Jednogarnkowy makaron w sosie miso z grzybami

Jednogarnkowy makaron w dwuskładnikowym aksamitnym sosie miso, czyli taki, który powstaje w całości na jednej patelni bez twojego zachodu.

Nie jest to klasyczny sposób przygotowania makaronu – makaron nie jest gotowany osobno, a potem dodawany do sosu wraz z wodą skrobiową. Wszystko dzieje się na jednej patelni. Kluski gotowane są w wywarze miso, aż zmiękną, a on się zredukuje, stając się aksamitny. Jeszcze śmietanka, rumiane grzyby i rozkosz gotowa.

Jednogarnkowy makaron w sosie miso z grzybami

Jednogarnkowy makaron w sosie miso z grzybami
2 porcje
150 g pieczarek brunatnych, pokrojonych w plastry
2 łyżki oliwy extra virgin
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
4 płaskie łyżki pasty miso
200 g ulubionego makaronu (u mnie bucatini)
½ szklanki (120 ml) śmietanki 30% lub sojowej
świeżo mielony pieprz

1. Rozgrzej oliwę na dużej patelni na dużej mocy. Wrzuć pieczarki i smaż, aż się zarumienią, 3 – 4 minuty na stronę. Zmniejsz ogień na umiarkowany i dodaj czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem. Przemieszaj i zdejmij z ognia, przekładając pieczarki do miski.

2. Na tą samą patelnię wlej 3 szklanki (750 ml) wody. Dodaj miso i rozpuść je w wodzie. Zagotuj wodę i dodaj makaron. Jeśli lekko wystaje ponad poziom wody, przykryj patelnię i gotuj na małej mocy, aż zmięknie, 3 – 4 minuty. Zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień na umiarkowany. Gotuj, często mieszając, aż makaron zmięknie, a wywar zredukuje się do około 1 szklanki (250 ml).

3. Dodaj śmietankę i usmażone pieczarki. Gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje nabierając kremowej konsystencji. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i podawaj.

Rady/porady
W przepisie można wykorzystać praktycznie każde grzyby: zwykłe pieczarki, boczniaki, leśne czy suszone (wtedy namaczamy wcześniej).

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Jednogarnkowy makaron w sosie miso z grzybami
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

19 komentarzy

Magda 9 lutego, 2025 - 5:05 pm

Hej! Mam ogromną prośbę – możesz polecić jakąś konkretną pastę miso? Jestem nowicjuszem, a po wpisaniu w internet wyskakuje albo house of asia albo oryginalne pasty z 5 przymiotnikami po japońsku. Do tego w moim niewielkim mieście nie ma kuchni świata więc jestem niestety tylko zdana na zakupy online. I jestem w kropce. Helpunku 🙂

Reply
Pawel 9 lutego, 2025 - 7:14 pm

W biedronce jeay akceptowalna pasta miso (i gochujang tez jest) – mogę polecić.

Reply
Ryojin 11 lutego, 2025 - 5:33 pm

Łatwo dostępna w sklepach internetowych jest na przykład Miyasaka Pasta Miso Dashi, którą ja bardzo lubię i często wykorzystuję do gotowania 🙂

Reply
Bożena 14 lutego, 2025 - 5:59 pm

Hej, próbowałam różnych, najlepsza wg mnie jest ta, dostępna przez internet w różnych sklepach https://allegro.pl/oferta/pasta-miso-biala-sojowa-400g-hikari-japonia-13285268814

Reply
Marta 8 kwietnia, 2025 - 2:52 pm

kupiłam ją, ale moim zdaniem ta z Biedronki też jest ok.

Reply
Mama 12 lutego, 2025 - 10:06 am

Takie pytanie techniczne – czy z pasty miso ten alkohol który jest w składzie się neutralizuje podczas gotowania? (#karmieniepiesia)

Reply
rozkoszny 16 lutego, 2025 - 4:42 pm

Zależy od przepisu, ale tutaj tak

Reply
Usia 13 lutego, 2025 - 7:56 pm

Super! Dodałam pokruszone wędzone tofu żeby zwiększyć ilość białka, też wyszło rozkosznie pyszne 😁

Reply
Ratatuja 13 lutego, 2025 - 8:02 pm

Polecam z makaronem gryczanym soba – super pasuje do grzybów i miso 😍 a do tego ma niski indeks glikemiczny i stosunkowo dużo białka jak na makaron

Reply
Aleksandra 17 marca, 2025 - 6:31 pm

Ale to wtedy mniej wody? bo soba gotuje się szybko

Reply
Ola 16 lutego, 2025 - 8:43 pm

Zrobione, zjedzone i będzie powtórka!
Fantastyczne danie ♥️

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2025 - 4:38 pm

cieszę się <3

Reply
Basia 18 lutego, 2025 - 10:29 pm

Ile użyć suszonych grzybów ?

Reply
Magda 21 marca, 2025 - 11:56 pm

po takim gotowaniu wartość miso (może oprócz smaku) spada do zera 🙁

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 6:12 pm

Miso wykorzystujemy głównie dla smaku 🙂

Reply
Marta 10 kwietnia, 2025 - 11:50 am

dobre, ale niestety coś mi się stało po tym z brzuchem. za dużo histaminy (grzyby, miso). drugi dzień bardzo mnie boli:(

Reply
Ewa 10 czerwca, 2025 - 4:57 pm

Dałoby radę może jakoś dodać tofu w między czasie?
Jeśli tak, to najlepiej w jakim momencie?

Reply
Karolina 14 czerwca, 2025 - 2:55 pm

Ulubiony przepis ❤️

Reply
Monika 22 czerwca, 2025 - 4:21 pm

To pierwszy przepis, ktory mi nie podpasował. Zapach zwinionych drożdży przy gotowaniu był okropny, na szczęście nie przeniosło się to mocno do smaku sosu, została lekko wyczuwalna nuta. Miso kupiłam chyba dobre, produkcja japońska. Sos jest bardzo słony, chyba że dodałam za dużo pasty miso, ale robiłam wg przepisu, płaskie łyżki, ale łyżka łyżce nie równa, więc wolałabym ilość pasty podaną wagowo.

Reply

Leave a Comment