremu, który jest jak wisienka na torcie tego nietuzinkowego piernika.

Lepki piernik daktylowy

Lepki piernik daktylowy
tortownica 23 cm lub forma 20 x 20 cm
Ciasto
250 g suszonych daktyli drylowanych (najlepiej miękkich), posiekanych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka (240 ml) napoju migdałowego
100 g miękkiego masła
¼ szklanki (50 g) ciemnego cukru trzcinowego muscovado
¼ szklanki (80 g) syropu klonowego
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

Sos i krem
50 g masła
½ szklanki (100 g) ciemnego cukru trzcinowego muscovado
1 łyżka syropu klonowego
⅓ szklanki (80 ml) roślinnej alternatywy dla śmietanki
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1 duże (400 g) Alpro w stylu skyr o smaku waniliowym

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Formę wysmaruj masłem.

2. Przełóż daktyle do średniej miski wraz z sodą oczyszczoną. Zagotuj napój migdałowy i zalej nim daktyle. Odstaw, aby zmiękły, a napój ostygł, na około 20 minut, a następnie za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca rozgnieć z grubsza daktyle.

3. Utrzyj masło wraz z cukrem trzcinowym na puszystą masę, 2 – 3 minuty. Powoli dolewaj syrop klonowy, cały czas ucierając. Dodaj jedno jajko i zmiksuj na małych obrotach do połączenia. Dodaj drugie, powtórz, ewentualnie zbierając masę, która została na brzegach formy.

4. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól. Zmiksuj jedynie do połączenia składników. Dodaj rozgniecione daktyle wraz z napojem migdałowym. Wymieszaj masę do połączenia.

5. Przełóż masę na pudding do przygotowanej formy. Piecz, aż ciasto się zarumieni, a patyczek wbity w środek po wyjęciu będzie suchy, 35 – 40 minuty.

6. W międzyczasie przygotuj sos toffi: przełóż masło, cukier trzcinowy i syrop klonowy do średniej wielkości rondla. Gotuj bez mieszania, aż masło się rozpuści, a następnie połącz składniki. Gotuj jeszcze kilka minut do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdejmij z ognia i wlej śmietankę, połącz.

7. Od razu po wyjęciu puddingu z pieca nakłuj go wielokrotnie po całej powierzchni patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką. Wyłóż połowę sosu toffi, pozwalając mu wsiąknąć w ciasto. Odstaw, aby nasiąkło i wystygło, na około 30 minut.

8. Przełóż Alpro w stylu skyr do miski i wymieszaj go trzepaczką, aby nadać mu kremowej, luźnej konsystencji. Lepki piernik daktylowy podawaj z kremem waniliowym i większą ilością sosu toffi.

Rady/porady
Chcesz, aby ciasto było wegańskie? Masło zastąp margaryną, a jajka zmielonymi 2 łyżkami siemienia lnianego namoczonego w 4 łyżkach wody.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Lepki piernik daktylowy
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

43 komentarze

Karolina 28 listopada, 2024 - 3:50 pm

Gdzie kupić muscovado?

Reply
Ewa 28 listopada, 2024 - 4:48 pm

W Auchan, Leclerc, Eurospar

Reply
Magda 28 listopada, 2024 - 9:53 pm

Uda się z masłem klarowanym? Z racji alergii to jedyne jakie mogę jeść a te roślinne są okropnie tłuste i zmieniają smak.

Reply
rozkoszny 29 listopada, 2024 - 4:27 pm

Niestety masło klarowane się tutaj nie sprawdzą – w przepisie nie ma dużo masła, więc nie bałbym się roślinnych zamienników

Reply
Wiki 30 listopada, 2024 - 8:27 pm

Jaką mąką najlepiej zastąpić tą pszenną, która jest w przepisie?

Reply
rozkoszny 1 grudnia, 2024 - 12:42 pm

mieszanką mąk bezglutenowych do wypieków

Reply
Natalia 3 grudnia, 2024 - 11:13 am

Czy można zamiast masła użyć margaryny do pieczenia?

Reply
Em 29 listopada, 2024 - 11:54 am

Czy sos toffi którym polewamy gorący pudding powinien być ciepły czy ostudzony?

Reply
rozkoszny 29 listopada, 2024 - 4:28 pm

Gorący

Reply
Julia 29 listopada, 2024 - 3:29 pm

Czy zamiast tego cukru może być normalny brązowy? Czy zamiast śmietanki roślinnej może być normalna? Jeśli tak to ile %?

Reply
rozkoszny 29 listopada, 2024 - 4:28 pm

Można, ale yo muscovado nadaje głębi. Roślinną śmietankę można zastąpić śmietanką 30%

Reply
Ola 1 grudnia, 2024 - 3:27 pm

Czy napój migdałowy można zamienić na zwykłe mleko?

Reply
Aga 1 grudnia, 2024 - 7:25 pm

Czy jest szansa, że ten przepis wyjdzie równie udany, jeśli zrobi się go w formie muffinek? Zależy mi na miniporcjach 🙂

Reply
Monika 1 grudnia, 2024 - 7:48 pm

Czy można napój migdałowy zastąpić zwykłym mlekiem?

Reply
rozkoszny 2 grudnia, 2024 - 3:41 pm

tak, można, ale napój migdałowy dodaję przyjemniejszego smaku pięknie pasującego do karmelowości piernika

Reply
Paulina 1 grudnia, 2024 - 8:34 pm

To musi być pycha! Te zdjęcia pachną Świętami 🙂

Reply
Kiki 5 grudnia, 2024 - 3:56 pm

Przechowywać w lodówce do następnego dnia? Czy na blacie pod przykryciem?

Reply
Martyna 9 grudnia, 2024 - 6:31 pm

Czy zamiast syropu klonowego może być miód ?

Reply
Lidka 10 grudnia, 2024 - 8:53 pm

chyba w przepisie zabrakło jajek, ale rozumiem, że potrzebne są dwa?

Reply
rozkoszny 10 grudnia, 2024 - 11:46 pm

w przepisie są jajka

Reply
Paulina 10 grudnia, 2024 - 9:37 pm

Czy można zrobić w mniejszych formach i podzielić ciasto na 2 części? Jeśli tak to skrócić czas pieczenia.?

Reply
Magdalena 12 grudnia, 2024 - 5:22 pm

Czy można użyć miodu zamiast syropu klonowego?

Reply
rozkoszny 13 grudnia, 2024 - 8:23 pm

Tak

Reply
Malgosia 12 grudnia, 2024 - 9:07 pm

Cześć! Czy mógłbyś mi polecić alternatywę dla jajek, aby ciasto było vegańskie? Dziękuję!

Reply
rozkoszny 13 grudnia, 2024 - 8:23 pm

O wszystkim piszę w przepisie 🙂

Reply
Malgosia 19 grudnia, 2024 - 9:32 am

Dziękuję! Zwłaszcza, że właśnie otworzyłam przepis na laptopie a nie telefonie i od razu zobaczyłam sekcje 'Rady/porady’ 🙃

Reply
Victoria 14 grudnia, 2024 - 8:03 pm

Hej! Jaką bezglutenową mąką mogę zastąpić tą którą jest w przepisie? 🤤

Reply
rozkoszny 16 grudnia, 2024 - 5:30 pm

najlepiej mieszanką

Reply
Ewelina 14 grudnia, 2024 - 11:57 pm

Czy zamiast daktyli mozna uzyc figi?

Reply
rozkoszny 16 grudnia, 2024 - 5:31 pm

Można!

Reply
Anna 16 grudnia, 2024 - 6:34 pm

Czym można zastąpić Alpro w stylu skyr o smaku waniliowym? Zwykłym skyrem waniliowym?

Reply
rozkoszny 19 grudnia, 2024 - 7:09 pm

Zwykły skyr się nie nada. Można podać z kleksem tłustej kwaśnej śmietany

Reply
Maja 19 grudnia, 2024 - 8:36 am

Kiedy najlepiej zrobić ten piernik ? Czy ta wersja jest również przeznaczona do leżakowania przed świętami ?? (:

Reply
rozkoszny 19 grudnia, 2024 - 7:13 pm

Nie, ten piernik nie dojrzewa i powinien być zjedzony do 3 – 4 dni, ale najlepiej smakuje na świeżo

Reply
Klaudia 19 grudnia, 2024 - 6:24 pm

Czy kremem można przełożyć piernik ?

Reply
rozkoszny 19 grudnia, 2024 - 7:14 pm

Nie polecam

Reply
Karolina 21 grudnia, 2024 - 3:57 pm

Ile czasu ciasto zachowuje świeżość? Czy wytrzyma do wtorku jeśli upiekę je w niedzielę?

Reply
rozkoszny 24 grudnia, 2024 - 11:55 am

Tak, ale najlepszy jest na świeżo

Reply
Aga 23 grudnia, 2024 - 9:53 am

A mi już dwa razy zważyło się masło po dodaniu jajek, wszystko w temperaturze pokojowej i miksowane tylko do połączenia, da się naprawić?

Reply
rozkoszny 24 grudnia, 2024 - 12:05 pm

Nie przejmować się – zważone ciasto i tak wyjdzie dobrze

Reply
Pati 23 grudnia, 2024 - 5:30 pm

A w jakiej temperaturze pieczemy?

Reply
Iwona 24 grudnia, 2024 - 1:42 pm

Czy odsączamy daktyle do ugniatania ich, czy pozostawiamy mleko i dodajemy je do reszty ciasta ?

Reply
rozkoszny 24 grudnia, 2024 - 3:31 pm

Dodajemy wraz z mlekiem

Reply

Leave a Comment