Przepis na cynamonki, jakiego potrzebowaliście. Są bajecznie puchate, mocno cynamonowe, a do tego proces ich przygotowania na tyle szybki, że będą gotowe na drugie śniadanie.
Znacie już moje dwie receptury na cynamonki: jedne pełnoziarniste w stylu morning buns obtoczone w cukrze, drugie – szwedzkie nasączone syropem korzennym. Teraz proponuję amerykański kierunek. Imponująco puchate, sprężyste jak ta lala, z dużą dawką cynamonu i masełka, które oczywiście palę na orzechowo. Zamiast klasycznego przeraźliwie słodkiego frostingu z serka, jakby lżejszy krem z mascarpone, odrobiny miodu i pomarańczy. Najlepiej smakują na ciepło, gdy krem się lekko na nich topi.

Bardzo puchate cynamonki
6 cynamonek
Ciasto
1 szklanka (240 ml) pełnotłustego mleka lub napoju roślinnego (jak nie-mleko Alpro)
2 ¾ szklanki (360 g) mąki pszennej typ 550
1 żółtko z dużego jajka
1 saszetka (7 g) drożdży instant
3 łyżki drobnego cukru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
100 g masła, w temperaturze pokojowej
Nadzienie
100 g masła
2 łyżki cynamonu
½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
Glazura
1 jajko
1 łyżka mleka lub napoju roślinnego
Krem pomarańczowy
1 mała pomarańcza
1 małe opakowanie (250 g) mascarpone
2 łyżki miodu
¼ łyżeczki soli morskiej
1. W średnim rondlu wymieszaj ¾ szklanki (180 ml) mleka i ¼ szklanki (30 g) mąki pszennej. Zagotuj, cały czas mieszając rózgą, aby pozbyć się grudek. Od razu po zagotowaniu zdejmij z ognia. To japońska zasmażka tangzhong, dzięki której cynamonki będa bardziej puszyste. Odstaw do wystygnięcia. Wlej pozostałe ¼ szklanki (60 ml) mleka i dodaj żółtko. Wymieszaj.
2. W misce miksera połącz pozostałe 2 ½ szklanki (330 g) mąki pszennej, drożdże, cukier i sól. Dodaj zasmażkę tangzhong i wymieszaj łyżką do połączenia. Wyrabiaj na małej mocy, aż ciasto będzie bardzo elastyczne i nie będzie rwało się po rozciągnięciu. Kontynuując wyrabianie, zacznij dodawać masło, łyżeczka po łyżeczce, aż ciasto całkowicie je wchłonie, 7 – 8 minut. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na około 60 minut.
3. W międzyczasie przygotuj nadzienie, roztop masło na patelni na umiarkowanej mocy. Gotuj je, aż stanie się bursztynowe i nabierze orzechowego zapachu, 6 – 8 minut. Zdejmij z ognia i dodaj cynamon, a następnie cukier trzcinowy. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą.
4. Wyłóż ciasto drożdżowe na blat oprószony mąką. Rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 25 x 35 cm. Wyłóż krem cynamonowy, pozostawiając około 1 cm od brzegów (z każdej strony). Zaczynając od krótszego brzegu, zroluj ciasto do przeciwległego brzegu, starając się zrobić to jak najciaśniej. Odetnij krańce, a resztę rulonu pokrój na 6 równych kawałków. Przełóż je do tortownicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia spiralkami ku górze (jedno w środku i 5 dookoła).
5. Posmaruj cynamonki glazurą z jajka roztrzepanego z łyżką mleka . Przykryj je ręcznikiem kuchennym i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia, aż wyraźnie się napuszą.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Posmaruj cynamonki raz jeszcze glazurą. Piecz, aż będą wyrośnięte i przyrumienione na złoty kolor, 25 – 30 minut.
7. W międzyczasie, zetrzyj 2 łyżeczki skórki pomarańczowej i wyciśnij 2 łyżki soku. Wymieszaj mascarpone z sokiem pomarańczowym, 1 łyżeczką startej skórki, miodem i solą.
8. Po 5 – 10 minutach od wyjęcia cynamonek z pieca, posmaruj je kremem pomarańczowym. Chcesz, aby lekko się rozpuścił na bułeczkach. Ozdób pozostałą łyżeczką skórki z pomarańczy.
Rady/porady
Drożdże suszone można zastąpić świeżymi w ilości 20g.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny


257 komentarzy
Obłędne cynamonki! Miękkie jak chmurki 🥰 zanim upiekłam, powiedziałam, że to moje ostatnie podejście do tych bułeczek. Do tej pory zawsze wychodziły mi suche i chrupiące. Te są wprost obłędne, rozpływają się w ustach, coś czuje, że cynamonki zagoszczą na stałe w mojej kuchni 👌
Bardzo się cieszę!
Te cynamonki sa OBŁĘDNE. Bardzo dziękuję za tak świetny przepis! Mam pytanie, czy myślisz, że to super pulchne drożdżowe ciasto mogę użyć do bułeczek drożdżowych np. z nadzieniem owocowym?
Czy można zrobić je z kremem pistacjowym i podobnym kremem mascarpone u góry?
Czy przy świeżych drożdżach zrobić zaczyn?
Nie trzeba, najwyżej, że ma się wątpliwość co do świeżości drożdży
Miałam ochotę dziś na cynamonki więc ten przepis spadł mi dosłownie z nieba. Są przegenialne! 😍 Nie miałam mascarpone więc poratowałam się serkiem Philadelfia wymieszanym z odrobiną cukru pudru – też pasuje. Można jeść i jeść…
Ile dodała Pani świeżych drożdży ?
20 gramów, jest w przepisie 😊
Przy świeżych drożdżach też mają tyle samo wyrastac?
Tak
Zrobione od razu z podwójnej porcji 🥰 są przeRozkoszne 🫠🫠
Miód na moje serducho!
Przy podwójnej porcji czas pieczenia jest taki sam?
Chodziły za mną cynamonowo więc uznaje to za znak i właśnie wychodzą z pieca 🩷
Działaj!
Czy można przygotować cynamonki wieczorem, a upiec rano, po uprzednim przechowaniu w lodówce?
Tak, można
Samo ciasto wstawić do lodówki, czy można od razu zawinięte i ,,gotowe”?
A co z wyrastaniem ciasta? Wkładamy do lodówki już wyrośnięte cynamonki? Czy do piekarnika wkładamy je wprost z lodówki czy odstawiamy najpierw żeby uzyskały temperaturę pokojową?
Wtedy na którym etapie wyrastania najlepiej włożyć ciasto do lodówki ?
Można po wyrobieniu i dokończyć proces rano (rekomendowany), albo po włożeniu cynamonek do tortownicy (ale tu jednak ryzyko, że ciasto przerośnie)
Help! Drugi raz w życiu będę robić ciasto drożdżowe 🙂 czy jak włożę je po wyrobieniu do lodówki to rano musi jeszcze się ocieplić/odstać tę godzinę czy mogę od razu zawijać z nadzieniem?
Wtedy w jakim konkretnie momencie i formie najlepiej przełożyć ciasto do lodówki ?
Ciasto drożdżowe w lodówce dalej rośnie, z tym że wolniej i na wszelki wypadek należy miskę owinąć folią spożywczą:)
Rośnie, ale wolniej
W ktorym momencie dodac swieze drozdze?
Najlepiej je rozpuścić w przestudzonej zasmażce
Czym można zastąpić pomarańczę?
Cytryna też będzie super!
Wyszły trochę z zakalcem ,może dlatego że mąka 450 i nie mogłam wmieszać masła bo było trochę za zimne ale w smaku bardzo dobre spróbuję kolejny raz
Upiekłam te cynamonki przed chwilą i wcinam je w trakcie pisania komentarza.
Użyłam mąki 650 (bo nie chciało mi się kupować innej), żółtka z małego jajka (bo z wolnegu wybiegu i tak jakieś duże te jajka nie są), zwykłego cukru trzcinowego (nie wiem, jak wygląda drobny cukier xD), poza tym wszystko krok po kroku zgodnie z przepisem. Zestresowałam się nieco w trakcie dodawania masła do ciasta, gdyż wydawało się, że ciasto przykleiło się do haka (ugniatałam w mikserze planetarnym), a masło jedynie go oblepiło i się rozsmarowało po brzegach miski. Tu wystarczyło zaufać przepisowi – po kilku minutach ciasto wyszło jak na filmiku w IG. Dobrze też urosło. Pozostałe kroki jasne i proste. Cynamonki wychodzą miękkie, puszyste, ale upieczone w środku z lekko chrupiącą górą. Dziękuję za przepis – podałam dalej i sama nie raz powtórzę 🙂
To ciasto jest cudowne 🤩 i ta zasmażka…. czy sam przepis na ciasto nada się na jakiś placek drożdżowy, albo bułeczki z czekoladą ? jak myślicie?
Jasne, że tak – najlepiej w formie innych bułeczek
Czy do wyrabiania ciasta można użyć termomixa ? Czy lepiej już ręką zagniata ?
Używam termomixa do ciasta i wychodzi super
Ja wyrabiałam ciasto w termomixie i wyszły puchate i pyszne 🙂
Wyrastało Ci potem też w Thermomixie? Bo mi coś słabo wyrosło.
Ja użyłam Lidlomixa i też wyszło cudo 🤤
No i popełniłam to cudo… są rozkosznie przepyszne, dziękuję za przepis, będą do niego wracać, po prostu mniam 😋
Cieszę się!
Oooooobłędne 🙂 jedyne co zmieniłabym w przepisie to dłuższy czas zanim położy się polewę na cynamonki
Dzięki!
O Boże jakie one są przepyszne! Mięciutkie, puchate! Coś wspaniałego. Choć piekłam wczoraj wieczorem to coś czuję, że dzisiaj będzie powtórka! 🙈
Największy komplement dla przepisu <3
Pyszne! Czy ktoś odstawiał przygotowane cynamonki na noc do lodówki i piekł rano? Chciałabym świeże na rano, ale obawiam się, czy się to uda
A co może być przyczyną zbyt rzadkiego nadzienia? 🙁 Zrobiłam wg przepisu, odczekałam aż ostygnie, ale tylko trochę zmieniło konsystencję i po wymieszaniu znowu było rzadkie. Przy zawijaniu wylało się częściowo z rulonu na blat i tam po chwili zastygło 🙈 Czemu w miseczce nie?
Szukałam właśnie takiego komentarza, licząc na to, że przy okazji będzie odpowiedź z rozwiązaniem, bo mam podobny problem 🙂 Ostudziłam nadzienie, ale nadal jest dość płynne i niespecjalnie kremowe, więc leci mi po tym cieście. Ciasto z kolei wyszło idealne, ale coś mi się nie zgadza z nadzieniem
Po prostu trzeba nadzienie zrobić wcześniej i dać mu zastygnać na krem i wtedy rozsmarować na cieście.
Szybkość zastyga nią zależy od temperatury w domu.
Miałam ten sam problem i brak czasu na jego studzenie. Ale rozwiązanie jest banalnie proste. Przełożyłam nadzienie do miski, a do garnka (by nje brudzić nic więcej) wlałam wodę i wsypałam kostki lodu. Wstawiłam miseczkę z nadzniem do lodu i po doslownie 5 minutach intensywnego mieszania, mialam idealny krem 🙂
Wyborne cynamonki… zrobiłam od razu podwójną porcję bo wiedziałam, że się nie zawiodę, wyjątkowo mięciutkie i puszyste, a ten krem dodaje jeszcze dodatkowego twisty. Obłęd!
<3
Jak tylko zobaczyłam rolkę na instagramie z tym przepisem, wiedziałam że muszę i zrobiłam je niemal od razu. To było moje pierwsze podejście do cynamonek i już wiem że nie użyje innego przepisu, bo to najlepsze cynamonki jakie jadłam. A polewa z pomarańczowym mascarpone to idealne zwieńczenie tych cudownych puchatych bułeczek. Prawdziwa Rozkosz!
Cynamonkowa przygoda właśnie się zaczęła!
Robione z podwójnej porcji! Ten sposób z zasmażką to jest jakiś kosmos, ciasto jest po nim mega sprężyste, nie zapominając o całości ofc! 🫠🫠🫠.
Rozpływam się, a drugą połowę blachy biorę do teściów na kawkę 😁❤️.
Cieszę, się tak zasmakowały!
Zrobiłam mniejsze, oddzielone od siebie i wyszły kosmicznie pyszne! Ciasto mega sprężyste! Zrezygnowałam z wersji z pomarańczą, ale mascarpone ubite z cukrem pudrem nakładałam na gorące bułeczki i wyszła z tego lejąca polewa, która świetnie dopełnia smak. Dzięki za ten przepis, jak zwykle genialny ❤️
<3
Czy można je jeść bez kremu? Chciałam młodzieży zrobić na zajęcia ale z kremem mogą trochę być problematyczne do wzięcia? Czy upieczone wcześniej wieczorem będą dobre rano?
Krem można wykładać tuż przed samym podaniem
Koniecznie muszę zrobić 🙂 czy w air fair też wyjdą ?
Nie jestem pewny, ale zakładam, że tak, bo airfry to w zasadzie piekarnik 🙂
wszystko jest super !!!
<3
Coś niesamowitego! Po tych cynamonkach nie jesteśmy w stanie zjeść cynamonki w kawiarni, cukierni, piekarni, w żadnym z najlepszych miejsc. Nigdzie. To jeden z najpyszniejszych wypieków jakie kiedykolwiek jedliśmy. Sposób na pulchność ciasta doskonały, wszystko jest tu doskonałe, a wykonane z najlepszej jakości składników (masło!), przenosi nas w inny wymiar. Kolejny sprawdzony przepis Rozkosznego. Mistrza, artysty, wielkiego talentu, który sprawia, że dzień staje się lepszy. Dziękujemy.
Ale mi miło! Dziękuję!
Szykuje się do pieczenia. Potrzebuje na dziś 18 cynamonek. Czy mogę zrobić potrójna porcje na dużej blaszce piekarnika?
Wiedziałam,że to będzie pyszne arcydzieło. Dlatego od razu zrobiłam z podwójnej porcji 🤭
Nigdy za dużo!
Czy mascarpone można zamienić na serek śmietankowy?
Tak
Jak wykonać przepis z drożdży świeżych? Ile powinno się ich dodać? 🙂
Tak jak piszę w przepisie – 20g
Jutro robie
Smacznego!
Czy można zrobić w tortownicy 26 cm?
Tak
Jak dobrze że z góry zrobiłam dwie porcje. Mistrzostwo 😍
<3
Absolutnie fantastyczne – zrobione już następnego dnia, palone masło to moje tegoroczne odkrycie. POLECAM jak każdy przepis Michała, nigdy nie ma się dość <3
Cieszę się!
Jako fanka cynamonek z czystym sercem mogę stwierdzić, że te są top of the top. Ciasto turbo mięciutkie rozpływa się w ustach. Odrazu zrobione z podwójnej porcji i zniknęły nim ostygły. Jak zawsze klasa przepis, dzięki Rozkoszny ❤️🙏🏻
Ahhh, ale się cieszę <3
Będzie robione ♥️ a jak długo ciasto wyrabiać ręcznie?
Trudno powiedzieć, ale myślę, że zdecydowanie dłużej niż robotem
Ja je robiłam już dwukrotnie ręcznie bo nie mam robota a nie mogłam sie oprzeć 😊 trzeba być cierpliwym zwłaszcza przy wyrabianiu ciasta podczas dodawania masła, wtedy najbardziej sie lepi. Później ciasto należy wyrabiać tak długo aż stanie sie sprężyste i nie będzie się kleić do blatu, czuć od razu kiedy nadejdzie ten moment. U mnie nie było zakalca, cynamonki wychodzą przepyszne!
Wyrabialam recznie i jednak wyszedl zakalec. Mimo wszysto moj narzeczony okresil cynamonki jako spektakularne!! Nawet zakalec smakuje rozkosznie!
Ooops, ale dobrze, że i tak smakowały!
Czy przy podwójnej porcji dać dwa opakowania drożdży?
Tak
Robiłam cynamonki z wielu przepisów, ale takie miękkie i pyszne nie wyszły jeszcze nigdy. Naprawdę polecam 🙂
Cieszę się!
A ja mam dwa pytania – czy wyjdą na maśle roślinnym i na mące bezglutenowej (typu mieszanka uniwersalna)? Z góry dziękuję za pomoc!
Na mące bezglutenowej nie, z masłem roślinnym wyjdą, ale nie tak smaczne
Dziekuje!
Czy można użyć mąki orkiszowej zamiast pszennej i czy nie zmieni to tej ” cudnej , chwalonej, puszystej” konsystencji 🤣
Niestety nie
Ja robiłam na orkiszowej i wyszły przepyszne 🙂 Szukałam podobnych w Norwegii i niestety, przepis Rozkosznego bił na głowę wszystko, co znalazłam w Tromso 😄
Męczyłem się z ręcznym wyrabianiem, masakra 🙁 Ciasto nie wyszło puszyste
Czy do nadzienia i ciasta można zamiast cukru użyć erytrytolu?
Nie, erytrytol nie stanowi pożywki dla drożdży, więc ciasto nie urośnie, a w nadzieniu ważny jest karmelowy smak trzcinowego
Czy można upiec z mąki typ 450?
Tak, ale z T550 ciasto jest bardziej sprężyste, a finalnie puchate
Wczoraj zrobiłam cynamonki i dziś rano już ich nie było.
Teraz piekę bułeczki z serem i sosem pomidorowym na podstawie tego przepisu – ciasto na słono a nie na słodko i dałam połowę mniej masła. Na razie wyglądają cudownie. Zobaczymy po upieczeniu ♥️
<3
Czy wyjdą na innym typie mąki, na przykład tortowej? Nie mogę dopaść tej 550 🥹
tak, jak pisałem wyżej
Pytanie odnośnie nadzienia cynamonowego, czy cukier ma się roztopić w maśle? Jaka ma byc konsystencja prawidłowa?
Nie, cukier się nie rozpuści, ale ma być względnie połączony przed wyłożeniem na ciasto
Nie spodziewałam się, że cynamonki mogą być aż tak pyszne! U nas bez lukru i kremu
Cieszę się!
Chodzily za mną 2 dni i w końcu są… przepyszne 😍😍i też zrobione z podwójnej porcji😋😋
<3
Czy można wyrobić ciasto w Thermomixie?
Tak
Wyrabiałaś Kasiu w termomixie? Jak tak to napisz prosze jak wyszlo i na jakch parametrach wyrabialas.
Dziekuje
Próbowałam wyrobić w TM, niestety w ogóle nie chciało się połączyć, powstał taki proszek z większymi i mniejszymi grudkami. Zagniotłam to ręcznie, ale nie chce rosnąć 😫
A dlaczego daje się sól? Można pominąć ta sól?
reguluje prace drożdży i nadaje smaku. Nie można pominąć
Czy można ręcznie wyrabiać? Brak miksera 🙈
czy to nadzienie nie wypłynie?
Toż to jest ósmy cud świata, ludzie! Wilgotne, puchate, słodkie, a zarazem z przyjemną kwaskowatością, w moim przypadku akurat, cytryny. Pieczcie, nie zastanawiajcie się ani minuty dłużej! Tylko proszę Was, od razu z podwójnej porcji, bo będziecie żałować, a ja dodam „a nie mówiłam?!”! Rozkoszny, uwielbiam Cię ja i moi goście smakujący te Cuda <3
Niestety przy wyrabianiu ręcznym coś poszło nie tak. Zagniatałam w nieskończoność ale ciasto i tak ciągle się rwało, a po dodaniu masła to już całkiem kaplica. Chyba to znak, że trzeba zaopatrzyć się w mikser.
Hej w przepisie podane jest 2 i 3/4 mąki (360g) i dalej 1/2 szklanki cukru (100g). Próbuję ustalić ile Twoja szklanka ma pojemności;)?
Szklanka to ustandaryzowana miarka kuchenna, czyli 240 ml
To najlepsze cynamonki jakie zrobiłam, a robie dużo i często w przedszkolu, w którym pracuje. Wlasnie robie kolejny raz i zabieram do mamy na deser😊
Cieszę się!
Rozkosz sama w sobie 😍 w życiu czegoś tak dobrego nie zrobiłam. Dzięki że jesteś🏅👏
<3
To najlepsze cynamonki , jakie do tej pory zrobiłam, a próbowałam już kilku przepisów. Były tak dobre, że nie zdążyłam zrobić kremu , bo większość została pochłonięta od razu. Muszę zrobić w podwójnej porcji
Są obłędne!
Nie wiem tylko dlaczego mi opadają. Robiłam dwa razy i dwa razy to samo.
Oczywiście nie zmieniło to faktu, że zniknęły e kwadrans 😁
Podejrzewam, że ciasto zbyt długo rosło
Zrobiłam, faktycznie puchate, ale dla mnie trochę za słodkie 😥 Następnym razem dam połowę porcji cukru, albo zastąpię w ogóle erytrtolem.
Rzadko cokolwiek komentuję, ale w tym przypadku muszę! Dziękuję za ten przepis! ❤️ Cynamonki są obłędne 🥰
Czy jeśli chciałabym zrobić z 1.5 porcji to dać jedno żółtko czy dwa?
Czy można je zrobić w foremce na babeczki (tak jak przepis z cynamonkami pełnoziarnistymi)? Niestety nie mam takiej okrągłej formy jak w przepisie 🙁
Chciałabym część zamrozić- kiedy najlepiej? Po upieczeniu i wystudzeniu czy przed?
Po upieczeniu
Wyrabiałam ręcznie 15 min + 10 min po dodaniu masła i wyszedł zakalec…
Lepsze drożdże świeże czy ssuszone? Mam wrazenie, ze na świeżych lepiej rosną
Chcę zrobić rozczyn tylko nie wiem jak to zrobić, w sensie kiedy dodać go do masy?
ja zrobiłam ze świeżych drożdży bez rozczynu. I wyżej widzę, że inni też tak robią 🙂
Chciałabym zrobić podwójną porcję ciasta i zrobić świeże cynamonki dzień po dniu. Czy mogę połowę ciasta zostawić na noc w lodówce?
Nie, ciasto przerośnie
Czy mozna ten przepis 'ukrasc’ na wytrawne nadzinie? Czy wtedy taka Sama ilosc cukru do ciasta?
A moze juz jest pomysl na takie wytrawne 'zawijance’ na stronie?
Pozdrawiam!
Tak, można, ciasto samo w sobie nie jest słodkie
mega pyszne! zrobiłam po 1/3 mąki orkiszowej, z płaskurki i z samopszy, i jak wyrabiałam to ciasto bez miksera to przeklinałam to co zrobiłam, bo myślałam, że cholerstwo się klei do ręki właśnie przez podmiankę. ALE wyszło przepysznie. Co prawda nadzienie (płynne złoto) rozlało mi się na stolnicy, więc była lekka panika i wszystko się skleiło w tortownicy i ostatecznie wyszła jedna giga cynamonka. Ale o mamo, Rozkoszny, to będzie jesień pod hasłem”bardzo puchatych cynamonek” <3
Pieke bardzo duzo jak na 'domowego’ cukiernika, bo 2-3 razy w tygodniu. Cynamonki byly zawsze moja zmora (ze wzgelud na ograniczenia piekarnika- termoobieg- z innymi drozdzowymi nie bylo problemu jednak cynamonki zawsze za suche i za trwarde mimo naczynia z woda w piekarniku w czasie pieczenia). W tamtym tygodniu powiedzialam, podaje sie (co nie przyszlo mi latwo, bo jestem czlowiekiem, ktory bedzie robil az wyjdzie) robie wszystko inne wybitnie cynamonki nie musze! i wtedy patrze na ten przepis… i mowie sprobuje ostatni raz z tangzhong moze to sie udac (mimo ze mam piekarnik tylko z termoobiegiem). Udalo sie dziekuje! Juz nie mam wroga i jesien bedzie pachniala cynamonem.
Niech żyją cynamonki!
Pytanie! Czy masło klarowane będzie ok do tego przepisu ?? Pozdrawiam 🙂
Nie, nie nada się
Czy udadzą się wyrabiając zwykłym mikserem? Czy koniecznie musi to być robot planetarny? 😃
Da się, sprawdzone na najtańszym mikserze ręcznymi z hakami do ciasta. Fakt, trzeba się trochę namęczyć z wbijaniem haków w ciasto ale finalnie bułeczki wyjdą cudownie puszyste.
Czy zamiast mleka mogę dodać maślankę?
Robiłam już je tyle razy, że zaczynam kombinować 🙂 myślisz Rozkoszny, że dałoby radę je złożyć jak kanelbullar? Nie stracą na puszystości ?
Hejki;) jakiej średnich jest blaszka;)?
Tak jak mówi punkt 4. – 23 cm 🙂
Sa cudowne. Nieprzyzwoicie puszyste, długo świeże (o ile ktoś ma silną wolę i wytrzymają 3 dni), no ciasto cud miód. Jedynie nadzienie mi nie pasuje, nie bardzo wychodzi jakaś fajna masa do smarowania – chyba lepiej rozpuścić masło osobno i potem posypać cukrem. Może macie rady, co można by poprawić w tym?
Możesz poczekać, aż masło trochę się wystudzi i odrobinę stężeje
Czy można je wyrobić ręcznie? Nie mam żadnego miksera 🙁
Ile piec podwójną porcję? Tyle samo, czy czas należy wydłużyć?
Tyle samo
Przepyszne! Były wspaniałe nawet na trzeci dzień (miękkie i puchate, słodziutkie). Dałam więcej skórki pomarańczowej i soku z pomarańczy. Kocham ten przepis <3
Nie mogę jeść cukru i białej mąki pszennej, zwykle zastępuje więc te składniki w wypiekach ksylitolem i mąką orkiszową. Czy po takiej podmianie cynamonki wyjdą?
W cieście nie
Cześć 🙂 Jak wyrobić ciasto jak się nie ma takiego miksera jak ten z rolki? czy można takim zwykłym jak do bitej śmietany? 😉 dopiero początkuję z robieniem słodkości i nie mam pojęcia 🙂
Nie, takim mikserem nie da rady. Trzeba ręcznie, ale to raczej wyzwanie
hej!
czym można zastąpić żółtko jajka?
chciałabym zweganizować te cynamonki 🙂
Bez żółtka też wyjdzie, dodałbym może łyżkę puree z dyni
Najlepsze cynamonki jakie robiłam, każdy zachwycony. Pytanie apropo ciasta, czy mogę je zostawić do wyrośnięcia na całą noc żeby upiec z samego rana?
Odpowiedź wyżej
Czym można zastąpić mąkę pszenną? Czy np migdałowa się nada?
Nie, nie można
Kocham cynamonki! Czy zrobisz wersję bezglutenową?🙏🏼🩷
Rewelacja ! Robiłam z różnych przepisów, jednak te wygrywają. Od razu z podwójnej porcji, i krem cytrynowy też super pasuje 😉
<3
Zrobiłam ciasto jak w przepisie, wyrabiałam w mikserze. Ciasto wyrobione, gładkie, śliskie od masełka, przełożyłam do miski i czekam już 40min i nie rośnie 🙁 dlaczego ?
felerne drożdże?
Jaką konsystencję powinno mieć nadzienie cynamonowe? U mnie wyszło dość rzadkie :/ Nie wiem, gdzie popełniłem błąd, ponieważ trzymałem się proporcji. Próbowałem ratować dodając mąki, ale nie wiem, czy to był najlepszy pomysł haha. Tak czy inaczej wyszły pyszne, ale jak mógłbym sobie poradzić w takiej sytuacji w przyszłości? Dzięki!
Jesli jest zbyt płynne, trzeba dobrze wymieszać po prostu i od razu wyłożyć (z czasem będzie się rozwarstwiać)
Widziałam komentarze, że przy wyrabianiu ręcznym wychodzi zakalec. Ale pomyśłałam nie nooo mi nie wyjdzie? Napewno wyjdzie. No i wyszedł zakalec. RIP
Tak samo robiłam kilka podejść do cynamonek i stwierdziłam, że to będzie ostatni raz. I wyszły cudowne. Szczerze, to nigdy i nigdzie nie jadłam lepszych 🤤
Twoje przepisy są świetne! Zawsze mi z nich wszystko wychodzi 😍
<3
To moje drugie podejście do cynamonek – pierwsze z tego przepisu. Poprzednie cynamonki wyszły „sztywne”, te wyszły bardzo mięciutkie i puchate 🙂 Ciasto wyrabiałam ręcznie i użyłam świeżych drożdży. Polecam przepis 🙂
Niestety ciasto po godzinie nie wyrosło . Użyłam suchych drożdży , co mogło pójść nie tak ?
Może niewystudzona zasmażka? Mogła zabić drożdże
Przepis zdecydowanie zostanie u mnie na dłużej. Już drugi raz przygotowałam i to bez użycia miksera, a wyszły puchate i mięciutkie. ❤️ Wspaniałości! Zastanawiam się tylko, jak je prawidłowo przechowywać żeby do rana nie stały się cynamonowymi kamyczkami? Mogę zostawić je na blacie przykryte ściereczką, a dopiero rano posmarować kremem? Ściskam Cię serdecznie! ☺️
Tak, przed podaniem następnego najlepiej je podgrzać
Czy masz jakąś poradę żeby mascarpone się nie zważyło podczas robienia polewy? Niestety w moim przypadku tak się wydarzyło 🙁
Do wyrabiania ciasta można użyć termomixa? Czy lepiej zagnieść ciasto ręką?
Masło ma być miękkie czy z lodówki?
Tak, w temperaturze pokojowej
Po wielu latach poszukiwań… są;) idealne.
No bardzo dobreńkieee😍😍
Oczywiście tylko 6 z takiej ilości ciasta, stwierdziłam, ze będzie mało, i rozwałkowałam szerzej i mi wyszlo więcej ale mniejszych🤭 tylko następnym razem chyba trochę krócej piecn bo trochę za bardzo spieczone z góry. Ale w smaku rewelacja 🥰
Nie chciało mi się czekać aż pokrojone cynamonki podrosną, więc wrzuciłam od razu do piekarnika i zanim nagrzał się do danej temp. to cynamki podrosły😁😁😁
Dodałam ciepłą zasmażkę czy wyjdzie zakalec?
Jest tak szansa – drożdże mogą zostać zabite, więc ciasto nie wyrośnie
Zrobilam w wersji zweganizowanej i do zasmazki zamiast jajka dodalam puree z dyni. Wyszlo mega puszyste, w dodatku pieknie zolte w srodku <3
Czy można wyrabiać ciasto w termomixie?
Mozna! Ja wyrabiałam i wyszło super 🙂 po prostu tryb wyrabiania ciasta 🙂
Pytanie- czy poradzisz czym zastąpić serek mascarpone – aby użyć czegoś roślinnego?
Może spróbuj z Alpro skyrem waniliowym?
Wyszły wyśmienite a nie mam specjalnie ręki do ciasta drożdżowego, spróbujcie!
Będę robić! A czy z erytrytolem zamiast cukru się udadzą? 🙂
OMG te cynamonki, smakiem, zabierają człowieka w kosmos! Dziękuję za taki cudowny przepis!! ❤️
Cześć, ten przepis jest fenomenalny! To idealne cynamonki. Zachwyciły wszystkich, którzy je próbowali, a był to mój pierwszy wypiek tego typu. Bułeczki jednogłośnie wygrały wyścig na najlepsze cynamonki ever. Dziękuję za Twoją pracę i ten przepis, usłyszałam dzięki niemu sporo komplementów. 🙂
Fenomenalne są te cynamonki. Jak w opisie:mięciutkie i puszyste. Zrobiłam od razu 2 porcje i muszę powiedzieć że na drugi dzień są równie pyszne i w ogóle nie wyschły jak to zwykle z ciastem drożdżowym bywa. Mój drugi ulubiony przepis zaraz po serniku Baskijskim😍
Czy myślisz, że mąka 650 czy 450 będzie lepsza? 🙂
450 sprawi, że będą miękkie, a 650 to wówczas będą twardsze, coś bardziej w stylu bułek.
Czy te cynamonki można też tak ładnie poskręcać jak w przepisie na szwedzkie kanelbullar?
Wszystkie słodkości robię z Twoich przepisów, oba baskijskie, ciasta z miso – teraz dochodzą cynamonki. Rozkoszne!
Ciasto jest pyszne i bardzo mięciutkie, sam smak rewelacja, ale niestety chrupiący w zębach cukier brązowy zabił całą przyjemność. Czy zrobiłam coś nie tak ?
Wspaniały przepis, u mnie mąka tortowa typ 450 i zawijas warkocz zamiast rulonu, wyszły znakomicie 🥰
Dziękuję ☺️
Czy próbowałeś zrobić to ciasto ale z kremem pistacjowym? Myślisz że to będzie dobre połączenie?
To są najbardziej puchate bułeczki cynamonowe, jakie robiłam i jadłam, a należy przyznać, że robiłam ich i jadłam niemało i nawet w różnych krajach!
Cześć,
Piekłam na blaszce a nie w tortownicy i dużo masła wypłynęło z cynamonek – czy tak się dzieje normalnie? Dlatego muszą być w tortownicy?
ja też robiłam na blaszce tylko bez kremu pomarańczowego i wyszły mi idealne, być może nie było dokładnie wymieszane??? ja zostawiłam masło z cukrem i cynamonem jeszcze przez chwilę na małym gazie i nic nie wypłynęło podczas pieczenia, może to w tym różnica? też mocno „wtarłam” to nadzienie w ciasto :))
Tak się zastanawiam, kiedyś widziałam na amerykańskim tiktoku, że ludzie tuż przed pieczeniem wlewali do foremki śmietanę kremówkę, tak żeby cynamonki były bardziej wilgotne. Czy testowałeś może kiedyś tę metodę? 🙂
Nie wiem czy na taki komentarz liczyłeś, ale wujek powiedział ze tak mieciutkie ze zjadł mimo trudnosci z protezą 🥹🤣
Dzień dobry,
Jeśli chciałabym upiec świeże cynamonki rano, to jak najlepiej przechować ciasto na noc? Mogą być już zawinięte? I czy po wyjęciu z lodówki trzeba odczekać jakiś czas?
Bardzo proszę o odpowiedź 🙂
Dziękuję 🫶
Robiłam raz i są rewelacyjne ♥️
To jest najlepszy drożdżowy wypiek na świecie! Wyszły miękkie jak chmurka i dosłownie rozkoszne! Zamiast mascarpone użyłam kaymak, a do soku z pomarańczy dodałam też odrobinę wody z kwiatów pomarańczy, wyszło przesmacznie!
Najlepsze cynamonki jakie jadłam w życiu! Nie mogę się od nich oderwać! 🙂
Czy beda tak samo puszyste nastepnego dnia kiedy upieke je dzien wczesniej wieczorem?
Dobre, ale Szwedzkie cynamonki zdecydowanie lepsze.
Robię te cynamonki już 4 razy są obłędne i każdy zachwyca się ich puszystością, bardzo łatwe w wykonaniu mój 4 letni synek zawsze mi pomaga i ma ogromną frajdę w rolowaniu ciasta 😉
Polecam na żywych drożdżach 😊😊te za sypane za barfzo czuć 🙂
Przymierzam się do cynamonek ale muszę kupić robot planetarny, dużo tego i nie wiem na jaki się zdecydować, może polecisz? Bosch i kenwood i kitchenaid… nie wiem …
Rozkoszny, upiekłam raz i niesamowicie zasmakowało mojej rodzince, muszę koniecznie powtórzyć i mam pytanko: Czy mogłabym prosić o sugestie o ile zmniejszyć składniki żeby uzyskać mniej cynamonek w tortownicy o średnicy 18cm? I jak myślisz, ile czasu pieczenia w takim przypadku? Z góry wielkie dzięki 🥰
Wyrabiałam ręcznie i też wyszedł mi zakalec. Pierwszy raz wyrzuciłam cynamonki do kosza, bo mimo mega długiego pieczenia, dalej były surowe w środku, a z wierzchu przypieczone 🙁 Po fakcie myślę, że popełniłam kilka błędów. Po pierwsze dałam suche drożdże z Lidla, a ponoć na nich często nie wychodzi. Po drugie wyrabiałam je ręcznie, a po trzecie dałam niezbyt miękkie masło przez co ciężko wyrabiało mi się ciasto. Całość słabo mi wyrosła, a to zwiastuje z tego co zauważyłam zawsze porażkę.
Czy można zamienić Mascarpone na Riccotę?
ojej, w tamtym roku robiłam z kwestii smaku i były takie „ok”, a te są obłędne mięciutkie i puchate, uwielbiam i dziękuję.
Właśnie robię te cynamonki z mamą🧇💕👍.
Czytając zachwalające komentarze postanowiłam zrobić od razu 2 porcje. Podobnie jak niektórym nadzienie wyszło mi mocno lejące. A same cynamonki mimo 40minut w piekarniku – totalny zakalec i jestem załamana…Nie wiem co zrobiłam źle
Chyba drugi raz w swoim życiu coś komentuję, ale o tym wypieku nie da się nic nie napisać. Właśnie zjadłam pierwszą bułeczkę i po pierwszym gryzie stwierdziłam, że jest to najlepszy drożdżowy wypiek jaki kiedykolwiek jadłam ! No boskie po prostu ! Użyłam suszonych drożdży, wyrabiałam ręcznie, składniki wyjęłam wcześniej z lodówki żeby nabrały temperatury pokojowej. Te bułki zasługują na kulinarnego Oskara! Dziękuję Rozkoszny, że podzieliłeś się przepisem 🙂
Cieszę się!
Właśnie robię po raz drugi!😁 Są genialne w smaku i fakturze 👌🥰 tym razem dla gości na spróbowanie 😋
Pyszne , jednak następnym razem dodam zdecydowanie mniej cukru i rozdrobnie żeby nie strzelał tak między zębami .
Są przepyszne, lepszych chyba nigdy nie jadłam! I ten krem to już pozamiatał wszystkie inne…
Cynamonki są przepyszne! Robiłam już dwa razy. Wszystko dokładnie odmierzone i wyrabiane ręcznie! Nie ma żadnego zakalca, a bardzo się obawiałam czytając wcześniejsze komentarze, że bez robota sobie nie poradzę. Fakt trwa to trochę dłużej, ale na prawdę warto.
Szczerze każdemu polecam ❤️
Zrobiłem 🙂 nie byłbym sobą gdybym nie zmodyfikował trochę przepisu, zarówno na ciasto – dodając do niego kardamon, łyżkę jogurtu, jak i na nadzienie – cukier biały z cukrem Muscovado, do którego dodałem odrobinę syropu klonowego. Jakoś cukier trzcinowy, który słabo się rozpuszcza mnie nie przekonuje w cynamonkach 🙂 Wyszły baaardzo smaczne 🙂
Witam . A czy moge ten przepis na ciasto drozdzowe wykorzystac np do przepisu „” Drożdżówki z kremem z orzechów laskowych i gruszkam”” ?
Pytanie – dodajac do roztopionego masla cukier i cynamon wyszedl mi karmel! Twardy jak skala jak tylko polalam ciasto. Co zrobilam nie tak? Szkoda bo bardzo mialam na nke ochote i oblednie pachnialo w domu, ale cóż.. prosze o pomoc bo bedzie drugie podejscie
Nie zliczę który juz raz robię te cynamonki. Odkąd znalazłam Twoje przepisy mój mąż ciągle pyta: „Kiedy zrobisz sernik/cynaminki/chlebek od Rozkosznego”. Mimo ,że Cie nie znamy jesteś ciągle obecny w naszym domu. 🥰
Pyszne! Czy cynamonowe nadzienie można zastąpić kremem pistacjowym?
Zrobiłam ze zwykłym białym cukrem, mąką jaka była pod ręką, bez robota, bez wałka i wyszły perfekcyjne 😊 wspaniały przepis!
cieszę się!
Czu ktoś próbował robić np. z powidłami śliwkowymi w wersji bardziej zimowej nie jesiennej? 🙂
Absolutne niebo! Robię 3 raz, najlepsza cynamonka jaką jadłam, poczułam mistrzostwo niczym przy duńskich wypiekach!
Chciałabym je upiec w naczyniu żaroodpornym ceramicznym. czy powinnam wydłużyć czas pieczenia?
czy można czymś zastąpić żółtko? Czy po prostu pominąć
Właśnie zjedliśmy cynamonki. Są przepyszne. Jednak ciasto jest dość wilgotne i kleiste. Ucierałam mikserem ręcznym z dwoma hakami. Piekłam 28 minut. Czy długość wyrabiania ciasta ma znaczenie? Czy za długo a może za krótko? Chciałbym zrobić jeszcze raz tylko nie wiem jak poprawić przygotowanie żeby ciasto było puszyste a nie wilgotne.
Mam te same odczucia, jak dla mnie ciasto jest zbyt wilgotne, w pierwszej chwili miałam wrażenie, że to zakalec… a piekłam 30 minut. Być może za dużo masła? Jak dla mnie były nieco zbyt tłuste, chciałabym dać im jeszcze jedną szansę ale zmniejszyc ilość masła w cieście ze 100g do nie wiem, 20 może 🙂
A kiedy dodać świeże drożdże, ma którym etapie ?
wraz z mokrymi składnikami
Uważam się za speca od cynamonek – moja trójka dzieci je je od lat z przeróżnych przepisów z każdego zakątka Internetu. Zrobiłam te – moja -10- letnia córka po zjedzeniu pierwszej powiedziała – nie szukaj już żadnego innego przepisu, błagam !😁
Co jeśli dałam do ciasta przez przypadek podwójną ilość masła? 🤡 Tzn 200 g zamiast 100. Ratunku!
będzie wolniej rosło, ale powinno być ok!
Nie zauważyłam, że trzeba do lodówki, ale w ogóle im to nie przeszkadza 🤣. Pokroilam jak roladę i po prostu ustawiłam na macie i do piekarnika. Włożyłam do zimnego więc jeszcze podrosło zanim złapały temperaturę. Bardzo mi się to ciasto podoba jako baza do innych bułeczek drożdżowych. Pozdrawiam serdecznie. Są cudowne .