Są ciasta, które koją jak koc w chłodny poranek. Ten placek jest jednym z nich. Maślana kruszonka, delikatny budyń waniliowy i soczysty, lekko kwaśny rabarbar – każda warstwa to zaproszenie do chwili przyjemności.
Ten rabarbarowy placek to kilka warstw czystej przyjemności. Puchate ciasto, waniliowy budyń, rabarbar obtoczony w skórce pomarańczowej i maślana kruszonka. A sprawa jest prosta: ucieramy masło z cukrem, a następnie jajkami. Dodajmy przygotowaną mąkę, a na koniec łączymy z jogurtem. Nie chadzamy na kompromisy, więc robimy prawdziwy budyń aka krem cukierniczy: mleko, wanilia, żółtka, mąką ziemniaczana, a na koniec finisz w postaci odrobiny zimnego masełka. Rabarbar obtaczamy w cukrze i pomarańczy i wykładamy na ciasto. Jeszcze kruszonka i hop do pieca, a potem wprost łakomymi kęsami do brzucha.

Rabarbarowy placek z budyniem i kruszonką
tortownica 23 cm
Kruszonka
¾ szklanki (100 g) mąki pszennej
¼ szklanki (50 g) cukru białego
⅛ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
50 g masła
Budyń lux
1 szklanka (250 ml) mleka
1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 żółtka z dużych jajek
3 łyżki cukru
1 czubata łyżka (15 g) mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka masła
Ciasto
120 g masła, w temperaturze pokojowej
¼ szklanki (50 g) cukru białego + 2 łyżki
¼ szklanki (50 g) cukru trzcinowego jasnego
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
½ szklanki (120 g) jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
300 g rabarbaru, pokrojonego w 2 – 3 cm kawałki
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
1. Przygotuj kruszonkę: W misce połącz mąkę, cukier i sól. Dodaj masło Połącz, rozcierając palcami, aż masa zacznie przypominać okruchy. Wstaw do lodówki.
2. Przygotuj budyń lux: Podgrzej mleko z laską wanilii (jeśli używasz ekstraktu, dodaj go na końcu). Zdejmij z ognia tuż przed zagotowaniem. W misce roztrzep żółtka z cukrem, a następnie dodaj mąką ziemniaczaną. Powoli wlewaj ½ szklanki (125 ml) gorącego mleka, mieszając, a następnie całość przelej z powrotem do garnka. Gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje.Gotuj jeszcze 2 – 3 minuty, aby budyń dobrze się “związał”. Dodaj masło, wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
3. Przygotuj ciasto rabarbarowe: Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. W misie miksera utrzyj masło z cukrami na jasną, puszystą masę. Dodawaj jajka po jednym, dobrze miksując. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj do masy i wymieszaj jedynie do połączenia. Wlej jogurt, wymieszaj po raz ostatni.
4. W średniej misce wymieszaj rabarbar ze skórką pomarańczową i pozostałymi 2 łyżkami cukru.
5. Przełóż masę na ciasto do przygotowanej tortownicy. Wyłóż budyń, a na niego rabarbar. Obsyp kruszonką. Piecz, aż ciasto mocno się zarumieni, a patyczek wbity w środek nie będzie miał na sobie ciasta, a jedynie budyń, 50 – 60 minut.
6. Świetnie smakuje na ciepło, zimno, a już w ogóle najlepiej w parku pod bzem.
Rady/porady
Rabarbar można zastąpić truskawkami lub jagodami, ale dodaj wtedy extra 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, aby zatrzymać wilgoć.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

63 komentarze
Czy rabarbar moze byc mrozony? I czy trzeba go rozmarazac czy dac juz zamarzniety?
Przetestowałam z zamrożonym – wyszło idealne 😀 Wrzuciłam rabarbar prosto z zamrażarki na ciasto i od razu do pieca.
Rozkoszny, zawsze wszystko rozumiem w Twoich super przepisach, az nadszedl ten moment;-) zwatpienia- przy truskawkach, ekstra lyzeczka maki ziemniaczanej do gotowania budyniu, czy do mieszanki truskawek i reszty? Pozdrowienia najserdeczniejsze!!!
Do truskawek!
Można dać mrożony
ja robilam z zamrozonego, po rozmrozeniu i odcisnieciu wody i wyszlo:)
Zrobiłam zgodnie z przepisem i na „surowe” ciasto wylałam budyń. Niestety po upieczeniu zrobiła się żelka zamiast kremu. Co mogło pójść nie tak? Mimo wszytko jest pyszny.
Masz na myśli, że krem wyszedł zbyt gęsty?
Jaka temperatura pieczenia? Nie mogę znaleźć info, ale ja mam problem ze wzrokiem 🙈
Potwierdzam, u mnie tak samo. Miedzy ciastem a budyniem wyszla piekna, żelkowata, zakalcowata warstwa.
Ponawiam komentarz, poprzedni nie został zaakceptowany i dodany:) podpisuje sie po komentarzem powyzej, u mnie tez wyszła żelka miedzy ciastem a budyniem, zakalcowata żelka
U mnie też- już przy nakładaniu budyniu, ciężko było mi go rozprowadzić na cieście.
Czy wcześniejsze podpieczenie ciasta, a potem nałozenie budyniu i pozostalych składników myślisz, że by rozwiązał problem?
A u mnie budyń przed i po pieczeniu wyszedł idealnie, bez komplikacji i zmian w przepisie.
Czy można użyć budyniu z torebki?
Tak, w wersji dla leniuchów 😉
A gdyby iść na łatwiznę i użyć gotowego budyniu to jedno standardowe opakowanie wystarczy?:)
wystarczy połowa
To ciasto jest tak absolutnie doskonałe i przepyszne, że chce mi się płakać 🥹 uwielbiam każdy Twój słodki przepis, ale teraz to już przesadziłeś. A budyń delux – no brak słów, przez co nie wiem jak tu jeszcze zachwalić 😅 przesyłam podziękowania i serdeczności! Piecz i gotuj i nam sto lat!
awww, aż mi się ciepło na serduszku zrobiło x
Ciasto testowane i kompozycja smaków świetna jak wszystkie Twoje przepisy. Zastanawia mnie jedna kwestia, przy samym pieczeniu ciasto, czyli sama dolna warstwa ”wykipiało” nad kruszonkę i ją całkowicie przykryło. Wiesz jaki może buć powód?
A wystudziłeś budyń przed pieczeniem?
Ten wypiek jest niesamowity!
Bardzo szanuję sposób w jaki przepis został napisany i pozwala najpierw przygotować składniki/warstwy i dopiero na końcu je połączyć. Jedno ciacho a pozwoliło mi odkryć tyle wspaniałych smaków 😍
Powtórzę nie raz i nie dwa, będzie przypominał mi lato 😊
Dziękuję 🫶
cieszę się!
Hejka! Czy jest jakieś znaczenie w tym przypadku jaki typ mąki użyjemy?
Czy można przepis zrobić na blaszce prostokątnej (37×25) ?
można, ale trzeba proporcjonalnie pomnożyć składniki
Ile razy pomnożyć składniki na taką blaszkę? 🙂
Dzień dobry. Trzeba użyć 2,2 razy więcej składników.
Zrobiłam w wersji z truskawkami, wyszło obłędnie! Może na mój smak dałabym o drobinę mniej cukru, a poza tym przepyszne 🥹
A czy można cukier zamienić na miód? Mam zalecenie, żeby jeść go jak najwięcej 🙂 Jeśli tak, to jakie powinny być proporcje w odniesieniu do cukru?
Podczas pieczenia miód traci większość swoich prozdrowotnych właściwości
Zamieniłam zwykłą pszenna na pełnoziarnistą (1:3), do rabarbaru dodałam trochę truskawek (3:1), wyszło dotknięcie niebios i absolutu, I’m loving it!
Czym mogę zastąpić jogurt grecki?
kwaśną śmietaną
Witam,
Proszę o info w jakiej temp.pieczemy placek rabarbarowy?
180°C
Dzięki przepisowi na budyń lux odzyskałam wiarę w budyń…myślałam, że nasze drogi już nigdy się nie skrzyżują….budyn z papierka jest ble, budyń lux jest przeeeepyszny. Ciasto oczywiście też jest wyjątkowe. Dziekuje za to co robisz 😍
Dobra, a czy jak na budyń dodam jeszcze psiankę z białek to czy będzie już za grubo?
A w przypadku zrobienia gotowego budyniu w jakiej ilości powinno się go przygotować? 🙂
Czy 250 ml gotowego budyniu będzie w porządku ?
Tak
Czy ze względów smakowych mogę przygotować rabarbar tak jak z przepisu ” Pieczony rabarbar na labneh z oliwą i solą morską” Czy z budyniem nie będzie to współgrało?
Tak, można
Jaki rozmiar tortownicy?
23 cm
Hej, czy zamiast mleka może być napój owsiany barista? 🙂
W wypiekach zawsze lepiej się sprawdza mleko sojowe. I jak najbardziej można zamieniać. 😉
po dodaniu jajek masa się zważyła, czemu się tak stało?
Jak masa się lekko zważyła, to nic złego
W jakiej tempwraturze pieczemy ? W przepisie zabraklo info 🙁
A ja źle zrobiłam ciasto bo rabarbar wrzuciłam na upieczone już ciasto więc rabarbar nie zatopił
Się w cieście tylko jest na samej górze
Zamiast jogurtu dałam kefir i też wyszło – w razie gdyby ktoś szukał zamiennika 😉
Następnym razem zrobię podwójną porcję budyniu albo 1.5x więcej, bo mam wrażenie że gdzieś ucieka pod kruszonką, a jest taki dobry że od razu zrobiłam drugą porcję do zjedzenia przed pieczeniem ciasta 😀 Polecam bardzo!
Czy jeśli zrobię to ciasto dzień wcześniej to czy trzeba je przechowywać w lodówce ze względu na budyń? Ile może stać w temperaturze pokojowej?
Najlepiej w lodówce i wyciągamy min 30 min przed serwowaniem
Czy zamiast jasnego cukru trzcinowego można użyć zwykłego cukru trzcinowego?
Matko!! Piekę kolejny raz. Obłęd!😉 Smaki genialnie ze sobą współgrają Tym razem połączyłam rabarbar i truskawki – topka! Dzięki ❤️
Wyszło pyszne! Co do problemów z zakalcem z budyniem, wydaje mi się, że to jedna z tych kwestii w pieczeniu, która albo wyjdzie albo nie 🙂 Samo ciasto genialne, miękkie i lekkie, nie za słodkie 😛 a budyń to taka wisienka na torcie w tym wszystkim ❤️
Dziś upiekłam, choć bałam się bo budyń wyszedł bardzo gęsty to jednak wszystko wyszło super! Cudnie pyszne! Będę korzystać również do innych owoców, tylko budyniu podwójną porcję bo troszkę go mało 🤭
Robię juz 2 raz w tym tygodniu! Żadnego zakalca, pięknie urosło! Nie nadążam z tymi przepisami 🤣
Ciasto petarda 😁 aż ciężko przestać jeść!
Przepyszny, zarówno na cieplo jak i na zimno. Piekłam już dwa razy bo bardzo wszystkim smakował, dziękuję i pozdrawiam
Zrobiłam według przepisu. Urosło pięknie, patyczek bez ciasta , pieczone 60min. Po wyjęciu opadło i w części zrobił się zakalec. Co zrobiłam nie tak,?
Ciasto genialne! Uwielbiam placki z owocami, robiłam wersję z rabarbarem zgodnie z przepisem ale także z dojrzałą gruszką, brzoskwinią i jabłkiem. Wyszło jeszcze lepsze! Będę wracać do tego przepisu regularnie, mega!