Oliwa do maczania chlebka

Oliwa do maczania chlebka to najlepszy możliwy towarzysz letnich wieczorów z winem i bliskimi ci osóbkami.

Czy wiecie, że jeśli połączcie dobrą oliwę z octem balsamicznym, chlustem syropu klonowego, oliwkami, siekanymi pistacjami, bomba umami, cytryną ii natka pietruszki – to stworzysz najlepsze możliwy dip do focacci jaki istnieje?

Oliwa do maczania chlebka

Oliwa do maczania chlebka
4 – 6 porcji
⅓ szklanki (80 ml) oliwy extra virgin
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
50 g oliwek, pokrojonych na plasterki
20 g pistacji, drobno posiekanych
2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
1 łyżka bomby umami
1 łyżka posypki bajglowej
sól morska

1. W misce połącz oliwę, ocet balsamiczny, syrop klonowy, sok z cytryny. Wymieszaj do połączenia.

2. Dodaj oliwki, pistacje, zieleninę, bombę umami i posypkę bajglową. Dopraw solą morską, Wymieszaj i odstaw na minimum 10 minut, aby smaki się przegryzły.

3. Podawaj z dobrym chlebem lub focaccią!

Rady/porady
Lubię używać tutaj intensywnej oliwy o lekko gorzkim, pieprznym smaku, ale spokojnie można sięgnąć tutaj po bardziej delikatną wersję.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Oliwa do maczania chlebka
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

Leave a Comment