Czekoladowy sernik jak marzenie. Bo z korzennym karmelem i chrupiącym spodem ciasteczkowym.
Nie wymaga użycia piekarnika wcale, bo spoiwem jest sama czekolada – roztopiona, przestudzona i wymieszana z twarogiem. Aby nadać masie lżejszej tekstury mieszam ją z ubitą śmietanką i tak powstaje coś co jest skrzyżowaniem sernika i musu czekoladowego. Nie będziecie żałować. Jest to bardzo rozkoszne doświadczenie.
![Czekoladowy sernik z korzennym karmelem 1 Czekoladowy sernik z korzennym karmelem](https://www.rozkoszny.pl/wp-content/uploads/2024/11/DSC05241-712x1024.jpg)
Czekoladowy sernik z korzennym karmelem
tortownica 23 cm
Spód
180 g ciasteczek maślanych
80 g masła, roztopionego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
Masa
350 g czekolady deserowej 64% zawartości kakao
400 g twarogu sernikowego, w temperaturze pokojowej
150 g mascarpone, w temperaturze pokojowej
1 szklanka (120 g) cukru pudru
300 ml śmietanki 30%, schłodzonej
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
Korzenny karmel
¾ szklanki (150 g) cukru drobnego
⅓ szklanki (80 ml) śmietanki 30%
3 łyżki masła
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia, wypuszając papier poza brzegi formy. Ciasteczka zblenduj na pył, wymieszaj z roztopionym masłem, przyprawą do piernika i solą. Przełóż do tortownicy, dokładnie dociskając masę – najlepiej zrobić to wypukłą stroną łyżki lub szklanką. Przełóż spód do lodówki na czas przygotowywania masy.
2. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej: włóż ją do metalowej miski i umieść nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Zdejmij czekoladę z ognia, wystudź do temperatury pokojowej. Zajmie to około 10 minut.
3. Zmiksuj twaróg, mascarpone i cukier puder do powstania jednolitej, aksamitnej masy. Wlej czekoladę i delikatnie połącz silikonową szpatułką.
4. W międzyczasie ubij kremówkę na bitą śmietanę. Wmieszaj ją do masy serowo-czekoladowej w trzech turach, bardzo delikatnie mieszając. Przełóż masę do tortownicy. Wyrównaj wierzch za pomocą noża. Owiń folią aluminiową. Wstaw do lodówki do schłodzenia, na minimum 6 h, a najlepiej całą noc.
5. Następnego dnia przygotuj karmel: wsyp cukier do czystego rondla i gotuj na umiarkowanym ogniu, aż się roztopi i nabierze ciemno rudego koloru. Nie mieszaj, tylko delikatnie poruszaj rondlem. Zdejmij go z ognia i dodaj śmietankę, masło i syrop klonowy, Uważaj, żeby nie nachylać się nad garnkiem, bo karmel intensywnie paruje i bulgocze. Gotuj, aż zacznie kleić się do zewnętrznej strony łyżki, 2 – 3 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj przyprawę korzenną i sól, wymieszaj.
6. Posyp sernik czekoladowy kakao i podawaj polany korzennym karmelem!
Rady/porady
Sernik będzie też dobrze smakować z czekoladą mleczną, ale pomiń już cukier puder.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
![Czekoladowy sernik z korzennym karmelem 2 Czekoladowy sernik z korzennym karmelem](https://www.rozkoszny.pl/wp-content/uploads/2024/11/DSC05240-794x1024.jpg)
37 komentarzy
a czy ciasteczka typu digestive też się sprawdzą?
Tak
Zamiast karmelu wyszła mi krówka 🙂
Jeśli karmel wyszedł za gęsty (za długo gotowany), można go podgrzać na małym ogniu i dodać więcej śmietanki
Czy zamiast syropu klonowego można użyć miodu do karmelu
Tak
Czy można zamiast śmietanki 30% użyć śmietanki 36%? Czym można zastąpić syrop klonowy?
Tak
Zrobiłem dokładnie wszystko jak w przepisie, nawet trzy razy sprawdziłem proporcje ale sernik nie stężał, rozleciał się i jest płynny…
Na pewno nic nie zmieniałeś? On wychodzi dość zwarty dzięki dużej ilości czekolady. Na relacjach czytelników na Instagramie wygląda jak należy
Czy twaróg mozna zastapic serkiem Filadelfia lub innym zmiennikiem dostepnym w Hiszpanii?
Tak, można
Chciałabym zrobić sernik na święta – czy sama czekolada wystarczy aby sernik stężał ?
W internecie widziałam wskazówki, aby do śmietany dodać śmietan fiks – sprawi że masa będzie sztywniejsza. Co o tym uważasz ?
Będę wdzięczna za wskazówki – zawsze do serników na zimno dodawałam żelatynę 🙂
Jaki użyłeś rozmiar tortownicy?
23 cm
Czy sernik polewamy gorącym karmelem?
Tak, koniecznie!
A jeśli podam z wyatygnietym karmelem, to będzie to wielka zbrodnia kucharska, czy raczej ujdzie?
Czy raczej : „albo gorący , albo wcale !” ?
Czekoladę należy całkowicie przestudzić ? Czy może być lekko ciepła ?
lekko ciepła może być
Czy sernik jest caly polany karmelem?
nie, karmel podajemy indywidualnie
czy ciasto można zamrozić?
Czy 3 łyżki masła oznaczają 3 łyżki rozpuszczonego masła czy w formie stałej? Ile to będzie gram/mililitrów?
stałej – około 60 g
Czy można zrobić ten sernik na bazie białej czekolady ?
Tak, ale pomijam wtedy cukier
Czy można te ciasto zrobić bez spodu?
Gdy na święta nie ma możliwości polewać go na gorąco karmelem – można polać kilka godzin wcześniej jak polewą? Zastygnie?
Tak, zastygnie, ale gorący karmel robi robotę!
Co zrobić z sosem, który został? Mogę go schować do pojemniczka i podgrzewać przed podaniem?
Niestety – coś tu się nie zgadza..
Ciastka maślane, w połączeniu z masłem..wyszła ciapa! Nijak tego ugnieść, ciastka których użyłam mają 30% tłuszczu – co daje 60g masła na 200g ciastek. Mogłam dać mniej masła ale już za późno . Jedyne co zostaje to włożyć do piekarnika i zapiec. Ile % tłuszczu mają ciastka których użyłeś w przepisie ?
18%, ale nie powinno dawać to takiej różnicy
Czy karmel mogę zrobić wcześniej i podgrzewać przed samym podaniem czy powinnam go raczej zrobić „na świeżo”? 🙂
Można podgrzewać
Czy karmel można zrobić wcześniej, a przed podaniem podgrzać?
Tak