Zupa kalafiorowa nie brzmi zbyt seksi. Co innego, jeśli smakuje pomarańczą i kuminem, a na jej wierzchu chrupią kapary.
Dawno nie byłem tak zachwycony zupą. A do tego poczciwą kalafiorową! Białe warzywa z reguły dobrze kolegują się z cytrusami (np. białek szparagi z grejpfrutem), więc postanowiłem za wzorem Gilla Mellera ożenić kalafiora z pomarańczą, dosmaczających ich związek charakternym kolendrą. Jest to kulinarna igraszka.
Nie pomijajcie “wierzchu”, czyli pieczonego kalafiora z kaparami. Jest potrzebnym, słonym kontrastem dla kremu. Nie pożałujecie.
Film instruktażowy z przygotowania zupy kalafiorowej!
Zupa kalafiora z pomarańczą, kolendrą i chrupiącymi kaparami
4 porcje
2 główki (1,6 kg) kalafiora
½ bulwy selera, pokrojonego w kostkę
3 łyżki masła
1 duża szalotka, pokrojona w półksiężyce
2 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki
3 łyżeczki mielonej kolendry
skórka z 1 pomarańczy + do podania
3 szklanki wody
¼ szklanki kremówki
¼ szklanki kaparów, odsączonych na ręczniku papierowym
3 łyżki oliwy + do podania
świeżo mielony pieprz
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół).
2. Kalafiory podziel na różyczki . Połowę wrzuć do garnka na rozgrzane masło wraz z selerem, szalotką, czosnkiem ½ łyżeczką soli morskiej drobnoziarnistej. Przesmażaj na małym ogniu około 15 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
3. Dodaj 1 ½ łyżeczki kolendry i skórkę z pomarańczy. Przesmaż do uwolnienia się aromatów, około 30 sekund. Zalej wodą, zagotuj. Gotuj aż kalafior będzie miękki, około 15 minut. Dodaj kremówkę, zblednuj na krem. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Pamiętaj, że zupa będzie podawana z chrupiącą, słoną posypką, więc nie przesadzaj z solą.
4. Drugą część różyczek kalafiora przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj kapary, pozostałą kolendrę, ¼ łyżeczki soli i oliwę. Natrzyj kalafiora dokładnie przyprawami. Piecz aż kalafior będzie miękki, a kapary chrupiące, około 20 minut.
5. Zupę kalafiorową podawaj z upieczonym kalafiorem i kaparami. Możesz posypać ją dodatkową skórką z pomarańczy i skropić oliwą. To zupa, której wystarczy jedna łyżka, by przenieść się do innego wymiaru.
Rady/porady
Kapary są tutaj niezastępowalne, ale jeśli nie możesz ich dostać, a ochota na zupę nie odpuszcza, zastąp je zielonymi oliwkami.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
19 komentarzy
Jak otwieram stronę na telefonie to w przepisie są 3 łyżeczki mielonego kuminu, natomiast gdy otwieram na komputerze to są 3 łyżeczki mielonej kolendry. Nawet nazwa przepisu jest inna. To jak to w końcu jest? 😉
W każdym razie, zrobiliśmy zupę (w wersji z kuminem) i wyszła bardzo dobra, tylko doprawiliśmy syropem klonowym i sokiem z pomarańczy, bo bez tego wydała nam się zbyt gorzka.
Ma być mielona kolendra, ale z kuminem też jest dobra, bo testowałem na początku i pomieszało mi się, pisząc przepis 🙂
Zupa pyszna – u nas w wersji bez śmietanki ze względu na nietolerancje pokarmowe, za to kilkoma ziemniaczkami. Pyszna
Smacznego!
Czym zastapic seler? U mnie w kraju nie ma, o pietruszke czy pasternak tez ciezko 🤔
Na pewno powinien być! To ważny składnik, bo nadaje umami, ale można zagęścić ziemniakiem
Pyszna zupa, zrobiliśmy dzisiaj, dzięki <3 masz gdzieś może wpis dotyczący ceramiki jakiej używasz? albo mógłbyś polecić jakąś markę? masz super miski i talerze 🙂
Polskie: Fenek, Fika, Aoomistudio, Karolina Nowak Ceramika. Na zdjęciu Arte Hoy Madrid
Czy kremówka jest zastępowalna, żeby zrobić wersję wegańską? I jak tak to czym najlepiej? Śmietanką sojową? Mlekiem kokosowym?
Oba się nadadzą 🙂
Hej,czy można użyć kalafiora mrożonego po uprzednim rozmrożeniu?
Tak, można użyć mrożonego
Coś wspaniałego! Ugotowałam – obłędna, nie przypuszczałam, że ja sama mogę coś tak pysznego przygotować, mając tak niewiele czasu przy dwójce małych dzieci. Rozkoszny – zakochałam się w Twojej kuchni, to już chyba 5 przepis, który próbuje z Twojego bloga, bardzo dziękuję za tę stronę, skarbnica smaku 😀 Chyba zaraz zupełnie przestanę jeść mięso 😃 a moja kuchnia w końcu ma smak i nie trąci starym, odgrzewanym kotletem i nudnym rosołem 😃 w końcu zachciało mi się gotować, bo przy takich przepisach wiem, że ugotuje coś wspaniałego, wyjątkowego, restauracyjnego i sama siebie zaskoczę 😀 dzięki dzięki dzięki 😘🤗
Bardzo się cieszę, że gotujemy razem!
Witam serdecznie 🙂
Czy może być świeża kolendra?
Nie, w samej zupie musi być w formie przeprawy
Zapowiadało się pysznie, ale niestety musiałam coś pomieszać (he he albo właśnie nie). Zupa wyszła zbyt wodnista i taka ciutka mdła a przecież były tam najfajniejsze aromaty. Dodatkowo sama konsystencja nie była gładkim kremem i nie wiem dlaczego 🙁
Za dużo wody? Za krótko blendowane?
Miało być super a w zblendowanej zupie czuje samego kalafiora, zero aromatów pomarańczy, czosnku czy kolendry 🙁 ile powinno się ugotować kalafiora? Z przepisu zrozumiałam, że połowę czy całą jedną główkę, tak? U mnie bez liści ważyła ok 850g, więc praktycznie tyle co w przepisie. Dolałam z pół szklanki więcej wody, bo wychodziła za gęsta. Co poszło nie tak?