Pieczona feta z miodem i sezamem

To nie jest feta jaką znacie. Po krótkiej, miodowo-sezamowej kuracji w piekarniku, zamiast kruszyć się na dziesiątki agresywnie słonych kawałków, staje się miękka i perfekcyjnie zbalansowana – aż się prosi, aby rozsmarować ją na kawałku chleba i wchłonąć jej wszystkie smaki w jednym kęsie.

Nie wiem, czy istnieje możliwość nielubienia fety. Jest słona, rześka, pełna w smaku. Ale jeśli tak, to jej pieczona wersja przekona każdego sceptyka. Miód równoważy słoność sera, natomiast sezam wydobywa z niego gdzieś schowane pokłady szlachetności (no i nadaje chrupkości!). Pieczona feta poddaje się ruchom noża, łatwo rozsmarowując się na pieczywie niczym rodzimy twarożek. Tyle powodów, aby ją kochać.

Pieczona feta świetnie sprawdzi się na leniwe weekendowe śniadanie w towarzystwie dojrzałych fig lub jako lekka kolacja. Podawałem ją także ostatnio jako jedno z mezze, talerzyków-przystawek, z których składała się trzon menu.

PS. Do tego przepisu użyj prawdziwej owczej fety, podszywający się pod nią ser sałatkowo-kanapkowy pozostaw do innych celów.

Filmik instruktażowy z przygotowania znajdziecie na moim Instagramie!

Pieczona feta z miodem i sezamem
2 porcje
1 kostka fety (150 g)
2 łyżki miodu + 1 łyżka
2 łyżki sezamu
4 łyżki oliwy extra virgin
sól morska, świeży tymianek

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Kostkę fety osusz papierowym ręcznikiem, a następnie nasmaruj 2 łyżkami miodu. Obtocz z każdej strony w sezamie.

2. Fetę przełóż do małego naczynia żaroodpornego i polej oliwą. Piecz 15 minut, aż sezam się lekko zarumieni, a ser będzie miękki. Wyjmij go z piekarnika i skrop pozostałą łyżką miodu. Dopraw szczyptą soli morskiej i tymianku.

3. Podawaj natychmiast w naczyniu żaroodpornym (podłóż pod nie ściereczkę kuchenną), feta szybko stygnie, tracąc swoją miękką konsystencję.

Rady/porady
Zamiast sezamu świetnie będą pasowały też orzechy włoskie i pistacje. Fetę można zapiec w towarzystwie fig, będą czarującym towarzystwem.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pieczona feta z miodem i sezamem 3
Pieczona feta z dodatkiem fig – jeszcze lepsza!
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

78 komentarzy

Dorota 3 września, 2020 - 12:21 pm

A figi w całości czy pokrojone?

Reply
rozkoszny 3 września, 2020 - 2:12 pm

przepołowione!

Reply
siemka noemka 3 września, 2020 - 5:05 pm

Czy chodzi o świeże? Jeśli tak, będzie duża różnica przy upieczeniu z suszonymi? Nie wiem czy się w ogóle nadają do pieczenia..

Reply
rozkoszny 3 września, 2020 - 8:25 pm

Tak, koniecznie świeże! Suszone zostawmy do owsianki 🙂

Reply
Kasia 4 września, 2020 - 8:32 pm

Znalazłam w szafce miód truflowy – będzie pysznie!

Agnieszka 9 kwietnia, 2024 - 7:57 pm

A jaką fete polecasz?

Reply
sps0 3 września, 2020 - 2:36 pm

właśnie W PRACY znalazłam twojego bloga i napewno zostaję ;D

Reply
rozkoszny 3 września, 2020 - 8:23 pm

owocny dzień pracy 😀

Reply
Amar 3 września, 2020 - 9:05 pm

Jako pół-Greczynka zdecydowanie propsuję! Polecam jednak spróbować oryginalnego przepisu, czyli upiec fetę w cieście fyllo, a następnie skąpać w miodowej kąpieli 😋

Reply
rozkoszny 4 września, 2020 - 12:19 pm

to już rozpusta!

Reply
Iwonna 15 sierpnia, 2023 - 5:11 pm

poprosze o dokladny przepis

Reply
Kasia 3 września, 2020 - 9:24 pm

Jaką fetę polecasz? Wygląda przesmakowicie👍

Reply
rozkoszny 4 września, 2020 - 12:23 pm

nie wiem, co będzie dostępnie u Ciebie w sklepie, ale polecam się rozglądać za taką z certyfikatem – są powszechnie dostępne, a postawi to sprawę jasno, że to nie podróbka

Reply
Joana 4 września, 2020 - 11:13 am

Nie mogę się napatrzeć na ten blog…”przeleciałam” wszystkie przepisy i jestem podekscytowana ile cudów mam do przyrządzenia 🙂 dziękuję.

Reply
rozkoszny 4 września, 2020 - 12:23 pm

rozkosznego gotowania!

Reply
Magda 4 września, 2020 - 10:22 pm

Czy czarny sezam da radę?

Reply
rozkoszny 5 września, 2020 - 11:58 am

Da radę!

Reply
Paulina 5 września, 2020 - 10:26 pm

Zrobilam! Polecam! Pyszne! 🙂

Reply
rozkoszny 5 września, 2020 - 10:26 pm

bardzo się cieszę, że smakowało!

Reply
Ania 6 września, 2020 - 1:25 pm

Sztosik! Czekam na coś nieoczywistego z dynią w roli głównej 🙂

Reply
Aleksandra 12 września, 2020 - 2:32 pm

Czy można zrobić coś takiego ale na patelni?

Reply
rozkoszny 12 września, 2020 - 5:33 pm

Ten przepis tylko w piekarniku

Reply
Iwona Brózda 19 września, 2020 - 9:56 pm

To jest obłędne, nawet z upieczonym tymiankiem😍😁

Reply
Marlena 29 września, 2020 - 4:15 pm

Właśnie zrobiłam razem z zapiekanymi figami. Mówiąc kolokwialnie – NIEBO W GĘBIE! 😀

Reply
rozkoszny 29 września, 2020 - 10:02 pm

tak właśnie jest! 😀

Reply
Martyna 29 września, 2020 - 5:11 pm

Czy figi podawać świeże czy piec razem z feta?

Reply
rozkoszny 29 września, 2020 - 10:03 pm

piec razem z fetą, połówki lub ćwiartki!

Reply
Sylwia 1 października, 2020 - 8:48 pm

Czy jest szansa, żeby zastąpić czymś miód? #uczulenie

Reply
rozkoszny 1 października, 2020 - 9:26 pm

syrop klonowy?

Reply
Olga 10 października, 2020 - 8:09 pm

Fantastyczna! Wielkie dzięki za przepis, męża odstraszała wizja fety z miodem, a po spróbowaniu (i wchłonięciu całej) został jej największym fanem. Zdecydowanie będziemy robić częściej, świetne jako dodatek do wege kolacji, u nas w towarzystwie były puntarelle podsmazane na oliwie z chili, super połączenie. Fetę z lenistwa przygotowałam we frytkownicy beztłuszczowej – 190 stopni, 15 minut 😉 Dzięki raz jeszcze!

Reply
rozkoszny 11 października, 2020 - 4:11 pm

do usług! dzięki za informację o metodzie we frytkownicy!

Reply
Ewa 21 października, 2020 - 8:16 pm

Nie mogę dostać już fig. Czy śliwki wegierki dadzą radę? Jaki ewentualnie inny owoc polecasz?

Reply
rozkoszny 21 października, 2020 - 10:47 pm

można spróbować ze śliwką, a później z gruszką i rozmarynem!

Reply
Anna 1 listopada, 2020 - 11:11 pm

Nie wiem jak to się stało, że tak późno Cię odkryłam… Dzięki noizz mogę poszerzyć swoje menu jako wegetarianka, za co dziękuję.
Pytanie o chleb, czy jest on z Twojego przepisu? Jeśli tak czy można prosić o przepis?

Reply
rozkoszny 2 listopada, 2020 - 11:09 am

Bardzo się ciesszę, że tu trafiłaś! Ten ze zdjęcia? Akurat nie, ale w mojej książce „Rozkoszne” umieściłem kilka przepisów na chleb i inne wypieki

Reply
Izabela 12 grudnia, 2020 - 6:52 pm

Od września piekę fetę chociaż raz w tygodniu, obsypuje ją grubo sezamem i czekam długie 15 minut zanim będę mogła się w niej zanurzyć!

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2020 - 7:40 pm

bardzo się cieszę, że gości regularnie <3

Reply
Kasia 5 marca, 2021 - 11:55 am

Jakie inne mecze warto z tym zestawić?

Reply
rozkoszny 5 marca, 2021 - 4:27 pm

mecze?

Reply
Marta 11 kwietnia, 2021 - 5:41 pm

Czy można z czym innym niż sezam? Orzechy włoskie albo migdały?

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2021 - 6:25 pm

jasne, będą pasować pistacje, włoskie, migdały i laskowe

Reply
Sanaya 28 maja, 2021 - 8:55 pm

To połączenie smaków już przy samym czytaniu brzmiało obiecująco, ale już gotowe danie po prostu zwala z nóg. Obłędnie dobre, słodkie ze słonym, lekko cierpkie, lekko ziołowe… Jutro lecę po kolejną kostkę fety. Albo najlepiej kilka, na zaś!

Reply
rozkoszny 29 maja, 2021 - 10:27 am

<333

Reply
Kornelia 6 sierpnia, 2021 - 12:40 pm

Akurat z Krety przywiozłam fetę i miód tymiankowy, kolacja dziś jak ta lala

Reply
Zofia 11 października, 2021 - 3:10 pm

Ja kupiłam od Greków miód tymiankowy i powiem, że jest mocno rozczarowujący. Teraz poluję na rozmarynowy.

Reply
Aneta 13 sierpnia, 2021 - 11:02 pm

Ciekawa jestem tego przepisu. Jeszcze takiej kompozycji nie smakowałam nigdzie. Ciekawe polecenie 🙂

Reply
rozkoszny 14 sierpnia, 2021 - 6:04 pm

Jestem pewny, że Ci zasmakuje!

Reply
Agnie 18 października, 2021 - 4:21 pm

Czy naczynie żaroodporne otwarte czy zamknięte?

Reply
rozkoszny 20 października, 2021 - 6:52 pm

otwrate

Reply
Paula 18 października, 2021 - 5:25 pm

Uwielbiam ten przepis! Często przygotowuję tę fetę, gdy odwiedzają mnie goście – baaardzo integrujące jedzenie 😊

Reply
rozkoszny 20 października, 2021 - 6:53 pm

cieszę się <3

Reply
Monika 28 października, 2021 - 2:54 pm

To jest mój trzeci przepis Twojego autorstwa, który zrobiłam i który okazuje się doskonale wpasowany w mój gust. Proste i pyszne! Będę dalej eksplorować tę stronę w poszukiwaniu rozkosznych smaków. Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 28 października, 2021 - 5:49 pm

zapraszam!

Reply
Tekielson 6 lutego, 2022 - 10:04 pm

Zrobione, ale wydawało mi się, że miód bardziej zneutralizuje słoność fety (użyłem tej z FAVITY).
Pewnie lepiej by mi smakowała z figami, ale niestety nie miałem

Reply
rozkoszny 7 lutego, 2022 - 12:47 pm

Favita to nie jest ser feta. Ma inny smak i inaczej zachowuje się po upieczeniu

Reply
TEKIELSON 10 lutego, 2022 - 9:02 am

Mój błąd Panie ROZKOSZNY, poprawiłem się i kupiłem prawidłowy ser! Teraz wyszedł obłędny!

Reply
Ania 19 września, 2022 - 12:32 pm

Na filmiku na ig mówisz żeby piec w 110 °C a tutaj piszesz 190°C jak mam piec ? 🤷

Reply
rozkoszny 23 września, 2022 - 11:07 am

W filmiku też mówię 190 🙂

Reply
Klara 26 września, 2022 - 2:04 pm

Ja na filmiku też usłyszałam 110 i tak też upiekłam 😟

Reply
kimsik 19 września, 2022 - 9:01 pm

Czy można użyć suszonego tymianku?

Reply
rozkoszny 23 września, 2022 - 11:07 am

Tak, można

Reply
Ewa 24 września, 2022 - 12:48 pm

Rewelacja! Niby proste danie a jednak wyrafinowany smak. Mąż zachwycony.

Reply
Arleta 29 września, 2022 - 10:46 am

Czy pomijając miód (uczulenie 🙁 ) będzie równie pysznie smakować?

Reply
rozkoszny 3 października, 2022 - 10:05 pm

można dać syrop klonowy

Reply
Kasia 10 października, 2022 - 7:22 pm

Piec w 190 czy 110 stopniach? Bo w Rolce mówisz że 110 a tu jest że 190 😁

Reply
rozkoszny 11 października, 2022 - 8:01 pm

190

Reply
milena 13 października, 2022 - 6:09 pm

Robię troszkę w innej wersji z malinami…myślę,że będzie ciekawie, dzieki za przepis 😀

Reply
Gabriela 13 stycznia, 2023 - 2:42 am

Jakie owoce w okresie zimowym dodać dofett z miodem j sezamem? Śliwki?

Reply
Magdalena 14 kwietnia, 2023 - 12:10 pm

Hej 🙂
Jaka temperatura ostatecznie bo na filmiku na insta jest 110 stopni a tu 190?

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2023 - 4:51 pm

190

Reply
Wioletta 29 kwietnia, 2023 - 3:02 pm

To jest tak dobre ze można zwariować 😘

Reply
Magda 21 sierpnia, 2023 - 2:01 pm

Czy taki ser można zamknąć w słoiku w postaci pasty?

Reply
rozkoszny 24 sierpnia, 2023 - 5:31 pm

Tak, ale nie ma sensu jej piec, bo po wystudzeniu wróci do swojej pierwotnej struktury

Reply
Alicja 25 października, 2023 - 9:39 am

Rozkoszny, masz nową fankę! Tak prosty przepis, a smak genialny. U mnie feta z figami i pistacjami, przepyszna. Książka kupiona, będę testować przepisy, trzymaj kciuki 😃

Reply
rozkoszny 30 października, 2023 - 8:45 pm

cieszę się!

Reply
Jola 15 listopada, 2023 - 9:07 pm

A czy zamiast fig mogą być śliwy? Fig świeżych dzisiaj w sklepach brak

Reply
Magda 12 lutego, 2024 - 7:51 pm

To jest tak wspaniałe jak tylko może być. Dzięki za recept 🍯

Reply
Katarzyna Budziszewska 23 listopada, 2024 - 9:25 pm

Tak dobre , że nie ma co komentować 😁 sam smak ❤️ u mnie jesienne z gruszką….❤️🍐

Reply

Leave a Comment