Chrupiące z zewnątrz, kremowe w środku, okonomiyaki, czyli szybkie w przygotowaniu japońskie placki z kapusty i czegokolwiek tylko macie pod ręką.
Okonomiyaki oczarowały mnie swoim smakiem i prostotą podczas mojej ostatniej podróży do Japonii. Wiedziałem, że od razu po powrocie będę musiał odtworzyć je w domu. To bardzo prosty przepis, który w zasadzie opiera się na mące, jajkach, kapuście (teraz najlepiej młodej!) i waszych preferencjach. Z japońskiego okonomiyaki dosłownie oznacza “smaż, co chcesz”. Ja do moich dodałem wędzone tofu, ale możecie wymienić je na szparagi, ser, czy cokolwiek zalega wam w lodówce (to świetny less-wastowy patent). Moim zdaniem koniecznie trzeba dodać marynowany różowy imbir, a wodę zamienić na bardziej umamiczny wywar na bazie pasty miso. Gdy placki są już usmażone, smarujemy je sosem okonomiyaki aka ketchupem wymieszanym z sosem sojowym (w Japonii także dodatkowo słodzonym, ale ja wolę bez), robimy zygzaki z majonezu, a na wierzch leci suszone bonito, które pod wpływem temperatury tańczy niczym motyle. Magia!
Okonomiyaki: japońskie placki z kapusty i czego tylko chcesz
2 porcje
Placek
½ szklanki (120 ml) gorącej wody
1 łyżka pasty miso
3 duże jajka
¾ szklanki (100 g) mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
¼ główki (250 g) małej kapusty (może być młoda), poszatkowanej drobno
½ szklanki zielonej cebulki, pokrojonej drobno
1 kostka (170 g) wędzonego tofu, pokrojone w kostkę (opcjonalnie)
2 łyżki marynowanego czerwonego imbiru, posiekanego + do podania
olej do smażenia
Sos i dodatki
3 łyżki ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
Majonez (najlepiej japoński Kewpie)
Płatki suszonego tuńczyka bonito (Katsuobushi)
Prażone glony nori lub furikake
1. Przełóż pastę miso do dużej miski. Zalej ją ½ szklanki (120 ml) gorącej wody. Wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
2. Dodaj jajka, rozbłetaj. Wysp mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną kapustę, zieloną cebulkę, tofu i marynowany imbir Wymieszaj do połączenia.
3. Na średniej wielkości patelni rozgrzej na umiarkowanym ogniu 2 – 3 łyżki oleju. Wyłóż połowę masy i smaż pod przykryciem, aż się placek się zarumieni, 3 – 4 minuty. Przykładając płaski talerz do patelni, odwróć ją do góry nogami, przekładaj placek na talerz, a następnie zsuń go ponownie na patelnię zrumienioną stroną do góry. Smaż, aż druga strona się zarumieni, 2 – 3 minuty. Powtórz z resztą ciasta, smażąc drugi placek okonomiyaki.
4. Przygotuj sos okonomiyaki: wymieszaj ketchupu z sosem sojowym. Posmaruj nim placki, a następnie zrób zygzaki z majonezu. Posyp bonito lub/i nori, jeśli używasz. Wyłóż marynowany imbir i zieloną cebulką. Zajadaj, póki ciepłe!
Rady/porady
Tofu można pominąć lub zastąpić podobną ilością szparagów, cukinii, sera (ementaler, halloumi, mozzarella), czy innych dodatków. Jak Ci tylko w duszy zagra!
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
11 komentarzy
a co jeśli nie jem ryb? 🙁 co na wierz wrzucić, jakieś pomysły?
można pominąć bonito, z samym nori też będzie pysznie
Czy można wykorzystać kapustę pekińską do tego przepisu, czy zbyt mocno zmieni to smak?
z pekińską będzie znacznie mniej „struktur”, bo to jednak bardziej zachowuje się jak sałata
A czym zastąpić pszenną mąkę, żeby było dobrze a bezglutenowo!
tak, można sięgnąć po mieszankę
To było PYSZNE! Zrobiłam dokładnie według przepisu, drobny problem był jedynie z przewróceniem omletu na drugą stronę. Skąd wziąć prażone nori? Podpiec na patelni? Nawet bez bonito, którego nie miałam oraz właśnie nori zjedliśmy do ostatniego okruszka. Dzięki!
Najlepiej zaopatrzyć się w Kuchniach Świata lub sklepie a. Nori (takie sprzedawane jako do sushi) można też uprażyć na suchej patelni
1/2 szklanki posiekanej zielonej cebulki – chodzi o cebulkę ze szczypiorem czy sama cebulkę?
samą zieloną część
Pyszka! Dodałam też pokrojoną marchewkę w słupkach zmniejszając ilość kapusty i posypałam furikake na wierzchu.
Dzięki za przepis:)