To tarta, w której złociste kurki lądują na aksamitnym twarogu z koperkiem, a wszystko to spoczywa na maślanym cieście francuskim. Chrupie, pachnie i kusi tak, że trudno poprzestać na jednym kawałku.
Ta tarta to kwintesencja późnego lata i początku jesieni – wtedy, gdy na straganach pojawiają się świeże kurki, a w kuchni ma się ochotę na coś aromatycznego, ale wciąż lekkiego. Chrupiące ciasto francuskie, delikatny twaróg i koperkowy krem tworzą subtelną bazę dla złocistych kurek, które po podsmażeniu nabierają pełni smaku. Całość wieńczy odrobina parmezanu, która dodaje wyrazistości i podkreśla leśny charakter dania. To prosta, a zarazem efektowna przystawka – świetna zarówno na spotkanie z przyjaciółmi, jak i na leniwy wieczór z kieliszkiem wina.

Tarta z krem twarogowym i kurkami
4 porcje jako przystawka
½ dużego ciasta francuskiego (180 g)
250 g półtłustego twarogu
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 jajka
2 duże ząbki czosnku
4 łyżki posiekanego koperku + do podania
250 g kurek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
1 gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
3 łyżki startego parmezanu lub innego sera długodojrzewającego
sól morska w płatkach, świeżo mielony pieprz
1. Rozgrzej piekarnik do 220°C (góra–dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto francuskie. Zagnij brzegi do środka, robiąc 1-cm ranty.
2. Przełóż twaróg do blendera wraz 1 jajkiem, śmietaną i 1 ząbkiem czosnk. Zblenduj na gładki krem. Dodaj koperku. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Będzie dość płynna, to ok!
3. Wyłóż masę serową na tartę, rozprowadzając ją między rantami. Posmaruj brzegi pozostałym jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. Posyp je płatkami soli morskiej, Piecz, aż wierzch się lekko zetnie i zarumieni, 15 – 20 minut.
4. W międzyczasie oczyść grzyby. Włóż je do miski i obtocz w mące, a następnie zalej wodą. Wypłyną czyste na powierzchnię. Odcedź je i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pozostaw do wyschnięcia.
5. Na suchą, nierozgrzaną patelnię z nieprzywieralna powłoką wyłóż kurki. Włącz średni ogień i odparuj je, 6 – 7 minut. Dodaj masło, rozgnieciony ząbek czosnku i ewentualnie gałązkę rozmarynu. Smaż jeszcze, aż kurki się zrumienią się, 3 – 4 minuty. Wyjmij czosnek i rozmaryn, dopraw solą i pieprzem.
6. Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika, na wierzchu ułóż podsmażone kurki i posyp większą dawką koperku i startym parmezanem.
Rady/porady
Można też użyć innych grzybów. Borowiki, podgrzybki, boczniaki, a nawet pieczarki.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

11 komentarzy
Czy można gdzieś kupić gotowe ciasto francuskie na maśle? Ja już zwątpiłam.
w auchan i carrefur się pojawiają 🙂
Jakie twarogi polecasz?
strzałkowa, garwolin
czy w przypadku innego rodzaju grzybow sposród tych ktore wymieniłeś, postępowanie jest dokladnie takie samo jak z kurkami czy trzeba cos modyfikowac?
Pieczarki można normalnie podsmażyć
Pomyślałam, że to przegięcie z tym koperkiem, dodałam tylko łyżkę – no i to jednak warto było zaufać przepisowi, ten koperek potrzebny dla przełamania jest. Ufajcie Rozkosznemu!
zawsze! 😛
Czy mogę jako spodu użyć ciasta kruchego?
Jasne! 🙂
Cześć, jaka wielkość blaszki na tartę?