Oliwna bagietka z awokado i jajkiem na półtwardo

Na chrupiącej bagietce nasączonej sporą ilością wyrazistej oliwy z oliwek, natartej ostrym czosnkiem, leżą miękki plasterki awokado, a na nim jajko z jeszcze lekko wilgotnym żółtkiem. Szczypta płatków chili dla pobudzenia smaku, soli morskiej dla jego dopełnienia i kilka listków rukwi wodnej ku odświeżeniu zmysłów. Jeszcze trochę oliwy, bo przecież ma być rozkosznie.

Nie ma co czarować, nie zawsze jest czas, aby zabrać się za gotowanie jajka w koszulce – szczególnie, że wydaje się to trudne (choć wcale nie jest). O świcie kiedy jeszcze człowiek jest w półśnie, łatwiej wrzucić jajko do wody i ugotować je na twardo. Międzyczasie zgrillować wczorajszą bagietkę, natrzeć ją czosnkiem, ułożyć awokado, pilnując drugim, okiem czasu gotowania jajka, bo przecież ma być one ‘w punkt’ – wyjęte po 5 minutach od zagotowania wody. Potem już zostaje sama przyjemność. Może przepis jest już truizmem, ale wartym zapamiętania.

Oliwna bagietka z awokado i jajkiem na półtwardo 3

Oliwna bagietka z awokado i jajkiem na półtwardo:
1 jajko “zerówki”, duże
¼ bagietki, najlepiej na zaczynie
½ – 1 awokado, dojrzałe + kilka kropli soku z cytryny
oliwa z oliwek
½ ząbka czosnku
płatki chili
sól morska
kolendra, natka pietruszki lub rukiew wodna

Jajko włóż do zimnej wody, posól. Zagotuj i od momentu zawrzenia wody licz 5 minut. Natychmiast zdejmij z ognia i przelej lodowatą wodą. Obierz i pokrój w plasterki.

Międzyczasie zgrilluj przekrojoną na pół bagietkę. Nasącz każdą połówkę 1-2 łyżkami oliwy z oliwek (nie żałujcie sobie) i natrzyj je obranym i przepołowionym ząbkiem czosnku, przesuwając po pieczywie stroną przepołowioną.

Awokado obierz za pomocą obieraczki lub wyjmij łyżką ze skórki. Pokrój na plasterki i skrop delikatnie sokiem z cytryny, ułóż na bagietce, a na nim plasterki jajka. Posyp sporą ilością soli morskiej, szczyptą płatków chili, i garścią ulubionych ziół – kolendry, natki pietruszki lub rukwi wodnej. Chluśnij większą ilością oliwy z oliwek i rozkoszuj się życiem.

Podoba się przepis? Podaj dalej – udostępnij! Do zobaczenia i smacznego! #rozkoszny

Wasz,
Rozkoszny

Oliwna bagietka z awokado i jajkiem na półtwardo 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

2 komentarze

Gajowamatka 9 grudnia, 2017 - 7:31 pm

Czekam na jakiś mega, extra rozkosznym przepisem wege. Ten podoba mi się. Tak samo jak Twój blog i jego treści. Powodza!!!! 😊😎

Reply
rozkoszny 10 grudnia, 2017 - 10:45 am

bardzo mi miło, na razie poszperaj na blogu, bo wege przepisów nie brakuje ^^

Reply

Leave a Comment