To bardzo zielone galette jest „brat”. Pełne witalności i beztroskiego letniego smaku. Popatrzcie tylko nie nie. She’s so Julia.
Galette to klasyka rozkosznego gatunku. To chyba jeden z moich ulubionych przepisów. Listkujące ciasto bez laminowania, potu na czole i stresu? Nie może być lepiej. Zazwyczaj robię je na słodko, ale świetnie odnajduję się także w wytrawnych wariantach. Tym razem proponuję zieloną wersję – z duża ilością liści, ziół i cukinii. Jest pysznie, koniecznie spróbujcie.
Bardzo zielone galette z cukinią
4 porcje obiadowe lub 6 przystawkowych
Ciasto
1 szklanka, plus dwie łyżki (150 g) mąki pszennej
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
100 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
120 g miękkiego serka koziego
Zielony sos
150 g szpinaku
1 szklanka (16 g) ziół takich jak kolendra, bazylia czy mięta
2 ząbki czosnku
½ szklanki (45 g) startego parmezanu
3 łyżki oliwy extra virgin + do skropienia
2 średnie jajka
100 g miękkiego serka koziego lub fety
1 średnia zielona lub żółta cukinia, pokrojona w plastry
sezam, do posypania
1. Przygotuj ciasto: Przełóż mąkę, sól, masło i serek kozi do malaksera. Zblenduj pulsacyjnie do powstania mokrych okruchów. Jeśli nie masz malaksera, możesz też połączyć ciasto robotem z hakiem do ciasta kruchego, mikserem lub ewentualnie ręcznie. Jeśli ciasto nie chce się połączyć, dodać 1 łyżkę zimnej wody.
2. Uformuj z ciasta kule, spłaszcz ją i owiń folią spożywczą. Przełóż do zamrażarki na 15 – 20 minut lub do lodówki na 1 – 2 godziny, aby się schłodziło.
3. Przygotuj sos: Zagotuj wodę w dużym garnku. Wrzuć szpinak, zioła i czosnek. Blanszuj, aż zielenina się skurczy, 30 sekund. Odcedź i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Odciśnij z nadmiaru wody (to ważne, przeciwnym razie sos wyjdzie zbyt rzadki).
4. Przełóż zieleninę do malaksera wraz z parmezanem, oliwą i ¼ łyżeczki soli morskiej. Zblenduj na gęsty zielony sos. Dopraw, jeśli trzeba.
5. W średniej misce wymieszaj zielony sos z serkiem kozim i jednym jajkiem. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
6. Podsyp odrobiną mąki arkuszu do pieczenia wyłożony na stolnicy. Rozwałkuj na nim ciasto na średnicę około 25 cm. Wyłóż i rozsmaruj sos, zostawiając 4 cm marginesów. Ułóż plastry cukinii, zasłaniając sos. Posyp je solą i skrop oliwą. Nałóż brzegi na ciasto, dokładnie dociskając. Przełóż ciasto do lodówki, aby się schłodziło, na około 15 min.
7. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Pozostałe jajko roztrzep i posmaruj nim brzegi. Posyp je sezamem. Piecz, aż ciasto się zarumieni, 35 – 40 minut.
Rady/porady
Galette najlepiej smakuje w dzień pieczenia! Cukinię możesz zamienić na szparagi, fasolkę szparagową lub groszek.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
10 komentarzy
Jaka byłaby najlepsza alternatywa serka koziego, który dodaje się do ciasta? Przepis zapowiada się znakomicie!! <3
Serek śmietankowy typu Philadelphia
Czy zamiast sera koziego do ciasta można użyć coś innego, np. fetę?
Serek śmietankowy typu Philadelphia
Cześć, a czym mogłabym zastąpić ser kozi w cieście?
Jak wyżej
Czy to jajko i serek też można zblendować? Czy jest jakiś powód by je tylko wmieszać?
Po zblendowaniu wyjdzie ciapka dla niemowlaka 😀
Czy szklanka ziół ma obejmować tylko jedno zioło, czy tez mix 3 wymienionych w przepisie ziół?
Miks