Jednogarnkowy makaron w dwuskładnikowym aksamitnym sosie miso, czyli taki, który powstaje w całości na jednej patelni bez twojego zachodu.
Nie jest to klasyczny sposób przygotowania makaronu – makaron nie jest gotowany osobno, a potem dodawany do sosu wraz z wodą skrobiową. Wszystko dzieje się na jednej patelni. Kluski gotowane są w wywarze miso, aż zmiękną, a on się zredukuje, stając się aksamitny. Jeszcze śmietanka, rumiane grzyby i rozkosz gotowa.

Jednogarnkowy makaron w sosie miso z grzybami
2 porcje
150 g pieczarek brunatnych, pokrojonych w plastry
2 łyżki oliwy extra virgin
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
4 płaskie łyżki pasty miso
200 g ulubionego makaronu (u mnie bucatini)
½ szklanki (120 ml) śmietanki 30% lub sojowej
świeżo mielony pieprz
1. Rozgrzej oliwę na dużej patelni na dużej mocy. Wrzuć pieczarki i smaż, aż się zarumienią, 3 – 4 minuty na stronę. Zmniejsz ogień na umiarkowany i dodaj czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem. Przemieszaj i zdejmij z ognia, przekładając pieczarki do miski.
2. Na tą samą patelnię wlej 3 szklanki (750 ml) wody. Dodaj miso i rozpuść je w wodzie. Zagotuj wodę i dodaj makaron. Jeśli lekko wystaje ponad poziom wody, przykryj patelnię i gotuj na małej mocy, aż zmięknie, 3 – 4 minuty. Zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień na umiarkowany. Gotuj, często mieszając, aż makaron zmięknie, a wywar zredukuje się do około 1 szklanki (250 ml).
3. Dodaj śmietankę i usmażone pieczarki. Gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje nabierając kremowej konsystencji. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i podawaj.
Rady/porady
W przepisie można wykorzystać praktycznie każde grzyby: zwykłe pieczarki, boczniaki, leśne czy suszone (wtedy namaczamy wcześniej).
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

19 komentarzy
Hej! Mam ogromną prośbę – możesz polecić jakąś konkretną pastę miso? Jestem nowicjuszem, a po wpisaniu w internet wyskakuje albo house of asia albo oryginalne pasty z 5 przymiotnikami po japońsku. Do tego w moim niewielkim mieście nie ma kuchni świata więc jestem niestety tylko zdana na zakupy online. I jestem w kropce. Helpunku 🙂
W biedronce jeay akceptowalna pasta miso (i gochujang tez jest) – mogę polecić.
Łatwo dostępna w sklepach internetowych jest na przykład Miyasaka Pasta Miso Dashi, którą ja bardzo lubię i często wykorzystuję do gotowania 🙂
Hej, próbowałam różnych, najlepsza wg mnie jest ta, dostępna przez internet w różnych sklepach https://allegro.pl/oferta/pasta-miso-biala-sojowa-400g-hikari-japonia-13285268814
kupiłam ją, ale moim zdaniem ta z Biedronki też jest ok.
Takie pytanie techniczne – czy z pasty miso ten alkohol który jest w składzie się neutralizuje podczas gotowania? (#karmieniepiesia)
Zależy od przepisu, ale tutaj tak
Super! Dodałam pokruszone wędzone tofu żeby zwiększyć ilość białka, też wyszło rozkosznie pyszne 😁
Polecam z makaronem gryczanym soba – super pasuje do grzybów i miso 😍 a do tego ma niski indeks glikemiczny i stosunkowo dużo białka jak na makaron
Ale to wtedy mniej wody? bo soba gotuje się szybko
Zrobione, zjedzone i będzie powtórka!
Fantastyczne danie ♥️
cieszę się <3
Ile użyć suszonych grzybów ?
po takim gotowaniu wartość miso (może oprócz smaku) spada do zera 🙁
Miso wykorzystujemy głównie dla smaku 🙂
dobre, ale niestety coś mi się stało po tym z brzuchem. za dużo histaminy (grzyby, miso). drugi dzień bardzo mnie boli:(
Dałoby radę może jakoś dodać tofu w między czasie?
Jeśli tak, to najlepiej w jakim momencie?
Ulubiony przepis ❤️
To pierwszy przepis, ktory mi nie podpasował. Zapach zwinionych drożdży przy gotowaniu był okropny, na szczęście nie przeniosło się to mocno do smaku sosu, została lekko wyczuwalna nuta. Miso kupiłam chyba dobre, produkcja japońska. Sos jest bardzo słony, chyba że dodałam za dużo pasty miso, ale robiłam wg przepisu, płaskie łyżki, ale łyżka łyżce nie równa, więc wolałabym ilość pasty podaną wagowo.