Robię ją za często, zazwyczaj na kolację. Przygotowanie zajmuje mi mniej niż 3 minuty, a smak orzeźwiającego ogórka w ostro-słodkim sosie z łososiem jest chwilowym odlotem do Bangkoku.
Kto lubi kuchnię tajską na pewno zna te smaki i pokocha ten szybki przepis miłością platoniczną. Składniki sosu to esencja Azji: ocet ryżowy – używany na całym kontynencie, mój ulubiony – olej sezamowy, czyli bomba sezamowa w płynie, o bardzo intensywnym aromacie, czasami wystarczy tylko kilka kropli, sos sriracha – najpopularniejszy sos chili na świecie, najbardziej słodki ze wszystkich, używany w pad thai i wielu innych daniach. Warto się w te składniki zaopatrzyć, przynajmniej dla tej sałatki.
Tajska sałatka z ogórków i łososia wędzonego:
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka srirachy lub 1 łyżeczka drobno posiekanego chili
1 łyżka cukru brązowego lub syropu klonowego
2 średniej wielkości ogórki
60 g łososia wędzonego na gorąco
sezam
Ocet ryżowy, olej sezamowy, sos sriracha i cukier wymieszaj w misce. Łososia poszarp na kawałki i dodaj do miski z sosem, obtocz go nim. Obierz niedbale ogórki i pokrój na cienkie plasterki, dorzuć do łososia i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na około 15 min. Posyp sezamem. Nie trzeba niczego więcej, ale takie połączenie sprawdzi się na kromce z białym serem.
Otaguj zdjęcie swojej potrawy na Instagramie hasztagiem #rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda zrobiłeś. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz na blogu. Smacznego!
Wasz,
Rozkoszny
7 komentarzy
Mega, zrobię nawet dzis na kolację 🙂
miło słyszeć, do dzieła! 😉
faktycznie rewelacja 🙂
Pleonazujmy tę sałatkę, bo warto <3
Czy może być łosoś pieczony?
Tak, może
Znakomita, zarówno z łososiem jak i bez!