Placki z cukinii 2.0. Z patelni schodzą (wprost do żołądka) lśniąco rumiane, perfekcyjnie chrupiące z zewnątrz i skrywające kremowe wnętrze podrasowane cytryną oraz mascarpone. Najlepiej od razu robić z podwójnej porcji.
Placki z cukinii to wrześniowe gotowanie. Późne lato, sezon jesienny zbliża się wielkimi krokami. Na straganach fikuśne odmiany dyń, dojrzałe węgierki, pękate bakłażany i słodkie cukinie. Nie nie ma już upałów, pojawiają się pierwsze chłody, zaostrzające apetyt na rozgrzewające i kojące dania. Stanie przy patelni staje się nagle atrakcyjne, po wakacyjnej sielance i jedzeniu zmrożonych owoców na kolację.
Bywają one jednak nijakie. Cukinia ma to w sobie, a w zasadzie nie ma, że jest mdła, pozbawiona wyraźnego smaku ze względu na dużą zawartość wody. Jej wilgotność to też główny winowajca ciapowatych placków lądujących na talerzach – po jej starciu należy ją solidnie odsączyć, aby wyszły należycie chrupiące. Diana Henry w “How to Eat a Peach” sugeruje dodanie do nich cytryny i ricotty. Cytryna jest strzałem w dziesiątkę. Wychodzą lekkie i świeże, zupełnie jakby nie były smażone. Dorzucam jeszcze nuty tymianku. Ricottę podmieniam na mascarpone, które nadaje więcej kremowość i delikatności. To ich sekretny składnik. Zobaczycie.

Cytrynowe placki z cukinii i mascarpone
10 placków / 2 porcje
1 duża cukinia lub 2 mniejsze (400 g)
½ szklanki (100 g) mascarpone lub serka bieluch
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 jajko “zerówka”
¼ szklanki (15 g) startego parmezanu
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
2 małe lub 1 duża szalotka, poszatkowana
½ łyżeczki świeżego tymianku lub ¼ łyżeczki suszonego
½ łyżeczki soli morskiej
¼ szklanki (30 g) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej, lub więcej jeśli trzeba
sól morska, świeżo mielony pieprz
olej/oliwa do smażenia
cytryna do podania
1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż ją na ręcznik kuchenny. Odciśnij z nadmiaru płynów, łącząc końcówki ręcznika i ściskając cukinię (będzie ich naprawdę sporo, to dzięki temu zabiegowi placki wychodzą chrupiące i pyszne). Odciśniętą cukinię przełóż do dużej miski.
2. Dodaj pozostałe składniki oprócz mąki: mascarpone, skórkę z cytryny, jajko, parmezan, czosnek, szalotkę, tymianek i sól. Wymieszaj dokładnie widelcem. Dodaj mąkę, połącz. Masa powinna być dość gęsta. Jeśli nie będzie, dosyp mąki.
3. Rozgrzej dużej patelnię, dodaj olej lub oliwę (ja lubię mieszać oba tłuszcze). Nakładaj po jednej czubatej łyżce masy, rozpłaszczając ją widelcem. Na patelni prawdopodobnie zmieszczą się 4 placki. Smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty, a następnie obróć je na druga stronę smaż jeszcze 1-2 minuty, aż będę mocno zarumienione.
4. Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Serwuj posypane parmezanem, odrobina soli i tymianku, oraz z cząstkami cytryny do skropienia.
Rady/porady
Jeśli nie zamierzasz wcinać placków na bieżąco prosto z patelni, przekładaj je do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza, na czas przygotowywania wszystkich.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
56 komentarzy
A czy można je upiec w piekarniku?
można, ale cały ich urok w tym, że schodzą z patelni pięknie rumiane, lśniące i chrupiące!
Czy mascarpone dodajemy do masy na placki razem ze składnikiami w punkcie 2? 🙂
tak! 🙂
Rozumiem, że mascarpone też mieszamy z cukinią i reszta składników? Wszystko mam w lodówce, więc dzisiaj na obiad placuszki!
Tak, dokładnie tak – smacznego!
Czym mozna zastapic mascarpone zeby placki byly bardziej light? 😉
Sekretretem perfekcji tych placuszków jest właśnie tytułowe mascarpone, więc niestety nie. Można zastąpić ewentualnie ricottą, ale trzeba wiedzieć, że to oryginał jest najlepszy 🙂
O mamo, ale to pyszne! Kolejny Twój przepis, który jest fenomenalny! 🙂
<3 <3 <3
czy mascarpone mozna zastapic jogurtem greckim? mascarpone „wyszlo”….
Można zastąpić ewentualnie ricottą, ale trzeba wiedzieć, że to oryginał z mascarpone jest najlepszy 🙂
Przepyszne!! PS.Dodałam trochę koperku dla wyrazistości
koperek na pewno dobrze im zrobił!
są pyszne, ale kurcze odcisnęłam mocno cukinię a przy takiej ilości mąki jednak się rozpadały :(, zatem podsypywałam.
Ale połączenie mascarpone/cukinii/cytryny i tymianku ( mam cytrynowy ) coś fenomenalnego :)!
Najważniejsze, żeby po wymieszaniu konsystencja była gęsta – czasami trzeba dodać więcej mąki, jeśli cukinia jest bardzo wilgotna (zawyczaj duże sztuki). Świetnie, że smakowało!
Niestety u mnie to samo… A mąki wyszło mi łącznie jakoś 3x więcej niż w przepisie 🙁
U mnie też się rozpadały mimo że cukinie przygotowałam dużo wcześniej i zostawiłam też na sitku żeby puściła sok. Mimo tego, że porozwalane to smak nieziemski. Może następnym razem wyjdą 🙂
może dodaj następnym razem łyżkę mąki więcej?
Czy mogę zrobić placuszki dzień wcześniej, żeby następnego dnia wziąć do pracy i odgrzać?
tak, jak najbardziej – są nawet smaczne na zimno, a jeśli podgrzewać to na patelni z odrobiną tłuszczu
Niestety, moje placuszki wyszły jakby surowe w środku – rozpadały się i miały taką niedogotowaną formę – czy to kwestia zbyt małej ilości mąki?
W śrdoku są bardzo kremowe to może to? Jeśli się rozpadały znaczy, że dodano za mało mąki
PRZEPYSZNE!!! Zjadlam az 9..ups
hihi
Z mąką bez glutenu i z aquafabą zamiast jajka też wyszły cudowne i zwarte! Dzięki za super przepis!
Myślałem, że z mojej ukochanej cukinii niewiele rzeczy może mnie jeszcze zaskoczyć, ale pokornie przepraszam, bo ten przepis był po prostu obledny 🤩 nie wiem jakim cudem Tobie udaje się skomponować zawsze coś jeszcze lepszego niż reszta świata, ale oby ta Moc się nigdy nie skończyła <3
też mam taką nadzieję <3
Przepis wprowadził mnie w błąd… Miały być 2 porcje, a ja je sama zjadłam! A co z mężem…? Przepyszne! :)))
połączenie cukini z cytryną, mascarpone i tymiankiem jest fenomenalne! Placuszki mają jedną wadę – za szybko się kończą.
Znakomite! Cytryna i tymianek to ambrozja. Też musiałam dosypać mąki i dodać jedno jajko, ale przynajmniej już wiem, jaka konsystencja jest dobra.
Następnym razem dodam z ciekawości ciutkę kiszonej cytryny.
Placki zazwyczaj nie wzbudzają zachwytu. „Te” placki to wyższy poziom, danie wykwintne, wyjątkowe. Feria smaków. Dawno nie jadłam czegoś tak przepysznego! 😊
<333
Zamiast mąki można mąkę kokosowa albo migdałowa??? A jakblko można ominąć???
Nie można
byłoby idealne pod keto gdyba nie ta maka 🥴 mogłabym czymś zastąpić ta make?
Czy można zamiast całego jajka dodać samo żółtko? (Alergia na białko jaja)
Nie próbowałem, ale powinno być ok
Czy mogę dodać mąkę orkiszowa pełnoziarnista?
Dobry patent z tym Bieluchem 😉 muszę tak spróbować.
Niebo w gębie:) właśnie jesteśmy po konsumpcji placuszków. Dobrze, że zrobiłam podwójną porcję:) pychota
<3
Spróbowałam dzisiaj z Bieluchem 🙂 były przepyszne w smaku tylko trochę miękkie i chłonęły mi mocno tłuszcz mimo rozgrzanej do czerwoności patelni i gęstej masy. Ale nic, następnym razem próbuję z mascarpone 🙂
A czy placuszki można upiec zamiast smażenia? 🙂
Właśnie zrobiłam ! Piekłam w piekarniku.
Myślę, że smak się przez to nie zmienił .
To NAJLEPSZE placki z cukinii Ever !!
Delicje 👌
Niestety nie były ani chrupiące 🙁 cukinie odcisnęłam 3x i dodałam więcej mąki
Hej, czy surowe ciasto można przechować w lodówce albo ew. zamrozić? Mam małą awarię i nie mogę ich dzisiaj usmażyć. 🙁
Hej, ciasto na pewno puści wodę, więc będzie trzeba odcisnąć przed smażeniem
Czy można zamiast parmezanu dodać innego sera?
innego długdojrzewającego, np. szafir, bursztyn, dziugas
Czy masło w Twoich przepisach do smażenia lepiej używać klarowane?
Jeśli nie zaznaczam, że klarowane, używam zwykłego
Pierwszy raz w życiu udału mi się placki cukiniowe. Pierwszy raz mi smakują. Dziękuję!
Ja nie odsączam i zamiast mąki zwykłej dodaję zmielone płatki owsiane dzięki czemu placki są bardziej chrupiące
Właśnie upiekłam, nie mogę się oderwać. Wszystkie dodatki robią mega robotę, smak jest dzięki temu wielowymiarowy, kompletny. Rzadko zostawiam komentarze, tym razem to robię, bo jeśli ktoś lubi placki, to musi te spróbować. Jak nie lubi, też, to zmieni zdanie :).
bardzo się cieszę!