Tarta z kremem z białej czekolady i czerwonymi porzeczkami. Bez pieczenia i zmęczenia, bo na ciemnym jak smoła spodzie ciasteczkowym.
Lato wymaga deserów bez pieczenia, bo odpalanie piekarnika przy 30 stopniach bijących z nieba jest aktem tortury na wszystkich domownikach. Idealnie sprawdza się tiramisu, różany sernik bez pieczenia czy tarty na ciasteczkowych spodach, które wystarczy zmrozić. Proponuję uniwersalny krem – z roztopionej białej czekolady wymieszanej z mascarpone i odrobiną wanilii. Dość słodki, aby przełamać intensywność owoców jagodowych, którymi tutaj można żonglować: jagody, jeżyny, poziomki, agrest czy porzeczka.
Tarta z kremem z białej czekolady i porzeczkami
forma 23 cm
300 g ciasteczek Oreo
80 g masła, roztopionego
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej, podzielonej
200 g białej czekolady, połamanej w kostkę
3 łyżki śmietanki 30%
250 g serka mascarpone, schłodzonego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
400 g czerwonych porzeczek, pozbawionych twardych szypułek
1. Przygotuj spód: przełóż ciasteczka do malaksera, zblenduj na pył. Dodaj masło i sól, wymieszaj. Przełóż masę ciasteczkową do formy na tartę o średnicy 23 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem). Dokładnie uklep i dociśnij ciasteczka do brzegów i spodu formy. Przełóż do lodówki na czas przygotowywania kremu.
2. Przełóż czekoladę wraz z śmietanką do metalowej miski. Roztop ją w kąpieli wodnej poprzez ułożenie miski na garnku z lekko gotującą się wodą. Na początku tego procesu nie mieszaj zbyt wiele, bo czekolada może się zważyć. Jeśli jednak tak by się stało, bardzo intensywnie wymieszaj masę trzepaczką.
3. Zdejmij roztopioną czekoladę z ognia i lekko przestudź. Następnie przełóż do miski wraz z mascarpone i wanilią. Zmiksuj na gładki krem. Przełóż do formy, wyrównaj. Na wierzchu ułóż porzeczki. Schładzaj, aż krem zastygnie, 1 – 2 godziny. Podawaj i ciesz się smakiem lata!
Poza sezonem letnim można przygotować tartę z mrożonymi wiśniami podgotowanymi z odrobiną cukru i mąki ziemniaczanej.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
30 komentarzy
Ale super! Czy ciastka oreo trzeba oddzielić od kremu? 🙂
Nie! Koniecznie z kremem – to dzięki niemu spód tak ładnie się spaja
A z borówką też będzię ok, czy jednak nie zrównoważy tej słodkości? 🙂
Lepiej sięgnąć po malinę
Przepyszna i szybka do zrobienia. Dziękuję za przepis.
Ja zrobiłam z borówką i choć rzeczywiście ultra słodkie to przepyszne 😃
Czy krem zgęstnieje w lodówce? 🫣 wyszedł bardzo rzadki 🙈
Krem mógł wyjść rzadki jedynie w przypadku połączenia gorącej czekolady z mascarpone. Na pewno zgęstnieje, ale nie będzie mieć, aż tak kremowej konsystencji
Czy do tarty wykorzystujemy oreo w całości, tzn. z kremem, czy tylko herbatniki?
Sorry, widzę że pytanie już było 🙂
W całości
To ja mam jedno pytanko😊 Czym mogę zastąpić masło, którego nieeee lubię? 😀
Jak można nie lubić masełka? 😮
Ewentualnie olejem kokosowym
czy jeśli chciałabym tartę zweganizować, to do kremu lepiej użyć mleczka kokosowego czy weganskiej śmietanki? 🙂
Trudno mi powiedzieć, ale pewnie użyłbym śmietanki kokosowej
Czy nadaje się do mrożenia? Robiłam wczoraj i jest pysznie, ale porcja bardzo duża dla 1 osoby 😅
myślę, że można spróbować!
Zrobiłam tartę i jest super, ale w moim odczuciu trochę za słodka- jak mogę sprawić by była troszkę lżejsza? Może jakieś zamienniki?
Ps. Świetny, szybki przepis! 🙂
Można zredukować ilość białej czekolady, aby tarta była mniej słodka
Czy sprawdzi się też z klasycznym pieczonym spodem? 🙂
Tak, jak najbardziej
Zrobiłam wersję z jeżynami. Pyszny w swej prostocie, do tego uroczo się prezentuje 🙂
Hej 😉 Planuję jutro zrobić tartę, chciałabym dopytać jeszcze:) Czy można zastąpić sól morską, zwykłą kuchenną? Jaką polecasz czekoladę, czy smietankę wybrać łaciatą czy z piątnicy? Mieszkam na wsi i ciezko ze wszystkimi produktami:)
Można pominąć czekoladę?
Jesli tak to ile śmietanki wtedy użyć?
Czy można użyć białej czekolady z orzechami albo migdałami?
Można
Mi wyszedł za słony spód nie wiem w jakim celu była sól do dodania
Spód mógł wyjść za słony, jeśli użyłaś innych ciasteczek niż oreo, które są bardzo słodkie i potrzebują soli dla równowagi
Jak dodam mniej czekolady żeby było mniej słodkie to krem zgęstnieje tak samo? Lub jak dodam sok z cytryny to czy nie zadziała to jakoś negatywnie?
przy mniejszej ilość czekolady krem będzie mniej stały po schłodzeniu