Wilgotne ciasto o zapachu przypraw korzennych – cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej – pełne marchewki, która nadaje mu koloru soczystej pomarańczy. Gdzieniegdzie z chrupiącymi orzechami włoskimi, przełożone sowitą porcją lekko słonego, cytrusowego kremu twarożkowego nadającego lekkości i świeżości warzywnemu deserowi.
Niby każdy zna, każdy lubi, proste do zrobienia, ale jeśli mam ochotę na kawałek, to nie ma gdzie zjeść. A więc sam ścieram marchewkę na drobno, aby zatopić ją w korzennym cieście z maślanką, a na koniec przełożyć lekko słonym, lekko słodkim kremem twarożkowym. Ten ostatni to nieodzowna część marchewkowego ciasta. Pojawia się jednak problem, gdyż do klasycznego frostingu używa się kilka szklanek cukru pudru, tak że podczas jedzenia zgrzytają zęby. U mnie to będą jedynie 3 łyżki, i uwierz, tyle wystarczy.
Ciasto piekę w dwóch małych tortownicach (18 cm), aby mieć dwa ładne blaty ciasta do przełożenia kremem. Z mojego doświadczenia wynika, że przepoławianie marchewkowe to nie jest zbyt dobry pomysł. Jest wilgotne, kruszy się, a nóż może zahaczyć o kawałki orzechów. Ciasto można również upiec w jednej większej tortownicy – 23 cm i rozsmarować frosting jedynie z wierzchu.
Ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym:
Ciasto:
1 ½ szklanki startej marchewki na drobno (220 g)
½ szklanki maślanki
2 jajka “zerówki”
⅓ szklanki brązowego cukru + ½ szklanki białego cukru
½ szklanki oleju
1 ¼ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
¾ łyżeczki soli
½ szklanki orzechów włoskich
Krem twarożkowy:
140 g masła, w temperaturze pokojowej
250 g serka twarożkowego lub kremowego typu Philadelphia, w temperaturze pokojowej
skórka otarta 1 cytryny
3 łyżki cukru pudru
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Dwie tortownice o wielkości 16-18 cm wyłóż papierem i wysmaruj masłem. Orzechy włoskie upraż na patelni, zajmie to około 8 minut. Posiekaj. Startą marchewkę i maślankę połącz.
Jajka utrzyj z cukrem – brązowym oraz białym – na puszystą i jasną masę, zajmie to około 4 minut. Zmniejsz obroty miksera na średnie i strumyczkiem, nieprzerwanie wlewaj olej, cały czas mieszając. W drugiej misce połącz mąkę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
Dodawaj suche składniki w trzech partiach, mieszając każdą krótko do połączenia i przeplatając je dodawaniem marchewki z maślanką – dodawaną dwa razy. Wmieszaj posiekane orzechy.
Przełóż masę równo do dwóch tortownic, wyrównaj i piecz przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i wystudź całkowicie. Po 10 minutach zdejmij obręcze.
Masło wraz z serkiem utrzyj na jednolitą masę, dodaj 3 łyżki cukru i skórkę cytrynową. Zmiksuj dokładnie.
Połowę kremu wyłóż na wierzch jednego płatu ciasta, rozprowadź i przykryj drugim. Udekoruj go pozostałym kremem, orzechami i cynamonem. Można lekko schłodzić w lodówce, aby krem stężał. Podawaj z mocną herbatą i z uśmiechem na twarzy, w końcu to marchewka!
Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!
Wasz,
Rozkoszny
34 komentarze
Czy mogę zamiast serka użyć mascarpone?
Moim zdaniem krem na bazie serka zdecydowanie bardziej pasuję, ale jeśli chcesz mascarpone to już nie z masłem a schłodzoną kremówką. Proporcję 1:1
Witam. Wczoraj zrobiłem te ciasto i nie wiem czemu lekko kruszy się podczas krojenia. Co mogłem źle zrobić?
A czy można upiec na raz i potem przeciąć na placki?
Można, ale musisz dostosować czas pieczenia, bo na pewno będzie dłuższy 🙌
Można upiec to ciasto w formie bezglutenowej? Na przykład zamiast maki pszennej dodać bezglutenową mąkę owsianą lub ryżową.
Najlepiej użyć mieszanki mąk bezglutenowych
Dzień dobry 🙂
Ja mam taki problem: chcę upiec tort w wersji 18 cm, ale mam tylko jedną taką tortownicę. Co lepiej w takim wypadku zrobić? Czy wymieszane ciasto może poczekać w lodówce na swoją kolej, aż upiekę pierwszą połowę, czy lepiej jeśli najpierw wymieszam połowę składników i upiekę, a później zrobię po prostu jeszcze raz to samo i skleję z tego tort?
Będę wdzięczna za podpowiedź 🙂
Dzień dobry, można przygotować masę i odstawić ją do lodówki. Teoretycznie soda oczyszczona zaczyna działać w momencie połączenia z czymś kwaśnym (maślanka), ale nie ma jej tutaj tak dużo, żeby znacząco wpłynęło to na ciasto.
Dla liczących kalorie, ale chcących jeść rozkosznie, obliczyłam ile ok. ma to ciacho:)
http://www.ilewazy.pl/dziennik/mojeprodukty/1d33d6
Dzięki <3
Dzień dobry,
czy jest może możliwość zastąpienia maślanki czymś innym?
Kefirem lub ew rzadkim jogurtem naturalnym
Co myślisz o dodaniu pokrojonej pomarańczy do mokrych składników? Czy będzie ok z tymi proporcjami czy trzebaby czegoś dać więcej/mniej?
Długo szukałam odpowiedniego przepisu na ciasto marchewkowe, zawsze było jakieś ale. Ciasto w/d Twojego przepisu wyszło idealne a krem rozpływa się w ustach. Niestety, zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia 😉
Czy macie jakies porady jak uniknac zakalca? (z ciastem marchekowym jak z malo ktorym mam odwieczny problem, ze jest ono zakalcowate), bo mam ogromna ochote na ten torcik 😀
temperatura pokojowa i dokładne odmierzanie składników (gramami)!
Ale ile gramów / ml mają właściwie te szklanki…?
szklanka do mierzenia zawsze ma 240 – 250 ml
Dzięki!
Mam formy do pieczenia blatów tortowych 20 cm, więc odrobinę większe, zobaczę, jak wyjdzie… Może krócej piec jak cieńszy, a większy krążek?
Ależ tu smacznie, jak to możliwe, że dopiero dziś trafiłam na tę stronę?
A teraz pytanie. Jestem za granicą, a za tą granicą sody spożywczej brak. Da się to jakoś obejść?
proszę użyć proszku do pieczenia!
Co zrobić, gdy brak tak małej tortownicy? Upiec całą masę w tortownicy 24cm (wtedy pewnie bliżej godziny, niż 40 minut) i potem przekroić? Czy lepiej dwa naleśniczki i wtedy pewnie piec nie dłużej niż poł godziny? SOS SEND HELP 😀
Jak wolisz!
Przepis brzmi swietnie, czy nadaje sie rowniez do upieczenia z tego marchewkowych babeczek?
Tak!
Drogi Rozkoszny- powiem Ci- udało się cudownie, mimo, że dodałam przez pomyłkę 4 zamiast 2 jajek🤭. Bez serka, za to podaję polane syropem daktylowym… coś nie do wyobrażenia… trzeba spróbować! Następną razą robię z podwójnej ilości skladników. Bo będzie następna raza😃Dziękuję!!!
Wyszło przepyszne, bardzo dziękuję za przepis!
A czy miałbyś jakąś poradę na to żeby ciasto było trochę ciemniejsze? Wyszło mi bledsze w kolorze od Twojego i zastanawiam się czy może ciemniejszy cukier wybrać. Mam brązowy ale lekko brązowy i może to było przyczyną koloru 🤔.
Buziaczki 😘
Może więcej cynamonu i właśnie cukier?
Drugie podejście i ponownie zakalec… :/
Jeśli zdarzają Ci się zakalce, koniecznie zainwestuj w wagę, by odmierzać gramaturowo
Dzień dobry, a czy trzeba odcisnąć marchewkę z soku?
Czy możesz podać ile gram mąki 🙏?
Pozdrawiam serdecznie
Odlicza się gramami czy mililitrami? Jak na szklanki :>
Rozkoszny, a jeżeli chcę wykorzystać przepis do upieczenia babeczek to jak długo piec? 🙂