Sezamowa sałatka z boczniakami, bobem i ogórkiem

Jeśli szukacie czegoś na upały – chrupiącego, świeżego, totalnie wciągającego – to jesteście w dobrym miejscu. Ta sałatka zawiera wszystkie elementy, które sprawią, że nie będzie można was od niej odciągnąć: chrupiące boczniaki, soczyste ogórki, kremowy bób, aromatyczną kolendrę, ale przede wszystkim t e n dressing sezamowy.

Lekko gorzki, lekko kwaśny, lekko słodki, lekko ostry. A do tego z chrupiącymi kawałkami nie do końca zmiażdżonego sezamu, który trochę pozostaje ziarnami, ale jednak jest już pastą. Prawdopodobnie będziecie chcieli wykorzystywać ten dressing w innych celach. Sprawdzi się w sałatkach przeróżnej maści (Cezar 2.0), do obtaczania upieczonych warzyw (pomyślicie: brukselka), gotowanych (halo fasolka szparagowa) lub nawet może wylądować jako klajdra na pajdę chleba lub lekki sosik do makaronu.

Sezamowa sałatka z boczniakami, bobem i ogórkiem
2 – 3 porcje
Dressing sezamowy
¼ szklanki (35 g) sezamu, uprażonego
1 łyżka tahini
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka płatków chili
5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
2 łyżki zimnej wody
sól

Sałatka
2–3 ogórki szklarniowe (400 g)
1 duża cebula dymka, pokrojona w plasterki
200 g bobu
250 g boczniaków
3 łyżki oleju
garść kolendry
limonka, do podania
pita lub chleb na zakwasie, do podania

1. Uprażony sezam umieść w moździerzu lub ewentualnie w blenderze z ostrzem “S”, odkładając 1 łyżkę do dekoracji. Utrzyj go na grudkowatą pastę. Dodaj tahinę, sok z limonki, sos sojowy, miód i chili; następnie zacznij dodawać oliwę i wodę, cały czas ucierając, do uzyskania płynnej konsystencji. Dopraw solą do smaku.

2. Ogórki pokrój na 2 – 3 cm kawałki. Wraz z cebulą przełóż do dużej miski. Dopraw szczyptą soli, wymieszaj. Przed połączeniem z resztą składników odsącz z wody, którą puściły górki.

3. Bób ugotuj do miękkości w dobrze osolonej wodzie. Przelej lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowowania. Obierz ze skórki, jeśli chcesz, ale nie jest to konieczne w przypadku młodego bobu.

3. Rozgrzej największa patelnię, jaką posiadasz. Dodaj olej i dalej rozgrzewaj, aż zacznie się dymić. Wrzuć na patelnię boczniaki, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni. Smaż, nie mieszając wcale, aż się zezłocą, 3 – 4 minuty. Przemieszaj i smaż kolejne 3 – 4 minuty, aż będą chrupiące z każdej strony. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym; posyp szczodrze solą. Wystudź odrobinę.

4. Bób, boczniaki, garść kolendry i dressing sezamowy przełóż do miski z ogórkami. Wymieszaj dokładnie. Posyp zachowanym sezamem i dodatkową kolendrą. Podawaj z limonką i kawałkiem pity lub chleba. Sałatka świetnie smakuje także schłodzona. Czy nie jest to absolutnie przepyszne?

Rady/porady
1. Przy smażeniu boczniaków ważne są trzy kwestie: mocno rozgrzana patelnia, solenie dopiero po smażeniu (inaczej puszczają wodę, gotując się zamiast smażyć) i cierpliwość. Absolutnie kluczowym jest, aby nie mieszać ich przez pierwsze kilka minut smażenia, nabierają wtedy chrupkości, a dalej już idzie jak spłatka.
2. Filmik instruktażowy z przygotowania sałatki znajdziecie u mnie na IGTV.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

14 komentarzy

ola 20 lipca, 2020 - 3:59 pm

Czy można boczniaki zastąpić pieczarkami?:) jeśli tak to jak te najlepiej zrobić?

Reply
rozkoszny 20 lipca, 2020 - 11:50 pm

Tak, pokroić na plasterki i dokładnie tak samo (tylko pewnie smażyć będą się krócej)

Reply
Natalia 20 lipca, 2020 - 5:37 pm

A czy można pominąć kolendrę, albo czymś ją zastąpić? Niestety jestem na nią uczulona 😑

Reply
rozkoszny 20 lipca, 2020 - 11:51 pm

może miętą? lub bazylią wymieszaną z natką pietruszki?

Reply
Justynka 2 sierpnia, 2020 - 11:42 am

Czy polecisz jakiś dobry moździerz? Wykonany z jakiego materiału uważasz za najlepszy i jaką srednice ma Twój? 😀

Reply
rozkoszny 2 sierpnia, 2020 - 11:54 am

kamienny i najlepiej wybrać większy min. 20 cm, aby móc w nim ucierać od razu pasty czy pesto

Reply
Emilia 3 sierpnia, 2020 - 10:30 pm

Czy zamiast boczniaków nadadzą się kurki? Jeśli tak, to jak je najlepiej potraktować?

Reply
rozkoszny 4 sierpnia, 2020 - 11:15 am

tak, dokładnie w ten sam sposób (pamiętaj, aby je dokładnie oczyścić i wysuszyć przed smażeniem!)

Reply
Aleksandra 13 sierpnia, 2020 - 3:11 pm

Czy można użyc czarnego sezamu? A jeżeli tak to czy go też prażyć?

Reply
rozkoszny 13 sierpnia, 2020 - 6:55 pm

tak (aczkolwiek może być niezbyt fotogeniczna) i tak! 🙂

Reply
Magda 18 sierpnia, 2020 - 11:57 pm

Niestety mieszkam w kraju, w którym świeży bob jest w zasadzie niedostępny 🙁 jak myślisz, można go zastąpić lepiej bobem mrożonym czy ze słoika? Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 19 sierpnia, 2020 - 1:00 am

Ze słoika nie próbowałem, ale mrożony jest ok!

Reply
Marta 29 września, 2020 - 9:01 am

Cześć! Kocham tę sałatkę miłością wielką, ale już poza sezonem bo(m)bowym, czego można użyć?? Zastanawiam się nad fasolą, a może ciecierzycą? Jak myślisz? Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
rozkoszny 29 września, 2020 - 10:34 am

Cześć, teraz jeszcze możesz z fasolką szparagową, a pózniej faktycznie fasola/ciecierzyca – dressing zrobi robotę! 🙂

Reply

Leave a Comment