Migdałowe clafoutis z czereśniami

Clafoutis to najprostszy deser lata – taki, który można zrobić jedną rękę i zjeść na późne śniadanie.

To mnóstwo owoców zalanych masą, która jest czymś na pograniczu naleśnika i puddingu. Przygotowuję ą z jajek, cukru, gęstej śmietanki i mleka. Zagęszczam mąką i migdałami, a następnie topię w niej czereśnie, które tradycyjnie pozostawiam wraz z pestkami bo a) deser ma wtedy więcej smaku, b) nie chce mi się ich drylować. Koniecznie podajcie clafoutis z gałką lodów waniliowych i rozkoszujcie się tą małą, wielka przyejmnością.

Ten przepis na clafoutis skutkuje bardziej ciastowym, mnie puddingowym deserem niż moje wcześniejsze przepisy (jeżynowe i śliwkowe). Wybierzcie, co wolicie!

Migdałowe clafouti z czereśniami

Migdałowe clafoutis z czereśniami
8 porcji
4 duże jajka
½ szklanki (100 g) cukru
500 g gęstej śmietany 36%
1 szklanka (250 g) napoju z prażonych migdałów
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
⅛ łyżeczki aromatu migdałowego (opcjonalnie)
½ szklanki (50 g) mąki migdałowej
¾ szklanki (100 g) mąki pszennej + odrobina do oprószenia formy
¼ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
500 g czereśni
1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)
lody waniliowe, do podania (koniecznie!)

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra–dół). Formę do pieczenia 20 x 30 cm lub 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną. Strzep nadmiar.

2. W dużej misce ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę, 2–3 minuty. Dodaj śmietanę (musi być gęsta!), napój migdałowy, ekstrakt waniliowy i aromat migdałowy (jeśli używasz). Wymieszaj do połączenia. Masa będzie lejąca – tak ma być!

3. Dodaj obie mąki i sól. Wymieszaj dokładnie, aż masa będzie gładka – możesz użyć rózgi kuchennej lub miksera na niskich obrotach.

4. Wsyp czereśnie do przygotowanej formy, rozkładając je równomiernie. Zalej je ciastem.

5. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30–40 minut, aż clafoutis się zetnie i delikatnie zrumieni na brzegach. Środek może lekko drżeć – stężeje podczas studzenia.

6. Ostudź przez minimum 20 minut. Clafoutis najlepiej smakuje lekko ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Koniecznie serwuj z lodami waniliowymi!

Rady/porady
Jeśli nie możesz dostać mąki migdałowej, zblenduj na pył płatki migdałowe.
W wersji z wiśniami dodaj więcej cukru – ¾ szklanki (150 g).

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Migdałowe clafouti z czereśniami
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

12 komentarzy

Monika 9 sierpnia, 2025 - 5:15 pm

Czy wyjdzie wyłącznie na mące migdałowej? Lub czy można czymś zastąpić mąkę pszenną?

Reply
rozkoszny 16 sierpnia, 2025 - 12:52 pm

Powinno wyjść!

Reply
Aga 17 sierpnia, 2025 - 7:20 pm

Da radę zamiast gęstej śmietany dać skyr?

Reply
rozkoszny 18 sierpnia, 2025 - 6:11 pm

Nie, nie nada się

Reply
Ewa 24 sierpnia, 2025 - 9:50 am

Czy można wiśnie zamienić na śliwki? I czy koniecznie trzeba je wtedy pokroić?

Reply
rozkoszny 25 sierpnia, 2025 - 5:00 pm

Tak

Reply
Patrycja 30 sierpnia, 2025 - 12:18 pm

Czy można zamienić na Borówki?

Reply
rozkoszny 1 września, 2025 - 5:40 pm

Tak, można

Reply
Ola 4 września, 2025 - 9:06 am

Czy wyjdzie z mlekiem krowim zamiast napoju roślinnego?

Reply
rozkoszny 5 września, 2025 - 6:31 pm

Tak

Reply
Karolina 7 września, 2025 - 10:35 am

Czym można zastąpić śmietanę? Jogurtem greckim?

Reply
rozkoszny 8 września, 2025 - 5:40 pm

Nie można

Reply

Leave a Comment