Pasta z fety i pieczonej papryki tirokafteri

Grecy potrafią w kulinarne czary mary. Zaklinają pieczoną paprykę i fetę w świdrującą swoim smakiem podniebienia pastę tirokafteri. Chcecie tego spróbować.

Najpierw spróbowałem zdekonstruowanej wersji tej pasty w ateńskiej neo-tawernie lsandsia. Kawałki fety były pokruszone i skąpane w oliwie z kawałkami pieczonej papryki i płatków chili. Byłem zachwycony, więc tym tropem wyszukałem tradycyjnej wersji – w formie dipu. Później odtworzyłem w domu i wprowadziłem do repertuaru, co wam też polecam!

Pasta z fety i pieczonej papryki tirokafteri

Pasta z fety i pieczonej papryki tirokafteri
4 porcje
1 czerwona papryka
½ kostki (75 g) fety
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
½ łyżeczki płatków chili
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka octu jabłkowego

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Przełóż papryki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz je, aż będą miękkie i mocno poczerniałe, około 40 minut. Odstaw do całkowitego przestygnięcia, a następnie ześlizgnij z nich skórkę i pozbądź się pestek oraz trzonu.

2.Przełóż paprykę do pojemnika blendera z ostrzem “S”. Dodaj pokruszoną fetę, czosnek, chili, oliwę. Blenduj, aż pasta będzie całkowicie gładka. Podawaj z pieczywem, oliwkami i większą ilością oliwy.

Rady/porady
Pastę tirokafteri można podać z innymi greckim mezze, tworząc wspaniałą ucztę. Sprawdzi się grillowane halloumi, tzatziki, melitzanosalata, czy niedrylowane oliwki kalamata.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pasta z fety i pieczonej papryki tirokafteri 1
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

20 komentarzy

F8 10 października, 2023 - 1:35 pm

Ile ma być papryk?

Reply
rozkoszny 11 października, 2023 - 11:41 am

Jedna

Reply
artur 9 grudnia, 2023 - 1:29 pm

u mnie tez za rzadka…. ale pyszna!

Reply
Anna 12 października, 2023 - 9:28 am

Czy można dodać również bakłażana? 🙂

Reply
rozkoszny 13 października, 2023 - 7:21 pm

wszystko można, eksperymentuj!

Reply
Kasia 12 października, 2023 - 2:36 pm

Poleć proszę jaką fetę. Pozdrawiam

Reply
Nina 14 października, 2023 - 5:42 pm

A nie lepiej fetę też upiec?

Reply
Karolina 25 października, 2023 - 9:16 pm

To było najlepsze wykorzystanie zdechłych papryk z dna lodówki 😀 Pasta jest przepyszna, większość zjedzona od razu po zrobieniu. Następnym razem robię koniecznie z podwójnej porcji!

Reply
Monika 17 listopada, 2023 - 3:14 pm

Ależ to było pyszne, nie mogę się doczekać powtórki 😀

Reply
Zofia 22 listopada, 2023 - 2:13 pm

Jaka może być przyczyna, ze wyszła mi rzadka konsystencja?🤔
Ale smak 👌🏻👌🏻👌🏻😉

Reply
Dorota 23 listopada, 2023 - 11:20 am

czym mozna zastapic ocet jablowy? zwyklym octem? sokiem z cytryny?

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2023 - 4:39 pm

może być ocet z czerwonego wina

Reply
Karo 7 stycznia, 2024 - 12:52 pm

U mnie świeży czosnek zdominował smak. Myśle, ze nastepnym razem dodam pieczony czosnek i więcej papryki 🙂

Reply
Marlena 11 stycznia, 2024 - 5:49 pm

Prze, prze pyszna. Po schłodzeniu w lodówce konsystencja jest dużo lepsza. Kolor przy 1 papryce nie wyszedł tak nasycony, dlatego następnym razem dodam jej więcej!

Reply
Karo 5 lutego, 2024 - 1:28 am

Zrobilam jeszcze raz i wyszedł pyszny! Dodałam 2 papryki a czosnek wcześniej podsmażyłam na oliwie. To może być wersja do rozważenia dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem surowego czosnku. Wielkie dzięki za ten przepis!

Reply
Magda 6 marca, 2024 - 7:52 pm

A co myślisz o użyciu tej pasty do faszerowania jajek na twardo? Sprawdzi się?

Reply
Justyna 12 marca, 2024 - 10:59 am

Pasta petarda!!! Pozdrawiam

Reply
Ewa 28 marca, 2024 - 11:05 pm

Robię tę pastę od lat, ale pierwszy raz dodałam octu, ciekawie zmienił smak 🙂

Reply
Ina 10 sierpnia, 2024 - 9:55 am

Czy można pastę zawekować lub przechować dłużej w jakiś inny sposób?

Reply
Blanka 11 października, 2024 - 9:08 pm

Cudowna <3 Dzięki za ten przepis!

Reply

Leave a Comment