Tarta z kremem z białej czekolady i porzeczkami

Tarta z kremem z białej czekolady i czerwonymi porzeczkami. Bez pieczenia i zmęczenia, bo na ciemnym jak smoła spodzie ciasteczkowym.

Lato wymaga deserów bez pieczenia, bo odpalanie piekarnika przy 30 stopniach bijących z nieba jest aktem tortury na wszystkich domownikach. Idealnie sprawdza się tiramisu, różany sernik bez pieczenia czy tarty na ciasteczkowych spodach, które wystarczy zmrozić. Proponuję uniwersalny krem – z roztopionej białej czekolady wymieszanej z mascarpone i odrobiną wanilii. Dość słodki, aby przełamać intensywność owoców jagodowych, którymi tutaj można żonglować: jagody, jeżyny, poziomki, agrest czy porzeczka.

Tarta z kremem z białej czekolady i porzeczkami

Tarta z kremem z białej czekolady i porzeczkami
forma 23 cm
300 g ciasteczek Oreo
80 g masła, roztopionego
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej, podzielonej
200 g białej czekolady, połamanej w kostkę
3 łyżki śmietanki 30%
250 g serka mascarpone, schłodzonego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
400 g czerwonych porzeczek, pozbawionych twardych szypułek

1. Przygotuj spód: przełóż ciasteczka do malaksera, zblenduj na pył. Dodaj masło i sól, wymieszaj. Przełóż masę ciasteczkową do formy na tartę o średnicy 23 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem). Dokładnie uklep i dociśnij ciasteczka do brzegów i spodu formy. Przełóż do lodówki na czas przygotowywania kremu.

2. Przełóż czekoladę wraz z śmietanką do metalowej miski. Roztop ją w kąpieli wodnej poprzez ułożenie miski na garnku z lekko gotującą się wodą. Na początku tego procesu nie mieszaj zbyt wiele, bo czekolada może się zważyć. Jeśli jednak tak by się stało, bardzo intensywnie wymieszaj masę trzepaczką.

3. Zdejmij roztopioną czekoladę z ognia i lekko przestudź. Następnie przełóż do miski wraz z mascarpone i wanilią. Zmiksuj na gładki krem. Przełóż do formy, wyrównaj. Na wierzchu ułóż porzeczki. Schładzaj, aż krem zastygnie, 1 – 2 godziny. Podawaj i ciesz się smakiem lata!

Poza sezonem letnim można przygotować tartę z mrożonymi wiśniami podgotowanymi z odrobiną cukru i mąki ziemniaczanej. 

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Tarta z kremem z białej czekolady i porzeczkami
Tarta z kremem z białej czekolady i porzeczkami
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

30 komentarzy

Magdalena 8 sierpnia, 2024 - 12:14 pm

Ale super! Czy ciastka oreo trzeba oddzielić od kremu? 🙂

Reply
rozkoszny 9 sierpnia, 2024 - 4:58 pm

Nie! Koniecznie z kremem – to dzięki niemu spód tak ładnie się spaja

Reply
PAULA 8 sierpnia, 2024 - 7:45 pm

A z borówką też będzię ok, czy jednak nie zrównoważy tej słodkości? 🙂

Reply
rozkoszny 9 sierpnia, 2024 - 4:59 pm

Lepiej sięgnąć po malinę

Reply
Joanna 10 sierpnia, 2024 - 3:52 pm

Przepyszna i szybka do zrobienia. Dziękuję za przepis.

Reply
Ada 11 sierpnia, 2024 - 6:41 pm

Ja zrobiłam z borówką i choć rzeczywiście ultra słodkie to przepyszne 😃

Reply
Maja 9 sierpnia, 2024 - 10:55 pm

Czy krem zgęstnieje w lodówce? 🫣 wyszedł bardzo rzadki 🙈

Reply
rozkoszny 12 sierpnia, 2024 - 1:18 pm

Krem mógł wyjść rzadki jedynie w przypadku połączenia gorącej czekolady z mascarpone. Na pewno zgęstnieje, ale nie będzie mieć, aż tak kremowej konsystencji

Reply
Maciek 10 sierpnia, 2024 - 9:30 am

Czy do tarty wykorzystujemy oreo w całości, tzn. z kremem, czy tylko herbatniki?

Reply
Maciek 10 sierpnia, 2024 - 9:31 am

Sorry, widzę że pytanie już było 🙂

Reply
rozkoszny 12 sierpnia, 2024 - 1:18 pm

W całości

Reply
Sylwia 10 sierpnia, 2024 - 10:52 am

To ja mam jedno pytanko😊 Czym mogę zastąpić masło, którego nieeee lubię? 😀

Reply
rozkoszny 12 sierpnia, 2024 - 1:18 pm

Jak można nie lubić masełka? 😮

Ewentualnie olejem kokosowym

Reply
Asia 10 sierpnia, 2024 - 11:43 am

czy jeśli chciałabym tartę zweganizować, to do kremu lepiej użyć mleczka kokosowego czy weganskiej śmietanki? 🙂

Reply
rozkoszny 12 sierpnia, 2024 - 1:19 pm

Trudno mi powiedzieć, ale pewnie użyłbym śmietanki kokosowej

Reply
Sal 11 sierpnia, 2024 - 3:14 pm

Czy nadaje się do mrożenia? Robiłam wczoraj i jest pysznie, ale porcja bardzo duża dla 1 osoby 😅

Reply
rozkoszny 12 sierpnia, 2024 - 1:20 pm

myślę, że można spróbować!

Reply
Sylwia 11 sierpnia, 2024 - 3:31 pm

Zrobiłam tartę i jest super, ale w moim odczuciu trochę za słodka- jak mogę sprawić by była troszkę lżejsza? Może jakieś zamienniki?
Ps. Świetny, szybki przepis! 🙂

Reply
rozkoszny 12 sierpnia, 2024 - 1:21 pm

Można zredukować ilość białej czekolady, aby tarta była mniej słodka

Reply
Daria 11 sierpnia, 2024 - 5:33 pm

Czy sprawdzi się też z klasycznym pieczonym spodem? 🙂

Reply
rozkoszny 12 sierpnia, 2024 - 1:21 pm

Tak, jak najbardziej

Reply
Alicja 18 sierpnia, 2024 - 10:45 am

Zrobiłam wersję z jeżynami. Pyszny w swej prostocie, do tego uroczo się prezentuje 🙂

Reply
Kasia 18 sierpnia, 2024 - 9:07 pm

Hej 😉 Planuję jutro zrobić tartę, chciałabym dopytać jeszcze:) Czy można zastąpić sól morską, zwykłą kuchenną? Jaką polecasz czekoladę, czy smietankę wybrać łaciatą czy z piątnicy? Mieszkam na wsi i ciezko ze wszystkimi produktami:)

Reply
Aneta 19 sierpnia, 2024 - 11:15 pm

Można pominąć czekoladę?
Jesli tak to ile śmietanki wtedy użyć?

Reply
Kamila 21 sierpnia, 2024 - 4:09 pm

Czy można użyć białej czekolady z orzechami albo migdałami?

Reply
rozkoszny 24 sierpnia, 2024 - 5:10 pm

Można

Reply
Julia 30 sierpnia, 2024 - 10:07 pm

Mi wyszedł za słony spód nie wiem w jakim celu była sól do dodania

Reply
rozkoszny 31 sierpnia, 2024 - 1:43 pm

Spód mógł wyjść za słony, jeśli użyłaś innych ciasteczek niż oreo, które są bardzo słodkie i potrzebują soli dla równowagi

Reply
Agnieszka 2 września, 2024 - 4:57 pm

Jak dodam mniej czekolady żeby było mniej słodkie to krem zgęstnieje tak samo? Lub jak dodam sok z cytryny to czy nie zadziała to jakoś negatywnie?

Reply
rozkoszny 2 września, 2024 - 5:56 pm

przy mniejszej ilość czekolady krem będzie mniej stały po schłodzeniu

Reply

Leave a Comment