Taki słodki, że smakuje jak letnie słońce. Pachnie aromatycznym czosnkiem, oliwą oraz bazylią. Jest kremowy i przyjemnie oblepiający makaron, a to za sprawą dodatku łyżki masła i garści parmezanu – sekretnych składników prawdziwej włoskiej mamy. Rozkoszny obiad w 20 minut.
Wcale nie żartuję. To jest jeden z pyszniejszych, łatwiejszych i najszybszych obiadów, które można zrobić. Teraz szczególnie smakujący, gdy za oknem szaro, a pomidory w sklepie przypominają plastik. Nie ma nic w sobie z sosu zrobionego na przecierze, bo jest kremowy, słodki i aromatyczny, taki jaki można dostać w dobrych włoskich knajpach, a to wszystko dzięki zaromatyzowaniu oliwy, zredukowaniu pomidorów i dodaniu sekretnego składnika prawdziwej włoskiej mamy (i mojego) – łyżki masła. Sprawia ono, że sos łagodnieje, wydobywają się z niego aromaty i do tego staje się bardziej kremowy. A tak niewiele go potrzeba.
Makaron z sosem pomidorowym z pomidorów z puszki:
2-3 porcje
Sos pomidorowy z pomidorów z puszki:
1 puszka pomidorów krojonych, najlepiej pelati
4 ząbki czosnku
4 gałązki bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki suszonego oregano
cukier trzcinowy
sól morska, świeżo mielony pieprz
Makaron z sosem pomidorowym:
200 g suchego makaronu, najlepiej spaghetti lub bavette
1 solidna łyżka masła, zimnego
50 g parmezanu (2 garście), startego + do podania
bazylia
Pomidory przełóż do rondelka i ustaw na średnim ogniu. W międzyczasie obierz i pokrój 2 ząbki czosnku na plasterki, dodaj do pomidorów. Dopraw sporą szczyptą soli morskiej i cukru. Od momentu “zabulgotania” gotuj 15 minut.
W międzyczasie obierz pozostałe 2 ząbki czosnku i włóż do małego rondelka wraz z 3 łyżkami oliwy i 4 gałązkami bazylii. Gotuj na małym ogniu kilka minut, do momentu aż czosnek zacznie się przyrumieniać. Odstaw z ognia.
Do zredukowanych pomidorów wlej zaromatyzowaną oliwę bez gałązek bazylii i czosnku, wymieszaj i dodaj ½ łyżeczki oregano. Dopraw solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
W czasie przygotowywania sosu, ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzając pozostaw ¼ szklanki wody po gotującym się makaronie.
Makaron przełóż do garnka, w którym się gotował. Dodaj przygotowany sos pomidorowy i pozostawioną wodę, wymieszaj. Ustaw dużą moc palnika i gotuj nie mieszając przez 15 sekund. Dodaj starty parmezan i wymieszaj dokładnie. Zmniejsz ogień i dodaj solidną łyżkę masła, mieszaj aż się rozpuści.
Za pomocą chochli i szczypiec nałóż makaron na talerze. Owiń go wokół szczypiec opartych o wnętrze chochli, a następnie zsuń na talerz. Posyp parmezanem i bazylią. Podawaj, póki gorące!
Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!
Wasz,
Rozkoszny
Pasta for Two. Al pomodoro 🍝🍅 #rozkoszny
Post udostępniony przez Michał Korkosz (@rozkoszny)
Nie bądź klucha, udostępnij! Jeśli się podoba oczywiście ♥
39 komentarzy
Odnoszę wrażenie ze to już kolejny (po loksie) przepis mocno inspirowany Jadlonomią.
Uwielbiam przepisy Marty, ale wymienione receptury bynajmniej nie są wegańskie – masło, parmezan, a to one stanowią najważniejszy punkt, bo zagęszczają sos, który przyjemnie oblepia makaron :/
Jak dla mnie to przepis jest mocno inspirowany kuchnią włoską. Pozdrawiam 🙂
Nawet nie mocno, a całkowicie! Robię tak go odkąd wprosiłem się do kuchni w małej rodzinnej knajpce w drodze do Rzymu 😋👌
A ja właśnie miałam pisać, że Twoje przepisy wyróżniają się nieziemsko na tle innych wege-blogów. Są bardziej wykwintne. Pasują do dobrego wina i małej klimatycznej knajpki. Dają to wrażenie „wyjścia z domu” na obiad. Bez wychodzenia 😉 Po 30 latach polubiłam też w końcu masło. Dzięki za to 😉
Fajne. Nie no pyszniuche 😊 obawiałam się tej ilości czosnku, gdyż dzieciom zaserwowalam to danie jednak trzy dokladki rozwialy me wątpliwości 😊😁
dzieci to najbardziej wybredni krytycy, czuję się zaszczycony 😀
od @aelirrenn: opróżniony przeze mnie i ukochanego, podjadł mi!
To jest najlepszy makaron z sosem pomidorowym, jaki kiedykolwiek zrobiłam! Dziękuję!
Bardzo miło mi słyszeć 😊
Mniam! właśnie zajadam. Dodałam makaron penne bo tylko taki miałam ale jest super:) coś czuję że córcia jak wstanie z drzemki też się zasmakuje:)
Bardzo się cieszę! Dzieciaki uwielbiają makaron w sosie pomidorowym, więc na pewno 😊
Uwielbiam makarony. Spróbujcie sobie zamiast zwykłej passaty dodać sosu krasnodarskiego z Tomatów, zupełnie inny smak. 🙂
Dzięki!
Zrobiłam ze świeżych pomidorów. Najlepszy makaron w mojej kuchennej karierze! Chapeaus bas 🙂
Rumienię się na kolory pomidorowe!
Najpyszniejszy ! Moje dzieci , mąż i oczywiście. Ja jesteśmy zachwyceni ! 😀 i tylko słyszę „mamo, ja chce jesce ! „
Polecam każdemu 🙂
Pozdrowienia dla całej rodziny! 😀
Zrobiony dziś na obiad. Przy naszym stole 2 dorosłych i 3 dzieci, więc robiłam podwójną ilość. Pyszny, na pewno będę wracała do tego przepisu.
Cieszę się! 🙂
jakiej marki puszki z pomidorami polecasz?
Mutti i Cirio
Ten makaron to poezja smaku… Użyłam świeżych pomidorów (4 sztuki) i suszonej bazylii zamiast świeżej, ale smak nie do opisania… Najlepszy makaron jaki udało mi się kiedykolwiek zrobić. Będę wracać do tego przepisu 😋
Bardzo się cieszę!
Wlasnie zrobiłam, mega mega mega pyszka! Dodałam dodatkowo papryczkę chilli do pomidorów i ten kwaśno-słono-słodko-pikantny mix w ustach to jakaś niemożliwa do opisania mieszanka ❤️❤️❤️
bardzo się cieszę 😊
Wow! Pomimo sporych modyfikacji spowodowanych brakami w lodówce (suszona bazylia, olej słonecznikowy z zalewy z suszonych pomidorów, pełnoziarniste penne i ser żółty), wyszła pyszna bomba smakowa! Z pewnością oryginalna wersja jest jeszcze lepsza. Idealny przepis na szybki i smaczny obiad 🙂 dzięki 🙂
a więc jeszcze do powtórzenia z wersji oryginalnej!
Najlepszy makaron z sosem pomidorowym ever! Chłopakowi dodałam też na koniec usmażone na oliwie mięso mielone wołowe jak w bolognese i też super się skomponowało. Przepychota! Dziękuję za ten przepis <3
<333
Świetny przepis, robi się go chwile a efekt powala na kolana!
Kolejny świetny przepis. Był szybki w wykonaniu i bardzooo smaczny 🙂
uwielbiam do niego wracać!
Najlepszy przepis na makaron.Michał to król makaronu.
<3
Mniam!!! Masło robi robotę 😊
niech żyje masełko!
Uwielbiam ten makaron, na wakacjach w Toskanii z widokiem na cyprysy smakowal najlepiej, wszyscy byli zachwyceni! Dzieki za tak swietny przepis! ❤ A tak z kulinarnej ciekawosci, dlaczego te 15 sekund gotowania bez mieszania? Za kazdym razem to robie, ale ciekawi mnie dlaczego!
Świetny przepis, wypróbowany wczoraj. Dziękuję! Niestety nie miałam pomidorów w puszcze i parmezanu. Użyłam więc koncentratu pomidorowego i twarożka półtustego. Wyszło przepyszne. Masełko z czosnkiem zrobiło robotę.