Ciasto na maślance z brzoskwiniami i twarogiem

Nie mogłem się powstrzymać. Żar z piekarnia wcale mi niestraszny, ciasto w weekend musi być. Pachnie, kusi, nęci. Na maślance z brzoskwinią i twarogiem śmietankowym ze Strzałkowa – lekkie, wilgotne, wręcz mleczne. Na koniec posmarowane miodem z palonym masłem… Było warto, oj tak.

Upały są nieubłagane. Pot leje się po skroni, a koszula przykleja się do ciała. Posiłki należy konsumować na zimno, a proces ich przygotowania skrócić do minimum. A najgorszy jest zakaz włączania piekarnika, pod groźbą krzyków – Chcesz nas usmażyć?! – wydawanych przez resztę domowników. Jednak inaczej będą grać, gdy spróbują tego ciasta.

Nie od dziś wiadomo, że brzoskwinia lubi mleczne smaki: wszelakie puddingi, lody waniliowe, sałatki z serem pleśniowym czy burratą. Możliwości jest wiele, ale w sumie rzadko kto pakuje ją do ciast. Zwykła lądować co najwyżej w towarzystwie innych owoców pod kruszonką. W ucieranym cieście na maślance, które jest niesamowicie wilgotne i długo zachowuje świeżość, sprawdza się świetnie. Podkręcona jest dodatkowo kolejną porcją nabiału – twarogu i polewy z palonego masła, podkreślającego orzechowe nuty brzoskwiń. Bezwstydnie możesz sięgnąć po drugi kawałek, każdy to zrobi.

Ciasto na maślance z brzoskwiniami i twarogiem 4

Ciasto na maślance z brzoskwiniami i twarogiem:
tortownica 23 cm
Ciasto:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
220 g maślanki
100 g masła, miękkiego
120 g cukru
2 jajka, małe
skórka otarta z pomarańczy

Nadzienie:
400 g brzoskwiń (około 4 sztuk), przepołowione na pół
150 g twarogu, najlepiej śmietankowego
16 g cukru z wanilią (lub zwykły + 1 łyżeczka ekstraktu)

Glazura:
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj boki masłem i oprósz je mąką.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, zajmie to około 3 minut. Dodawaj stopniowo jajka, każde po sobie. Wmieszaj skórkę z pomarańczy.

Dodawaj maślankę na zmianę z przesianą mąką, sodą, proszkiem do pieczenia, solą, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Masę przełóż do przygotowanej tortownicy.

Twaróg wymieszaj z cukrem waniliowym. Wyłóż go na ciasto w równych odległościach )najlepiej rozkryszając go), następnie poukładaj brzoskwinie przeciętą stroną do góry. Piecz przez 40-45 minut, do zezłocenia i suchego patyczka. Wyjmij, studź jeszcze min. 10 minut w tortownicy.

W międzyczasie zrób glazurę. Masło roztop w garnuszku i smaż je na umiarkowanym ogniu, często mieszając, aż zrobi się lekko brązowe i zacznie pachnieć orzechami. Zajmie to około 5 minut. Dodaj do masła miód i sól. Wymieszaj dokładnie i przełóż do miseczki, gdzie będzie stygnąć.

Upieczone ciasto polej wystudzoną glazurą z palonego masła. Można posypać jeszcze je tymiankiem lub oregano – dla ciekawszego smaku. Najlepiej smakuje w doborowym towarzystwie.

Smacznego! Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Ciasto na maślance z brzoskwiniami i twarogiem 5 Ciasto na maślance z brzoskwiniami i twarogiem 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

19 komentarzy

Alicja 19 sierpnia, 2018 - 8:25 pm

Ależ ten miodek uroczo błyszczy na brzoskwiniach!

Reply
rozkoszny 19 sierpnia, 2018 - 8:55 pm

Kokietuje nieśmiało! 😋🍴

Reply
Roxi 27 sierpnia, 2018 - 4:33 pm

Jaka make moge uzyc zamiast pszennej?
Dziekuje.

Reply
rozkoszny 28 sierpnia, 2018 - 8:24 am

Orkiszowej jasnej

Reply
Krzysiek 14 września, 2018 - 6:50 pm

Pyszne to ciasto. A glazura z palonego masła to już w ogóle wymiata 🙂

Reply
rozkoszny 16 września, 2018 - 6:39 am

Bardzo miło słyszeć 😋

Reply
Patrycja 10 kwietnia, 2019 - 7:32 am

Czy brzoskwiń z puszki można użyć? Czy zbyt wilgotne będą? 🙂

Reply
Julka 14 sierpnia, 2019 - 5:19 pm

lepsze na ciepło czy na zimno (jak np morelowe z lawendą)? 🙂

Reply
rozkoszny 14 sierpnia, 2019 - 5:57 pm

Trudno powiedzieć. Zależy, czy lubisz batrdziej brzoskwinie na ciepło czy zimno?

Reply
Martyna 21 marca, 2020 - 2:13 pm

Niestety nie mogłam nigdzie dostać twarogu śmietankowego, a chciałabym zachować ten smak. Kupiłam zwykły twaróg, co mogłabym do niego dodać, aby smakował równie pysznie?

Reply
rozkoszny 21 marca, 2020 - 3:54 pm

Cóż, użyj takiego, jakiego masz. Mam nadzieję, że jest pełnotłusty!

Reply
Lena 7 kwietnia, 2020 - 10:26 pm

Wspaniałe ciasto. Puszyste i pyszne. Zrobiłam z gruszkami, ale na pewno wrócę do przepisu razem z sezonem na brzoskwinie. To trzecie ciasto jakie piekę z Twojego przepisu, wcześniej weganizowałam, tym razem wersja oryginalna. Przyjemnie czasem przypomnieć sobie smak nabiału. Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 7 kwietnia, 2020 - 10:38 pm

Bardzo miło mi to słyszeć! Trzymaj się ciepło 🙂

Reply
Ania 15 lipca, 2020 - 1:00 pm

Cześć! Czy mogę obrać brzoskwinie (strasznie nie lubię skórki) czy jest ryzyko, że wtedy ciasto będzie zbyt mokre i lepiej jednak wyciągać spomiędzy zębów po upieczeniu?:p

Reply
rozkoszny 15 lipca, 2020 - 6:51 pm

możesz obierać!

Reply
Magda 20 sierpnia, 2020 - 8:31 pm

Czym zawiniłam, że brzoskwinie z serem opadły na dół? 🙂 czy to grzech?

Reply
rozkoszny 21 sierpnia, 2020 - 1:46 pm

Czy wszystkie składniki były dobrze odmierzone? Może dałaś ich za dużo lub masa wyszła za rzadka?

Reply
wiktoria 20 sierpnia, 2020 - 11:35 pm

mój tato ma w ogrodzie brzoskwinie takie, że te greckie i włoskie się chowają smakowo. Dzisiaj zrobiłam z nimi to ciasto. Jest sztos !!!

Reply
rozkoszny 21 sierpnia, 2020 - 1:48 pm

Z własnego drzewa najlepsze!

Reply

Leave a Comment