Z serii: zdrowe, szybkie obiady pełne białka. Żółte curry chrupiącym tofu i dynią. Tofu tak pysznym, że będziecie chcieli jeść je jako przekąskę. Serio.
Kiedyś byłem tofu-sceptykiem, a teraz nosze bluzę w kolorze kremowego tofu. Wiem, co czują osoby, które go “nie lubią”. Do tofu trzeba odpowiednio podejść. Kluczem jest gotowanie. Po tym czasie staje się bardziej delikatne, sprężyste i pyszne samo w sobie, ale idziemy o krok dalej i obtaczamy je w bombie umami i mące ziemniaczanej, a następnie pieczemy, aż się zarumienie na chrupiące kąski. Można traktować jako zdrową przekąskę lub gwiazdę pysznego obiadu jak to curry.

Żółte curry z chrupiącym tofu i dynią
2 porcje
2 kostki (2 x 180 g) tofu naturalnego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie (15 g) bomby umami (patrz Rady/porady)
2 łyżki sezamu
2 łyżki oliwy extra virgin
½ małej dyni hokkaido (około 500 g), pokrojonej na 3 cm kawałki
200 g mleczka kokosowego (pełnotłustego)
2 łyżki (25 g) żółtej pasty curry
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu rybnego lub ewentualnie sojowego
1 limonka
Do podania
ryż jaśminowy
zielona cebulka
ulubione zioła jak koper, mięta, kolendra
1. Przygotuj chrupiące tofu: Pokrój je w kostkę 2 × 2 cm i włóż do garnka z 2 l wody osolonej 1 łyżką soli morskiej drobnoziarnistej. Zagotuj i odstaw przykryty garnek na 10 minut. Po tym czasie tofu stanie się bardziej delikatne, sprężyste i słońce. Teoretycznie możesz pominąć ten krok, ale wznosi on tofu na zupełnie nowy poziom!.
2. Przełóż tofu na sitko i odstaw, aby całkowicie puściło wodę, około 15 minut. Osusz ręcznikiem. To ważny krok, bo mokre tofu nie wyjdzie chrupiące!
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Włóż tofu do czystej dużej miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną, bombę umami, sezam i 1 łyżkę oliwy. Obtocz, aby masa obkleiła tofu.
4. Przełóż tofu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obok wyłóż pokrojoną dynię. Skrop ją pozostałą łyżką oliwy i posól. Piecz, aż tofu się mocno zarumieni i będzie chrupiące, około 30 minut. Po lekkim wystudzeniu nabierze jeszcze chrupkości!
5. Przygotuj curry: Do rozgrzanego dużego rondla wlej ½ mleczka kokosowego. Gdy będzie intensywnie się gotować, dodaj pastę curry i gotuj, cały czas mieszając, aż zacznie istnienie pachnieć, 1 – 2 minuty. Wlej pozostałe mleczko kokosowe i ½ szklanki (125 ml) wody. Gotuj na małym ogniu, aż curry stanie się kremowe, około 10 minut.
6. Zdejmij z ognia i dopraw cukrem, sosem rybnym i sokiem z ½ limonki. Przełóż curry do misek i podawaj ryżem jaśminowym, chrupiącym tofu, dynią, ziołami i pozostała limonką.
Rady/porady
Jeśli nie możecie dorwać bomby umami, do wody, w której gotujecie tofu, dodajcie 2 łyżki pasty jasnej miso i 4-5 suszonych borowików (nie trzeba już wtedy solić), a do obtoczenia – więcej sezamu.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

21 komentarzy
Niestety jak dla mnie wyszło zdecydowanie za ostre, więc polecam dać mniej pasty curry. Poza tym dynia z piekarnika z samą solą trochę bez smaku.
Dzięki za komentarz! Dynia Hokkaido jest słodak i wiele jej nie potrzeba – jest w tym przepisie tym kontrapunktem dla bardzo intensywnego sosu 🙂
Wygląda obłędnie! Polecasz jakąś konkretną pastę curry?
Lubię Lobo i KANOKWAN
A jak szykujemy dynie?
tak jak w przepisie
w przepisie nic nie jest napisane na temat dyni 🙂
punkt 4
Hej ☺️ Czy dobrze rozumiem że tofu wkładamy do wody o letniej temperaturze i czekamy aż woda zacznie się gotować, a na sam koniec jeszcze zostawiamy na 10 minut? Czy wkładamy do już gotujacej się wody?
tak, pierwsza opcja 🙂
Czy można jakoś zamienić mąkę ziemniaczaną?
na kukurydzianą
Do czego można wykorzystać wodę z grzybami i miso pozostałą po gotowaniu tofu?
do zupy!
500g ma ważyć pół dyni czy cała dynia? Z opisu nie jestem w stanie stwierdzić 😛
raczej pół 🙂
serio kostka tofu na osobę?
to tylko 180 g – tyle mniej więcej tyle, ile podaje się na osobę protein w daniu 🙂
Hej, dzięki za przepis!
Czy 1 l wody z miso po gotowaniu tofu można zostawić zamiast bulionu do zupy z pieczonych marchewek z masłem orzechowym z twojego przepisu? Chciałam ją zrobić kolejnego dnia, myślisz że będzie pasować?
Mam trudność w kupieniu pasty curry, mam samą przyprawę. Wystarczy?
niestety to zupełnie coś innego