Wydaje się, że zupa to taki nudny posiłek. Stołówkowa jarzynowa czy pomidorowa (a może raczej przecierowa) króluje w czeluści jeszcze dziecięcej mentalności. Okazuje się jednak, że Polska nie miała tak cudownego wynalazku kulinarnego jak zupa. W sytuacji zimnych dni, miska pełna rozgrzewającego i pachnącego złotego płynu może być zbawcza. Nie bez powodu francuski czasownik – souper (czyt. supe) – oznaczający jeść kolację. Lekki, rozgrzewający, warzywny posiłek stanowi idealne zakończenie dnia.
Każda pora roku ma swoje kolory. Jesień zdecydowanie jest pomarańczowa – dyniowa. Zupy też. Dynia to warzywo, które idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju kremy, a że lubi gorące klimaty – koleguje się z chili i imbirem. Po takiej kombinacji żołądek na długo zapomni, że temperatura na zewnątrz oscyluje w okolicach 0 stopni Celsjusza. Dodatkową zaletą jest batat i chili. Łagodzą ostrość, nadając lekko słodkawy smak, ale przede wszystkim – warunkują aksamitną strukturę. Czy może być jeszcze przyjemniej?
Aksamitny krem dyniowo-batatowy
z chili, imbirem i mleczkiem kokosowym
800 g dyni Hokkaido (500 g po obraniu), obraną i pokrojoną w kostkę
200 g batatów, obrane i pokrojone w kostkę
2 łyżki oleju kokosowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka świeżego startego imbiru
1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego
1 limonka
1/2 puszki (200 ml) mleka kokosowego
kolendra i pestki dyni do podania
W garnku na oleju zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodaj pokrojoną na cienkie plasterki i wypestkowaną (lub z petkami jeśli lubisz bardzo ostre) papryczkę chili oraz starty imbir. Dorzuć dynię oraz bataty, dopraw solą i smaż co chwilę mieszając przez ok. 6 minut. Wlej gorący bulion, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez ok. 10 – 15 minut do miękkości warzyw. Zmiksuj w blenderze z mlekiem kokosowym (zachowaj kilka łyżek do dekoracji) i 2 łyżkami soku z limonki. Dodaj bulionu, jeśli zupa będzie za gęsta. Podaj z uprażonymi pestkami dyni, kilkoma listkami kolendry i kleksem mleczka kokosowego. Smacznego!
Wasz,
rozkoszny
21 komentarzy
Wczoraj było robione. Nie jadłem jeszcze tak aksamitnego kremu 😍
Wszystko dzięki batatowi i mleczku kokosowemu. Jest moc 😊
Wygląda przepysznie, na pewno spróbuję zrobić ❤
To takie szybkie, sycące i przed wszystkim pyszne 😊😊😊
Wielbię tę zupę!
Dziękuję! 💞 Czy jest cudowniejsza bulwa niż batat?
Pyszny wyszedł dzisiaj 🙂
Na ile porcji jest zupa? Tak mniej więcej chociaż 🙂
Nie orbię zup a musze zrobić obiad dla rodziny i musze sobie policzyć ile składników ma być 😉
U mnie na dwie duze
Napiszę w skrócie. Wyborny! Niesamowicie wyjątkowy! Dzięki Ci, za Twoje przepisy 😉
Przyjemność po mojej stronie! 🙂
Niebo w gębie!😍😋
Czy cytryna zamiast limonki się nada? Czy za dużo popsuje?:)
będzie ok!
Pychotka! W moim menu już 3 raz 🥰 ja jeszcze dodaje odrobinę kolendry bo ją uwielbiam 🙈
kolendra na pewno dobrze je robi!
czym najlepiej zastąpić olek kokosowy? 🙂
oliwą po prostu
Czy dynia piżmowa będzie ok? 🙂
Czy mogę zastąpić czymś mleczko kokosowe?
O ludzie, to jest tak dobre!