Ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym

Wilgotne ciasto o zapachu przypraw korzennych – cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej – pełne marchewki, która nadaje mu koloru soczystej pomarańczy. Gdzieniegdzie z chrupiącymi orzechami włoskimi, przełożone sowitą porcją lekko słonego, cytrusowego kremu twarożkowego nadającego lekkości i świeżości warzywnemu deserowi.

Niby każdy zna, każdy lubi, proste do zrobienia, ale jeśli mam ochotę na kawałek, to nie ma gdzie zjeść. A więc sam ścieram marchewkę na drobno, aby zatopić ją w korzennym cieście z maślanką, a na koniec przełożyć lekko słonym, lekko słodkim kremem twarożkowym. Ten ostatni to nieodzowna część marchewkowego ciasta. Pojawia się jednak problem, gdyż do klasycznego frostingu używa się kilka szklanek cukru pudru, tak że podczas jedzenia zgrzytają zęby. U mnie to będą jedynie 3 łyżki, i uwierz, tyle wystarczy.

Ciasto piekę w dwóch małych tortownicach (18 cm), aby mieć dwa ładne blaty ciasta do przełożenia kremem. Z mojego doświadczenia wynika, że przepoławianie marchewkowe to nie jest zbyt dobry pomysł. Jest wilgotne, kruszy się, a nóż może zahaczyć o kawałki orzechów. Ciasto można również upiec w jednej większej tortownicy – 23 cm i rozsmarować frosting jedynie z wierzchu.

Ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym 1

Ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym:
Ciasto:
1 ½ szklanki startej marchewki na drobno (220 g)
½ szklanki maślanki
2 jajka “zerówki”
⅓ szklanki brązowego cukru + ½ szklanki białego cukru
½ szklanki oleju
1 ¼ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
¾ łyżeczki soli
½ szklanki orzechów włoskich

Krem twarożkowy:
140 g masła, w temperaturze pokojowej
250 g serka twarożkowego lub kremowego typu Philadelphia, w temperaturze pokojowej
skórka otarta 1 cytryny
3 łyżki cukru pudru

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Dwie tortownice o wielkości 16-18 cm wyłóż papierem i wysmaruj masłem. Orzechy włoskie upraż na patelni, zajmie to około 8 minut. Posiekaj. Startą marchewkę i maślankę połącz.

Jajka utrzyj z cukrem – brązowym oraz białym – na puszystą i jasną masę, zajmie to około 4 minut. Zmniejsz obroty miksera na średnie i strumyczkiem, nieprzerwanie wlewaj olej, cały czas mieszając. W drugiej misce połącz mąkę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.

Dodawaj suche składniki w trzech partiach, mieszając każdą krótko do połączenia i przeplatając je dodawaniem marchewki z maślanką – dodawaną dwa razy. Wmieszaj posiekane orzechy.

Przełóż masę równo do dwóch tortownic, wyrównaj i piecz przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i wystudź całkowicie. Po 10 minutach zdejmij obręcze.

Masło wraz z serkiem utrzyj na jednolitą masę, dodaj 3 łyżki cukru i skórkę cytrynową. Zmiksuj dokładnie.

Połowę kremu wyłóż na wierzch jednego płatu ciasta, rozprowadź i przykryj drugim. Udekoruj go pozostałym kremem, orzechami i cynamonem. Można lekko schłodzić w lodówce, aby krem stężał. Podawaj z mocną herbatą i z uśmiechem na twarzy, w końcu to marchewka!

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym 2 Ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym 3

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

11 komentarzy

Ola 18 kwietnia, 2018 - 1:04 pm

Czy mogę zamiast serka użyć mascarpone?

Reply
rozkoszny 18 kwietnia, 2018 - 1:07 pm

Moim zdaniem krem na bazie serka zdecydowanie bardziej pasuję, ale jeśli chcesz mascarpone to już nie z masłem a schłodzoną kremówką. Proporcję 1:1

Reply
M 21 stycznia, 2019 - 8:50 pm

A czy można upiec na raz i potem przeciąć na placki?

Reply
rozkoszny 21 stycznia, 2019 - 8:56 pm

Można, ale musisz dostosować czas pieczenia, bo na pewno będzie dłuższy 🙌

Reply
Julia 9 grudnia, 2019 - 1:48 pm

Można upiec to ciasto w formie bezglutenowej? Na przykład zamiast maki pszennej dodać bezglutenową mąkę owsianą lub ryżową.

Reply
rozkoszny 9 grudnia, 2019 - 3:55 pm

Najlepiej użyć mieszanki mąk bezglutenowych

Reply
Marceliszka 21 kwietnia, 2020 - 10:25 pm

Dzień dobry 🙂
Ja mam taki problem: chcę upiec tort w wersji 18 cm, ale mam tylko jedną taką tortownicę. Co lepiej w takim wypadku zrobić? Czy wymieszane ciasto może poczekać w lodówce na swoją kolej, aż upiekę pierwszą połowę, czy lepiej jeśli najpierw wymieszam połowę składników i upiekę, a później zrobię po prostu jeszcze raz to samo i skleję z tego tort?
Będę wdzięczna za podpowiedź 🙂

Reply
rozkoszny 22 kwietnia, 2020 - 11:10 am

Dzień dobry, można przygotować masę i odstawić ją do lodówki. Teoretycznie soda oczyszczona zaczyna działać w momencie połączenia z czymś kwaśnym (maślanka), ale nie ma jej tutaj tak dużo, żeby znacząco wpłynęło to na ciasto.

Reply
Karolina 25 kwietnia, 2020 - 2:01 pm

Dla liczących kalorie, ale chcących jeść rozkosznie, obliczyłam ile ok. ma to ciacho:)
http://www.ilewazy.pl/dziennik/mojeprodukty/1d33d6

Reply
Ola 22 maja, 2020 - 8:07 am

Dzień dobry,
czy jest może możliwość zastąpienia maślanki czymś innym?

Reply
rozkoszny 22 maja, 2020 - 12:27 pm

Kefirem lub ew rzadkim jogurtem naturalnym

Reply

Leave a Comment