Leniwe ze szparagami i serem kozim

Mięciutkie leniwe kluski o orzeźwiającym smaku cytryny, podsmażone na maśle, z rumianą skorupką. Dziś podane z soczystymi, chrupiącymi szparagami i topiącym się leniwie kozim serem pleśniowym rozkosznie otaczającym kluseczki.

Tym razem bez smażonej bułki na maśle. Nie znaczy to, że gorzej. Sukcesem dobrych leniwych jest leniwe ich wyrobienie, z tłustego twarogu. Śmietankowego, takiego mającego więcej niż 15 g tłuszczu na 100 g. Potem idzie już z górki, skórka z cytryny nadaje nową, świeżą jakość, a spora ilość soli wydobywa smak. Połączenie ze szparagami dobrze im robi. Miękkie kluski z cienką, chrupiącą skórką przyjemnie kontrastują z dobrze ugotowanymi szparagami, a sos z sera powstały pod wpływem temperatury wznosi je na nowy poziom rozkoszy. Nie mniej znaczy świeże oregano, zresztą sami zobaczycie.

Leniwe ze szparagami i serem kozim
2 porcje
300 g twarogu śmietankowego (bardzo tłustego)
1 jajko “zerówka”, roztrzepane
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka skórki z cytryny
⅓ szklanki (60 g) mąki pszennej  typ 450

½ pęczka szparagów
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
50 g serka koziego pleśniowego
świeże oregano
sól, pieprz

1. W większej misce twaróg rozgnieć leniwie, dodaj jajko i połącz. Wsyp sól i skórkę z cytryny, zamieszaj. Wymieszaj z mąką do powstania jednolitego ciasta.

2. Przełóż ciasto na stolnicę obsypaną mąką. Podziel je na 2 części i z każdej uformuj wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie rozpłaszcz go szerokim nożem i pokrój ukośnie na kawałki.

3. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku, dodaj kluski i gotuj przez minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyłów i przełóż na talerz, aby odparowały.

4. W międzyczasie ugotuj szparagi. Odłam twarde końce szparagów: złap szparaga obiema rękami i przełam w miejscu, które podyktuje szparag, umyj łodygi, pokrój na kawałki około 2-3 centymetrowe, główki pozostaw w całości. Na gotującą się wodę wrzuć pokrojone łodygi i główki szparagów, gotuj je przez 3 minuty, następnie odcedź.

5. Rozgrzej masło i oliwę na patelni. Smaż ugotowane pierogi leniwe, aż zaczną się ładnie przyrumieniać. Dodaj szparagi i pokrojony na kawałki ser kozi, kontynuuj smażenie przez około 2 minuty, aż ser zacznie się roztapiać. Dopraw solą, pieprzem i posyp świeżym oregano.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Leniwe ze szparagami i serem kozim 2

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

6 komentarzy

Marzena 17 kwietnia, 2020 - 11:19 am

Czy ktoś może robił z czymś zamiennie dla szparagów? najtańszy pęczek teraz mam za 25 zł 😛

Reply
Jola 2 lutego, 2024 - 5:05 pm

Zrobiłam z malutkimi różyczkami brokułów. Nie gotowałam ich wcześniej. Wrzuciłam na patelnię do wstępnie podsmażonych leniwych, chwilę podprażyłam na patelni a następnie ser jak w przepisie. wyszedł fajny chrupiący efekt. Na koniec posypałam listkami świeżej bazylii, orzechami włoskimi i świeżo mielonym pieprzem, plus kilka wiórek twardego sera typu parmezan. PYSZNE. Zdecydowanie do powtarzania. Dziękuje Rozkoszny 🙂

Reply
Irena 7 czerwca, 2020 - 3:21 pm

Dziś zrobiłam leniwe ze szparagami. Zapomniałam o skórce do leniwych, ale posypałam całość zamiast oregano. Dzięki za przepis.

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2020 - 3:57 pm

Bosko!

Reply
Sabine 8 maja, 2021 - 9:15 am

Jakim serem mogę zastąpić ser kozi? Gorgonzollą, niebieskim pleśniowym? Nie przepadam za kozim 🙈 dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 8 maja, 2021 - 12:32 pm

obie opcje będą pasować!

Reply

Leave a Comment