Halloumi Butter Masala

Ostrzegam, to danie będziecie chcieli jeść i robić na okrągło. Bo tak szybkie, pysznie i kojące. Poznajcie Halloumi Butter Masala – uproszczoną wersję indyjskiego klasyka, paneer butter masala, ale ze składników, które kupcie w każdym sklepie.

Jeśli zamawiam jakieś jedzenie do domu, to zazwyczaj jest to indyjskie, a konkretnie paneer butter masala. Rozpływający się w ustach ser pływający w kremowym sosie pełnym aromatu. Do tego chlebki naan, którymi jak za pomocą gąbki wycieram to boksie sosiwo.

Nie jest to przyjemność jedynie “na zamówienie”. Nawet jeśli nie macie nigdzie w zasięgu indyjskiego sklepu, gdzie można byłoby kupić ser paneer. Może podmienić je na ser halloumi, który także pod wpływem temperatury staje się mięciutki i kojący. Raz zrobicie, a na zawsze to danie wejdzie do waszego repertuaru. Zobaczycie!

Halloumi Butter Masala

Halloumi Butter Masala
4 porcje
1 duża biała cebula, poszatkowana
4 ząbki czosnku, cienko pokrojone
3 cm kłącza imbiru, obranego i pokrojonego w kostkę
2 łyżki oliwy extra virgin
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
6 łyżek (100 g) koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
½ szklanki (125 ml) śmietanki 30% lub roślinnej, ewentualnie mleczka kokosowego + do podania
1 szklanka (250 ml) wody
2 kostki (2 x 225 g) halloumi, pokrojonego w dużą kostkę
2 czubate łyżki (50 g) masła

1. Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oliwy extra virgin. Smaż na umiarkowanej mocy cebulę, czosnek, imbir i sól, często mieszając, aż się zeszklą, 4 – 5 minut.

2. Dodaj garam masala, kmin rzymski i płatki chili. Przemieszaj do uwolnienia się smaku. Dodaj koncentrat pomidorowy i cukier trzcinowy. Smaż, często mieszając, aż pociemnieje, około 2 minuty.

3. Wlej śmietankę i wodę i zagotuj sos. Zeskrob to, co przywarło na dno patelni i przełóż wszystko do blendera. Zmiksuj na gładko, na dość płynny sos.

4. Na patelnię przełóż halloumi, sos masala i masło. Podgrzewaj na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając, aż sos się zagotuje, a masełko się roztopi, nadając boskiej kremowości. Zmniejsz ogień na mały i gotuj, aż halloumi stanie się miękkie, około 6 minut.

5. Podawaj z ryżem basmati lub chlebkami naan. Skropione odrobiną śmietanki!

Rady/porady
Jeśli masz w zasięgu sklep z żywnością indyjską, koniecznie sprawdź wersję z serem paneer. Jeśli masz pod ręką kozieradkę, posyp nią danie!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Halloumi Butter Masala
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

89 komentarzy

aga 21 stycznia, 2025 - 2:05 pm

genialne!!!!!!1

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2025 - 5:08 pm

Cieszę się <3

Reply
Karolina 22 stycznia, 2025 - 10:31 am

Czy to jest bezmięsna wersja butter chicken?

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2025 - 5:09 pm

nie, to alternatywa wersja paneer butter masala, jednego z najbardziej ikonicznych dań kuchni indyjskiej

Reply
Sonia 24 marca, 2025 - 1:30 pm

Danie cudo! Dodatkowo sos butter najlepszy jaki jadłam, prawdziwie indyjski, jak w Indiach 😁

Reply
Maja 22 stycznia, 2025 - 1:06 pm

W składnikach jest mleczko kokosowe a w przepisie nie. Gdzieś je dodać czy się wepchało rządne sławy w listę składników?

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2025 - 5:10 pm

mleczko kokosowe figuruje jako alternatywa do śmietanki, ale już poprawiam, żeby było jaśniej!

Reply
Karolina 22 stycznia, 2025 - 3:13 pm

Och jestem ciekawa tego ogromnie!!! Kocham miłością wierną masala butter chicken lub paneer, myślałam ostatnio żeby spróbować odtworzyć to danie w domu… I proszę bardzo, mój ulubiony rozkoszny wrzuca przepis 🥰😍😍 dziękuję, będę testować!

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2025 - 5:10 pm

przepis spada z nieba!

Reply
Zuzanna 22 stycznia, 2025 - 6:54 pm

Nawet nie wiesz jak bardzo czekałam na to 🥰
Odkąd wróciłam z Indii nie mogę znaleźć dobrego paneer butter masala jutro pędzę na zakupy i do roboty 👀☺️

Reply
rozkoszny 23 stycznia, 2025 - 11:06 am

<3

Reply
Magda 22 stycznia, 2025 - 7:48 pm

Czy punkt 3 obejmuje też dodanie mleczka kokosowego? Kiedy jest jego moment? 😉

Reply
rozkoszny 23 stycznia, 2025 - 11:07 am

Jeśli używasz mleczka kokosowego zamiast śmietanki to tak

Reply
Kinga 22 stycznia, 2025 - 11:11 pm

A ja polecam też zrobić paneer samemu, nawet mi ignorantce przepisowej wyszedł 🙂 a przepis jest już na mojej liście must eat!

Reply
rozkoszny 24 stycznia, 2025 - 12:44 pm

Jasne, że można! Aczkolwiek wtedy to nie będzie obiad w 20 min 😀

Reply
Ola 3 marca, 2025 - 9:56 pm

To jest wspaniałe!!!!!

A paneer zastąpiłam serkiem capreggi – to pro tip znajomego Hindusa w PL, który właśnie tak sobie radzi jak nie dostanie paneer 😉

Reply
MAGDA 23 stycznia, 2025 - 7:16 pm

Dziś zrobiłam to danie i potwierdzam, że jest pyszne. 🫠😋Zamiast chlebka naan dodałam chleb lawasz z Biedronki i to strzał w 10.
Polecam!

Reply
rozkoszny 24 stycznia, 2025 - 12:44 pm

Super, dzięki za polecajkę!

Reply
Maz 24 stycznia, 2025 - 10:21 am

Podaj prosze przepis na chlebek!!!!!!!!!!!

Reply
Roksana Fossa 24 stycznia, 2025 - 6:39 pm

Kocham paneer better masala i zawsze wybieram ale nigdy nie sądziłam że mogę je sama zrobić… podaj proszę jeszcze przepis na naan

Reply
Marcin 24 stycznia, 2025 - 10:35 pm

A czy zdradzisz przepis na chlebek naan?

Reply
Oliwia 24 stycznia, 2025 - 11:07 pm

Hej! Było naprawdę świetne, dzięki za przepis

Reply
Julia 25 stycznia, 2025 - 7:15 pm

Odkąd jadłam oryginalne butter masala szukałam w Polsce tego smaku. No w żadnej knajpie nie było.. a to jest idealne. Bliskie oryginałowi. Dziękuję za te ucztę dla kubków smakowych!)

Reply
Stanisław 25 stycznia, 2025 - 9:17 pm

Bardzo dobry przepis i łatwy w przygotowaniu, zdecydowanie do powtórzenia!

Reply
Malena 26 stycznia, 2025 - 5:04 pm

Hej, kupiłam halloumi w Lidlu, ale nie zauważyłam, że jest z miętą. 🙈
Nie nada się?

Reply
Olga 26 stycznia, 2025 - 7:15 pm

Właśnie taki zjadłam – bardzo się nada….. 🙂🙂

Reply
Aga 26 stycznia, 2025 - 9:59 pm

Nada się. Kupiłam dziś to samo halloumi, zupełnie nie czuję tej mięty w daniu 🙂

Reply
Aleksandra Kozłowska 27 stycznia, 2025 - 8:45 pm

Chlebek robisz sam? Jeśli tak – to czy jest gdzieś w sieci ten przepis. A jeśli kupny – to gdzie kupujesz? 😊

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2025 - 7:16 pm

Najczęściej kupuję w knajpach indyjskich (jedną mam za rogiem), ale zanotowałem, że przepis na naan jest potrzebny!

Reply
Aleksandra 4 lutego, 2025 - 1:09 pm

Zdecydowanie! 😉

Reply
Agata 27 stycznia, 2025 - 9:43 pm

Mógłbyś podać przepis na chlebki naan?

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2025 - 7:16 pm

będzie!

Reply
Kamila 20 lutego, 2025 - 9:30 pm

Bardzo polecam przepis na Herb & Garlic Homemade Vegan Naan ze strony Pick Up Limes, ktory jest cudownie prosty i pyszny a za Butter Masala dziekuje Tobie (Rozkoszny) nawet nasza dwulatka! 🙂

Reply
Aleksandra 17 marca, 2025 - 6:34 pm

Wow! Ile bym dała, żeby w moim przedszkolaku pokazała się taka ciekawość smaków 😂
Na razie jest „mamo, ale czemu nie takie dobre jak w przedszkolu?”

Reply
Olga 27 stycznia, 2025 - 10:26 pm

Aż mnie korci, żeby zamiast sera dać ugotowaną ciecierzycę

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2025 - 7:17 pm

Można

Reply
Iwona 28 stycznia, 2025 - 9:52 pm

A można zrobić to danie dzień wcześniej i odgrzać? Czy ser zrobi się za twardy?

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2025 - 7:17 pm

Pod wypływem temperatury zmięknie. Można podgrzewać 🙂

Reply
magda 29 stycznia, 2025 - 7:12 pm

Właśnie zjadłam porcyjkę – pyszne! I cudownie grzeje po całym dniu na dworze. dzięki!

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2025 - 7:17 pm

<3

Reply
Joanna 30 stycznia, 2025 - 2:09 pm

O co chodzi z dodaniem sosu masala i masła, w momencie gdy w składnikach nie ma sosu masala?

Reply
Joanna 30 stycznia, 2025 - 2:19 pm

dobra już sama sobie odpowiadam 😉 to sos, który stworzyliśmy w pierwszym etapie 🙂

Reply
Sylwia 30 stycznia, 2025 - 5:56 pm

Rzeczywiście, wygląda na to, że będę chciała to danie jeść na okrągło 😀 Zrobiłam pierwszy raz we wtorek, a dziś już tęsknię za tym rozkosznym smakiem! Dzięki za świetny przepis!

Reply
rozkoszny 31 stycznia, 2025 - 5:24 pm

<3

Reply
Alicja 31 stycznia, 2025 - 10:14 am

Czy z serem paneer postępować tak samo jak z halloumi? Mam sklep indyjski pod nosem a kocham panerr i wolałabym go użyć 🙂

Reply
rozkoszny 31 stycznia, 2025 - 5:25 pm

Tak 🙂

Reply
Alicja 31 stycznia, 2025 - 12:07 pm

Chciałabym przygotować to danie na imprezę rodzinną. Czy lepiej szykować na świeżo, czy mogę np. zrobić wieczorem a następnego dnia odgrzać?

Reply
rozkoszny 31 stycznia, 2025 - 5:25 pm

Odgrzane też będzie smakowało świetnie

Reply
lu blue 1 lutego, 2025 - 1:55 pm

a co można dodać w finale zamiast masełka? 🤔

Reply
Barbara 31 stycznia, 2025 - 3:13 pm

To jest najrozkoszniejsze danie, które jadłam ❤️

Reply
rozkoszny 31 stycznia, 2025 - 5:25 pm

<33

Reply
Renata 31 stycznia, 2025 - 9:07 pm

Pyszności 😍😍😍 dziękuję!

Reply
Nina 2 lutego, 2025 - 4:57 pm

A co zrobić jeśli wyszło za słone? Halumi słone i chyba przegięłam z ilością solenia cebuli:/ pyszne ale moją wersję niestety z dużą ilością picia okoń wyszła:)

Reply
Iza 2 lutego, 2025 - 7:11 pm

Kojące, rozgrzewające, cudowne. Po kilku godzinach na zimnie w lesie to danie to był strzał w dziesiątkę. Dziękuję!

Reply
Ala 3 lutego, 2025 - 11:52 am

A czy tofu się sprawdzi w tym przepisie?

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2025 - 9:56 am

Tak, ale z halloumi znacznie smaczniej

Reply
Ola 3 lutego, 2025 - 5:20 pm

Czy przyprawa tandoori masala zamiast garam masala również się sprawdzi?

Reply
Karolina 4 lutego, 2025 - 2:21 pm

Czy można zamienić halloumi na tofu?

Reply
Wiola 11 marca, 2025 - 11:02 pm

Oto przepis na najgenialniejsze tofu paneer, przepis z wegańskiej restauracji : na marynatę: do płaskiego pojemnika dodaje sok z połówki cytryny, 3 łyżki drożdży nieaktywnych sucszonych, 1 łyżeczkę soli, pół szklanki wody i duża kostkę tofu pokrojonego na kawałki, tak zostawiam na przynajmniej godzinę żeby się zamarynowało, odcedzam i wykładam na blaszkę i skraplam ulubionym olejem i wkladam do piekarnika, piekę w 180stopniach około 20min

Reply
Aleksandra 17 marca, 2025 - 6:36 pm

Dzięki @Wiola! Ale uściślij jeszcze, proszę: tofu naturalne czy wędzone?

Reply
Renata 4 lutego, 2025 - 9:02 pm

ale to jest pyszne! dosłownie jak oryginał, dziękuję za super obiad:)

Reply
Monicz 6 lutego, 2025 - 9:53 pm

Uwielbiam przepisy rozkosznego, jednak nie zostanę fanką tego. Może po ulepszeniach… myślę, że pomidory w puszce zamiast wody, i w ogóle mniej wody byłoby na plus bo sos wyszedł bardzo rzadki. Jest też niezbyt wyważony smakowo, musiałam dodać więcej cukru bo mi się smaki nie zgadzały. Ogólnie wrzucenie halloumi to super pomysł. Jedliśmy z ryżem. Jest OK ale pupy nie urywa w przeciwieństwie do wielu innych przepisów 🙂

Reply
Lucy 7 lutego, 2025 - 7:19 pm

Dobry Jezu, jakie to bylo dobre. Nie chcialo mi sie blendowac, a I tak smakowalo genialnie. Stary wylizal talerz, bajglem zrobil „scarpette” jak mu sie chlebek naan skonczyl 😉 cud! Uwielbiamy twoje przepisy.

Reply
Marzena 7 lutego, 2025 - 10:32 pm

Poproszę przepis na chlebek naan

Reply
Weronika 8 lutego, 2025 - 5:18 pm

Przepis jest świetny!!! Użyłam 18% śmietanki i też wyszło genialne! Bardzo lubię Twoje przepisy bo są na tyle elastyczne że zmiana paru składników nie wpływa na końcowy efekt ❤️

Reply
Pina 10 lutego, 2025 - 10:51 am

Bardzo dobre danie, daję znać, że paneer można kupić w kaufladzie, zrobiłam wersję pół na pół (paneer/halloumi), jak dla mnie połączenie idealne, paneer delikatny i kremowy, halloumi nadaje słonego posmaku.

Reply
Asia 11 lutego, 2025 - 5:03 pm

Ostrzezenie było prawdziwe, jem to danie na okrągło. Pyszne i proste. 🙂

Reply
Agata 11 lutego, 2025 - 9:46 pm

Wyszlo pycha, dodalam mrozony zielony groszek i pasuje tutaj super

Reply
Kinga 12 lutego, 2025 - 12:19 pm

Zamówiłam paneer przez internet. Po prostu bajka – proste w przygotowaniu, aromatyczne – rozkoszne! Dziękuję Ci za to, co robisz! ❤️

Reply
Renia 12 lutego, 2025 - 1:58 pm

Kiedyś znajomy z Indii przygotowywał danie z serkiem typu włoskiego, zamiast paneer i twierdził, że jest to praktycznie to samo. Wiadomo, serek Capri troche miększy, ale uwielbiam go dawać do indyjskich dań bo jest łatwo dostępny. Może komuś się przyda ta informacja 🙂

Reply
Malgorzata Senderek 12 lutego, 2025 - 6:30 pm

Przepyszne, dzięki za przepis ❤️

Reply
Magdalena 13 lutego, 2025 - 10:03 pm

Ten sos to kosmos! Nie mogę odejść od patelni! Powinieneś dostać Nobla za te przepisy!

Reply
Ola 16 lutego, 2025 - 8:40 pm

Genialne danie!
Dziękuję za przepis ♥️

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2025 - 4:37 pm

służę!

Reply
Ewa 19 lutego, 2025 - 6:18 pm

O wow ale pyszne ❤️ dzięki za kolejny wspaniały przepis 🙂

Reply
Magda 19 lutego, 2025 - 9:13 pm

A czy mrozic to sie da?

Reply
Natalia 21 lutego, 2025 - 2:32 pm

Moje dwie czubate łyżki garam masala ważą 25g 😆

Reply
Natalia 21 lutego, 2025 - 3:20 pm

O Boże jaka jestem ślepa
Trzeba skasować mój poprzedni komentarz

Reply
Gabriela 22 lutego, 2025 - 12:19 pm

Przepyszne i dosyć proste <3 Kozacki, idealny na zimę przepis.
Jak ktoś szuka więcej ostrości, polecam podsmażyć ostrą paprykę z cebulą, czosnkiem i imbirem. A halloumi najpierw podsmażyć na samym maśle i dopiero potem dodać sos masala, wtedy ser jest trochę „przypalony”, podkręca smak.
Dzięki za przepis 🙂

Reply
Anna 27 lutego, 2025 - 3:30 pm

Ojej a dla mnie za ostre 🙁

Reply
Agata 7 marca, 2025 - 5:07 pm

Jakie to pyszne, brak słów!! <3

Reply
Basia P. 16 marca, 2025 - 10:20 pm

Następnym razem od razu zrobię podójną porcję! Zawsze myślałam, że jak haloumi to tylko smażony, ale w tym daniu sprawdza się taki mięciutki. Sos przed dodaniem haluomi jest za mało słony, ale dodanie sera to zmienia, więc doprawiać trzeba zdecydowanie na samym końcu.

Reply
Kasia 3 kwietnia, 2025 - 2:32 pm

O mój bo że co to jest za sooos!!!! 💗💗💗 Próżno szukać tak głębokiego smaku w hinduskicj knajpach, serio

Reply
Kare 8 kwietnia, 2025 - 5:59 pm

Dla mnie pycha z kuskusem pomieszanym z makaronem nitki ciete. Odkryte przy wyjadaniu otwartych sypkich rzeczy z szafki. I juz do ryżu nie wroce

Reply
Magda 14 kwietnia, 2025 - 10:33 pm

Już kilka razy robiłam to pyszne danie i dziś też nabrałam na nie ochoty. Zrobiłam ale w smaku wyszło jakieś dziwne Okazało się, że się pomyliłam i zamiast sera halloumi dodałam tofu! 🙁 Co za pech bo smak zupełnie inny, gorszy. Jak mogę uratować to danie?

Reply
Emilia 15 kwietnia, 2025 - 5:08 pm

Zrobione, zjedzone, zainspirowane 😀 Genialny pomysł z użyciem halloumi, muszę to wykorzystać w przepisie na palak paneer!

Reply
Doris 25 kwietnia, 2025 - 7:53 pm

Najlepsze butter masala jakie jadłam! ❤️

Reply
rozkoszny 28 kwietnia, 2025 - 6:43 pm

<3

Reply
Milena 7 maja, 2025 - 5:42 pm

Danie wyszło wspaniale! Myślałam, że z moimi niskimi umiejętnościami kuchennymi danie mi nie wyjdzie, ale miło się zaskoczyłam. Przepis cudowny, dziękuję!

Reply

Leave a Comment