Czekoladowy sernik z korzennym karmelem

Czekoladowy sernik jak marzenie. Bo z korzennym karmelem i chrupiącym spodem ciasteczkowym.

Nie wymaga użycia piekarnika wcale, bo spoiwem jest sama czekolada – roztopiona, przestudzona i wymieszana z twarogiem. Aby nadać masie lżejszej tekstury mieszam ją z ubitą śmietanką i tak powstaje coś co jest skrzyżowaniem sernika i musu czekoladowego. Nie będziecie żałować. Jest to bardzo rozkoszne doświadczenie.

Czekoladowy sernik z korzennym karmelem

Czekoladowy sernik z korzennym karmelem
tortownica 23 cm
Spód
180 g ciasteczek maślanych
80 g masła, roztopionego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

Masa
350 g czekolady deserowej 64% zawartości kakao
400 g twarogu sernikowego, w temperaturze pokojowej
150 g mascarpone, w temperaturze pokojowej
1 szklanka (120 g) cukru pudru
300 ml śmietanki 30%, schłodzonej
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

Korzenny karmel
¾ szklanki (150 g) cukru drobnego
⅓ szklanki (80 ml) śmietanki 30%
3 łyżki masła
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

1. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia, wypuszając papier poza brzegi formy. Ciasteczka zblenduj na pył, wymieszaj z roztopionym masłem, przyprawą do piernika i solą. Przełóż do tortownicy, dokładnie dociskając masę – najlepiej zrobić to wypukłą stroną łyżki lub szklanką. Przełóż spód do lodówki na czas przygotowywania masy.

2. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej: włóż ją do metalowej miski i umieść nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Zdejmij czekoladę z ognia, wystudź do temperatury pokojowej. Zajmie to około 10 minut.

3. Zmiksuj twaróg, mascarpone i cukier puder do powstania jednolitej, aksamitnej masy. Wlej czekoladę i delikatnie połącz silikonową szpatułką.

4. W międzyczasie ubij kremówkę na bitą śmietanę. Wmieszaj ją do masy serowo-czekoladowej w trzech turach, bardzo delikatnie mieszając. Przełóż masę do tortownicy. Wyrównaj wierzch za pomocą noża. Owiń folią aluminiową. Wstaw do lodówki do schłodzenia, na minimum 6 h, a najlepiej całą noc.

5. Następnego dnia przygotuj karmel: wsyp cukier do czystego rondla i gotuj na umiarkowanym ogniu, aż się roztopi i nabierze ciemno rudego koloru. Nie mieszaj, tylko delikatnie poruszaj rondlem. Zdejmij go z ognia i dodaj śmietankę, masło i syrop klonowy, Uważaj, żeby nie nachylać się nad garnkiem, bo karmel intensywnie paruje i bulgocze. Gotuj, aż zacznie kleić się do zewnętrznej strony łyżki, 2 – 3 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj przyprawę korzenną i sól, wymieszaj.

6. Posyp sernik czekoladowy kakao i podawaj polany korzennym karmelem!

Rady/porady
Sernik będzie też dobrze smakować z czekoladą mleczną, ale pomiń już cukier puder.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Czekoladowy sernik z korzennym karmelem
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

37 komentarzy

Joanna 15 listopada, 2024 - 12:13 pm

a czy ciasteczka typu digestive też się sprawdzą?

Reply
rozkoszny 17 listopada, 2024 - 5:54 pm

Tak

Reply
Michał 15 listopada, 2024 - 1:58 pm

Zamiast karmelu wyszła mi krówka 🙂

Reply
rozkoszny 17 listopada, 2024 - 5:54 pm

Jeśli karmel wyszedł za gęsty (za długo gotowany), można go podgrzać na małym ogniu i dodać więcej śmietanki

Reply
Piotr 18 listopada, 2024 - 9:06 am

Czy zamiast syropu klonowego można użyć miodu do karmelu

Reply
rozkoszny 18 listopada, 2024 - 2:18 pm

Tak

Reply
Paulina 18 listopada, 2024 - 9:55 am

Czy można zamiast śmietanki 30% użyć śmietanki 36%? Czym można zastąpić syrop klonowy?

Reply
rozkoszny 18 listopada, 2024 - 2:19 pm

Tak

Reply
Robert Torbiczuk 19 listopada, 2024 - 4:43 pm

Zrobiłem dokładnie wszystko jak w przepisie, nawet trzy razy sprawdziłem proporcje ale sernik nie stężał, rozleciał się i jest płynny…

Reply
rozkoszny 20 listopada, 2024 - 7:35 pm

Na pewno nic nie zmieniałeś? On wychodzi dość zwarty dzięki dużej ilości czekolady. Na relacjach czytelników na Instagramie wygląda jak należy

Reply
Zuza 23 listopada, 2024 - 7:45 pm

Czy twaróg mozna zastapic serkiem Filadelfia lub innym zmiennikiem dostepnym w Hiszpanii?

Reply
rozkoszny 24 listopada, 2024 - 3:08 pm

Tak, można

Reply
Karolina 8 grudnia, 2024 - 12:08 pm

Chciałabym zrobić sernik na święta – czy sama czekolada wystarczy aby sernik stężał ?
W internecie widziałam wskazówki, aby do śmietany dodać śmietan fiks – sprawi że masa będzie sztywniejsza. Co o tym uważasz ?

Będę wdzięczna za wskazówki – zawsze do serników na zimno dodawałam żelatynę 🙂

Reply
Grzegorz 21 listopada, 2024 - 4:44 pm

Jaki użyłeś rozmiar tortownicy?

Reply
rozkoszny 21 listopada, 2024 - 7:03 pm

23 cm

Reply
Karo 21 listopada, 2024 - 9:29 pm

Czy sernik polewamy gorącym karmelem?

Reply
rozkoszny 22 listopada, 2024 - 6:44 pm

Tak, koniecznie!

Reply
Sylwia 16 grudnia, 2024 - 7:57 pm

A jeśli podam z wyatygnietym karmelem, to będzie to wielka zbrodnia kucharska, czy raczej ujdzie?
Czy raczej : „albo gorący , albo wcale !” ?

Reply
Monika 22 listopada, 2024 - 12:58 pm

Czekoladę należy całkowicie przestudzić ? Czy może być lekko ciepła ?

Reply
rozkoszny 22 listopada, 2024 - 6:44 pm

lekko ciepła może być

Reply
N 23 listopada, 2024 - 9:13 am

Czy sernik jest caly polany karmelem?

Reply
rozkoszny 24 listopada, 2024 - 3:05 pm

nie, karmel podajemy indywidualnie

Reply
Monika 28 listopada, 2024 - 1:14 pm

czy ciasto można zamrozić?

Reply
Natalia 29 listopada, 2024 - 10:12 am

Czy 3 łyżki masła oznaczają 3 łyżki rozpuszczonego masła czy w formie stałej? Ile to będzie gram/mililitrów?

Reply
rozkoszny 29 listopada, 2024 - 4:28 pm

stałej – około 60 g

Reply
Ania 1 grudnia, 2024 - 12:19 am

Czy można zrobić ten sernik na bazie białej czekolady ?

Reply
rozkoszny 1 grudnia, 2024 - 12:42 pm

Tak, ale pomijam wtedy cukier

Reply
Marta 5 grudnia, 2024 - 2:05 pm

Czy można te ciasto zrobić bez spodu?

Reply
Agata 6 grudnia, 2024 - 10:47 pm

Gdy na święta nie ma możliwości polewać go na gorąco karmelem – można polać kilka godzin wcześniej jak polewą? Zastygnie?

Reply
rozkoszny 10 grudnia, 2024 - 11:44 pm

Tak, zastygnie, ale gorący karmel robi robotę!

Reply
Ula 8 grudnia, 2024 - 11:06 am

Co zrobić z sosem, który został? Mogę go schować do pojemniczka i podgrzewać przed podaniem?

Reply
Sylwia 16 grudnia, 2024 - 9:05 pm

Niestety – coś tu się nie zgadza..
Ciastka maślane, w połączeniu z masłem..wyszła ciapa! Nijak tego ugnieść, ciastka których użyłam mają 30% tłuszczu – co daje 60g masła na 200g ciastek. Mogłam dać mniej masła ale już za późno . Jedyne co zostaje to włożyć do piekarnika i zapiec. Ile % tłuszczu mają ciastka których użyłeś w przepisie ?

Reply
rozkoszny 19 grudnia, 2024 - 7:10 pm

18%, ale nie powinno dawać to takiej różnicy

Reply
Żaneta 22 grudnia, 2024 - 9:34 pm

Czy karmel mogę zrobić wcześniej i podgrzewać przed samym podaniem czy powinnam go raczej zrobić „na świeżo”? 🙂

Reply
rozkoszny 24 grudnia, 2024 - 12:04 pm

Można podgrzewać

Reply
Joanna 23 grudnia, 2024 - 6:08 pm

Czy karmel można zrobić wcześniej, a przed podaniem podgrzać?

Reply
rozkoszny 24 grudnia, 2024 - 12:15 pm

Tak

Reply

Leave a Comment