Chłodnik litewski

Lekki i rześki, chłodnik z botwinki to błogosławieństwo, gdy żar leje z nieba. Musi być różowy jak landrynka, z pełnią chrupiących nowalijek i młodych ziemniaków. Oraz 7-minutowym jajkiem o płynnym żółtku.

Pokłony dla tego, kto pierwszy wpadł na pomysł zupy na zimnej maślance w ulubionym kolorze Barbie. Pierwotnie była to luksusowa zupa, podlewana rosołem i podawana z gotowanymi szyjkami rakowymi. Z biegiem lat historia oszczędziła raki (lub wręcz przeciwnie) i została nam ta nie najgorsza wersja pełna chrupiących warzyw i młodych ziemniaczków.

Przepis pochodzi z moje książki “Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”.

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski
4 porcje
700 g buraków z liśćmi (mniej więcej 4 średnie buraki)
1 łyżeczka cukru
3 średnie ogórki gruntowe, obrane i starte na grubej tarce
5 rzodkiewek bez końcówek, pokrojonych na kawałki o boku 1,25 cm
2 szklanki (500 ml) pełnotłustej maślanki lub kefiru
1¼ szklanki (300 ml) kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki posiekanego świeżego koperku
3 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
4 jajka ugotowane na półtwardo, obrane i przekrojone na pół, do podania
5-6 średnich ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych, do podania
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa extra virgin

1. Dużym nożem oddziel liście i łodygi od buraków. Umyj liście i łodygi i grubo je posiekaj; odstaw. Wyszoruj buraki i pokrój je w kostkę o boku 6 mm.

2. W dużym garnku zagotuj 4 szklanki (1 l) wody z cukrem i ½ łyżeczki soli. Dodaj buraki i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut lub do miękkości. Po upływie 15 minut dodaj liście i łodygi, by odrobinę zmiękły, następnie odcedź, zachowując 1 szklankę (250 ml) wody z gotowania.

3. W dużej misce delikatnie wymieszaj ugotowane buraki, liście i łodygi z połową ogórków i rzodkiewek, maślanką, śmietaną, 2 łyżkami koperku, 2 łyżkami szczypiorku, czosnkiem i zachowaną wodą z gotowania. Dopraw solą i dużą ilością pieprzu. Schładzaj zupę przez co najmniej 2 godziny.

4. Przed podaniem rozlej zupę do misek. Udekoruj resztą ogórków, rzodkiewek, szczypiorku i koperku. Podawaj z jajkami, ziemniakami i chlustem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.

Rady/porady
Ta zupa zachowa świeżość w lodówce w przykrytym naczyniu przez 2 dni. Udekoruj ją tuż przed podaniem.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Chłodnik litewski
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

Leave a Comment