Oliwa do maczania chlebka

Oliwa do maczania chlebka to najlepszy możliwy towarzysz letnich wieczorów z winem i bliskimi ci osóbkami.

Czy wiecie, że jeśli połączcie dobrą oliwę z octem balsamicznym, chlustem syropu klonowego, oliwkami, siekanymi pistacjami, bomba umami, cytryną ii natka pietruszki – to stworzysz najlepsze możliwy dip do focacci jaki istnieje?

Oliwa do maczania chlebka

Oliwa do maczania chlebka
4 – 6 porcji
⅓ szklanki (80 ml) oliwy extra virgin
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
50 g oliwek, pokrojonych na plasterki
20 g pistacji, drobno posiekanych
2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
1 łyżka bomby umami
1 łyżka posypki bajglowej
sól morska

1. W misce połącz oliwę, ocet balsamiczny, syrop klonowy, sok z cytryny. Wymieszaj do połączenia.

2. Dodaj oliwki, pistacje, zieleninę, bombę umami i posypkę bajglową. Dopraw solą morską, Wymieszaj i odstaw na minimum 10 minut, aby smaki się przegryzły.

3. Podawaj z dobrym chlebem lub focaccią!

Rady/porady
Lubię używać tutaj intensywnej oliwy o lekko gorzkim, pieprznym smaku, ale spokojnie można sięgnąć tutaj po bardziej delikatną wersję.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Oliwa do maczania chlebka
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

8 komentarzy

Kasia 30 lipca, 2025 - 9:51 am

Hej. Czy można coś zamiast pistacji (np nerkowce) lub z nich zrezygnować? Oraz jakie oliwki polecasz – te ze sloika czy z lodowek? 🙂 dzięki za odpowiedź i za Twoją obecność, która odmieniła domową kuchnię.💛

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2025 - 4:58 pm

Może orzechy włoskie? Najlepsze oliwki to te świeże, z pestką, ale tutaj sprawdzą się też takie ze słoika 🙂

Reply
Julia 3 sierpnia, 2025 - 10:55 pm

Cześć, czy można czymś zastąpić te posypki z Kamisu? Zapewne niedługo znikną ze sklepów, a przepisy zostaną…

Reply
rozkoszny 4 sierpnia, 2025 - 4:24 pm

to dość unikatowe składniki, więc trudno jest zastąpić, ale nie trzeba się obawiać, bo na półkach raczej będą długo 🙂

Reply
Ania 8 sierpnia, 2025 - 4:25 pm

Teraz tylko znaleźć przepis na chlebek do maczania w oliwie i będzie wszystko jak trzeba!

Reply
rozkoszny 16 sierpnia, 2025 - 12:48 pm

przepis na focaccię na blogu 🙂

Reply
Ika 17 października, 2025 - 5:01 pm

Czym zastąpić syrop klonowy?

Reply
rozkoszny 23 października, 2025 - 5:33 pm

można miodem, ale syrop klonowy daje tutaj bardziej złożonego, wytrawnego smaku

Reply

Leave a Comment