Lodowe ciasteczkowe kanapki z M&M’s

Nie dość, że lody. To jeszcze tulące się do dwóch ciasteczek. Takich o chrupiących brzegach i miękkim środku, a do tego mieniących się tęczowym smakiem czekoladowych M&M’s.

To deser z rodzaju fun baking. Przypominają mi moje imprezy urodzinowe w dzieciństwie, kiedy jedzenie było główną atrakcją. Kiedy ręce i uśmiechy były pomalowane czekoladą. Na blogu jest już kilka przepisów na ciasteczka w stylu american chip cookies. Tym razem proponuję wersję niewymagającą schładzania, z ciastem, które nie lepi się bardzo do rąk. Zamiast czekolady proponuję M&M’s, ale oczywiście możecie bawić się z dodatkami. Może kawałki krówek? Może orzechy? Bawcie się tym przepisem. Pobrudźcie sobie noski!

Lodowe ciasteczkowe kanapki z M&M’s

Lodowe ciasteczkowe kanapki z M&M’s
5 sztuk
1 ½ szklanki (230 g) mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
150 g masła, w temperaturze pokojowej
⅓ szklanki (80 g) cukru trzcinowego jasnego
⅓ szklanki (80 g) cukru białego drobnego
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 opakowanie (125 g) czekoladowych m&m’s (bez orzechów)
1 opakowanie (400 g) lodów waniliowych

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2. W średniej misce wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól.

3. Utrzyj masło z cukrem trzcinowym i białym, aż będzie puszyste, około 3 minut. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na małych obrotach (jeśli masa się zważy, to jest to okej!). Wmieszaj przygotowane suche składniki. Mieszaj, aż ciasto zacznie się łączyć.

4. Przełóż m&m’s do woreczka strunowego. Za pomocą wałka do ciasta roztłucz je na nieregularne kawałki (nie chcesz zrobić z nich pyłu). Zachowaj trochę do dekoracji. Dodaj resztę do masy ciasteczkowej. Wymieszaj do całkowitego połączenia.

5. Podziel ciasto na 10 równych części (u mnie po 70 g każda). Uformuj z nich kulki i rozłóż na blasze zachowując spore odstępy (nie rozpłaszczaj ich, rozleją się podczas pieczenia). Posyp zachowanymi m&m’s.

6. Piecz, aż ciasteczka będę lekko zarumienione na brzegach, ale wciąż miękkie w środku, około 15 minut. Studź je na blaszce przez 5 minut, a następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia, około 20 minut.

7. Wyjmij lody z zamrażarki na 10 – 15 minut przed składaniem kanapek lodowych. Na spód ciastka wyłóż 2 czubate łyżki lodów i rozpłaszcz, aby pokryły całą powierzchnię ciastka. Przykryj je drugim ciastkiem i owiń folią spożywczą. Przełóż od razu do zamrażarki. Powtórz z resztą.

8. Zamrażaj przez minimum 2 godziny. Przed podaniem wyjmij z zamrażarki i zostaw w temperaturze pokojowej na 5 – 10 minut.

Rady/porady
Lodowe kanapki mogą czekać na Ciebie w zamrażarce do 3 miesięcy.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Lodowe ciasteczkowe kanapki z M&M’s
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

7 komentarzy

Lui 1 czerwca, 2024 - 3:32 pm

I love it !

Reply
Agnieszka 2 czerwca, 2024 - 7:14 pm

Hmm .. Ciastka na następny dzień są bardzo twarde, to dobrze, czy poszło coś nie tak?
Agnieszka

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2024 - 7:42 pm

Proszę piec krócej – mają być miękkie przy wyciaganiu. Przechwouj w pojemniku

Reply
Natalia 3 czerwca, 2024 - 6:34 pm

Gdybym chciała przygotować większą ilość ciasteczek i zamrozić jeszcze przed wypiekaniem, to czy przed włożeniem do piekarnika pozostawić do rozmrożenia czy może wrzucać prosto na blaszkę ew wydłużyć czas pieczenia?

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2024 - 7:43 pm

Wrzucałbym prosto na blaszkę!

Reply
Domi 23 sierpnia, 2024 - 12:38 pm

Zrobiłam tylko bez lodów i zamiast m&m’s dodałam czekoladę i maliny. Wyszły cudownie.

Reply
rozkoszny 24 sierpnia, 2024 - 5:06 pm

Super, cieszę się!

Reply

Leave a Comment