Grecy potrafią w kulinarne czary mary. Zaklinają pieczoną paprykę i fetę w świdrującą swoim smakiem podniebienia pastę tirokafteri. Chcecie tego spróbować.
Najpierw spróbowałem zdekonstruowanej wersji tej pasty w ateńskiej neo-tawernie lsandsia. Kawałki fety były pokruszone i skąpane w oliwie z kawałkami pieczonej papryki i płatków chili. Byłem zachwycony, więc tym tropem wyszukałem tradycyjnej wersji – w formie dipu. Później odtworzyłem w domu i wprowadziłem do repertuaru, co wam też polecam!
Pasta z fety i pieczonej papryki tirokafteri
4 porcje
1 czerwona papryka
½ kostki (75 g) fety
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
½ łyżeczki płatków chili
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka octu jabłkowego
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Przełóż papryki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz je, aż będą miękkie i mocno poczerniałe, około 40 minut. Odstaw do całkowitego przestygnięcia, a następnie ześlizgnij z nich skórkę i pozbądź się pestek oraz trzonu.
2.Przełóż paprykę do pojemnika blendera z ostrzem “S”. Dodaj pokruszoną fetę, czosnek, chili, oliwę. Blenduj, aż pasta będzie całkowicie gładka. Podawaj z pieczywem, oliwkami i większą ilością oliwy.
Rady/porady
Pastę tirokafteri można podać z innymi greckim mezze, tworząc wspaniałą ucztę. Sprawdzi się grillowane halloumi, tzatziki, melitzanosalata, czy niedrylowane oliwki kalamata.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
20 komentarzy
Ile ma być papryk?
Jedna
u mnie tez za rzadka…. ale pyszna!
Czy można dodać również bakłażana? 🙂
wszystko można, eksperymentuj!
Poleć proszę jaką fetę. Pozdrawiam
A nie lepiej fetę też upiec?
To było najlepsze wykorzystanie zdechłych papryk z dna lodówki 😀 Pasta jest przepyszna, większość zjedzona od razu po zrobieniu. Następnym razem robię koniecznie z podwójnej porcji!
Ależ to było pyszne, nie mogę się doczekać powtórki 😀
Jaka może być przyczyna, ze wyszła mi rzadka konsystencja?🤔
Ale smak 👌🏻👌🏻👌🏻😉
czym mozna zastapic ocet jablowy? zwyklym octem? sokiem z cytryny?
może być ocet z czerwonego wina
U mnie świeży czosnek zdominował smak. Myśle, ze nastepnym razem dodam pieczony czosnek i więcej papryki 🙂
Prze, prze pyszna. Po schłodzeniu w lodówce konsystencja jest dużo lepsza. Kolor przy 1 papryce nie wyszedł tak nasycony, dlatego następnym razem dodam jej więcej!
Zrobilam jeszcze raz i wyszedł pyszny! Dodałam 2 papryki a czosnek wcześniej podsmażyłam na oliwie. To może być wersja do rozważenia dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem surowego czosnku. Wielkie dzięki za ten przepis!
A co myślisz o użyciu tej pasty do faszerowania jajek na twardo? Sprawdzi się?
Pasta petarda!!! Pozdrawiam
Robię tę pastę od lat, ale pierwszy raz dodałam octu, ciekawie zmienił smak 🙂
Czy można pastę zawekować lub przechować dłużej w jakiś inny sposób?
Cudowna <3 Dzięki za ten przepis!