Feta pasta jest pyszna, ale wersja z burratą to balsam dla podniebienia. Historia jest podobna: wszystko dzieje się na jednej blaszce w piekarniku. Pomidorki koktajlowe koncentrują swoją słodycz, zamieniając się w czerwone landrynki, a burrata DOP rozpływa się, by oblepić ugotowany makaron wraz pomocą zastrzyku smaku serów długodojrzewających: Grana Padano DOP i Parmigiano Reggiano DOP.
Ten przepis jest o włoskich serach i włoskiej odzie do prostoty. Makaron, pomidory i ser z Półwyspu Apenińskiego. To właśnie mam przed oczami, gdy myślę o kuchni włoskiej. Dzisiejszy przepis nie jest żadną klasyką, a raczej moją luźna wariacją na temat włoskiego smaku, ale myślę, że w Rzymie chętnie zjedliby miskę tego makaronu z burratą.
Nie rozdrabniam się. W tym przepisie używam aż trzech włoskich serów. Na czele z moją ulubioną burratą, która jest jak mozzarella, ale znacznie delikatniejsza. Jej środek skrywa w sobie stracciatellę i śmietankę bajecznie rozlewającą się po rozkrojeniu. Doprawiam ją dwoma serami długodojrzewającymi: Grana Padano DOP i Parmigiano Reggiano DOP. Wyglądają podobnie, ale ich smak jest znacznie inny. Grana Padano dojrzewa krócej od Parmigiano Reggiano, przeważnie trwa to od roku do dwóch lat, a także jest mniej tłusty. Przekładało się na walory smakowe. Grana Padano DOP jest łagodniejszy od Parmigiano Reggiano DOP, bardziej mleczny.
Sekretem takich prostych przepisów są składniki. Te muszą być najlepszej jakości. Najsłodsze pomidory, makaron z pszenicy durum i prawdziwe włoskie sery. Jak je rozpoznać? Na opakowaniach zauważycie dumnie prezentujące się logo certyfikatu DOP (Denominazione di Origine Protetta – Chroniona Nazwa Pochodzenia). Oznacza on, że każdy etap produkcji, przetwarzania lub przygotowania produktu musi odbywać się w regionie, w którym historycznie ten produkt wytwarzano. Kupując Parmigiano Reggiano z certyfikatem DOP wiecie, że przyjechał on z północnych Włoch. Wybierzcie mądrze.
Materiał powstał we współpracy sponsorowanej z Italian Trade Agency i włoskim stowarzyszeniem Assolatte.
Makaron z burratą i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi
2 porcje
2 szklanki (300 g) pomidorków koktajlowych
4 ząbki czosnku, obrane
½ łyżeczki cukru trzcinowego
3 łyżki oliwy extra virgin
1 kulka (125 g) burrata
200 g makaronu rigatoni
¼ szklanki (20 g) startego Grana Padano DOP
¼ szklanki (20 g) startego Parmigiano Reggiano DOP
½ szklanki (15 g) bazylii
sól morska drobnoziarnista, świeżo mielony pieprz
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Pomidorki koktajlowe przełóż wraz z czosnkiem, cukrem trzcinowym, ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej i oliwą do naczynia żaroodpornego. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
2. Piecz, aż pomidorki będą całkowicie miękkie, a ich smak koncentruje się, około 30 minut. Wyjmij naczynie z piekarnika. Na środku połóż całą burratę. Polej ją sosami zebranymi na dnie naczynia. Piecz, aż burrata całkowicie się rozpuści, około 10 minut.
3. W międzyczasie ugotuj makaron al dente w dobrze osolonej wodzie, zachowując je odrobinę na później.
4. Do naczynia żaroodpornego przełóż ugotowany makaron, Grana Padano DOP, Parmigiano Reggiano DOP, bazylię i 3 łyżki wody po gotowaniu makaronu. Wymieszaj dokładnie i podawaj z większą ilością sera.
Rady/porady
W tym typie daniu najlepiej sprawdzi się makaron rigatoni lub penne, ale jeśli nie masz ich pod ręką, spaghetti też da radę.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
33 komentarze
A czy burratę można czymś zastąpić, np. mozarellą? Niestety nie mogę jej nigdzie dorwać, a chciałam przygotować jutro na obiad 😞
Można, ale burrata jest znaaacznie bardziej rozkoszna. Można ją kupić nawet w Biedronce i Lidlu
Super. Zapomniałam dodać wody z makaronu, ale i tak było pyszne! Sosik z pomidorków dał radę. Dzięki i pozdrawiam.
Do usług!
Rozkoszny przepis! To będzie hit tego sezonu pomidorowego 🙂
Zgłaszam poprawkę co do liczby porcji! Podzieliłam danie na mnie i na połtorarocznego syna. On wsunął swoją połowę, a ja? Musiałam dziś zrobić kolejną porcję tylko dla siebie! 😋 Totalnie wciągające, mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację 😍
Przepyszny! Super prosty, udał się za pierwszym razem!
Cieszę się!
Ja też mam problem z burratą . U mnie w Lidlu ani w biedronce nie było . Narazie robię z mozzarellą a kiedy w końcu dorwę burratę to spróbujemy jeszcze raz.
Oooo, to dziwne, bo u mnie w tych sklepach zawsze jest
Można spróbować zrobić coś a’la burrata z mozarelli i kremówki. Sprawdź jeden z ostatnich przepisów na instragramie posypane.
Burrata to mój guilty pleasure! Genialnie komponuje się z makronem! To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań obiadowych!
Danie super! Jestem zachwycona! Aż nie mogę się doczekać na swoje pomidorki koktajlowe😍
A jakby dodać do pieczenia bakłażana?
Bardzo smaczne Danie.
Zeby czlowiek musial sie uczyc od takiego mlodego chlopaka…
Pozdrawiam
Już nie aż tak młodego 🙂
A ja mam pytanie czy piec z pokrywką czy bez? 😉
Bez
Uwielbiam ten przepis! Od kilku miesięcy powraca regularnie i się nie nudzi. Pyszny, łątwy, super!
cieszę się!
Rozkosznie pyszne..ehhh….już trzeci raz i Mąż ciągle pyta, czy szybko będzie kolejny…
<3
A mogą być pomidory z puszki ???
Niesamowite ile aromatu jest w tym dniu! Przepyszne! A niby tylko kilka składników.
I ta ciągnąca się burratta… Rozkoszne danie 🙂
Też kocham ten smak!
Wyborne danie! Lubimy do niego wracać!
Pozdrawiamy całą rodzinką z Duchnic K. Ożarowa Mazowieckiego
Nie zmieniaj się, rozkoszny 😚😚😚
Witam czy mozna calosc zblendowac zeby powstal sos?
Makaron coś pysznego , smak poezja ,my jemy nałogowo buratte ,ale w tym wydaniu obłędna ,już niedługo jadę na Sardynie koniecznie zrobię ten makron z lokalymi produktami
Hej, czy zamiast makaronu równie dobrze sprawdzi się gnocchi czy niekoniecznie? Pozdrawiam!
Jasne!
To danie to totalny sztos. Przepyszne 😍
Boże, orgazm dla podniebienia 😍 rozkoszny kocham Cię (maz nie musi wiedzieć) dałam trochę więcej czosnku i ciut oliwy pietruszkowej. Obłęd
Pyszny makaron ! Następnym razem chciałabym dodać krewetki na etapie dokładania burraty, myślisz, że muszę je czymś zamarynować/przyprawić. Czy wystarczy że podleję sosikiem z dna naczynia ?