Zupa kalafiora z pomarańczą, kolendrą i chrupiącymi kaparami

Zupa kalafiorowa nie brzmi zbyt seksi. Co innego, jeśli smakuje pomarańczą i kuminem, a na jej wierzchu chrupią kapary.

Dawno nie byłem tak zachwycony zupą. A do tego poczciwą kalafiorową! Białe warzywa z reguły dobrze kolegują się z cytrusami (np. białek szparagi z grejpfrutem), więc postanowiłem za wzorem Gilla Mellera ożenić kalafiora z pomarańczą, dosmaczających ich związek charakternym kolendrą. Jest to kulinarna igraszka.

Nie pomijajcie “wierzchu”, czyli pieczonego kalafiora z kaparami. Jest potrzebnym, słonym kontrastem dla kremu. Nie pożałujecie.

Film instruktażowy z przygotowania zupy kalafiorowej!

Zupa kalafiora z pomarańczą

Zupa kalafiora z pomarańczą, kolendrą i chrupiącymi kaparami
4 porcje
2 główki (1,6 kg) kalafiora
½ bulwy selera, pokrojonego w kostkę
3 łyżki masła
1 duża szalotka, pokrojona w półksiężyce
2 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki
3 łyżeczki mielonej kolendry
skórka z 1 pomarańczy + do podania
3 szklanki wody
¼ szklanki kremówki
¼ szklanki kaparów, odsączonych na ręczniku papierowym
3 łyżki oliwy + do podania
świeżo mielony pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół).

2. Kalafiory podziel na różyczki . Połowę wrzuć do garnka na rozgrzane masło wraz z selerem, szalotką, czosnkiem ½ łyżeczką soli morskiej drobnoziarnistej. Przesmażaj na małym ogniu około 15 minut, aż warzywa lekko zmiękną.

3. Dodaj 1 ½ łyżeczki kolendry i skórkę z pomarańczy. Przesmaż do uwolnienia się aromatów, około 30 sekund. Zalej wodą, zagotuj. Gotuj aż kalafior będzie miękki, około 15 minut. Dodaj kremówkę, zblednuj na krem. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Pamiętaj, że zupa będzie podawana z chrupiącą, słoną posypką, więc nie przesadzaj z solą.

4. Drugą część różyczek kalafiora przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj kapary, pozostałą kolendrę, ¼ łyżeczki soli i oliwę. Natrzyj kalafiora dokładnie przyprawami. Piecz aż kalafior będzie miękki, a kapary chrupiące, około 20 minut.

5. Zupę kalafiorową podawaj z upieczonym kalafiorem i kaparami. Możesz posypać ją dodatkową skórką z pomarańczy i skropić oliwą. To zupa, której wystarczy jedna łyżka, by przenieść się do innego wymiaru.

Rady/porady
Kapary są tutaj niezastępowalne, ale jeśli nie możesz ich dostać, a ochota na zupę nie odpuszcza, zastąp je zielonymi oliwkami.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Zupa kalafiora z pomarańczą
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

14 komentarzy

Maciek 5 marca, 2022 - 8:28 pm

Jak otwieram stronę na telefonie to w przepisie są 3 łyżeczki mielonego kuminu, natomiast gdy otwieram na komputerze to są 3 łyżeczki mielonej kolendry. Nawet nazwa przepisu jest inna. To jak to w końcu jest? 😉

W każdym razie, zrobiliśmy zupę (w wersji z kuminem) i wyszła bardzo dobra, tylko doprawiliśmy syropem klonowym i sokiem z pomarańczy, bo bez tego wydała nam się zbyt gorzka.

Reply
rozkoszny 6 marca, 2022 - 2:24 pm

Ma być mielona kolendra, ale z kuminem też jest dobra, bo testowałem na początku i pomieszało mi się, pisząc przepis 🙂

Reply
Agata 6 marca, 2022 - 4:05 pm

Zupa pyszna – u nas w wersji bez śmietanki ze względu na nietolerancje pokarmowe, za to kilkoma ziemniaczkami. Pyszna

Reply
rozkoszny 7 marca, 2022 - 7:03 pm

Smacznego!

Reply
Paulina 7 marca, 2022 - 3:30 pm

Czym zastapic seler? U mnie w kraju nie ma, o pietruszke czy pasternak tez ciezko 🤔

Reply
rozkoszny 7 marca, 2022 - 7:04 pm

Na pewno powinien być! To ważny składnik, bo nadaje umami, ale można zagęścić ziemniakiem

Reply
Marta 7 marca, 2022 - 8:07 pm

Pyszna zupa, zrobiliśmy dzisiaj, dzięki <3 masz gdzieś może wpis dotyczący ceramiki jakiej używasz? albo mógłbyś polecić jakąś markę? masz super miski i talerze 🙂

Reply
rozkoszny 7 marca, 2022 - 10:38 pm

Polskie: Fenek, Fika, Aoomistudio, Karolina Nowak Ceramika. Na zdjęciu Arte Hoy Madrid

Reply
Wiktoria 10 marca, 2022 - 10:00 am

Czy kremówka jest zastępowalna, żeby zrobić wersję wegańską? I jak tak to czym najlepiej? Śmietanką sojową? Mlekiem kokosowym?

Reply
rozkoszny 15 marca, 2022 - 11:01 am

Oba się nadadzą 🙂

Reply
Paulina 20 marca, 2022 - 12:36 pm

Hej,czy można użyć kalafiora mrożonego po uprzednim rozmrożeniu?

Reply
rozkoszny 20 marca, 2022 - 11:08 pm

Tak, można użyć mrożonego

Reply
Wdzięczna 6 maja, 2022 - 2:01 pm

Coś wspaniałego! Ugotowałam – obłędna, nie przypuszczałam, że ja sama mogę coś tak pysznego przygotować, mając tak niewiele czasu przy dwójce małych dzieci. Rozkoszny – zakochałam się w Twojej kuchni, to już chyba 5 przepis, który próbuje z Twojego bloga, bardzo dziękuję za tę stronę, skarbnica smaku 😀 Chyba zaraz zupełnie przestanę jeść mięso 😃 a moja kuchnia w końcu ma smak i nie trąci starym, odgrzewanym kotletem i nudnym rosołem 😃 w końcu zachciało mi się gotować, bo przy takich przepisach wiem, że ugotuje coś wspaniałego, wyjątkowego, restauracyjnego i sama siebie zaskoczę 😀 dzięki dzięki dzięki 😘🤗

Reply
rozkoszny 6 maja, 2022 - 2:20 pm

Bardzo się cieszę, że gotujemy razem!

Reply

Leave a Comment