Nie ma lata bez kopru. Ten zapach natychmiast przenosi do kuchni babci, gdzie młode ziemniaki toną w pachnącym maśle, a chłodnik ma kolor wiosny. Koper to zioło niepokornie nostalgiczne — …
Nie ma lata bez kopru. Ten zapach natychmiast przenosi do kuchni babci, gdzie młode ziemniaki toną w pachnącym maśle, a chłodnik ma kolor wiosny. Koper to zioło niepokornie nostalgiczne — …
Oto lepsza nutella. Lepsza, bo zrobiona z 4-składników, bo można jeść ją bez ograniczeń. Nie wiem, jak wy, ale ja w dzieciństwie ukradkiem regularnie nurkowałem z łyżką (albo nawet bez) …
Będziecie chcieli jeść to na okrągło. Jajka w uzależniającym sosie harrisa. To moja wariacja na temat tureckiego cibiru, ale proście, bo zamiast jajek w koszulce – na półtwardo. To idealne …
Najwspanialszy tapas na koniec lata, gdy pomidory są wygrzane w słodyczy słońca! Pan con tomates vel pa amb tomàquet, czyli kataloński chleb z pomidorem. Wskaż mi wspanialszy hiszpański tapas niż …
Hot halloumi. Lepkie, gorące, totalnie wciągające. Idealne na letnie dni, gdy jest tak ciepło, że koszula lepi się do piersi. Zawsze kochałem halloumi, ale w Atenach już zupełnie przepadłem. Miałem …
Oto pełnoziarnista focaccia. Mocno sprężysta, puszysta i oliwna. Sprawa jest bardzo prosta, bo przygotowuję focaccię amerykańską metodą bez wyrabiania, która opiera się na wymieszaniu składników i zawinięciu brzegów ciasta do …