Zróbcie sobie tę boską kanapeczkę z pieczoną brzoskwinią, burratą, pesto i chrupiącym chili. Nie pożałujecie tej feerii smaków.
Pieczone brzoskwinie w tymianku i chilli to najlepszy możliwy letni dodatek do kanapek. Soczyste, lepkie, szczypiące język ostrością. Najlepiej gdy lądują na focacci posmarowanej pesto i chrupiącym chili w oleju, przełożonej burratą, pomidorem i rukolą. Słyszycie to? To rozkosz.

Kanapeczka z pieczoną brzoskwinią, burratą, pesto i chrupiącym chili
2 porcje
2 dojrzałe brzoskwinie
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy extra virgin
1 łyżeczka świeżego tymianku
½ łyżeczki płatków chili
2 duże kawałki focacci
2 łyżeczki pesto bazyliowego
2 łyżeczki oleju z chrupiącego chili
1 kulka (125 g) burraty
2 plastry pomidora bawole serce
2 garści rukoli
1. Przygotuj pieczone brzoskwinie: Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół). Brzoskwinie przekrój na połówki, usuń pestki i pokrój na ćwiartki.
2. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, obtocz w oliwie, miodzie, tymianku i chili.
3. Piecz rozcięciem do dołu, aż zmiękną i lekko się skarmelizują, 15 – 20 minut.
4. Przygotowanie pieczywa: Focaccię przekrój na pół i krótko podpiecz w piekarniku, tosterze lub na suchej patelni, aby była chrupiąca.
5. Składanie kanapek: Spodnią część focacci posmaruj pesto bazyliowym. Ułóż burratę, którą wcześniej rozerwij w rękach, a na niej pieczoną brzoskwinię.
6. Drugą połówkę focacci posmaruj chrupiącym olejem chili. Ułóż plastry pomidora i garść rukoli. Przykryj górą focacci i lekko dociśnij.
7. Podawaj od razu – kanapka najlepiej smakuje, gdy brzoskwinie są jeszcze ciepłe, burrata kremowa, a focaccia chrupiąca!
Rady/porady
Zamiast focacci można oczywiście użyć innego chrupiącego pszennego pieczywa lub zamienić to połączenie w pizzę.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
4 komentarze
Kanapeczka przepyszna, jednak nie mam chili w oleju 🙁 można to gdzieś dostać stacjonarnie? Np. Kaufland, Auchan? Mam wrażenie, że z tym chili będzie jeszcze lepsza ❤️
W Składnikach, Kuchniach Świata lub każdym sklepie z żywnością azjatycką (Warszaw)
Sezon na brzoskwinie minął szybko, za szybko jakim owocem proponujesz ją zastąpić?
może gruszką?