Bardzo puchate cynamonki

Przepis na cynamonki, jakiego potrzebowaliście. Są bajecznie puchate, mocno cynamonowe, a do tego proces ich przygotowania na tyle szybki, że będą gotowe na drugie śniadanie.

Znacie już moje dwie receptury na cynamonki: jedne pełnoziarniste w stylu morning buns obtoczone w cukrze, drugie – szwedzkie nasączone syropem korzennym. Teraz proponuję amerykański kierunek. Imponująco puchate, sprężyste jak ta lala, z dużą dawką cynamonu i masełka, które oczywiście palę na orzechowo. Zamiast klasycznego przeraźliwie słodkiego frostingu z serka, jakby lżejszy krem z mascarpone, odrobiny miodu i pomarańczy. Najlepiej smakują na ciepło, gdy krem się lekko na nich topi.

Bardzo puchate cynamonki

Bardzo puchate cynamonki
6 cynamonek
Ciasto
1 szklanka (240 ml) pełnotłustego mleka lub napoju roślinnego (jak nie-mleko Alpro)
2 ¾ szklanki (360 g) mąki pszennej typ 550
1 żółtko z dużego jajka
1 saszetka (7 g) drożdży instant
3 łyżki drobnego cukru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
100 g masła, w temperaturze pokojowej

Nadzienie
100 g masła
2 łyżki cynamonu
½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

Glazura
1 jajko
1 łyżka mleka lub napoju roślinnego

Krem pomarańczowy
1 mała pomarańcza
1 małe opakowanie (250 g) mascarpone
2 łyżki miodu
¼ łyżeczki soli morskiej

1. W średnim rondlu wymieszaj ¾ szklanki (180 ml) mleka i ¼ szklanki (30 g) mąki pszennej. Zagotuj, cały czas mieszając rózgą, aby pozbyć się grudek. Od razu po zagotowaniu zdejmij z ognia. To japońska zasmażka tangzhong, dzięki której cynamonki będa bardziej puszyste. Odstaw do wystygnięcia. Wlej pozostałe ¼ szklanki (60 ml) mleka i dodaj żółtko. Wymieszaj.

2. W misce miksera połącz pozostałe 2 ½ szklanki (330 g) mąki pszennej, drożdże, cukier i sól. Dodaj zasmażkę tangzhong i wymieszaj łyżką do połączenia. Wyrabiaj na małej mocy, aż ciasto będzie bardzo elastyczne i nie będzie rwało się po rozciągnięciu. Kontynuując wyrabianie, zacznij dodawać masło, łyżeczka po łyżeczce, aż ciasto całkowicie je wchłonie, 7 – 8 minut. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na około 60 minut.

3. W międzyczasie przygotuj nadzienie, roztop masło na patelni na umiarkowanej mocy. Gotuj je, aż stanie się bursztynowe i nabierze orzechowego zapachu, 6 – 8 minut. Zdejmij z ognia i dodaj cynamon, a następnie cukier trzcinowy. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą.

4. Wyłóż ciasto drożdżowe na blat oprószony mąką. Rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 25 x 35 cm. Wyłóż krem cynamonowy, pozostawiając około 1 cm od brzegów (z każdej strony). Zaczynając od krótszego brzegu, zroluj ciasto do przeciwległego brzegu, starając się zrobić to jak najciaśniej. Odetnij krańce, a resztę rulonu pokrój na 6 równych kawałków. Przełóż je do tortownicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia spiralkami ku górze (jedno w środku i 5 dookoła).

5. Posmaruj cynamonki glazurą z jajka roztrzepanego z łyżką mleka . Przykryj je ręcznikiem kuchennym i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia, aż wyraźnie się napuszą.

6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Posmaruj cynamonki raz jeszcze glazurą. Piecz, aż będą wyrośnięte i przyrumienione na złoty kolor, 25 – 30 minut.

7. W międzyczasie, zetrzyj 2 łyżeczki skórki pomarańczowej i wyciśnij 2 łyżki soku. Wymieszaj mascarpone z sokiem pomarańczowym, 1 łyżeczką startej skórki, miodem i solą.

8. Po 5 – 10 minutach od wyjęcia cynamonek z pieca, posmaruj je kremem pomarańczowym. Chcesz, aby lekko się rozpuścił na bułeczkach. Ozdób pozostałą łyżeczką skórki z pomarańczy.

Rady/porady
Drożdże suszone można zastąpić świeżymi w ilości 20g.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Bardzo puchate cynamonki
Bardzo puchate cynamonki 1
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

257 komentarzy

Gabriela 5 października, 2024 - 12:51 am

Obłędne cynamonki! Miękkie jak chmurki 🥰 zanim upiekłam, powiedziałam, że to moje ostatnie podejście do tych bułeczek. Do tej pory zawsze wychodziły mi suche i chrupiące. Te są wprost obłędne, rozpływają się w ustach, coś czuje, że cynamonki zagoszczą na stałe w mojej kuchni 👌

Reply
rozkoszny 5 października, 2024 - 4:37 pm

Bardzo się cieszę!

Reply
Sylwia 3 listopada, 2024 - 9:48 pm

Te cynamonki sa OBŁĘDNE. Bardzo dziękuję za tak świetny przepis! Mam pytanie, czy myślisz, że to super pulchne drożdżowe ciasto mogę użyć do bułeczek drożdżowych np. z nadzieniem owocowym?

Reply
Katarzyna 22 grudnia, 2024 - 10:57 pm

Czy można zrobić je z kremem pistacjowym i podobnym kremem mascarpone u góry?

Reply
marta 5 października, 2024 - 12:13 pm

Czy przy świeżych drożdżach zrobić zaczyn?

Reply
rozkoszny 5 października, 2024 - 4:38 pm

Nie trzeba, najwyżej, że ma się wątpliwość co do świeżości drożdży

Reply
Asia 5 października, 2024 - 7:35 pm

Miałam ochotę dziś na cynamonki więc ten przepis spadł mi dosłownie z nieba. Są przegenialne! 😍 Nie miałam mascarpone więc poratowałam się serkiem Philadelfia wymieszanym z odrobiną cukru pudru – też pasuje. Można jeść i jeść…

Reply
Anna Szczyrba 6 października, 2024 - 2:53 pm

Ile dodała Pani świeżych drożdży ?

Reply
Marta 7 października, 2024 - 10:25 pm

20 gramów, jest w przepisie 😊

Reply
agata 5 października, 2024 - 12:14 pm

Przy świeżych drożdżach też mają tyle samo wyrastac?

Reply
rozkoszny 5 października, 2024 - 4:38 pm

Tak

Reply
Beata 5 października, 2024 - 1:49 pm

Zrobione od razu z podwójnej porcji 🥰 są przeRozkoszne 🫠🫠

Reply
rozkoszny 5 października, 2024 - 4:38 pm

Miód na moje serducho!

Reply
Anna 22 grudnia, 2024 - 5:42 am

Przy podwójnej porcji czas pieczenia jest taki sam?

Reply
Ola 5 października, 2024 - 2:13 pm

Chodziły za mną cynamonowo więc uznaje to za znak i właśnie wychodzą z pieca 🩷

Reply
rozkoszny 5 października, 2024 - 4:39 pm

Działaj!

Reply
Aga 5 października, 2024 - 4:47 pm

Czy można przygotować cynamonki wieczorem, a upiec rano, po uprzednim przechowaniu w lodówce?

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:43 pm

Tak, można

Reply
Liv 9 października, 2024 - 6:01 pm

Samo ciasto wstawić do lodówki, czy można od razu zawinięte i ,,gotowe”?

Reply
Magda 9 października, 2024 - 8:00 pm

A co z wyrastaniem ciasta? Wkładamy do lodówki już wyrośnięte cynamonki? Czy do piekarnika wkładamy je wprost z lodówki czy odstawiamy najpierw żeby uzyskały temperaturę pokojową?

Reply
Basia 10 października, 2024 - 10:01 pm

Wtedy na którym etapie wyrastania najlepiej włożyć ciasto do lodówki ?

Reply
rozkoszny 11 października, 2024 - 12:03 pm

Można po wyrobieniu i dokończyć proces rano (rekomendowany), albo po włożeniu cynamonek do tortownicy (ale tu jednak ryzyko, że ciasto przerośnie)

Reply
Anna 12 października, 2024 - 3:07 pm

Help! Drugi raz w życiu będę robić ciasto drożdżowe 🙂 czy jak włożę je po wyrobieniu do lodówki to rano musi jeszcze się ocieplić/odstać tę godzinę czy mogę od razu zawijać z nadzieniem?

Basia 10 października, 2024 - 10:04 pm

Wtedy w jakim konkretnie momencie i formie najlepiej przełożyć ciasto do lodówki ?

Reply
Emka 12 października, 2024 - 9:56 am

Ciasto drożdżowe w lodówce dalej rośnie, z tym że wolniej i na wszelki wypadek należy miskę owinąć folią spożywczą:)

Reply
rozkoszny 16 października, 2024 - 11:22 pm

Rośnie, ale wolniej

Karola 5 października, 2024 - 6:26 pm

W ktorym momencie dodac swieze drozdze?

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:44 pm

Najlepiej je rozpuścić w przestudzonej zasmażce

Reply
ada 5 października, 2024 - 6:42 pm

Czym można zastąpić pomarańczę?

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:44 pm

Cytryna też będzie super!

Reply
kasia 11 października, 2024 - 9:43 am

Wyszły trochę z zakalcem ,może dlatego że mąka 450 i nie mogłam wmieszać masła bo było trochę za zimne ale w smaku bardzo dobre spróbuję kolejny raz

Reply
Jūlija 19 października, 2024 - 7:38 pm

Upiekłam te cynamonki przed chwilą i wcinam je w trakcie pisania komentarza.
Użyłam mąki 650 (bo nie chciało mi się kupować innej), żółtka z małego jajka (bo z wolnegu wybiegu i tak jakieś duże te jajka nie są), zwykłego cukru trzcinowego (nie wiem, jak wygląda drobny cukier xD), poza tym wszystko krok po kroku zgodnie z przepisem. Zestresowałam się nieco w trakcie dodawania masła do ciasta, gdyż wydawało się, że ciasto przykleiło się do haka (ugniatałam w mikserze planetarnym), a masło jedynie go oblepiło i się rozsmarowało po brzegach miski. Tu wystarczyło zaufać przepisowi – po kilku minutach ciasto wyszło jak na filmiku w IG. Dobrze też urosło. Pozostałe kroki jasne i proste. Cynamonki wychodzą miękkie, puszyste, ale upieczone w środku z lekko chrupiącą górą. Dziękuję za przepis – podałam dalej i sama nie raz powtórzę 🙂

Reply
Alicja 5 października, 2024 - 8:58 pm

To ciasto jest cudowne 🤩 i ta zasmażka…. czy sam przepis na ciasto nada się na jakiś placek drożdżowy, albo bułeczki z czekoladą ? jak myślicie?

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:45 pm

Jasne, że tak – najlepiej w formie innych bułeczek

Reply
Paulina 22 października, 2024 - 4:33 pm

Czy do wyrabiania ciasta można użyć termomixa ? Czy lepiej już ręką zagniata ?

Reply
Kasia 26 października, 2024 - 4:36 pm

Używam termomixa do ciasta i wychodzi super

Reply
Katarzyna 27 października, 2024 - 5:50 pm

Ja wyrabiałam ciasto w termomixie i wyszły puchate i pyszne 🙂

Reply
Malwina 10 listopada, 2024 - 4:12 pm

Wyrastało Ci potem też w Thermomixie? Bo mi coś słabo wyrosło.

Reply
Monika 30 października, 2024 - 9:05 pm

Ja użyłam Lidlomixa i też wyszło cudo 🤤

Reply
Aneta Ple 5 października, 2024 - 11:26 pm

No i popełniłam to cudo… są rozkosznie przepyszne, dziękuję za przepis, będą do niego wracać, po prostu mniam 😋

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:45 pm

Cieszę się!

Reply
Alexis 6 października, 2024 - 12:51 am

Oooooobłędne 🙂 jedyne co zmieniłabym w przepisie to dłuższy czas zanim położy się polewę na cynamonki

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:46 pm

Dzięki!

Reply
Magda 6 października, 2024 - 10:23 am

O Boże jakie one są przepyszne! Mięciutkie, puchate! Coś wspaniałego. Choć piekłam wczoraj wieczorem to coś czuję, że dzisiaj będzie powtórka! 🙈

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:46 pm

Największy komplement dla przepisu <3

Reply
Zuza 20 października, 2024 - 9:19 pm

Pyszne! Czy ktoś odstawiał przygotowane cynamonki na noc do lodówki i piekł rano? Chciałabym świeże na rano, ale obawiam się, czy się to uda

Reply
Karo 19 października, 2024 - 3:42 pm

A co może być przyczyną zbyt rzadkiego nadzienia? 🙁 Zrobiłam wg przepisu, odczekałam aż ostygnie, ale tylko trochę zmieniło konsystencję i po wymieszaniu znowu było rzadkie. Przy zawijaniu wylało się częściowo z rulonu na blat i tam po chwili zastygło 🙈 Czemu w miseczce nie?

Reply
Marta 5 listopada, 2024 - 4:03 pm

Szukałam właśnie takiego komentarza, licząc na to, że przy okazji będzie odpowiedź z rozwiązaniem, bo mam podobny problem 🙂 Ostudziłam nadzienie, ale nadal jest dość płynne i niespecjalnie kremowe, więc leci mi po tym cieście. Ciasto z kolei wyszło idealne, ale coś mi się nie zgadza z nadzieniem

Reply
Aneta 24 listopada, 2024 - 3:21 pm

Po prostu trzeba nadzienie zrobić wcześniej i dać mu zastygnać na krem i wtedy rozsmarować na cieście.
Szybkość zastyga nią zależy od temperatury w domu.

Reply
Pola 1 stycznia, 2025 - 6:16 pm

Miałam ten sam problem i brak czasu na jego studzenie. Ale rozwiązanie jest banalnie proste. Przełożyłam nadzienie do miski, a do garnka (by nje brudzić nic więcej) wlałam wodę i wsypałam kostki lodu. Wstawiłam miseczkę z nadzniem do lodu i po doslownie 5 minutach intensywnego mieszania, mialam idealny krem 🙂

Reply
Oliwia Gawron 6 października, 2024 - 10:41 am

Wyborne cynamonki… zrobiłam od razu podwójną porcję bo wiedziałam, że się nie zawiodę, wyjątkowo mięciutkie i puszyste, a ten krem dodaje jeszcze dodatkowego twisty. Obłęd!

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:46 pm

<3

Reply
Kamila 6 października, 2024 - 10:58 am

Jak tylko zobaczyłam rolkę na instagramie z tym przepisem, wiedziałam że muszę i zrobiłam je niemal od razu. To było moje pierwsze podejście do cynamonek i już wiem że nie użyje innego przepisu, bo to najlepsze cynamonki jakie jadłam. A polewa z pomarańczowym mascarpone to idealne zwieńczenie tych cudownych puchatych bułeczek. Prawdziwa Rozkosz!

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:47 pm

Cynamonkowa przygoda właśnie się zaczęła!

Reply
Pam 6 października, 2024 - 11:03 am

Robione z podwójnej porcji! Ten sposób z zasmażką to jest jakiś kosmos, ciasto jest po nim mega sprężyste, nie zapominając o całości ofc! 🫠🫠🫠.
Rozpływam się, a drugą połowę blachy biorę do teściów na kawkę 😁❤️.

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:47 pm

Cieszę, się tak zasmakowały!

Reply
Klaudia 6 października, 2024 - 1:59 pm

Zrobiłam mniejsze, oddzielone od siebie i wyszły kosmicznie pyszne! Ciasto mega sprężyste! Zrezygnowałam z wersji z pomarańczą, ale mascarpone ubite z cukrem pudrem nakładałam na gorące bułeczki i wyszła z tego lejąca polewa, która świetnie dopełnia smak. Dzięki za ten przepis, jak zwykle genialny ❤️

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:48 pm

<3

Reply
Inze 9 października, 2024 - 5:55 pm

Czy można je jeść bez kremu? Chciałam młodzieży zrobić na zajęcia ale z kremem mogą trochę być problematyczne do wzięcia? Czy upieczone wcześniej wieczorem będą dobre rano?

Reply
rozkoszny 11 października, 2024 - 12:05 pm

Krem można wykładać tuż przed samym podaniem

Reply
anna niemiec 6 października, 2024 - 2:31 pm

Koniecznie muszę zrobić 🙂 czy w air fair też wyjdą ?

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:48 pm

Nie jestem pewny, ale zakładam, że tak, bo airfry to w zasadzie piekarnik 🙂

Reply
ela 6 października, 2024 - 2:54 pm

wszystko jest super !!!

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:48 pm

<3

Reply
Ula Rybak 6 października, 2024 - 3:07 pm

Coś niesamowitego! Po tych cynamonkach nie jesteśmy w stanie zjeść cynamonki w kawiarni, cukierni, piekarni, w żadnym z najlepszych miejsc. Nigdzie. To jeden z najpyszniejszych wypieków jakie kiedykolwiek jedliśmy. Sposób na pulchność ciasta doskonały, wszystko jest tu doskonałe, a wykonane z najlepszej jakości składników (masło!), przenosi nas w inny wymiar. Kolejny sprawdzony przepis Rozkosznego. Mistrza, artysty, wielkiego talentu, który sprawia, że dzień staje się lepszy. Dziękujemy.

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:55 pm

Ale mi miło! Dziękuję!

Reply
Magdalena 28 listopada, 2024 - 9:25 am

Szykuje się do pieczenia. Potrzebuje na dziś 18 cynamonek. Czy mogę zrobić potrójna porcje na dużej blaszce piekarnika?

Reply
Agnieszka 6 października, 2024 - 4:00 pm

Wiedziałam,że to będzie pyszne arcydzieło. Dlatego od razu zrobiłam z podwójnej porcji 🤭

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:49 pm

Nigdy za dużo!

Reply
Dorota 6 października, 2024 - 5:47 pm

Czy mascarpone można zamienić na serek śmietankowy?

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:49 pm

Tak

Reply
Kasia 6 października, 2024 - 7:22 pm

Jak wykonać przepis z drożdży świeżych? Ile powinno się ich dodać? 🙂

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:50 pm

Tak jak piszę w przepisie – 20g

Reply
Kasper_piecze_i_gotuje 6 października, 2024 - 7:34 pm

Jutro robie

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:50 pm

Smacznego!

Reply
martyna 6 października, 2024 - 8:19 pm

Czy można zrobić w tortownicy 26 cm?

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:55 pm

Tak

Reply
Margo 6 października, 2024 - 8:29 pm

Jak dobrze że z góry zrobiłam dwie porcje. Mistrzostwo 😍

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:50 pm

<3

Reply
Emilia 6 października, 2024 - 11:14 pm

Absolutnie fantastyczne – zrobione już następnego dnia, palone masło to moje tegoroczne odkrycie. POLECAM jak każdy przepis Michała, nigdy nie ma się dość <3

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:55 pm

Cieszę się!

Reply
Magdalena 6 października, 2024 - 11:59 pm

Jako fanka cynamonek z czystym sercem mogę stwierdzić, że te są top of the top. Ciasto turbo mięciutkie rozpływa się w ustach. Odrazu zrobione z podwójnej porcji i zniknęły nim ostygły. Jak zawsze klasa przepis, dzięki Rozkoszny ❤️🙏🏻

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:50 pm

Ahhh, ale się cieszę <3

Reply
Natalia 7 października, 2024 - 8:33 am

Będzie robione ♥️ a jak długo ciasto wyrabiać ręcznie?

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:52 pm

Trudno powiedzieć, ale myślę, że zdecydowanie dłużej niż robotem

Reply
Klaudia 19 października, 2024 - 2:00 pm

Ja je robiłam już dwukrotnie ręcznie bo nie mam robota a nie mogłam sie oprzeć 😊 trzeba być cierpliwym zwłaszcza przy wyrabianiu ciasta podczas dodawania masła, wtedy najbardziej sie lepi. Później ciasto należy wyrabiać tak długo aż stanie sie sprężyste i nie będzie się kleić do blatu, czuć od razu kiedy nadejdzie ten moment. U mnie nie było zakalca, cynamonki wychodzą przepyszne!

Reply
klaudia 7 października, 2024 - 11:10 am

Wyrabialam recznie i jednak wyszedl zakalec. Mimo wszysto moj narzeczony okresil cynamonki jako spektakularne!! Nawet zakalec smakuje rozkosznie!

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:52 pm

Ooops, ale dobrze, że i tak smakowały!

Reply
Andżelika 7 października, 2024 - 12:48 pm

Czy przy podwójnej porcji dać dwa opakowania drożdży?

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:54 pm

Tak

Reply
Roksana 7 października, 2024 - 3:26 pm

Robiłam cynamonki z wielu przepisów, ale takie miękkie i pyszne nie wyszły jeszcze nigdy. Naprawdę polecam 🙂

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:52 pm

Cieszę się!

Reply
Olga 7 października, 2024 - 6:44 pm

A ja mam dwa pytania – czy wyjdą na maśle roślinnym i na mące bezglutenowej (typu mieszanka uniwersalna)? Z góry dziękuję za pomoc!

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:55 pm

Na mące bezglutenowej nie, z masłem roślinnym wyjdą, ale nie tak smaczne

Reply
Olga 8 października, 2024 - 2:27 pm

Dziekuje!

Reply
Kinga 7 października, 2024 - 7:41 pm

Czy można użyć mąki orkiszowej zamiast pszennej i czy nie zmieni to tej ” cudnej , chwalonej, puszystej” konsystencji 🤣

Reply
rozkoszny 9 października, 2024 - 12:54 pm

Niestety nie

Reply
Zosia 28 października, 2024 - 12:23 pm

Ja robiłam na orkiszowej i wyszły przepyszne 🙂 Szukałam podobnych w Norwegii i niestety, przepis Rozkosznego bił na głowę wszystko, co znalazłam w Tromso 😄

Reply
Damian 7 października, 2024 - 10:27 pm

Męczyłem się z ręcznym wyrabianiem, masakra 🙁 Ciasto nie wyszło puszyste

Reply
Dominika 7 października, 2024 - 11:01 pm

Czy do nadzienia i ciasta można zamiast cukru użyć erytrytolu?

Reply
rozkoszny 9 października, 2024 - 12:56 pm

Nie, erytrytol nie stanowi pożywki dla drożdży, więc ciasto nie urośnie, a w nadzieniu ważny jest karmelowy smak trzcinowego

Reply
Syl 8 października, 2024 - 9:52 am

Czy można upiec z mąki typ 450?

Reply
rozkoszny 9 października, 2024 - 12:56 pm

Tak, ale z T550 ciasto jest bardziej sprężyste, a finalnie puchate

Reply
Emilia 8 października, 2024 - 7:30 pm

Wczoraj zrobiłam cynamonki i dziś rano już ich nie było.

Teraz piekę bułeczki z serem i sosem pomidorowym na podstawie tego przepisu – ciasto na słono a nie na słodko i dałam połowę mniej masła. Na razie wyglądają cudownie. Zobaczymy po upieczeniu ♥️

Reply
rozkoszny 11 października, 2024 - 1:29 pm

<3

Reply
Lu 9 października, 2024 - 10:27 am

Czy wyjdą na innym typie mąki, na przykład tortowej? Nie mogę dopaść tej 550 🥹

Reply
rozkoszny 9 października, 2024 - 12:58 pm

tak, jak pisałem wyżej

Reply
Kasia 10 października, 2024 - 11:31 am

Pytanie odnośnie nadzienia cynamonowego, czy cukier ma się roztopić w maśle? Jaka ma byc konsystencja prawidłowa?

Reply
rozkoszny 11 października, 2024 - 12:01 pm

Nie, cukier się nie rozpuści, ale ma być względnie połączony przed wyłożeniem na ciasto

Reply
Marta 10 października, 2024 - 4:55 pm

Nie spodziewałam się, że cynamonki mogą być aż tak pyszne! U nas bez lukru i kremu

Reply
rozkoszny 11 października, 2024 - 12:02 pm

Cieszę się!

Reply
Jagoda 10 października, 2024 - 6:10 pm

Chodzily za mną 2 dni i w końcu są… przepyszne 😍😍i też zrobione z podwójnej porcji😋😋

Reply
rozkoszny 11 października, 2024 - 12:02 pm

<3

Reply
Kasia 10 października, 2024 - 7:11 pm

Czy można wyrobić ciasto w Thermomixie?

Reply
rozkoszny 11 października, 2024 - 12:02 pm

Tak

Reply
Nata 20 października, 2024 - 7:23 am

Wyrabiałaś Kasiu w termomixie? Jak tak to napisz prosze jak wyszlo i na jakch parametrach wyrabialas.
Dziekuje

Reply
Kasia 1 grudnia, 2024 - 7:54 pm

Próbowałam wyrobić w TM, niestety w ogóle nie chciało się połączyć, powstał taki proszek z większymi i mniejszymi grudkami. Zagniotłam to ręcznie, ale nie chce rosnąć 😫

Reply
Ewja 11 października, 2024 - 7:59 am

A dlaczego daje się sól? Można pominąć ta sól?

Reply
rozkoszny 11 października, 2024 - 12:04 pm

reguluje prace drożdży i nadaje smaku. Nie można pominąć

Reply
Aga 11 października, 2024 - 5:23 pm

Czy można ręcznie wyrabiać? Brak miksera 🙈

Reply
agata 11 października, 2024 - 8:04 pm

czy to nadzienie nie wypłynie?

Reply
Ola 11 października, 2024 - 8:26 pm

Toż to jest ósmy cud świata, ludzie! Wilgotne, puchate, słodkie, a zarazem z przyjemną kwaskowatością, w moim przypadku akurat, cytryny. Pieczcie, nie zastanawiajcie się ani minuty dłużej! Tylko proszę Was, od razu z podwójnej porcji, bo będziecie żałować, a ja dodam „a nie mówiłam?!”! Rozkoszny, uwielbiam Cię ja i moi goście smakujący te Cuda <3

Reply
Natalia 12 października, 2024 - 7:47 am

Niestety przy wyrabianiu ręcznym coś poszło nie tak. Zagniatałam w nieskończoność ale ciasto i tak ciągle się rwało, a po dodaniu masła to już całkiem kaplica. Chyba to znak, że trzeba zaopatrzyć się w mikser.

Reply
Patrycja 12 października, 2024 - 10:11 am

Hej w przepisie podane jest 2 i 3/4 mąki (360g) i dalej 1/2 szklanki cukru (100g). Próbuję ustalić ile Twoja szklanka ma pojemności;)?

Reply
rozkoszny 16 października, 2024 - 11:23 pm

Szklanka to ustandaryzowana miarka kuchenna, czyli 240 ml

Reply
Madzialena 12 października, 2024 - 1:04 pm

To najlepsze cynamonki jakie zrobiłam, a robie dużo i często w przedszkolu, w którym pracuje. Wlasnie robie kolejny raz i zabieram do mamy na deser😊

Reply
rozkoszny 16 października, 2024 - 11:23 pm

Cieszę się!

Reply
Aga 12 października, 2024 - 4:59 pm

Rozkosz sama w sobie 😍 w życiu czegoś tak dobrego nie zrobiłam. Dzięki że jesteś🏅👏

Reply
rozkoszny 16 października, 2024 - 11:24 pm

<3

Reply
Joanna 12 października, 2024 - 9:51 pm

To najlepsze cynamonki , jakie do tej pory zrobiłam, a próbowałam już kilku przepisów. Były tak dobre, że nie zdążyłam zrobić kremu , bo większość została pochłonięta od razu. Muszę zrobić w podwójnej porcji

Reply
Magdalena 13 października, 2024 - 1:34 pm

Są obłędne!
Nie wiem tylko dlaczego mi opadają. Robiłam dwa razy i dwa razy to samo.
Oczywiście nie zmieniło to faktu, że zniknęły e kwadrans 😁

Reply
rozkoszny 16 października, 2024 - 11:26 pm

Podejrzewam, że ciasto zbyt długo rosło

Reply
Sepia77 13 października, 2024 - 5:45 pm

Zrobiłam, faktycznie puchate, ale dla mnie trochę za słodkie 😥 Następnym razem dam połowę porcji cukru, albo zastąpię w ogóle erytrtolem.

Reply
Ania 13 października, 2024 - 6:17 pm

Rzadko cokolwiek komentuję, ale w tym przypadku muszę! Dziękuję za ten przepis! ❤️ Cynamonki są obłędne 🥰

Reply
Zuzanna 13 października, 2024 - 6:48 pm

Czy jeśli chciałabym zrobić z 1.5 porcji to dać jedno żółtko czy dwa?

Reply
Ada 13 października, 2024 - 9:59 pm

Czy można je zrobić w foremce na babeczki (tak jak przepis z cynamonkami pełnoziarnistymi)? Niestety nie mam takiej okrągłej formy jak w przepisie 🙁

Reply
Patrycja 13 października, 2024 - 11:08 pm

Chciałabym część zamrozić- kiedy najlepiej? Po upieczeniu i wystudzeniu czy przed?

Reply
rozkoszny 16 października, 2024 - 11:34 pm

Po upieczeniu

Reply
Klaudia 14 października, 2024 - 11:41 am

Wyrabiałam ręcznie 15 min + 10 min po dodaniu masła i wyszedł zakalec…

Reply
ada 14 października, 2024 - 4:55 pm

Lepsze drożdże świeże czy ssuszone? Mam wrazenie, ze na świeżych lepiej rosną

Reply
martyna 14 października, 2024 - 4:56 pm

Chcę zrobić rozczyn tylko nie wiem jak to zrobić, w sensie kiedy dodać go do masy?

Reply
Weronika 15 października, 2024 - 9:55 am

ja zrobiłam ze świeżych drożdży bez rozczynu. I wyżej widzę, że inni też tak robią 🙂

Reply
Zuza 14 października, 2024 - 7:21 pm

Chciałabym zrobić podwójną porcję ciasta i zrobić świeże cynamonki dzień po dniu. Czy mogę połowę ciasta zostawić na noc w lodówce?

Reply
rozkoszny 16 października, 2024 - 11:30 pm

Nie, ciasto przerośnie

Reply
Renata 14 października, 2024 - 8:54 pm

Czy mozna ten przepis 'ukrasc’ na wytrawne nadzinie? Czy wtedy taka Sama ilosc cukru do ciasta?
A moze juz jest pomysl na takie wytrawne 'zawijance’ na stronie?
Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 16 października, 2024 - 11:31 pm

Tak, można, ciasto samo w sobie nie jest słodkie

Reply
Weronika 15 października, 2024 - 9:54 am

mega pyszne! zrobiłam po 1/3 mąki orkiszowej, z płaskurki i z samopszy, i jak wyrabiałam to ciasto bez miksera to przeklinałam to co zrobiłam, bo myślałam, że cholerstwo się klei do ręki właśnie przez podmiankę. ALE wyszło przepysznie. Co prawda nadzienie (płynne złoto) rozlało mi się na stolnicy, więc była lekka panika i wszystko się skleiło w tortownicy i ostatecznie wyszła jedna giga cynamonka. Ale o mamo, Rozkoszny, to będzie jesień pod hasłem”bardzo puchatych cynamonek” <3

Reply
Karolina 15 października, 2024 - 3:24 pm

Pieke bardzo duzo jak na 'domowego’ cukiernika, bo 2-3 razy w tygodniu. Cynamonki byly zawsze moja zmora (ze wzgelud na ograniczenia piekarnika- termoobieg- z innymi drozdzowymi nie bylo problemu jednak cynamonki zawsze za suche i za trwarde mimo naczynia z woda w piekarniku w czasie pieczenia). W tamtym tygodniu powiedzialam, podaje sie (co nie przyszlo mi latwo, bo jestem czlowiekiem, ktory bedzie robil az wyjdzie) robie wszystko inne wybitnie cynamonki nie musze! i wtedy patrze na ten przepis… i mowie sprobuje ostatni raz z tangzhong moze to sie udac (mimo ze mam piekarnik tylko z termoobiegiem). Udalo sie dziekuje! Juz nie mam wroga i jesien bedzie pachniala cynamonem.

Reply
rozkoszny 16 października, 2024 - 11:32 pm

Niech żyją cynamonki!

Reply
Berni 15 października, 2024 - 4:10 pm

Pytanie! Czy masło klarowane będzie ok do tego przepisu ?? Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 16 października, 2024 - 11:32 pm

Nie, nie nada się

Reply
Iza 16 października, 2024 - 10:13 pm

Czy udadzą się wyrabiając zwykłym mikserem? Czy koniecznie musi to być robot planetarny? 😃

Reply
Patifnati 17 października, 2024 - 11:20 am

Da się, sprawdzone na najtańszym mikserze ręcznymi z hakami do ciasta. Fakt, trzeba się trochę namęczyć z wbijaniem haków w ciasto ale finalnie bułeczki wyjdą cudownie puszyste.

Reply
Magdalena 17 października, 2024 - 6:31 am

Czy zamiast mleka mogę dodać maślankę?

Reply
Aneczka 17 października, 2024 - 7:51 am

Robiłam już je tyle razy, że zaczynam kombinować 🙂 myślisz Rozkoszny, że dałoby radę je złożyć jak kanelbullar? Nie stracą na puszystości ?

Reply
Katarzyna 17 października, 2024 - 9:35 am

Hejki;) jakiej średnich jest blaszka;)?

Reply
rozkoszny 19 października, 2024 - 12:12 pm

Tak jak mówi punkt 4. – 23 cm 🙂

Reply
Patifnati 17 października, 2024 - 11:23 am

Sa cudowne. Nieprzyzwoicie puszyste, długo świeże (o ile ktoś ma silną wolę i wytrzymają 3 dni), no ciasto cud miód. Jedynie nadzienie mi nie pasuje, nie bardzo wychodzi jakaś fajna masa do smarowania – chyba lepiej rozpuścić masło osobno i potem posypać cukrem. Może macie rady, co można by poprawić w tym?

Reply
rozkoszny 19 października, 2024 - 1:13 pm

Możesz poczekać, aż masło trochę się wystudzi i odrobinę stężeje

Reply
Ewa 17 października, 2024 - 11:53 am

Czy można je wyrobić ręcznie? Nie mam żadnego miksera 🙁

Reply
Maggie 17 października, 2024 - 12:59 pm

Ile piec podwójną porcję? Tyle samo, czy czas należy wydłużyć?

Reply
rozkoszny 19 października, 2024 - 1:13 pm

Tyle samo

Reply
Klaudia 17 października, 2024 - 2:17 pm

Przepyszne! Były wspaniałe nawet na trzeci dzień (miękkie i puchate, słodziutkie). Dałam więcej skórki pomarańczowej i soku z pomarańczy. Kocham ten przepis <3

Reply
Katarzyna Leszczyńska 17 października, 2024 - 3:56 pm

Nie mogę jeść cukru i białej mąki pszennej, zwykle zastępuje więc te składniki w wypiekach ksylitolem i mąką orkiszową. Czy po takiej podmianie cynamonki wyjdą?

Reply
rozkoszny 19 października, 2024 - 1:16 pm

W cieście nie

Reply
Gosia 17 października, 2024 - 9:44 pm

Cześć 🙂 Jak wyrobić ciasto jak się nie ma takiego miksera jak ten z rolki? czy można takim zwykłym jak do bitej śmietany? 😉 dopiero początkuję z robieniem słodkości i nie mam pojęcia 🙂

Reply
rozkoszny 19 października, 2024 - 1:14 pm

Nie, takim mikserem nie da rady. Trzeba ręcznie, ale to raczej wyzwanie

Reply
Angela 18 października, 2024 - 1:37 am

hej!
czym można zastąpić żółtko jajka?
chciałabym zweganizować te cynamonki 🙂

Reply
rozkoszny 19 października, 2024 - 1:14 pm

Bez żółtka też wyjdzie, dodałbym może łyżkę puree z dyni

Reply
NATALIA 18 października, 2024 - 6:48 am

Najlepsze cynamonki jakie robiłam, każdy zachwycony. Pytanie apropo ciasta, czy mogę je zostawić do wyrośnięcia na całą noc żeby upiec z samego rana?

Reply
rozkoszny 19 października, 2024 - 1:14 pm

Odpowiedź wyżej

Reply
Klaudia Grabowska 18 października, 2024 - 8:31 am

Czym można zastąpić mąkę pszenną? Czy np migdałowa się nada?

Reply
rozkoszny 19 października, 2024 - 1:14 pm

Nie, nie można

Reply
Ola 18 października, 2024 - 2:22 pm

Kocham cynamonki! Czy zrobisz wersję bezglutenową?🙏🏼🩷

Reply
Sara 18 października, 2024 - 5:53 pm

Rewelacja ! Robiłam z różnych przepisów, jednak te wygrywają. Od razu z podwójnej porcji, i krem cytrynowy też super pasuje 😉

Reply
rozkoszny 19 października, 2024 - 1:15 pm

<3

Reply
Kasia 19 października, 2024 - 6:42 pm

Zrobiłam ciasto jak w przepisie, wyrabiałam w mikserze. Ciasto wyrobione, gładkie, śliskie od masełka, przełożyłam do miski i czekam już 40min i nie rośnie 🙁 dlaczego ?

Reply
rozkoszny 20 października, 2024 - 11:13 pm

felerne drożdże?

Reply
Piotr 19 października, 2024 - 6:57 pm

Jaką konsystencję powinno mieć nadzienie cynamonowe? U mnie wyszło dość rzadkie :/ Nie wiem, gdzie popełniłem błąd, ponieważ trzymałem się proporcji. Próbowałem ratować dodając mąki, ale nie wiem, czy to był najlepszy pomysł haha. Tak czy inaczej wyszły pyszne, ale jak mógłbym sobie poradzić w takiej sytuacji w przyszłości? Dzięki!

Reply
rozkoszny 23 października, 2024 - 7:39 pm

Jesli jest zbyt płynne, trzeba dobrze wymieszać po prostu i od razu wyłożyć (z czasem będzie się rozwarstwiać)

Reply
Miu 20 października, 2024 - 7:42 pm

Widziałam komentarze, że przy wyrabianiu ręcznym wychodzi zakalec. Ale pomyśłałam nie nooo mi nie wyjdzie? Napewno wyjdzie. No i wyszedł zakalec. RIP

Reply
Klaudia 21 października, 2024 - 2:58 pm

Tak samo robiłam kilka podejść do cynamonek i stwierdziłam, że to będzie ostatni raz. I wyszły cudowne. Szczerze, to nigdy i nigdzie nie jadłam lepszych 🤤
Twoje przepisy są świetne! Zawsze mi z nich wszystko wychodzi 😍

Reply
rozkoszny 23 października, 2024 - 7:34 pm

<3

Reply
Joanna 21 października, 2024 - 3:43 pm

To moje drugie podejście do cynamonek – pierwsze z tego przepisu. Poprzednie cynamonki wyszły „sztywne”, te wyszły bardzo mięciutkie i puchate 🙂 Ciasto wyrabiałam ręcznie i użyłam świeżych drożdży. Polecam przepis 🙂

Reply
Ewelina 21 października, 2024 - 6:25 pm

Niestety ciasto po godzinie nie wyrosło . Użyłam suchych drożdży , co mogło pójść nie tak ?

Reply
rozkoszny 23 października, 2024 - 7:36 pm

Może niewystudzona zasmażka? Mogła zabić drożdże

Reply
Katarzyna 21 października, 2024 - 11:08 pm

Przepis zdecydowanie zostanie u mnie na dłużej. Już drugi raz przygotowałam i to bez użycia miksera, a wyszły puchate i mięciutkie. ❤️ Wspaniałości! Zastanawiam się tylko, jak je prawidłowo przechowywać żeby do rana nie stały się cynamonowymi kamyczkami? Mogę zostawić je na blacie przykryte ściereczką, a dopiero rano posmarować kremem? Ściskam Cię serdecznie! ☺️

Reply
rozkoszny 23 października, 2024 - 7:36 pm

Tak, przed podaniem następnego najlepiej je podgrzać

Reply
Klaudia 22 października, 2024 - 3:58 pm

Czy masz jakąś poradę żeby mascarpone się nie zważyło podczas robienia polewy? Niestety w moim przypadku tak się wydarzyło 🙁

Reply
Paulina 22 października, 2024 - 4:34 pm

Do wyrabiania ciasta można użyć termomixa? Czy lepiej zagnieść ciasto ręką?

Reply
Iza 23 października, 2024 - 7:03 pm

Masło ma być miękkie czy z lodówki?

Reply
rozkoszny 23 października, 2024 - 7:38 pm

Tak, w temperaturze pokojowej

Reply
mkawa 24 października, 2024 - 10:16 am

Po wielu latach poszukiwań… są;) idealne.

Reply
Aga K 24 października, 2024 - 11:11 am

No bardzo dobreńkieee😍😍
Oczywiście tylko 6 z takiej ilości ciasta, stwierdziłam, ze będzie mało, i rozwałkowałam szerzej i mi wyszlo więcej ale mniejszych🤭 tylko następnym razem chyba trochę krócej piecn bo trochę za bardzo spieczone z góry. Ale w smaku rewelacja 🥰
Nie chciało mi się czekać aż pokrojone cynamonki podrosną, więc wrzuciłam od razu do piekarnika i zanim nagrzał się do danej temp. to cynamki podrosły😁😁😁

Reply
Klaudia 24 października, 2024 - 4:58 pm

Dodałam ciepłą zasmażkę czy wyjdzie zakalec?

Reply
rozkoszny 25 października, 2024 - 10:45 am

Jest tak szansa – drożdże mogą zostać zabite, więc ciasto nie wyrośnie

Reply
Paulina 24 października, 2024 - 9:30 pm

Zrobilam w wersji zweganizowanej i do zasmazki zamiast jajka dodalam puree z dyni. Wyszlo mega puszyste, w dodatku pieknie zolte w srodku <3

Reply
Ewa 25 października, 2024 - 11:00 am

Czy można wyrabiać ciasto w termomixie?

Reply
Monika 2 listopada, 2024 - 3:43 pm

Mozna! Ja wyrabiałam i wyszło super 🙂 po prostu tryb wyrabiania ciasta 🙂

Reply
Kasia 25 października, 2024 - 1:52 pm

Pytanie- czy poradzisz czym zastąpić serek mascarpone – aby użyć czegoś roślinnego?

Reply
rozkoszny 25 października, 2024 - 6:57 pm

Może spróbuj z Alpro skyrem waniliowym?

Reply
Justyna 25 października, 2024 - 6:41 pm

Wyszły wyśmienite a nie mam specjalnie ręki do ciasta drożdżowego, spróbujcie!

Reply
Gosia 26 października, 2024 - 9:40 am

Będę robić! A czy z erytrytolem zamiast cukru się udadzą? 🙂

Reply
Paula 27 października, 2024 - 3:26 pm

OMG te cynamonki, smakiem, zabierają człowieka w kosmos! Dziękuję za taki cudowny przepis!! ❤️

Reply
Ola 27 października, 2024 - 9:18 pm

Cześć, ten przepis jest fenomenalny! To idealne cynamonki. Zachwyciły wszystkich, którzy je próbowali, a był to mój pierwszy wypiek tego typu. Bułeczki jednogłośnie wygrały wyścig na najlepsze cynamonki ever. Dziękuję za Twoją pracę i ten przepis, usłyszałam dzięki niemu sporo komplementów. 🙂

Reply
Martyna 28 października, 2024 - 12:07 pm

Fenomenalne są te cynamonki. Jak w opisie:mięciutkie i puszyste. Zrobiłam od razu 2 porcje i muszę powiedzieć że na drugi dzień są równie pyszne i w ogóle nie wyschły jak to zwykle z ciastem drożdżowym bywa. Mój drugi ulubiony przepis zaraz po serniku Baskijskim😍

Reply
Julia 28 października, 2024 - 6:43 pm

Czy myślisz, że mąka 650 czy 450 będzie lepsza? 🙂

Reply
Martyna 13 listopada, 2024 - 6:46 pm

450 sprawi, że będą miękkie, a 650 to wówczas będą twardsze, coś bardziej w stylu bułek.

Reply
Anna 28 października, 2024 - 10:43 pm

Czy te cynamonki można też tak ładnie poskręcać jak w przepisie na szwedzkie kanelbullar?

Reply
Aga 29 października, 2024 - 2:13 pm

Wszystkie słodkości robię z Twoich przepisów, oba baskijskie, ciasta z miso – teraz dochodzą cynamonki. Rozkoszne!

Reply
M 29 października, 2024 - 4:04 pm

Ciasto jest pyszne i bardzo mięciutkie, sam smak rewelacja, ale niestety chrupiący w zębach cukier brązowy zabił całą przyjemność. Czy zrobiłam coś nie tak ?

Reply
Kasia 29 października, 2024 - 9:25 pm

Wspaniały przepis, u mnie mąka tortowa typ 450 i zawijas warkocz zamiast rulonu, wyszły znakomicie 🥰
Dziękuję ☺️

Reply
Ada 29 października, 2024 - 11:21 pm

Czy próbowałeś zrobić to ciasto ale z kremem pistacjowym? Myślisz że to będzie dobre połączenie?

Reply
JuliaSz 30 października, 2024 - 10:41 pm

To są najbardziej puchate bułeczki cynamonowe, jakie robiłam i jadłam, a należy przyznać, że robiłam ich i jadłam niemało i nawet w różnych krajach!

Reply
Ana 31 października, 2024 - 12:16 pm

Cześć,
Piekłam na blaszce a nie w tortownicy i dużo masła wypłynęło z cynamonek – czy tak się dzieje normalnie? Dlatego muszą być w tortownicy?

Reply
Karolina 3 listopada, 2024 - 12:01 am

ja też robiłam na blaszce tylko bez kremu pomarańczowego i wyszły mi idealne, być może nie było dokładnie wymieszane??? ja zostawiłam masło z cukrem i cynamonem jeszcze przez chwilę na małym gazie i nic nie wypłynęło podczas pieczenia, może to w tym różnica? też mocno „wtarłam” to nadzienie w ciasto :))

Reply
Marta 1 listopada, 2024 - 8:24 pm

Tak się zastanawiam, kiedyś widziałam na amerykańskim tiktoku, że ludzie tuż przed pieczeniem wlewali do foremki śmietanę kremówkę, tak żeby cynamonki były bardziej wilgotne. Czy testowałeś może kiedyś tę metodę? 🙂

Reply
Monika 2 listopada, 2024 - 3:42 pm

Nie wiem czy na taki komentarz liczyłeś, ale wujek powiedział ze tak mieciutkie ze zjadł mimo trudnosci z protezą 🥹🤣

Reply
Monika 2 listopada, 2024 - 6:43 pm

Dzień dobry,
Jeśli chciałabym upiec świeże cynamonki rano, to jak najlepiej przechować ciasto na noc? Mogą być już zawinięte? I czy po wyjęciu z lodówki trzeba odczekać jakiś czas?
Bardzo proszę o odpowiedź 🙂
Dziękuję 🫶
Robiłam raz i są rewelacyjne ♥️

Reply
Joanna 3 listopada, 2024 - 2:45 pm

To jest najlepszy drożdżowy wypiek na świecie! Wyszły miękkie jak chmurka i dosłownie rozkoszne! Zamiast mascarpone użyłam kaymak, a do soku z pomarańczy dodałam też odrobinę wody z kwiatów pomarańczy, wyszło przesmacznie!

Reply
Karolina 3 listopada, 2024 - 5:03 pm

Najlepsze cynamonki jakie jadłam w życiu! Nie mogę się od nich oderwać! 🙂

Reply
Aneta 4 listopada, 2024 - 12:56 pm

Czy beda tak samo puszyste nastepnego dnia kiedy upieke je dzien wczesniej wieczorem?

Reply
Dominik 4 listopada, 2024 - 1:14 pm

Dobre, ale Szwedzkie cynamonki zdecydowanie lepsze.

Reply
Weronika 4 listopada, 2024 - 7:39 pm

Robię te cynamonki już 4 razy są obłędne i każdy zachwyca się ich puszystością, bardzo łatwe w wykonaniu mój 4 letni synek zawsze mi pomaga i ma ogromną frajdę w rolowaniu ciasta 😉

Reply
Iga 5 listopada, 2024 - 4:13 pm

Polecam na żywych drożdżach 😊😊te za sypane za barfzo czuć 🙂

Reply
Wioletta 7 listopada, 2024 - 8:52 pm

Przymierzam się do cynamonek ale muszę kupić robot planetarny, dużo tego i nie wiem na jaki się zdecydować, może polecisz? Bosch i kenwood i kitchenaid… nie wiem …

Reply
Karolina 8 listopada, 2024 - 8:58 pm

Rozkoszny, upiekłam raz i niesamowicie zasmakowało mojej rodzince, muszę koniecznie powtórzyć i mam pytanko: Czy mogłabym prosić o sugestie o ile zmniejszyć składniki żeby uzyskać mniej cynamonek w tortownicy o średnicy 18cm? I jak myślisz, ile czasu pieczenia w takim przypadku? Z góry wielkie dzięki 🥰

Reply
Chloe 12 listopada, 2024 - 11:30 am

Wyrabiałam ręcznie i też wyszedł mi zakalec. Pierwszy raz wyrzuciłam cynamonki do kosza, bo mimo mega długiego pieczenia, dalej były surowe w środku, a z wierzchu przypieczone 🙁 Po fakcie myślę, że popełniłam kilka błędów. Po pierwsze dałam suche drożdże z Lidla, a ponoć na nich często nie wychodzi. Po drugie wyrabiałam je ręcznie, a po trzecie dałam niezbyt miękkie masło przez co ciężko wyrabiało mi się ciasto. Całość słabo mi wyrosła, a to zwiastuje z tego co zauważyłam zawsze porażkę.

Reply
Tomasz 14 listopada, 2024 - 8:56 am

Czy można zamienić Mascarpone na Riccotę?

Reply
miliep 17 listopada, 2024 - 11:22 am

ojej, w tamtym roku robiłam z kwestii smaku i były takie „ok”, a te są obłędne mięciutkie i puchate, uwielbiam i dziękuję.

Reply
Hania i Zosia 17 listopada, 2024 - 3:34 pm

Właśnie robię te cynamonki z mamą🧇💕👍.

Reply
Hanna 18 listopada, 2024 - 7:09 pm

Czytając zachwalające komentarze postanowiłam zrobić od razu 2 porcje. Podobnie jak niektórym nadzienie wyszło mi mocno lejące. A same cynamonki mimo 40minut w piekarniku – totalny zakalec i jestem załamana…Nie wiem co zrobiłam źle

Reply
Kamila 22 listopada, 2024 - 5:37 pm

Chyba drugi raz w swoim życiu coś komentuję, ale o tym wypieku nie da się nic nie napisać. Właśnie zjadłam pierwszą bułeczkę i po pierwszym gryzie stwierdziłam, że jest to najlepszy drożdżowy wypiek jaki kiedykolwiek jadłam ! No boskie po prostu ! Użyłam suszonych drożdży, wyrabiałam ręcznie, składniki wyjęłam wcześniej z lodówki żeby nabrały temperatury pokojowej. Te bułki zasługują na kulinarnego Oskara! Dziękuję Rozkoszny, że podzieliłeś się przepisem 🙂

Reply
rozkoszny 22 listopada, 2024 - 6:46 pm

Cieszę się!

Reply
Krysia 23 listopada, 2024 - 12:49 pm

Właśnie robię po raz drugi!😁 Są genialne w smaku i fakturze 👌🥰 tym razem dla gości na spróbowanie 😋

Reply
Agnieszka 23 listopada, 2024 - 3:10 pm

Pyszne , jednak następnym razem dodam zdecydowanie mniej cukru i rozdrobnie żeby nie strzelał tak między zębami .

Reply
Karolina 23 listopada, 2024 - 9:47 pm

Są przepyszne, lepszych chyba nigdy nie jadłam! I ten krem to już pozamiatał wszystkie inne…

Reply
Ania 24 listopada, 2024 - 7:21 pm

Cynamonki są przepyszne! Robiłam już dwa razy. Wszystko dokładnie odmierzone i wyrabiane ręcznie! Nie ma żadnego zakalca, a bardzo się obawiałam czytając wcześniejsze komentarze, że bez robota sobie nie poradzę. Fakt trwa to trochę dłużej, ale na prawdę warto.
Szczerze każdemu polecam ❤️

Reply
Dawid 24 listopada, 2024 - 8:57 pm

Zrobiłem 🙂 nie byłbym sobą gdybym nie zmodyfikował trochę przepisu, zarówno na ciasto – dodając do niego kardamon, łyżkę jogurtu, jak i na nadzienie – cukier biały z cukrem Muscovado, do którego dodałem odrobinę syropu klonowego. Jakoś cukier trzcinowy, który słabo się rozpuszcza mnie nie przekonuje w cynamonkach 🙂 Wyszły baaardzo smaczne 🙂

Reply
Monika 25 listopada, 2024 - 7:09 am

Witam . A czy moge ten przepis na ciasto drozdzowe wykorzystac np do przepisu „” Drożdżówki z kremem z orzechów laskowych i gruszkam”” ?

Reply
Agnieszka 26 listopada, 2024 - 10:00 pm

Pytanie – dodajac do roztopionego masla cukier i cynamon wyszedl mi karmel! Twardy jak skala jak tylko polalam ciasto. Co zrobilam nie tak? Szkoda bo bardzo mialam na nke ochote i oblednie pachnialo w domu, ale cóż.. prosze o pomoc bo bedzie drugie podejscie

Reply
Kasia 27 listopada, 2024 - 2:40 pm

Nie zliczę który juz raz robię te cynamonki. Odkąd znalazłam Twoje przepisy mój mąż ciągle pyta: „Kiedy zrobisz sernik/cynaminki/chlebek od Rozkosznego”. Mimo ,że Cie nie znamy jesteś ciągle obecny w naszym domu. 🥰

Reply
Natalia 3 grudnia, 2024 - 7:29 pm

Pyszne! Czy cynamonowe nadzienie można zastąpić kremem pistacjowym?

Reply
Zuza 14 grudnia, 2024 - 9:49 pm

Zrobiłam ze zwykłym białym cukrem, mąką jaka była pod ręką, bez robota, bez wałka i wyszły perfekcyjne 😊 wspaniały przepis!

Reply
rozkoszny 16 grudnia, 2024 - 5:31 pm

cieszę się!

Reply
Ania 16 grudnia, 2024 - 1:27 pm

Czu ktoś próbował robić np. z powidłami śliwkowymi w wersji bardziej zimowej nie jesiennej? 🙂

Reply
Marta 18 grudnia, 2024 - 10:21 am

Absolutne niebo! Robię 3 raz, najlepsza cynamonka jaką jadłam, poczułam mistrzostwo niczym przy duńskich wypiekach!

Reply
Ewa 23 grudnia, 2024 - 11:57 pm

Chciałabym je upiec w naczyniu żaroodpornym ceramicznym. czy powinnam wydłużyć czas pieczenia?

Reply
pocky 30 grudnia, 2024 - 4:07 pm

czy można czymś zastąpić żółtko? Czy po prostu pominąć

Reply
Ola 10 stycznia, 2025 - 5:29 pm

Właśnie zjedliśmy cynamonki. Są przepyszne. Jednak ciasto jest dość wilgotne i kleiste. Ucierałam mikserem ręcznym z dwoma hakami. Piekłam 28 minut. Czy długość wyrabiania ciasta ma znaczenie? Czy za długo a może za krótko? Chciałbym zrobić jeszcze raz tylko nie wiem jak poprawić przygotowanie żeby ciasto było puszyste a nie wilgotne.

Reply
Gosia 11 lutego, 2025 - 1:42 pm

Mam te same odczucia, jak dla mnie ciasto jest zbyt wilgotne, w pierwszej chwili miałam wrażenie, że to zakalec… a piekłam 30 minut. Być może za dużo masła? Jak dla mnie były nieco zbyt tłuste, chciałabym dać im jeszcze jedną szansę ale zmniejszyc ilość masła w cieście ze 100g do nie wiem, 20 może 🙂

Reply
Małgorzata 11 stycznia, 2025 - 1:56 pm

A kiedy dodać świeże drożdże, ma którym etapie ?

Reply
rozkoszny 14 stycznia, 2025 - 12:31 pm

wraz z mokrymi składnikami

Reply
Danuta 14 stycznia, 2025 - 2:46 pm

Uważam się za speca od cynamonek – moja trójka dzieci je je od lat z przeróżnych przepisów z każdego zakątka Internetu. Zrobiłam te – moja -10- letnia córka po zjedzeniu pierwszej powiedziała – nie szukaj już żadnego innego przepisu, błagam !😁

Reply
Ali 14 stycznia, 2025 - 9:08 pm

Co jeśli dałam do ciasta przez przypadek podwójną ilość masła? 🤡 Tzn 200 g zamiast 100. Ratunku!

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2025 - 6:35 pm

będzie wolniej rosło, ale powinno być ok!

Reply
Joanna 23 stycznia, 2025 - 9:13 pm

Nie zauważyłam, że trzeba do lodówki, ale w ogóle im to nie przeszkadza 🤣. Pokroilam jak roladę i po prostu ustawiłam na macie i do piekarnika. Włożyłam do zimnego więc jeszcze podrosło zanim złapały temperaturę. Bardzo mi się to ciasto podoba jako baza do innych bułeczek drożdżowych. Pozdrawiam serdecznie. Są cudowne .

Reply

Leave a Comment