Nie mogłem się powstrzymać. Żar z piekarnia wcale mi niestraszny, ciasto w weekend musi być. Pachnie, kusi, nęci. Na maślance z brzoskwinią i twarogiem śmietankowym ze Strzałkowa – lekkie, wilgotne, wręcz mleczne. Na koniec posmarowane miodem z palonym masłem. Było warto, oj tak.
Upały są nieubłagane. Pot leje się po skroni, a koszula przykleja się do ciała. Posiłki należy konsumować na zimno, a proces ich przygotowania skrócić do minimum. A najgorszy jest zakaz włączania piekarnika, pod groźbą krzyków – Chcesz nas usmażyć?! – wydawanych przez resztę domowników. Jednak inaczej będą grać, gdy spróbują tego ciasta.
Nie od dziś wiadomo, że brzoskwinia lubi mleczne smaki: wszelakie puddingi, lody waniliowe, sałatki z serem pleśniowym czy burratą. Możliwości jest wiele, ale w sumie rzadko kto pakuje ją do ciast. Zwykła lądować co najwyżej w towarzystwie innych owoców pod kruszonką. W ucieranym cieście na maślance, które jest niesamowicie wilgotne i długo zachowuje świeżość, sprawdza się świetnie. Podkręcona jest dodatkowo kolejną porcją nabiału – twarogu i polewy z palonego masła, podkreślającego orzechowe nuty brzoskwiń. Bezwstydnie możesz sięgnąć po drugi kawałek, każdy to zrobi.
Ciasto na maślance z brzoskwiniami i twarogiem:
tortownica 23 cm
Ciasto:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
220 g maślanki
100 g masła, miękkiego
120 g cukru
2 jajka, małe
skórka otarta z pomarańczy
Nadzienie:
400 g brzoskwiń (około 4 sztuk), przepołowione na pół
150 g twarogu, najlepiej śmietankowego
16 g cukru z wanilią (lub zwykły + 1 łyżeczka ekstraktu)
Glazura:
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj boki masłem i oprósz je mąką.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, zajmie to około 3 minut. Dodawaj stopniowo jajka, każde po sobie. Wmieszaj skórkę z pomarańczy.
Dodawaj maślankę na zmianę z przesianą mąką, sodą, proszkiem do pieczenia, solą, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Masę przełóż do przygotowanej tortownicy.
Twaróg wymieszaj z cukrem waniliowym. Wyłóż go na ciasto w równych odległościach )najlepiej rozkryszając go), następnie poukładaj brzoskwinie przeciętą stroną do góry. Piecz przez 40-45 minut, do zezłocenia i suchego patyczka. Wyjmij, studź jeszcze min. 10 minut w tortownicy.
W międzyczasie zrób glazurę. Masło roztop w garnuszku i smaż je na umiarkowanym ogniu, często mieszając, aż zrobi się lekko brązowe i zacznie pachnieć orzechami. Zajmie to około 5 minut. Dodaj do masła miód i sól. Wymieszaj dokładnie i przełóż do miseczki, gdzie będzie stygnąć.
Upieczone ciasto polej wystudzoną glazurą z palonego masła. Można posypać jeszcze je tymiankiem lub oregano – dla ciekawszego smaku. Najlepiej smakuje w doborowym towarzystwie.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
30 komentarzy
Ależ ten miodek uroczo błyszczy na brzoskwiniach!
Kokietuje nieśmiało! 😋🍴
Jaka make moge uzyc zamiast pszennej?
Dziekuje.
Orkiszowej jasnej
Pyszne to ciasto. A glazura z palonego masła to już w ogóle wymiata 🙂
Bardzo miło słyszeć 😋
Czy brzoskwiń z puszki można użyć? Czy zbyt wilgotne będą? 🙂
lepsze na ciepło czy na zimno (jak np morelowe z lawendą)? 🙂
Trudno powiedzieć. Zależy, czy lubisz batrdziej brzoskwinie na ciepło czy zimno?
Niestety nie mogłam nigdzie dostać twarogu śmietankowego, a chciałabym zachować ten smak. Kupiłam zwykły twaróg, co mogłabym do niego dodać, aby smakował równie pysznie?
Cóż, użyj takiego, jakiego masz. Mam nadzieję, że jest pełnotłusty!
Wspaniałe ciasto. Puszyste i pyszne. Zrobiłam z gruszkami, ale na pewno wrócę do przepisu razem z sezonem na brzoskwinie. To trzecie ciasto jakie piekę z Twojego przepisu, wcześniej weganizowałam, tym razem wersja oryginalna. Przyjemnie czasem przypomnieć sobie smak nabiału. Pozdrawiam 🙂
Bardzo miło mi to słyszeć! Trzymaj się ciepło 🙂
Cześć! Czy mogę obrać brzoskwinie (strasznie nie lubię skórki) czy jest ryzyko, że wtedy ciasto będzie zbyt mokre i lepiej jednak wyciągać spomiędzy zębów po upieczeniu?:p
możesz obierać!
Czym zawiniłam, że brzoskwinie z serem opadły na dół? 🙂 czy to grzech?
Czy wszystkie składniki były dobrze odmierzone? Może dałaś ich za dużo lub masa wyszła za rzadka?
mój tato ma w ogrodzie brzoskwinie takie, że te greckie i włoskie się chowają smakowo. Dzisiaj zrobiłam z nimi to ciasto. Jest sztos !!!
Z własnego drzewa najlepsze!
Czy można użyć brzoskwiń z puszki?
można, mocno je odsączając
Na jakie owoce mogę zamienić brzoskwinie zimą ? 🙂
można użyć mrożonych owoców leśnych
Od jakiegoś czasu robię z mamą Twoje desery i powiem szczerze,że są obłędne-szczególnie to ciasto! Obie dziękujemy Ci za przepisy bo pozwalają nam spędzać miło wspólnie czas,a każdy kolejny wypiek jest smaczniejszy. Pozdrawiam serdecznie!
Cieszę się! Pozdrowienia dla wad 🙂
Hej, czy lawendę zamiast tymianku/ oregano można dodać?Aga
Tak!
Hej, czy mogę użyć kefir lub jogurt zamiast maślanki?
Przyłączam się do pytania Dominiki 🙂
Ja tak często robię (niestety maślanki bez laktozy nigdzie nie uświadczyłam) i jest okej, ewentualnie dodaje wtedy trochę mniej kefiru i np. kapkę wody albo mleka bo kefir jest jednak gęstszy od maślanki