Żółte curry z chrupiącym tofu i dynią

Z serii: zdrowe, szybkie obiady pełne białka. Żółte curry chrupiącym tofu i dynią. Tofu tak pysznym, że będziecie chcieli jeść je jako przekąskę. Serio.

Kiedyś byłem tofu-sceptykiem, a teraz nosze bluzę w kolorze kremowego tofu. Wiem, co czują osoby, które go “nie lubią”. Do tofu trzeba odpowiednio podejść. Kluczem jest gotowanie. Po tym czasie staje się bardziej delikatne, sprężyste i pyszne samo w sobie, ale idziemy o krok dalej i obtaczamy je w bombie umami i mące ziemniaczanej, a następnie pieczemy, aż się zarumienie na chrupiące kąski. Można traktować jako zdrową przekąskę lub gwiazdę pysznego obiadu jak to curry.

Żółte curry z chrupiącym tofu i dynią

Żółte curry z chrupiącym tofu i dynią
2 porcje
2 kostki (2 x 180 g) tofu naturalnego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie (15 g) bomby umami (patrz Rady/porady)
2 łyżki sezamu
2 łyżki oliwy extra virgin
½ małej dyni hokkaido (około 500 g), pokrojonej na 3 cm kawałki
200 g mleczka kokosowego (pełnotłustego)
2 łyżki (25 g) żółtej pasty curry
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu rybnego lub ewentualnie sojowego
1 limonka

Do podania
ryż jaśminowy
zielona cebulka
ulubione zioła jak koper, mięta, kolendra

1. Przygotuj chrupiące tofu: Pokrój je w kostkę 2 × 2 cm i włóż do garnka z 2 l wody osolonej 1 łyżką soli morskiej drobnoziarnistej. Zagotuj i odstaw przykryty garnek na 10 minut. Po tym czasie tofu stanie się bardziej delikatne, sprężyste i słońce. Teoretycznie możesz pominąć ten krok, ale wznosi on tofu na zupełnie nowy poziom!.

2. Przełóż tofu na sitko i odstaw, aby całkowicie puściło wodę, około 15 minut. Osusz ręcznikiem. To ważny krok, bo mokre tofu nie wyjdzie chrupiące!

3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Włóż tofu do czystej dużej miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną, bombę umami, sezam i 1 łyżkę oliwy. Obtocz, aby masa obkleiła tofu.

4. Przełóż tofu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obok wyłóż pokrojoną dynię. Skrop ją pozostałą łyżką oliwy i posól. Piecz, aż tofu się mocno zarumieni i będzie chrupiące, około 30 minut. Po lekkim wystudzeniu nabierze jeszcze chrupkości!

5. Przygotuj curry: Do rozgrzanego dużego rondla wlej ½ mleczka kokosowego. Gdy będzie intensywnie się gotować, dodaj pastę curry i gotuj, cały czas mieszając, aż zacznie istnienie pachnieć, 1 – 2 minuty. Wlej pozostałe mleczko kokosowe i ½ szklanki (125 ml) wody. Gotuj na małym ogniu, aż curry stanie się kremowe, około 10 minut.

6. Zdejmij z ognia i dopraw cukrem, sosem rybnym i sokiem z ½ limonki. Przełóż curry do misek i podawaj ryżem jaśminowym, chrupiącym tofu, dynią, ziołami i pozostała limonką.

Rady/porady
Jeśli nie możecie dorwać bomby umami, do wody, w której gotujecie tofu, dodajcie 2 łyżki pasty jasnej miso i 4-5 suszonych borowików (nie trzeba już wtedy solić), a do obtoczenia – więcej sezamu.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Żółte curry z chrupiącym tofu i dynią
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

21 komentarzy

Ola 14 października, 2025 - 7:36 pm

Niestety jak dla mnie wyszło zdecydowanie za ostre, więc polecam dać mniej pasty curry. Poza tym dynia z piekarnika z samą solą trochę bez smaku.

Reply
rozkoszny 15 października, 2025 - 10:21 am

Dzięki za komentarz! Dynia Hokkaido jest słodak i wiele jej nie potrzeba – jest w tym przepisie tym kontrapunktem dla bardzo intensywnego sosu 🙂

Reply
Kati 14 października, 2025 - 9:17 pm

Wygląda obłędnie! Polecasz jakąś konkretną pastę curry?

Reply
rozkoszny 15 października, 2025 - 10:23 am

Lubię Lobo i KANOKWAN

Reply
Kasia 15 października, 2025 - 11:47 pm

A jak szykujemy dynie?

Reply
rozkoszny 16 października, 2025 - 11:19 am

tak jak w przepisie

Reply
Barbara 30 października, 2025 - 11:27 am

w przepisie nic nie jest napisane na temat dyni 🙂

rozkoszny 30 października, 2025 - 2:23 pm

punkt 4

Monika 16 października, 2025 - 7:13 pm

Hej ☺️ Czy dobrze rozumiem że tofu wkładamy do wody o letniej temperaturze i czekamy aż woda zacznie się gotować, a na sam koniec jeszcze zostawiamy na 10 minut? Czy wkładamy do już gotujacej się wody?

Reply
rozkoszny 23 października, 2025 - 5:32 pm

tak, pierwsza opcja 🙂

Reply
Maria 17 października, 2025 - 2:57 pm

Czy można jakoś zamienić mąkę ziemniaczaną?

Reply
rozkoszny 23 października, 2025 - 5:33 pm

na kukurydzianą

Reply
Ella 21 października, 2025 - 5:14 pm

Do czego można wykorzystać wodę z grzybami i miso pozostałą po gotowaniu tofu?

Reply
rozkoszny 23 października, 2025 - 5:35 pm

do zupy!

Reply
Filip 22 października, 2025 - 6:47 pm

500g ma ważyć pół dyni czy cała dynia? Z opisu nie jestem w stanie stwierdzić 😛

Reply
rozkoszny 23 października, 2025 - 5:36 pm

raczej pół 🙂

Reply
Lola 24 października, 2025 - 3:32 pm

serio kostka tofu na osobę?

Reply
rozkoszny 24 października, 2025 - 4:05 pm

to tylko 180 g – tyle mniej więcej tyle, ile podaje się na osobę protein w daniu 🙂

Reply
Hania 27 października, 2025 - 5:34 pm

Hej, dzięki za przepis!
Czy 1 l wody z miso po gotowaniu tofu można zostawić zamiast bulionu do zupy z pieczonych marchewek z masłem orzechowym z twojego przepisu? Chciałam ją zrobić kolejnego dnia, myślisz że będzie pasować?

Reply
Kasia 28 października, 2025 - 5:28 pm

Mam trudność w kupieniu pasty curry, mam samą przyprawę. Wystarczy?

Reply
rozkoszny 29 października, 2025 - 6:30 pm

niestety to zupełnie coś innego

Reply

Leave a Comment