Oliwa do maczania chlebka to najlepszy możliwy towarzysz letnich wieczorów z winem i bliskimi ci osóbkami.
Czy wiecie, że jeśli połączcie dobrą oliwę z octem balsamicznym, chlustem syropu klonowego, oliwkami, siekanymi pistacjami, bomba umami, cytryną ii natka pietruszki – to stworzysz najlepsze możliwy dip do focacci jaki istnieje?

Oliwa do maczania chlebka
4 – 6 porcji
⅓ szklanki (80 ml) oliwy extra virgin
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
50 g oliwek, pokrojonych na plasterki
20 g pistacji, drobno posiekanych
2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
1 łyżka bomby umami
1 łyżka posypki bajglowej
sól morska
1. W misce połącz oliwę, ocet balsamiczny, syrop klonowy, sok z cytryny. Wymieszaj do połączenia.
2. Dodaj oliwki, pistacje, zieleninę, bombę umami i posypkę bajglową. Dopraw solą morską, Wymieszaj i odstaw na minimum 10 minut, aby smaki się przegryzły.
3. Podawaj z dobrym chlebem lub focaccią!
Rady/porady
Lubię używać tutaj intensywnej oliwy o lekko gorzkim, pieprznym smaku, ale spokojnie można sięgnąć tutaj po bardziej delikatną wersję.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

8 komentarzy
Hej. Czy można coś zamiast pistacji (np nerkowce) lub z nich zrezygnować? Oraz jakie oliwki polecasz – te ze sloika czy z lodowek? 🙂 dzięki za odpowiedź i za Twoją obecność, która odmieniła domową kuchnię.💛
Może orzechy włoskie? Najlepsze oliwki to te świeże, z pestką, ale tutaj sprawdzą się też takie ze słoika 🙂
Cześć, czy można czymś zastąpić te posypki z Kamisu? Zapewne niedługo znikną ze sklepów, a przepisy zostaną…
to dość unikatowe składniki, więc trudno jest zastąpić, ale nie trzeba się obawiać, bo na półkach raczej będą długo 🙂
Teraz tylko znaleźć przepis na chlebek do maczania w oliwie i będzie wszystko jak trzeba!
przepis na focaccię na blogu 🙂
Czym zastąpić syrop klonowy?
można miodem, ale syrop klonowy daje tutaj bardziej złożonego, wytrawnego smaku