Oto chlebek bananowy z karmelem nie z tej bajki, czyli takim bez nerwów, przypaleń i śmietany. To mikstura z wolno gotowanego miodu, cukru trzcinowego, mleczka kokosowego i napoju owsianego.
Powiedzieć, że to banalnie prosty deser, to nie powiedzieć nic. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali jedną miskę, jeden widelec. A efekt jest spektakularny, godny kolacji ze znajomymi czy romantycznej randki. To już kolejny przepis na chlebek bananowy. Ten będzie miał najbardziej zwarta teksturę (aby ładnie się kroił i przyjmował topiące się lody oraz karmel). Zanurzcie się w tej małej, wielkiej przyjemności!

Chlebek bananowy z karmelem nie z tej bajki
keksówka 26 x 10 cm
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
⅓ szklanki (35 g) płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
½ łyżeczki cynamonu
4 banany (około 450 g), bardzo dojrzałe
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
½ szklanki (100 g) cukru brązowego
100 g masła, roztopionego i przestudzonego
½ szklanki (120 g) Alpro w stylu skyr waniliowego, w temperaturze pokojowej
Karmel nie z tej bajki
½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego
½ szklanki (125 ml) mleczka kokosowego
½ szklanki (125 ml) napoju owsianego
2 łyżki miodu
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
Do podania
lody waniliowe
sól morska w płatkach
1. Przygotuj chlebek bananowy: Piekarnik rozgrzej do 180°C (góra–dół). Formę wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
2. W drugiej misce rozgnieć 3 banany widelcem na gładkie puree. Dodaj jajka, cukier, roztopione masło i waniliowy skyr. Wymieszaj do połączenia.
3. Do mokrych składników wsyp mieszankę suchych i delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia – nie mieszaj zbyt długo. Przełóż masę do formy. Pozostałego banana przekrój wzdłuż i ułóż go na cieście rozcięciem do góry. Posyp około 1 łyżką cukru.
4. Piecz przez 50–60 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni, przykryj folią aluminiową. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 10 minut w formie, potem przełóż na kratkę.
5. Przygotuj karmel nie z tej bajki: Do rondelka wsyp cukier trzcinowy, wlej mleczko kokosowe, napój owsiany i miód. Zagotuj i gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż masa lekko zgęstnieje i nabierze głębokiego karmelowego koloru, około 15 minut. Może wydawać Ci się, że karmel jest rzadki, ale mocno zgęstnieje po wystudzeniu. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
6. Podawaj chlebek bananowy z lodami waniliowymi, karmelem i szczyptą soli morskiej w płatkach.
Rady/porady
Brakuje Ci mocno dojrzałych bananów? Wstaw je na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 150°C, a następnie wystudź – nabiorą intensywnej słodyczy i będą idealne do wypieków.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny


18 komentarzy
Hej. Dziękuję za piękny przepis ! Wspaniale , że się nimi dzielisz ! Pytanie o płatki ? Górskie czy błyskawiczne ? Czy maka też może być owsianą albo migdałowa ?
płatki górske! mąką musi być pszenna
Rozpoczynam przygodę z używaniem innych mąk niż pszenna, czy można zamieniać mąkę 1/1 na np orkiszową?
można użyć orkiszowej jasnej
Czy mozna dodac orzechy do srodka??? Np. Pecany? Wloskie? Lubie jak chlebek bananowy chrupie 🤗
jak najbardziej!
A jakis prosty przepis na karmel na bialym cukrze? 🙂 Nie uzywam ani cukru trzcinowego, ani mleczka kokosowego, ani napoju roslinnego
znajdziesz przepis na klasyczny karmel na blogu 🙂
Czy można zrezygnować z płatków owsianych, a dodać więcej mąki?
Tak, popatrz na inne przepisy na chlebki bananowe na blogu 🙂
Przepis super, choć do przygotowania potrzeba dwóch misek i rondelka 🙂
na upartego można zrobić w jednej misce – oczywiście sam chlebek!
Zrobiłam, jest tak pyszny, że nie mam słów!
<3
Czy zamiast masła można dać olej/oliwę (alergia na bmk) ?
Hej, jakiej mąki najlepiej użyć robiąc chlebek dla osoby z celiakią? Najczęściej do ciast używałam migdałowej, czy tu się sprawdzi?
Naprawdę smaczny, ale wychodzi zakalec. Może gdy jest jeszcze ciepły to nie widać. Dnia kolejnego dramat. Stąd pomysł, by jeść go ciepłego? Póki nie widać zakalca? 😉 pomysłowe.
Jeśli wyszedł zakalec znaczy, że zbyt energicznie mieszałeś masę, za krótko piekłeś lub składniki były prosto z lodówki