Jeśli szukacie czegoś na upały – chrupiącego, świeżego, totalnie wciągającego – to jesteście w dobrym miejscu. Ta sałatka zawiera wszystkie elementy, które sprawią, że nie będzie można was od niej odciągnąć: chrupiące boczniaki, soczyste ogórki, kremowy bób, aromatyczną kolendrę, ale przede wszystkim t e n dressing sezamowy.
Lekko gorzki, lekko kwaśny, lekko słodki, lekko ostry. A do tego z chrupiącymi kawałkami nie do końca zmiażdżonego sezamu, który trochę pozostaje ziarnami, ale jednak jest już pastą. Prawdopodobnie będziecie chcieli wykorzystywać ten dressing w innych celach. Sprawdzi się w sałatkach przeróżnej maści (Cezar 2.0), do obtaczania upieczonych warzyw (pomyślicie: brukselka), gotowanych (halo fasolka szparagowa) lub nawet może wylądować jako klajdra na pajdę chleba lub lekki sosik do makaronu.
Sezamowa sałatka z boczniakami, bobem i ogórkiem
2 – 3 porcje
Dressing sezamowy
¼ szklanki (35 g) sezamu, uprażonego
1 łyżka tahini
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka płatków chili
5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
2 łyżki zimnej wody
sól
Sałatka
2–3 ogórki szklarniowe (400 g)
1 duża cebula dymka, pokrojona w plasterki
200 g bobu
250 g boczniaków
3 łyżki oleju
garść kolendry
limonka, do podania
pita lub chleb na zakwasie, do podania
1. Uprażony sezam umieść w moździerzu lub ewentualnie w blenderze z ostrzem “S”, odkładając 1 łyżkę do dekoracji. Utrzyj go na grudkowatą pastę. Dodaj tahinę, sok z limonki, sos sojowy, miód i chili; następnie zacznij dodawać oliwę i wodę, cały czas ucierając, do uzyskania płynnej konsystencji. Dopraw solą do smaku.
2. Ogórki pokrój na 2 – 3 cm kawałki. Wraz z cebulą przełóż do dużej miski. Dopraw szczyptą soli, wymieszaj. Przed połączeniem z resztą składników odsącz z wody, którą puściły ogórki.
3. Bób ugotuj do miękkości w dobrze osolonej wodzie. Przelej lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowowania. Obierz ze skórki, jeśli chcesz, ale nie jest to konieczne w przypadku młodego bobu.
3. Rozgrzej największa patelnię, jaką posiadasz. Dodaj olej i dalej rozgrzewaj, aż zacznie się dymić. Wrzuć na patelnię boczniaki, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni. Smaż, nie mieszając wcale, aż się zezłocą, 3 – 4 minuty. Przemieszaj i smaż kolejne 3 – 4 minuty, aż będą chrupiące z każdej strony. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym; posyp szczodrze solą. Wystudź odrobinę.
4. Bób, boczniaki, garść kolendry i dressing sezamowy przełóż do miski z ogórkami. Wymieszaj dokładnie. Posyp zachowanym sezamem i dodatkową kolendrą. Podawaj z limonką i kawałkiem pity lub chleba. Sałatka świetnie smakuje także schłodzona. Czy nie jest to absolutnie przepyszne?
Rady/porady
1. Przy smażeniu boczniaków ważne są trzy kwestie: mocno rozgrzana patelnia, solenie dopiero po smażeniu (inaczej puszczają wodę, gotując się zamiast smażyć) i cierpliwość. Absolutnie kluczowym jest, aby nie mieszać ich przez pierwsze kilka minut smażenia, nabierają wtedy chrupkości, a dalej już idzie jak spłatka.
2. Filmik instruktażowy z przygotowania sałatki znajdziecie u mnie na IGTV.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
15 komentarzy
Czy można boczniaki zastąpić pieczarkami?:) jeśli tak to jak te najlepiej zrobić?
Tak, pokroić na plasterki i dokładnie tak samo (tylko pewnie smażyć będą się krócej)
A czy można pominąć kolendrę, albo czymś ją zastąpić? Niestety jestem na nią uczulona 😑
może miętą? lub bazylią wymieszaną z natką pietruszki?
Czy polecisz jakiś dobry moździerz? Wykonany z jakiego materiału uważasz za najlepszy i jaką srednice ma Twój? 😀
kamienny i najlepiej wybrać większy min. 20 cm, aby móc w nim ucierać od razu pasty czy pesto
Czy zamiast boczniaków nadadzą się kurki? Jeśli tak, to jak je najlepiej potraktować?
tak, dokładnie w ten sam sposób (pamiętaj, aby je dokładnie oczyścić i wysuszyć przed smażeniem!)
Czy można użyc czarnego sezamu? A jeżeli tak to czy go też prażyć?
tak (aczkolwiek może być niezbyt fotogeniczna) i tak! 🙂
Niestety mieszkam w kraju, w którym świeży bob jest w zasadzie niedostępny 🙁 jak myślisz, można go zastąpić lepiej bobem mrożonym czy ze słoika? Pozdrawiam!
Ze słoika nie próbowałem, ale mrożony jest ok!
Cześć! Kocham tę sałatkę miłością wielką, ale już poza sezonem bo(m)bowym, czego można użyć?? Zastanawiam się nad fasolą, a może ciecierzycą? Jak myślisz? Pozdrawiam serdecznie 🙂
Cześć, teraz jeszcze możesz z fasolką szparagową, a pózniej faktycznie fasola/ciecierzyca – dressing zrobi robotę! 🙂
hej 🙂 nie mam moździerza. czy mogę zastąpić nasiona sezamu wieksza ilością tahini? jesli tak, to ile wiecej powinnam jej dodac? 🙂