Cytrynowe placki z cukinii i mascarpone

Placki z cukinii 2.0. Z patelni schodzą (wprost do żołądka) lśniąco rumiane, perfekcyjnie chrupiące z zewnątrz i skrywające kremowe wnętrze podrasowane cytryną oraz mascarpone. Najlepiej od razu robić z podwójnej porcji.

Placki z cukinii to wrześniowe gotowanie. Późne lato, sezon jesienny zbliża się wielkimi krokami. Na straganach fikuśne odmiany dyń, dojrzałe węgierki, pękate bakłażany i słodkie cukinie. Nie nie ma już upałów, pojawiają się pierwsze chłody, zaostrzające apetyt na rozgrzewające i kojące dania. Stanie przy patelni staje się nagle atrakcyjne, po wakacyjnej sielance i jedzeniu zmrożonych owoców na kolację.

Bywają one jednak nijakie. Cukinia ma to w sobie, a w zasadzie nie ma, że jest mdła, pozbawiona wyraźnego smaku ze względu na dużą zawartość wody. Jej wilgotność to też główny winowajca ciapowatych placków lądujących na talerzach – po jej starciu należy ją solidnie odsączyć, aby wyszły należycie chrupiące. Diana Henry w “How to Eat a Peach” sugeruje dodanie do nich cytryny i ricotty. Cytryna jest strzałem w dziesiątkę. Wychodzą lekkie i świeże, zupełnie jakby nie były smażone. Dorzucam jeszcze nuty tymianku. Ricottę podmieniam na mascarpone, które nadaje więcej kremowość i delikatności. To ich sekretny składnik. Zobaczycie.

Cytrynowe placki z cukinii i mascarpone 1

Cytrynowe placki z cukinii i mascarpone
10 placków / 2 porcje
1 duża cukinia lub 2 mniejsze (400 g)
½ szklanki (100 g) mascarpone
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 jajko “zerówka”
¼ szklanki (15 g) startego parmezanu
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
2 małe lub 1 duża szalotka, poszatkowana
½ łyżeczki świeżego tymianku lub ¼ łyżeczki suszonego
½ łyżeczki soli morskiej
¼ szklanki (30 g) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej, lub więcej jeśli trzeba
sól morska, świeżo mielony pieprz
olej/oliwa do smażenia
cytryna do podania

1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż ją na ręcznik kuchenny. Odciśnij z nadmiaru płynów, łącząc końcówki ręcznika i ściskając cukinię (będzie ich naprawdę sporo, to dzięki temu zabiegowi placki wychodzą chrupiące i pyszne). Odciśniętą cukinię przełóż do dużej miski.

2. Dodaj pozostałe składniki oprócz mąki: mascarpone, skórkę z cytryny, jajko, parmezan, czosnek, szalotkę, tymianek i sól. Wymieszaj dokładnie widelcem. Dodaj mąkę, połącz. Masa powinna być dość gęsta. Jeśli nie będzie, dosyp mąki.

3. Rozgrzej dużej patelnię, dodaj olej lub oliwę (ja lubię mieszać oba tłuszcze). Nakładaj po jednej czubatej łyżce masy, rozpłaszczając ją widelcem. Na patelni prawdopodobnie zmieszczą się 4 placki. Smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty, a następnie obróć je na druga stronę smaż jeszcze 1-2 minuty, aż będę mocno zarumienione.

4. Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Serwuj posypane parmezanem, odrobina soli i tymianku, oraz z cząstkami cytryny do skropienia.

Rady/porady
Jeśli nie zamierzasz wcinać placków na bieżąco prosto z patelni, przekładaj je do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza, na czas przygotowywania wszystkich.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

18 komentarzy

Ania 18 września, 2020 - 10:22 am

A czy można je upiec w piekarniku?

Reply
rozkoszny 18 września, 2020 - 11:10 am

można, ale cały ich urok w tym, że schodzą z patelni pięknie rumiane, lśniące i chrupiące!

Reply
Janek 18 września, 2020 - 10:28 am

Czy mascarpone dodajemy do masy na placki razem ze składnikiami w punkcie 2? 🙂

Reply
rozkoszny 18 września, 2020 - 11:09 am

tak! 🙂

Reply
Justyna 18 września, 2020 - 10:31 am

Rozumiem, że mascarpone też mieszamy z cukinią i reszta składników? Wszystko mam w lodówce, więc dzisiaj na obiad placuszki!

Reply
rozkoszny 18 września, 2020 - 11:09 am

Tak, dokładnie tak – smacznego!

Reply
Aska 19 września, 2020 - 12:40 pm

Czym mozna zastapic mascarpone zeby placki byly bardziej light? 😉

Reply
rozkoszny 19 września, 2020 - 6:26 pm

Sekretretem perfekcji tych placuszków jest właśnie tytułowe mascarpone, więc niestety nie. Można zastąpić ewentualnie ricottą, ale trzeba wiedzieć, że to oryginał jest najlepszy 🙂

Reply
Gabrysia 19 września, 2020 - 12:56 pm

O mamo, ale to pyszne! Kolejny Twój przepis, który jest fenomenalny! 🙂

Reply
rozkoszny 19 września, 2020 - 6:26 pm

<3 <3 <3

Reply
Agata 19 września, 2020 - 6:09 pm

czy mascarpone mozna zastapic jogurtem greckim? mascarpone „wyszlo”….

Reply
rozkoszny 19 września, 2020 - 6:26 pm

Można zastąpić ewentualnie ricottą, ale trzeba wiedzieć, że to oryginał z mascarpone jest najlepszy 🙂

Reply
Ola 20 września, 2020 - 1:58 pm

Przepyszne!! PS.Dodałam trochę koperku dla wyrazistości

Reply
rozkoszny 20 września, 2020 - 3:52 pm

koperek na pewno dobrze im zrobił!

Reply
Gosia 23 września, 2020 - 5:11 pm

są pyszne, ale kurcze odcisnęłam mocno cukinię a przy takiej ilości mąki jednak się rozpadały :(, zatem podsypywałam.
Ale połączenie mascarpone/cukinii/cytryny i tymianku ( mam cytrynowy ) coś fenomenalnego :)!

Reply
rozkoszny 23 września, 2020 - 5:38 pm

Najważniejsze, żeby po wymieszaniu konsystencja była gęsta – czasami trzeba dodać więcej mąki, jeśli cukinia jest bardzo wilgotna (zawyczaj duże sztuki). Świetnie, że smakowało!

Reply
Julia 10 października, 2020 - 1:20 pm

Czy mogę zrobić placuszki dzień wcześniej, żeby następnego dnia wziąć do pracy i odgrzać?

Reply
rozkoszny 11 października, 2020 - 4:10 pm

tak, jak najbardziej – są nawet smaczne na zimno, a jeśli podgrzewać to na patelni z odrobiną tłuszczu

Reply

Leave a Comment