Migdałowe clafouti z czereśniami

Clafouti to najprostszy deser lata – taki, który można zrobić jedną rękę i zjeść na późne śniadanie.

To mnóstwo owoców zalanych masą, która jest czymś na pograniczu naleśnika i puddingu. Przygotowuję ą z jajek, cukru, gęstej śmietanki i mleka. Zagęszczam mąką i migdałami, a następnie topię w niej czereśnie, które tradycyjnie pozostawiam wraz z pestkami bo a) deser ma wtedy więcej smaku, b) nie chce mi się ich drylować. Koniecznie podajcie clafouti z gałką lodów waniliowych i rozkoszujcie się tą małą, wielka przyejmnością.

Ten przepis na clafoutis skutkuje bardziej ciastowym, mnie puddingowym deserem niż moje wcześniejsze przepisy (jeżynowe i śliwkowe). Wybierzcie, co wolicie!

Migdałowe clafouti z czereśniami

Migdałowe clafouti z czereśniami
8 porcji
4 duże jajka
½ szklanki (100 g) cukru
500 g gęstej śmietany 36%
1 szklanka (250 g) napoju z prażonych migdałów
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
⅛ łyżeczki aromatu migdałowego (opcjonalnie)
½ szklanki (50 g) mąki migdałowej
¾ szklanki (100 g) mąki pszennej + odrobina do oprószenia formy
¼ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
500 g czereśni
1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)
lody waniliowe, do podania (koniecznie!)

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra–dół). Formę do pieczenia 20 x 30 cm lub 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną. Strzep nadmiar.

2. W dużej misce ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę, 2–3 minuty. Dodaj śmietanę (musi być gęsta!), napój migdałowy, ekstrakt waniliowy i aromat migdałowy (jeśli używasz). Wymieszaj do połączenia. Masa będzie lejąca – tak ma być!

3. Dodaj obie mąki i sól. Wymieszaj dokładnie, aż masa będzie gładka – możesz użyć rózgi kuchennej lub miksera na niskich obrotach.

4. Wsyp czereśnie do przygotowanej formy, rozkładając je równomiernie. Zalej je ciastem.

5. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30–40 minut, aż clafoutis się zetnie i delikatnie zrumieni na brzegach. Środek może lekko drżeć – stężeje podczas studzenia.

6. Ostudź przez minimum 20 minut. Clafoutis najlepiej smakuje lekko ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Koniecznie serwuj z lodami waniliowymi!

Rady/porady
Jeśli nie możesz dostać mąki migdałowej, zblenduj na pył płatki migdałowe.
W wersji z wiśniami dodaj więcej cukru – ¾ szklanki (150 g).

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Migdałowe clafouti z czereśniami
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

Leave a Comment