To nie jest feta jaką znacie. Po krótkiej, miodowo-sezamowej kuracji w piekarniku, zamiast kruszyć się na dziesiątki agresywnie słonych kawałków, staje się miękka i perfekcyjnie zbalansowana – aż się prosi, aby rozsmarować ją na kawałku chleba i wchłonąć jej wszystkie smaki w jednym kęsie.
Nie wiem, czy istnieje możliwość nielubienia fety. Jest słona, rześka, pełna w smaku. Ale jeśli tak, to jej pieczona wersja przekona każdego sceptyka. Miód równoważy słoność sera, natomiast sezam wydobywa z niego gdzieś schowane pokłady szlachetności (no i nadaje chrupkości!). Pieczona feta poddaje się ruchom noża, łatwo rozsmarowując się na pieczywie niczym rodzimy twarożek. Tyle powodów, aby ją kochać.
Pieczona feta świetnie sprawdzi się na leniwe weekendowe śniadanie w towarzystwie dojrzałych fig lub jako lekka kolacja. Podawałem ją także ostatnio jako jedno z mezze, talerzyków-przystawek, z których składała się trzon menu.
PS. Do tego przepisu użyj prawdziwej owczej fety, podszywający się pod nią ser sałatkowo-kanapkowy pozostaw do innych celów.
Filmik instruktażowy z przygotowania znajdziecie na moim Instagramie!
Pieczona feta z miodem i sezamem
2 porcje
1 kostka fety (150 g)
2 łyżki miodu + 1 łyżka
2 łyżki sezamu
4 łyżki oliwy extra virgin
sól morska, świeży tymianek
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Kostkę fety osusz papierowym ręcznikiem, a następnie nasmaruj 2 łyżkami miodu. Obtocz z każdej strony w sezamie.
2. Fetę przełóż do małego naczynia żaroodpornego i polej oliwą. Piecz 15 minut, aż sezam się lekko zarumieni, a ser będzie miękki. Wyjmij go z piekarnika i skrop pozostałą łyżką miodu. Dopraw szczyptą soli morskiej i tymianku.
3. Podawaj natychmiast w naczyniu żaroodpornym (podłóż pod nie ściereczkę kuchenną), feta szybko stygnie, tracąc swoją miękką konsystencję.
Rady/porady
Zamiast sezamu świetnie będą pasowały też orzechy włoskie i pistacje. Fetę można zapiec w towarzystwie fig, będą czarującym towarzystwem.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
78 komentarzy
A figi w całości czy pokrojone?
przepołowione!
Czy chodzi o świeże? Jeśli tak, będzie duża różnica przy upieczeniu z suszonymi? Nie wiem czy się w ogóle nadają do pieczenia..
Tak, koniecznie świeże! Suszone zostawmy do owsianki 🙂
Znalazłam w szafce miód truflowy – będzie pysznie!
A jaką fete polecasz?
właśnie W PRACY znalazłam twojego bloga i napewno zostaję ;D
owocny dzień pracy 😀
Jako pół-Greczynka zdecydowanie propsuję! Polecam jednak spróbować oryginalnego przepisu, czyli upiec fetę w cieście fyllo, a następnie skąpać w miodowej kąpieli 😋
to już rozpusta!
poprosze o dokladny przepis
Jaką fetę polecasz? Wygląda przesmakowicie👍
nie wiem, co będzie dostępnie u Ciebie w sklepie, ale polecam się rozglądać za taką z certyfikatem – są powszechnie dostępne, a postawi to sprawę jasno, że to nie podróbka
Nie mogę się napatrzeć na ten blog…”przeleciałam” wszystkie przepisy i jestem podekscytowana ile cudów mam do przyrządzenia 🙂 dziękuję.
rozkosznego gotowania!
Czy czarny sezam da radę?
Da radę!
Zrobilam! Polecam! Pyszne! 🙂
bardzo się cieszę, że smakowało!
Sztosik! Czekam na coś nieoczywistego z dynią w roli głównej 🙂
Czy można zrobić coś takiego ale na patelni?
Ten przepis tylko w piekarniku
To jest obłędne, nawet z upieczonym tymiankiem😍😁
Właśnie zrobiłam razem z zapiekanymi figami. Mówiąc kolokwialnie – NIEBO W GĘBIE! 😀
tak właśnie jest! 😀
Czy figi podawać świeże czy piec razem z feta?
piec razem z fetą, połówki lub ćwiartki!
Czy jest szansa, żeby zastąpić czymś miód? #uczulenie
syrop klonowy?
Fantastyczna! Wielkie dzięki za przepis, męża odstraszała wizja fety z miodem, a po spróbowaniu (i wchłonięciu całej) został jej największym fanem. Zdecydowanie będziemy robić częściej, świetne jako dodatek do wege kolacji, u nas w towarzystwie były puntarelle podsmazane na oliwie z chili, super połączenie. Fetę z lenistwa przygotowałam we frytkownicy beztłuszczowej – 190 stopni, 15 minut 😉 Dzięki raz jeszcze!
do usług! dzięki za informację o metodzie we frytkownicy!
Nie mogę dostać już fig. Czy śliwki wegierki dadzą radę? Jaki ewentualnie inny owoc polecasz?
można spróbować ze śliwką, a później z gruszką i rozmarynem!
Nie wiem jak to się stało, że tak późno Cię odkryłam… Dzięki noizz mogę poszerzyć swoje menu jako wegetarianka, za co dziękuję.
Pytanie o chleb, czy jest on z Twojego przepisu? Jeśli tak czy można prosić o przepis?
Bardzo się ciesszę, że tu trafiłaś! Ten ze zdjęcia? Akurat nie, ale w mojej książce „Rozkoszne” umieściłem kilka przepisów na chleb i inne wypieki
Od września piekę fetę chociaż raz w tygodniu, obsypuje ją grubo sezamem i czekam długie 15 minut zanim będę mogła się w niej zanurzyć!
bardzo się cieszę, że gości regularnie <3
Jakie inne mecze warto z tym zestawić?
mecze?
Czy można z czym innym niż sezam? Orzechy włoskie albo migdały?
jasne, będą pasować pistacje, włoskie, migdały i laskowe
To połączenie smaków już przy samym czytaniu brzmiało obiecująco, ale już gotowe danie po prostu zwala z nóg. Obłędnie dobre, słodkie ze słonym, lekko cierpkie, lekko ziołowe… Jutro lecę po kolejną kostkę fety. Albo najlepiej kilka, na zaś!
<333
Akurat z Krety przywiozłam fetę i miód tymiankowy, kolacja dziś jak ta lala
Ja kupiłam od Greków miód tymiankowy i powiem, że jest mocno rozczarowujący. Teraz poluję na rozmarynowy.
Ciekawa jestem tego przepisu. Jeszcze takiej kompozycji nie smakowałam nigdzie. Ciekawe polecenie 🙂
Jestem pewny, że Ci zasmakuje!
Czy naczynie żaroodporne otwarte czy zamknięte?
otwrate
Uwielbiam ten przepis! Często przygotowuję tę fetę, gdy odwiedzają mnie goście – baaardzo integrujące jedzenie 😊
cieszę się <3
To jest mój trzeci przepis Twojego autorstwa, który zrobiłam i który okazuje się doskonale wpasowany w mój gust. Proste i pyszne! Będę dalej eksplorować tę stronę w poszukiwaniu rozkosznych smaków. Pozdrawiam 🙂
zapraszam!
Zrobione, ale wydawało mi się, że miód bardziej zneutralizuje słoność fety (użyłem tej z FAVITY).
Pewnie lepiej by mi smakowała z figami, ale niestety nie miałem
Favita to nie jest ser feta. Ma inny smak i inaczej zachowuje się po upieczeniu
Mój błąd Panie ROZKOSZNY, poprawiłem się i kupiłem prawidłowy ser! Teraz wyszedł obłędny!
Na filmiku na ig mówisz żeby piec w 110 °C a tutaj piszesz 190°C jak mam piec ? 🤷
W filmiku też mówię 190 🙂
Ja na filmiku też usłyszałam 110 i tak też upiekłam 😟
Czy można użyć suszonego tymianku?
Tak, można
Rewelacja! Niby proste danie a jednak wyrafinowany smak. Mąż zachwycony.
Czy pomijając miód (uczulenie 🙁 ) będzie równie pysznie smakować?
można dać syrop klonowy
Piec w 190 czy 110 stopniach? Bo w Rolce mówisz że 110 a tu jest że 190 😁
190
Robię troszkę w innej wersji z malinami…myślę,że będzie ciekawie, dzieki za przepis 😀
Jakie owoce w okresie zimowym dodać dofett z miodem j sezamem? Śliwki?
Hej 🙂
Jaka temperatura ostatecznie bo na filmiku na insta jest 110 stopni a tu 190?
190
To jest tak dobre ze można zwariować 😘
Czy taki ser można zamknąć w słoiku w postaci pasty?
Tak, ale nie ma sensu jej piec, bo po wystudzeniu wróci do swojej pierwotnej struktury
Rozkoszny, masz nową fankę! Tak prosty przepis, a smak genialny. U mnie feta z figami i pistacjami, przepyszna. Książka kupiona, będę testować przepisy, trzymaj kciuki 😃
cieszę się!
A czy zamiast fig mogą być śliwy? Fig świeżych dzisiaj w sklepach brak
To jest tak wspaniałe jak tylko może być. Dzięki za recept 🍯
Tak dobre , że nie ma co komentować 😁 sam smak ❤️ u mnie jesienne z gruszką….❤️🍐