Ziemniaczana sałatka Cezar

Ziemniaczana sałatka Cezar z bobem i rzodkiewką to prawdopodobnie jedna z najlepszych rzeczy, która może spotkać młodego kartofelka. Wytaplany w sosie Cezar wprost prześlizguje się z talerza do ust. Tak tylko ostrzegam.

Oczywiście można pójść na skróty i zrobić sos Cezar na gotowym majo, ale nie umywa się on do wersji na żółtkach emulsyfikowanych powoli z olejem (to prostsze niż się wydaje!). Podkręcam go absolutnie nie-tradycyjnym jogurtem grecki nadającym rześkość i lekkość. Taką sałatkę można jeść od razu, na ciepło, ale sprawdzi się też jako już letnia sałatka na grupowego grilla.

Ziemniaczana sałatka Cezar

Ziemniaczana sałatka Cezar
4 porcje
1 kg młodych małych ziemniaków, wyszorowany
½ pęczka (250 g) bobu
6 – 8 rzodkiewek, pokrojonych w cienkie plastry
4 łyżki posiekanego koperku

Sos Cezar
2 duże żółtka (bardzo świeże) ze sparzonych gorącą wodą jajek
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon
⅓ szklanki (80 ml) oleju rzepakowego
2 łyżki oliwy extra virgin
3 filetów anchois w oleju lub oliwie
1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
3 łyżki startego parmezanu lub innego długodojrzewającego sera
½ szklanki (120 g) jogurtu greckiego
sól morska, świeżo mielony pieprz

1. Przygotuj warzywa: Ugotuj ziemniaki w wodzie słonej jak Morze Śródziemne, 35 – 40 minut. Odcedź ziemniaki i daj im 3 – 4 minuty, aby odparowały. Ugotuj bób (może być w tej samej wodzie), aż będzie miękki, ale nie kremowy, 6 – 15 minut – zależnie, czy młody czy starszy. Odcedź i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Obierz bób ze skórek.

2. Przygotuj sos Cezar: Owiń spód miski mokrym ręcznikiem kuchennym, tworząc coś na wzór podstawki-gniazda. Dzięki niej miska nie będzie się chybotać, a ty będziesz mógł skupić się na mieszaniu. Przełóż do niej żółtka, sok z cytryny, musztardę i ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej.

3. Przelej olej do naczynia lub miarki z dziubkiem. Wlewaj go powoli strumieniem do miski, kropelka po kropelce, cały czas mieszając trzepaczką. Jeśli niechcący dodasz za dużo oleju, przerwij wlewanie i jeszcze intensywniej zacznij mieszać. Sos wraz z dodawaniem oleju będzie gęstniał, emusifikując się. Na koniec wmieszaj oliwę.

4. Posiekaj drobno filety anchois, zmiażdżając je także na papkę zewnętrzną stroną noża. Przełóż do miski wraz z czosnkiem. Dodaj parmezan i jogurt grecki.. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

5. Przełóż lekko wystudzone ziemniaki, bób, rzodkiewkę i koper do dużej miski. Wlej sos Cezar i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie ziemniaczki utaplany się w tym boskim sosiwie. Podawaj od razu lub nie – świetnie sprawdzi się jako zimna sałatka na grilla.

Rady/porady
Jeśli jesteś leniuszkiem, możesz pominąć emulsyfikowanie i zastąpić żółtko i olej ½ szklanki (120 g) majonezu.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Ziemniaczana sałatka Cezar
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

30 komentarzy

Kasia 10 czerwca, 2025 - 2:47 pm

Hejo:) czy polecasz anchois jakieś konkretnej firmy:)??

Reply
rozkoszny 10 czerwca, 2025 - 6:24 pm

Pan do Mar

Reply
Karolina 10 czerwca, 2025 - 2:55 pm

Czy może być inna musztarda?

Reply
rozkoszny 10 czerwca, 2025 - 6:22 pm

Tak, najlepiej trochę ostra

Reply
Kasia 10 czerwca, 2025 - 4:50 pm

Czym zastąpić anchois aby było wege?

Reply
rozkoszny 10 czerwca, 2025 - 6:21 pm

1 łyżeczką pasty miso

Reply
Kasia 12 czerwca, 2025 - 11:43 am

Hej!
A ja się zastanawiam co dodać zamiast bobu (tak jestem jedną z nielicznych która za nim nie przepada 🤭).. ogórek zielony? Groszek konserwowy? Fasola czerwona?

Trzymaj się! 🤗

Reply
rozkoszny 13 czerwca, 2025 - 2:37 pm

Może szparagi?

Reply
Ania 25 czerwca, 2025 - 2:57 pm

Ja dałam raz fasolkę szparagową, też było super!

Reply
Łukasz 12 czerwca, 2025 - 12:15 pm

Oł jes! Ale jestem leniuszkiem i bób bez obierania. Pyszne również!

Reply
rozkoszny 13 czerwca, 2025 - 2:37 pm

Może mniej koloru, ale więcej błonnika!

Reply
Damian 15 czerwca, 2025 - 9:31 pm

Czy mogę dodać oleju z lnu zamiast rzepakowego?

Reply
rozkoszny 16 czerwca, 2025 - 4:44 pm

Nie, smak będzie zbyt intensywny

Reply
Magda 16 czerwca, 2025 - 4:16 pm

Czy oliwa z oliwek zamiast oleju się sprawdzi? Czy zbyt charakterystyczny smak?

Reply
rozkoszny 16 czerwca, 2025 - 4:45 pm

Smak będzie zbyt intensywny, gorzki

Reply
Iza 20 czerwca, 2025 - 5:41 pm

A czy nadal będzie pyszne bez anchois i nabiału?

Reply
Pablito 22 czerwca, 2025 - 4:40 pm

W składnikach jest oliwa obok oleju, ale nie widzę, na którym etapie trzeba ją dodać. Przy emulsyfikacji czy później?

Reply
rozkoszny 23 czerwca, 2025 - 4:08 pm

Zaraz po oleju!

Reply
Marta 23 czerwca, 2025 - 5:54 pm

Czy zamiast surowych jaj i oleju rzepakowego można dodać majonez, połączyć go z musztardą i jogurtem greckim?

Reply
rozkoszny 27 czerwca, 2025 - 12:27 pm

Tak piszę w przepisie- doczytaj 🙂

Reply
Sylwia Grzeszczyk 23 czerwca, 2025 - 8:12 pm

Wiem, że zgrzeszę ale może być bez anchois? No nie moje smaki

Reply
rozkoszny 27 czerwca, 2025 - 12:28 pm

Możesz dodać mojej bomby uamami w zamian

Reply
Daria 25 czerwca, 2025 - 11:57 am

Czy sałatkę powinno przygotowywać się na świeżo czy można dzień wcześniej?

Reply
rozkoszny 27 czerwca, 2025 - 12:28 pm

na zimno też jest smaczna

Reply
Anna 25 czerwca, 2025 - 5:58 pm

trochę się boję z surowym jajkiem… jest jakaś szansa na zastępstwo?

Reply
Katarzyna Z 26 czerwca, 2025 - 8:12 pm

Zrobiłam dziś te ziemniaczki i to było ekstatyczne przeżycie. Dodałam czerwoną cebulę jeszcze , bo ja jestem straszna cebularą.

Reply
rozkoszny 27 czerwca, 2025 - 12:29 pm

<3

Reply
Magda 17 lipca, 2025 - 12:36 pm

Sałatka super a skąd łyżki do sałatek? Piękne

Reply
Kasia 19 lipca, 2025 - 12:01 am

Już czwarty raz robię w tym sezonie ❤️ a ja naprawdę rzadko gotuję… wszyscy zachwalają tę ziemniaczaną rozkosz!

Reply
rozkoszny 21 lipca, 2025 - 5:43 pm

<3

Reply

Leave a Comment