Pasta z młodych ziemniaków, wędzonego tofu i kopru

Oto Miss Letnich Kanapek. Z pastą z wędzonego tofu i młodych ziemniaków, co zostały z obiadu. Aparycji nadaje jej kubraczek z plastrów rzodkiewki i kwiatów kopru.

Latem niemalże codziennie jadam młode ziemniaki, których czasami gotuję wręcz za dużo, łakomie myśląc, że zjem wszystkie. Nic się jednak nie marnuje. Przetwarzam je na pastę z wędzonym twarogiem i koprem. Brzmi to dość ciężko, ale smakuje wręcz zwiewnie.

Pasta z młodych ziemniaków, wędzonego tofu i kopru 1

Pasta z młodych ziemniaków, wędzonego tofu i kopru
4 porcje
200 g ugotowanych młodych ziemniaków z poprzedniego dnia (nie muszą być obrane), przekrojonych na połówki
1 kostka (180 g) wędzonego tofu, rozkruszonego na mniejsze kawałki
2 łyżki soku cytryny
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki posiekanego kopru
½ szklanki (125 ml) wody
2 łyżki oliwy extra virgin
świeżo mielony pieprz
kwiatostany kopru, do podania
rzodkiewki, do podania

1. Ziemniaki wraz tofu, sokiem z cytryny, koprem i wodą przełóż do malaksera. Zblenduj na dość gładką pastę. Dolej oliwę i jeszcze raz zblenduj. Jeśli pasta jest zbyt gęsta i nie możesz rozrobić całkowicie składników, dodaj więcej wody. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą, jeśli potrzeba.

2. Pastą podawaj z ulubionym pieczywem, rzodkiewkami, solą morską, oliwą i koniecznie kwiatami kopru, które swoim rześkim gorczycowo-cytrusowym smakiem przełamią monotonię ziemniaka i tofu.

Rady/porady
Jeśli chcesz nadać pazura paście, po zblendowaniu wkrój 2 ogórki kiszone lub małosolne pokrojone w kostkę.
Będziecie potrzebować około 150 g surowych ziemniaków.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na InstagramieFacebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pasta z młodych ziemniaków, wędzonego tofu i kopru 2
Pasta z młodych ziemniaków, wędzonego tofu i kopru 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

11 komentarzy

Marta 13 lipca, 2023 - 10:49 am

Chyba jest błąd w przepisie i brakuje początku 🙂

Reply
rozkoszny 13 lipca, 2023 - 3:20 pm

Zabrakło słowa ziemniaki!

Reply
Tomasz 14 lipca, 2023 - 6:40 pm

Wygląda smacznie. Pewnie spróbuję, chociaż i tak czekam na jakiś genialny przepis na hummus

Reply
rozkoszny 16 lipca, 2023 - 6:44 pm

Poszukaj u mnie na IG; podawałem w rolce!

Reply
Monika 15 lipca, 2023 - 11:15 am

Takie proste, a takie pyszne, mniaaaam.

Reply
rozkoszny 16 lipca, 2023 - 6:45 pm

Cieszę się!

Reply
Ewelina 27 sierpnia, 2023 - 9:42 pm

Ta pasta jest moim must have tego lata. Na śniadanie czekam z utęsknieniem

Reply
rozkoszny 10 września, 2023 - 4:09 pm

Cieszę się ogromnie!

Reply
Ewa 30 sierpnia, 2023 - 6:43 am

Właśnie skręciłam pastę. Zapomniałam dodać wody ale za to dałam ciut więcej oliwy i jeden zgnieciony mały ząbek czosnku.Nie miałam kopru świeższego wiec dodałam trochę suszonego:)Wyszło super i zaraz serwuje na wczesne poranne śniadanie z rzodkiewami. Dzieki!

Reply
rozkoszny 10 września, 2023 - 4:10 pm

Brzmi bosko!

Reply
Mariola 27 sierpnia, 2024 - 6:59 pm

Pasta zupełnie nie podeszła ze względu na konsystencję pewnie przez ziemniaki. Ale 🙂 dodałam jajko i mąkę z ciecierzycy i wrzuciłam na patelnię. I wyszło mistrzostwo 😁

Reply

Leave a Comment