Makaron z burratą i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi

Feta pasta jest pyszna, ale wersja z burratą to balsam dla podniebienia. Historia jest podobna: wszystko dzieje się na jednej blaszce w piekarniku. Pomidorki koktajlowe koncentrują swoją słodycz, zamieniając się w czerwone landrynki, a burrata DOP rozpływa się, by oblepić ugotowany makaron wraz pomocą zastrzyku smaku serów długodojrzewających: Grana Padano DOP i Parmigiano Reggiano DOP.

Ten przepis jest o włoskich serach i włoskiej odzie do prostoty. Makaron, pomidory i ser z Półwyspu Apenińskiego. To właśnie mam przed oczami, gdy myślę o kuchni włoskiej. Dzisiejszy przepis nie jest żadną klasyką, a raczej moją luźna wariacją na temat włoskiego smaku, ale myślę, że w Rzymie chętnie zjedliby miskę tego makaronu z burratą.

Nie rozdrabniam się. W tym przepisie używam aż trzech włoskich serów. Na czele z moją ulubioną burratą, która jest jak mozzarella, ale znacznie delikatniejsza. Jej środek skrywa w sobie stracciatellę i śmietankę bajecznie rozlewającą się po rozkrojeniu. Doprawiam ją dwoma serami długodojrzewającymi: Grana Padano DOP i Parmigiano Reggiano DOP. Wyglądają podobnie, ale ich smak jest znacznie inny. Grana Padano dojrzewa krócej od Parmigiano Reggiano, przeważnie trwa to od roku do dwóch lat, a także jest mniej tłusty. Przekładało się na walory smakowe. Grana Padano DOP jest łagodniejszy od Parmigiano Reggiano DOP, bardziej mleczny.

Sekretem takich prostych przepisów są składniki. Te muszą być najlepszej jakości. Najsłodsze pomidory, makaron z pszenicy durum i prawdziwe włoskie sery. Jak je rozpoznać? Na opakowaniach zauważycie dumnie prezentujące się logo certyfikatu DOP (Denominazione di Origine Protetta – Chroniona Nazwa Pochodzenia). Oznacza on, że każdy etap produkcji, przetwarzania lub przygotowania produktu musi odbywać się w regionie, w którym historycznie ten produkt wytwarzano. Kupując Parmigiano Reggiano z certyfikatem DOP wiecie, że przyjechał on z północnych Włoch. Wybierzcie mądrze.

Materiał powstał we współpracy sponsorowanej z Italian Trade Agency i włoskim stowarzyszeniem Assolatte.

makaron z burratą

Makaron z burratą i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi
2 porcje
2 szklanki (300 g) pomidorków koktajlowych
4 ząbki czosnku, obrane
½ łyżeczki cukru trzcinowego
3 łyżki oliwy extra virgin
1 kulka (125 g) burrata
200 g makaronu rigatoni
¼ szklanki (20 g) startego Grana Padano DOP
¼ szklanki (20 g) startego Parmigiano Reggiano DOP
½ szklanki (15 g) bazylii
sól morska drobnoziarnista, świeżo mielony pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Pomidorki koktajlowe przełóż wraz z czosnkiem, cukrem trzcinowym, ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej i oliwą do naczynia żaroodpornego. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

2. Piecz, aż pomidorki będą całkowicie miękkie, a ich smak koncentruje się, około 30 minut. Wyjmij naczynie z piekarnika. Na środku połóż całą burratę. Polej ją sosami zebranymi na dnie naczynia. Piecz, aż burrata całkowicie się rozpuści, około 10 minut.

3. W międzyczasie ugotuj makaron al dente w dobrze osolonej wodzie, zachowując je odrobinę na później.

4. Do naczynia żaroodpornego przełóż ugotowany makaron, Grana Padano DOP, Parmigiano Reggiano DOP, bazylię i 3 łyżki wody po gotowaniu makaronu. Wymieszaj dokładnie i podawaj z większą ilością sera.

Rady/porady
W tym typie daniu najlepiej sprawdzi się makaron rigatoni lub penne, ale jeśli nie masz ich pod ręką, spaghetti też da radę.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na InstagramieFacebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Makaron z burratą i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi 1
Makaron z burratą i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi 2
Makaron z burratą i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi 3
Makaron z burratą i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi 4
Makaron z burratą i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi 5
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

33 komentarze

Kicia 25 marca, 2023 - 8:17 pm

A czy burratę można czymś zastąpić, np. mozarellą? Niestety nie mogę jej nigdzie dorwać, a chciałam przygotować jutro na obiad 😞

Reply
rozkoszny 27 marca, 2023 - 4:49 pm

Można, ale burrata jest znaaacznie bardziej rozkoszna. Można ją kupić nawet w Biedronce i Lidlu

Reply
Paweł 26 marca, 2023 - 4:21 pm

Super. Zapomniałam dodać wody z makaronu, ale i tak było pyszne! Sosik z pomidorków dał radę. Dzięki i pozdrawiam.

Reply
rozkoszny 27 marca, 2023 - 4:52 pm

Do usług!

Reply
Agata 27 marca, 2023 - 10:54 pm

Rozkoszny przepis! To będzie hit tego sezonu pomidorowego 🙂

Reply
Milena 31 marca, 2023 - 2:08 pm

Zgłaszam poprawkę co do liczby porcji! Podzieliłam danie na mnie i na połtorarocznego syna. On wsunął swoją połowę, a ja? Musiałam dziś zrobić kolejną porcję tylko dla siebie! 😋 Totalnie wciągające, mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację 😍

Reply
Angela 1 kwietnia, 2023 - 9:10 pm

Przepyszny! Super prosty, udał się za pierwszym razem!

Reply
rozkoszny 2 kwietnia, 2023 - 11:50 am

Cieszę się!

Reply
Monika 4 kwietnia, 2023 - 12:25 pm

Ja też mam problem z burratą . U mnie w Lidlu ani w biedronce nie było . Narazie robię z mozzarellą a kiedy w końcu dorwę burratę to spróbujemy jeszcze raz.

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2023 - 1:36 pm

Oooo, to dziwne, bo u mnie w tych sklepach zawsze jest

Reply
Sylwia 17 kwietnia, 2023 - 3:50 pm

Można spróbować zrobić coś a’la burrata z mozarelli i kremówki. Sprawdź jeden z ostatnich przepisów na instragramie posypane.

Reply
Lamotek.pl 13 kwietnia, 2023 - 8:03 pm

Burrata to mój guilty pleasure! Genialnie komponuje się z makronem! To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań obiadowych!

Reply
Estera 15 kwietnia, 2023 - 3:14 pm

Danie super! Jestem zachwycona! Aż nie mogę się doczekać na swoje pomidorki koktajlowe😍

Reply
Ew 19 kwietnia, 2023 - 11:16 am

A jakby dodać do pieczenia bakłażana?

Reply
Bozena 18 kwietnia, 2023 - 6:41 pm

Bardzo smaczne Danie.
Zeby czlowiek musial sie uczyc od takiego mlodego chlopaka…
Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 19 kwietnia, 2023 - 4:30 pm

Już nie aż tak młodego 🙂

Reply
Natka 10 maja, 2023 - 5:58 pm

A ja mam pytanie czy piec z pokrywką czy bez? 😉

Reply
rozkoszny 11 maja, 2023 - 12:29 pm

Bez

Reply
Pola 6 sierpnia, 2023 - 10:06 pm

Uwielbiam ten przepis! Od kilku miesięcy powraca regularnie i się nie nudzi. Pyszny, łątwy, super!

Reply
rozkoszny 8 sierpnia, 2023 - 6:38 pm

cieszę się!

Reply
Małgorzata 2 września, 2023 - 6:38 pm

Rozkosznie pyszne..ehhh….już trzeci raz i Mąż ciągle pyta, czy szybko będzie kolejny…

Reply
rozkoszny 10 września, 2023 - 4:12 pm

<3

Reply
Aga 27 listopada, 2023 - 2:12 pm

A mogą być pomidory z puszki ???

Reply
Katarzyna 4 września, 2023 - 3:54 pm

Niesamowite ile aromatu jest w tym dniu! Przepyszne! A niby tylko kilka składników.
I ta ciągnąca się burratta… Rozkoszne danie 🙂

Reply
rozkoszny 10 września, 2023 - 4:12 pm

Też kocham ten smak!

Reply
Agnieszka 26 września, 2023 - 5:13 pm

Wyborne danie! Lubimy do niego wracać!
Pozdrawiamy całą rodzinką z Duchnic K. Ożarowa Mazowieckiego
Nie zmieniaj się, rozkoszny 😚😚😚

Reply
Paulina 24 kwietnia, 2024 - 1:14 pm

Witam czy mozna calosc zblendowac zeby powstal sos?

Reply
Anna 26 maja, 2024 - 2:37 pm

Makaron coś pysznego , smak poezja ,my jemy nałogowo buratte ,ale w tym wydaniu obłędna ,już niedługo jadę na Sardynie koniecznie zrobię ten makron z lokalymi produktami

Reply
Ola 17 sierpnia, 2024 - 1:17 am

Hej, czy zamiast makaronu równie dobrze sprawdzi się gnocchi czy niekoniecznie? Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 24 sierpnia, 2024 - 5:03 pm

Jasne!

Reply
AGNIESZKA 11 września, 2024 - 4:50 pm

To danie to totalny sztos. Przepyszne 😍

Reply
Ewelina 30 września, 2024 - 9:22 am

Boże, orgazm dla podniebienia 😍 rozkoszny kocham Cię (maz nie musi wiedzieć) dałam trochę więcej czosnku i ciut oliwy pietruszkowej. Obłęd

Reply
Ala 25 października, 2024 - 8:47 am

Pyszny makaron ! Następnym razem chciałabym dodać krewetki na etapie dokładania burraty, myślisz, że muszę je czymś zamarynować/przyprawić. Czy wystarczy że podleję sosikiem z dna naczynia ?

Reply

Leave a Comment