Jednogarnkowy makaron w sosie miso z grzybami

Jednogarnkowy makaron w dwuskładnikowym aksamitnym sosie miso, czyli taki, który powstaje w całości na jednej patelni bez twojego zachodu.

Nie jest to klasyczny sposób przygotowania makaronu – makaron nie jest gotowany osobno, a potem dodawany do sosu wraz z wodą skrobiową. Wszystko dzieje się na jednej patelni. Kluski gotowane są w wywarze miso, aż zmiękną, a on się zredukuje, stając się aksamitny. Jeszcze śmietanka, rumiane grzyby i rozkosz gotowa.

Jednogarnkowy makaron w sosie miso z grzybami

Jednogarnkowy makaron w sosie miso z grzybami
2 porcje
150 g pieczarek brunatnych, pokrojonych w plastry
2 łyżki oliwy extra virgin
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
4 płaskie łyżki pasty miso
200 g ulubionego makaronu (u mnie bucatini)
½ szklanki (120 ml) śmietanki 30% lub sojowej
świeżo mielony pieprz

1. Rozgrzej oliwę na dużej patelni na dużej mocy. Wrzuć pieczarki i smaż, aż się zarumienią, 3 – 4 minuty na stronę. Zmniejsz ogień na umiarkowany i dodaj czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem. Przemieszaj i zdejmij z ognia, przekładając pieczarki do miski.

2. Na tą samą patelnię wlej 3 szklanki (750 ml) wody. Dodaj miso i rozpuść je w wodzie. Zagotuj wodę i dodaj makaron. Jeśli lekko wystaje ponad poziom wody, przykryj patelnię i gotuj na małej mocy, aż zmięknie, 3 – 4 minuty. Zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień na umiarkowany. Gotuj, często mieszając, aż makaron zmięknie, a wywar zredukuje się do około 1 szklanki (250 ml).

3. Dodaj śmietankę i usmażone pieczarki. Gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje nabierając kremowej konsystencji. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i podawaj.

Rady/porady
W przepisie można wykorzystać praktycznie każde grzyby: zwykłe pieczarki, boczniaki, leśne czy suszone (wtedy namaczamy wcześniej).

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Jednogarnkowy makaron w sosie miso z grzybami
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

17 komentarzy

Magda 9 lutego, 2025 - 5:05 pm

Hej! Mam ogromną prośbę – możesz polecić jakąś konkretną pastę miso? Jestem nowicjuszem, a po wpisaniu w internet wyskakuje albo house of asia albo oryginalne pasty z 5 przymiotnikami po japońsku. Do tego w moim niewielkim mieście nie ma kuchni świata więc jestem niestety tylko zdana na zakupy online. I jestem w kropce. Helpunku 🙂

Reply
Pawel 9 lutego, 2025 - 7:14 pm

W biedronce jeay akceptowalna pasta miso (i gochujang tez jest) – mogę polecić.

Reply
Ryojin 11 lutego, 2025 - 5:33 pm

Łatwo dostępna w sklepach internetowych jest na przykład Miyasaka Pasta Miso Dashi, którą ja bardzo lubię i często wykorzystuję do gotowania 🙂

Reply
Bożena 14 lutego, 2025 - 5:59 pm

Hej, próbowałam różnych, najlepsza wg mnie jest ta, dostępna przez internet w różnych sklepach https://allegro.pl/oferta/pasta-miso-biala-sojowa-400g-hikari-japonia-13285268814

Reply
Marta 8 kwietnia, 2025 - 2:52 pm

kupiłam ją, ale moim zdaniem ta z Biedronki też jest ok.

Reply
Mama 12 lutego, 2025 - 10:06 am

Takie pytanie techniczne – czy z pasty miso ten alkohol który jest w składzie się neutralizuje podczas gotowania? (#karmieniepiesia)

Reply
rozkoszny 16 lutego, 2025 - 4:42 pm

Zależy od przepisu, ale tutaj tak

Reply
Usia 13 lutego, 2025 - 7:56 pm

Super! Dodałam pokruszone wędzone tofu żeby zwiększyć ilość białka, też wyszło rozkosznie pyszne 😁

Reply
Ratatuja 13 lutego, 2025 - 8:02 pm

Polecam z makaronem gryczanym soba – super pasuje do grzybów i miso 😍 a do tego ma niski indeks glikemiczny i stosunkowo dużo białka jak na makaron

Reply
Aleksandra 17 marca, 2025 - 6:31 pm

Ale to wtedy mniej wody? bo soba gotuje się szybko

Reply
Ola 16 lutego, 2025 - 8:43 pm

Zrobione, zjedzone i będzie powtórka!
Fantastyczne danie ♥️

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2025 - 4:38 pm

cieszę się <3

Reply
Basia 18 lutego, 2025 - 10:29 pm

Ile użyć suszonych grzybów ?

Reply
Magda 21 marca, 2025 - 11:56 pm

po takim gotowaniu wartość miso (może oprócz smaku) spada do zera 🙁

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 6:12 pm

Miso wykorzystujemy głównie dla smaku 🙂

Reply
Marta 10 kwietnia, 2025 - 11:50 am

dobre, ale niestety coś mi się stało po tym z brzuchem. za dużo histaminy (grzyby, miso). drugi dzień bardzo mnie boli:(

Reply
Ewa 10 czerwca, 2025 - 4:57 pm

Dałoby radę może jakoś dodać tofu w między czasie?
Jeśli tak, to najlepiej w jakim momencie?

Reply

Leave a Comment