Gulasz jak kaszmirowy kocyk. Syci, bo skrywa mnóstwo cieciorki i młodej kapusty. Zaskakuje, bo doprawiony jest sokiem z palonej cytryny i karmelizowaną szalotką. Jego przewodnim smakiem jest jednak miso, które dudni w ustach jak kościelne dzwony. Gulasz 2.0.
Są takie dni, gdy “bure” jedzenie smakuje najlepiej. To dania najczęściej jednogarnkowe, długo gotowane do kojącej miękkości. Tak ciepłe, że rozgrzewają od środka na długo. Zaskakująco dobrze zanurza się w nich łyżkę, siedząc na sofie owiniętym kocem. Taki jest ten gulasz. Może nie wygląda, ale uwierzcie mi – będzie do niego wracać jak bumerang.
Gulasz miso z cieciorką, kapustą, karmelizowaną szalotką i paloną cytryną
2 – 4 porcje
4 szalotki (200 g), pokrojone cienko na pióra
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
3 gałązki rozmarynu,
1 słoik (400 g) ciecierzycy, odsączonej
3 szklanki wody
½ główki małej młodej kapusty, posiekanej
1 cytryna, pokrojona na ćwiartki
2 łyżki pasty miso
świeżo mielony pieprz
1. Masło i oliwę rozgrzej w garnku o grubym dnie. Z dwóch gałązek rozmarynu zdejmij igły i posiekaj je drobno.
2. Smaż szalotkę z solą, posiekanym rozmarynem i świeżo mielonym pieprzem, aż się całkowicie skarmelizuje i zacznie być chrupiąca. Wyłóż ¾ i zachowaj na później. Dodaj ciecierzycę. Za pomocą tłuczka do ziemniaków, zgnieć ją trochę – dzięki temu naturalnie zagęści gulasz.
3. Wlej wodę, zagotuj. Dodaj pozostałą gałązkę rozmarynu. Gotuj około 15 minut, aż gulasz lekko zgęstnieje. Wrzuć do garnka kapustę. Gotuj jeszcze 2 – 4 minuty, aż lekko zmięknie. Wmieszaj miso i od razu zdejmij z ognia. Zagotowując je, pozbawisz pastę wszystkich prozdrowotnych składników. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
4. W międzyczasie rozgrzej mocno małą patelnię. Ułóż na niej ćwiartki cytryny, rozcięciem do dołu. Karmelizuj je z każdej strony, aż nabiorą sporo czarnych poparzeń. Dopraw gulasz sokiem z jednej ćwiartki palonej cytryny. Podawaj z resztą karmelizowanej szalotki i paloną cytryną.
Rady/porady
Najbardziej lubię sięgać po młodą kapustę, ale nada się praktycznie każda.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
40 komentarzy
Jejku, wygląda cudnie! Akurat zostało mi pół kapusty… Nie ma przypadków!
Przeznaczenie!
Stoję nad garnkiem i płakać mi się chce. Jest nie smaczne.Bez smaku. Czy zapomniałeś jakiegoś składnika? Twoje przepisy były zawsze bardzo dobre.zastanawiam się czym to podkręcić , żeby było zjadlie
Dodałaś miso? Dodałaś sok z palonej cytryny? Ten smak jest bardzo intensywny
Kocham w twoich przepisach to, że jeden dziwny składnik wykorzystuje po raz kolejny i kolejny np. miso, o której wcześniej nie słyszałam, a to już trzeci twoj przepis w którym ją wykorzystuje.
Nic się nie zmarnuje! 🙂
Wykorzystuje cały ich potencjał!
marzyło mi się właśnie ostatnio coś z ciecierzycą i cytryną, to wydaje się w punkt. na pewno wypróbuję!
przepis spada z nieba! 🙂
Zachowac szalotke na pozniej? Jakie pozniej? O co chodzi?
Do podania!
Jestem w trakcie robienia ☺️ Co zrobić z pozostałą szlotką? Dodać już na wierzchu, na koniec? Ps. Rozkoszuje się w Twoich przepisach, Rozkoszny, uwielbiam ❤️
Podajemy z gotowym gulaszem! 🙂
Sztos!!!
Doskonała kompozycja przypraw, otula, rozgrzewa…Dzięki takim przepisom można rozkosznie być wege
Oj można!
Zrobiłam! Bardzo pyszne🤤
<3
Zrobiłam , smaczne 😋dzięki za przepis.
Korzystałam z młodej kapusty , a mimo to następnym razem dłużej będę gotować kapustę, a krócej ciecierzycę.
Smacznego!
Zgniotlam ciecierzycę, nie zgestnialo nic a nic, dużo wody i pływająca w niej kapusta :// not cool
Pyyyycha!
Cieszę się, że smakuje!
Właśnie zjadłam, przepyszne! Musiałam trochę improwizować, szalotkę zastąpiła zwykła cebula z dodatkiem czosnku, rozmarynu zabrakło, więc dorzuciłam tymianku. Dodałam też trochę sosu sojowego na etapie karmelizowania cebuli. No i najważniejsza zmiana – dałam tylko dwie szklanki wody, wyszło idealnie, z większą ilością byłaby zupa. Moja 1,5- roczna córka jadła mówiąc co chwila am am i pokrzykując, że za wolno wiosłuję łyżką do jej buzi 😉 Do powtórzenia!
Równie pysznie wyszła mi wersja na francuską modłę tzn. dodałam do szalotki trochę białego wina, a zamiast ciecierzycy użyłam białej fasoli.
Podałam wszystko z ziemniaczkami w mundurkach z masłem – bardzo polecam!
Przepyszne! Zrobiłam z pak choi zamiast z młodą kapustą i też wyszło doskonałe.
Muszę spróbować z pak choiem!
Pyszne! Po komentarzach, dodałam tylko 2 szklanki wody i to był strzał w 10! Pycha, jak ta cytryna podkręciła smak, mmm 👌
Przepyszny pomysł na młodą kapustę. Pierwszy raz użyłam miso i jestem zachwycona. A co dodatku cytryny… używam do praktycznie wszystkiego. Ta palona wersja jest super!
<3
Czy nada się kapusta pekińska?
Hmm, mamy przełom maja i czerwca – sięgaj po młodą kapuchę! 🙂
Kolejny genialny przepis….cieżko się powstrzymać przed zjedzeniem kilku porcji… DZIĘKUjĘ!
Zrobiłem dzisiaj na bazie łże-miso (akurat w moim sklepie osiedlowym nie było), które zrobiłem z bulionu, tahini i sosu sojowego. Wspaniały gulasz. Dzięki wielkie dla Ciebie.
Super, cieszę się
Bałam się tego przepisu, bo miso jadłam tylko raz w życiu a palona cytryna była mi calkowicie obca.
Ale to była miłość od pierwszej łyżki, naprawdę bardzo smaczne – dziś zrobię ponownie. Dzięki, Rozkoszny!
Super, cieszę się!
Cześć! Akurat skończyło mi się jasne miso i nie mogę go nigdzie dostać. Czy ciemne się nada? Czy w ogóle nie?
Hej, da radę, ale dodaj go ciut mniej
Z lekką niechęcią podchodziłam do tego dania. Co może być takiego wspaniałego z połączenia cieciorki i kapusty? W końcu spróbowałam i….tej gulasz to obłęd!! Lepszego w życiu nie jadłam. Testuję prawie każde Twoje danie ale to wymiata.
Rozkoszny, jesteś mistrzem!
Czym można zastąpić świeży rozmaryn? Suszonym?
Tak, można