Nie dość, że lody. To jeszcze tulące się do dwóch ciasteczek. Takich o chrupiących brzegach i miękkim środku, a do tego mieniących się tęczowym smakiem czekoladowych M&M’s.
To deser z rodzaju fun baking. Przypominają mi moje imprezy urodzinowe w dzieciństwie, kiedy jedzenie było główną atrakcją. Kiedy ręce i uśmiechy były pomalowane czekoladą. Na blogu jest już kilka przepisów na ciasteczka w stylu american chip cookies. Tym razem proponuję wersję niewymagającą schładzania, z ciastem, które nie lepi się bardzo do rąk. Zamiast czekolady proponuję M&M’s, ale oczywiście możecie bawić się z dodatkami. Może kawałki krówek? Może orzechy? Bawcie się tym przepisem. Pobrudźcie sobie noski!
Lodowe ciasteczkowe kanapki z M&M’s
5 sztuk
1 ½ szklanki (230 g) mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
150 g masła, w temperaturze pokojowej
⅓ szklanki (80 g) cukru trzcinowego jasnego
⅓ szklanki (80 g) cukru białego drobnego
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 opakowanie (125 g) czekoladowych m&m’s (bez orzechów)
1 opakowanie (400 g) lodów waniliowych
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2. W średniej misce wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól.
3. Utrzyj masło z cukrem trzcinowym i białym, aż będzie puszyste, około 3 minut. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na małych obrotach (jeśli masa się zważy, to jest to okej!). Wmieszaj przygotowane suche składniki. Mieszaj, aż ciasto zacznie się łączyć.
4. Przełóż m&m’s do woreczka strunowego. Za pomocą wałka do ciasta roztłucz je na nieregularne kawałki (nie chcesz zrobić z nich pyłu). Zachowaj trochę do dekoracji. Dodaj resztę do masy ciasteczkowej. Wymieszaj do całkowitego połączenia.
5. Podziel ciasto na 10 równych części (u mnie po 70 g każda). Uformuj z nich kulki i rozłóż na blasze zachowując spore odstępy (nie rozpłaszczaj ich, rozleją się podczas pieczenia). Posyp zachowanymi m&m’s.
6. Piecz, aż ciasteczka będę lekko zarumienione na brzegach, ale wciąż miękkie w środku, około 15 minut. Studź je na blaszce przez 5 minut, a następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia, około 20 minut.
7. Wyjmij lody z zamrażarki na 10 – 15 minut przed składaniem kanapek lodowych. Na spód ciastka wyłóż 2 czubate łyżki lodów i rozpłaszcz, aby pokryły całą powierzchnię ciastka. Przykryj je drugim ciastkiem i owiń folią spożywczą. Przełóż od razu do zamrażarki. Powtórz z resztą.
8. Zamrażaj przez minimum 2 godziny. Przed podaniem wyjmij z zamrażarki i zostaw w temperaturze pokojowej na 5 – 10 minut.
Rady/porady
Lodowe kanapki mogą czekać na Ciebie w zamrażarce do 3 miesięcy.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
7 komentarzy
I love it !
Hmm .. Ciastka na następny dzień są bardzo twarde, to dobrze, czy poszło coś nie tak?
Agnieszka
Proszę piec krócej – mają być miękkie przy wyciaganiu. Przechwouj w pojemniku
Gdybym chciała przygotować większą ilość ciasteczek i zamrozić jeszcze przed wypiekaniem, to czy przed włożeniem do piekarnika pozostawić do rozmrożenia czy może wrzucać prosto na blaszkę ew wydłużyć czas pieczenia?
Wrzucałbym prosto na blaszkę!
Zrobiłam tylko bez lodów i zamiast m&m’s dodałam czekoladę i maliny. Wyszły cudownie.
Super, cieszę się!