Pieczona feta z miodem i sezamem

To nie jest feta jaką znacie. Po krótkiej, miodowo-sezamowej kuracji w piekarniku, zamiast kruszyć się na dziesiątki agresywnie słonych kawałków, staje się miękka i perfekcyjnie zbalansowana – aż się prosi, aby rozsmarować ją na kawałku chleba i wchłonąć jej wszystkie smaki w jednym kęsie.

Nie wiem, czy istnieje możliwość nielubienia fety. Jest słona, rześka, pełna w smaku. Ale jeśli tak, to jej pieczona wersja przekona każdego sceptyka. Miód równoważy słoność sera, natomiast sezam wydobywa z niego gdzieś schowane pokłady szlachetności (no i nadaje chrupkości!). Pieczona feta poddaje się ruchom noża, łatwo rozsmarowując się na pieczywie niczym rodzimy twarożek. Tyle powodów, aby ją kochać.

Pieczona feta świetnie sprawdzi się na leniwe weekendowe śniadanie w towarzystwie dojrzałych fig lub jako lekka kolacja. Podawałem ją także ostatnio jako jedno z mezze, talerzyków-przystawek, z których składała się trzon menu.

PS. Do tego przepisu użyj prawdziwej owczej fety, podszywający się pod nią ser sałatkowo-kanapkowy pozostaw do innych celów.

Filmik instruktażowy z przygotowania znajdziecie na IGTV!

Pieczona feta z miodem i sezamem
2 porcje
1 kostka fety (150 g)
2 łyżki miodu + 1 łyżka
2 łyżki sezamu
4 łyżki oliwy extra virgin
sól morska, świeży tymianek

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Kostkę fety osusz papierowym ręcznikiem, a następnie nasmaruj 2 łyżkami miodu. Obtocz z każdej strony w sezamie.

2. Fetę przełóż do małego naczynia żaroodpornego i polej oliwą. Piecz 15 minut, aż sezam się lekko zarumieni, a ser będzie miękki. Wyjmij go z piekarnika i skrop pozostałą łyżką miodu. Dopraw szczyptą soli morskiej i tymianku.

3. Podawaj natychmiast w naczyniu żaroodpornym (podłóż pod nie ściereczkę kuchenną), feta szybko stygnie, tracąc swoją miękką konsystencję.

Rady/porady
Zamiast sezamu świetnie będą pasowały też orzechy włoskie i pistacje. Fetę można zapiec w towarzystwie fig, będą czarującym towarzystwem.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

21 komentarzy

Dorota 3 września, 2020 - 12:21 pm

A figi w całości czy pokrojone?

Reply
rozkoszny 3 września, 2020 - 2:12 pm

przepołowione!

Reply
siemka noemka 3 września, 2020 - 5:05 pm

Czy chodzi o świeże? Jeśli tak, będzie duża różnica przy upieczeniu z suszonymi? Nie wiem czy się w ogóle nadają do pieczenia..

Reply
rozkoszny 3 września, 2020 - 8:25 pm

Tak, koniecznie świeże! Suszone zostawmy do owsianki 🙂

Reply
Kasia 4 września, 2020 - 8:32 pm

Znalazłam w szafce miód truflowy – będzie pysznie!

sps0 3 września, 2020 - 2:36 pm

właśnie W PRACY znalazłam twojego bloga i napewno zostaję ;D

Reply
rozkoszny 3 września, 2020 - 8:23 pm

owocny dzień pracy 😀

Reply
Amar 3 września, 2020 - 9:05 pm

Jako pół-Greczynka zdecydowanie propsuję! Polecam jednak spróbować oryginalnego przepisu, czyli upiec fetę w cieście fyllo, a następnie skąpać w miodowej kąpieli 😋

Reply
rozkoszny 4 września, 2020 - 12:19 pm

to już rozpusta!

Reply
Kasia 3 września, 2020 - 9:24 pm

Jaką fetę polecasz? Wygląda przesmakowicie👍

Reply
rozkoszny 4 września, 2020 - 12:23 pm

nie wiem, co będzie dostępnie u Ciebie w sklepie, ale polecam się rozglądać za taką z certyfikatem – są powszechnie dostępne, a postawi to sprawę jasno, że to nie podróbka

Reply
Joana 4 września, 2020 - 11:13 am

Nie mogę się napatrzeć na ten blog…”przeleciałam” wszystkie przepisy i jestem podekscytowana ile cudów mam do przyrządzenia 🙂 dziękuję.

Reply
rozkoszny 4 września, 2020 - 12:23 pm

rozkosznego gotowania!

Reply
Magda 4 września, 2020 - 10:22 pm

Czy czarny sezam da radę?

Reply
rozkoszny 5 września, 2020 - 11:58 am

Da radę!

Reply
Paulina 5 września, 2020 - 10:26 pm

Zrobilam! Polecam! Pyszne! 🙂

Reply
rozkoszny 5 września, 2020 - 10:26 pm

bardzo się cieszę, że smakowało!

Reply
Ania 6 września, 2020 - 1:25 pm

Sztosik! Czekam na coś nieoczywistego z dynią w roli głównej 🙂

Reply
Aleksandra 12 września, 2020 - 2:32 pm

Czy można zrobić coś takiego ale na patelni?

Reply
rozkoszny 12 września, 2020 - 5:33 pm

Ten przepis tylko w piekarniku

Reply
Iwona Brózda 19 września, 2020 - 9:56 pm

To jest obłędne, nawet z upieczonym tymiankiem😍😁

Reply

Leave a Comment