Ostrzegam, to danie będziecie chcieli jeść i robić na okrągło. Bo tak szybkie, pysznie i kojące. Poznajcie Halloumi Butter Masala – uproszczoną wersję indyjskiego klasyka, paneer butter masala, ale ze składników, które kupcie w każdym sklepie.
Jeśli zamawiam jakieś jedzenie do domu, to zazwyczaj jest to indyjskie, a konkretnie paneer butter masala. Rozpływający się w ustach ser pływający w kremowym sosie pełnym aromatu. Do tego chlebki naan, którymi jak za pomocą gąbki wycieram to boksie sosiwo.
Nie jest to przyjemność jedynie “na zamówienie”. Nawet jeśli nie macie nigdzie w zasięgu indyjskiego sklepu, gdzie można byłoby kupić ser paneer. Może podmienić je na ser halloumi, który także pod wpływem temperatury staje się mięciutki i kojący. Raz zrobicie, a na zawsze to danie wejdzie do waszego repertuaru. Zobaczycie!

Halloumi Butter Masala
4 porcje
1 duża biała cebula, poszatkowana
4 ząbki czosnku, cienko pokrojone
3 cm kłącza imbiru, obranego i pokrojonego w kostkę
2 łyżki oliwy extra virgin
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
6 łyżek (100 g) koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
½ szklanki (125 ml) śmietanki 30% lub roślinnej, ewentualnie mleczka kokosowego + do podania
1 szklanka (250 ml) wody
2 kostki (2 x 225 g) halloumi, pokrojonego w dużą kostkę
2 czubate łyżki (50 g) masła
1. Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oliwy extra virgin. Smaż na umiarkowanej mocy cebulę, czosnek, imbir i sól, często mieszając, aż się zeszklą, 4 – 5 minut.
2. Dodaj garam masala, kmin rzymski i płatki chili. Przemieszaj do uwolnienia się smaku. Dodaj koncentrat pomidorowy i cukier trzcinowy. Smaż, często mieszając, aż pociemnieje, około 2 minuty.
3. Wlej śmietankę i wodę i zagotuj sos. Zeskrob to, co przywarło na dno patelni i przełóż wszystko do blendera. Zmiksuj na gładko, na dość płynny sos.
4. Na patelnię przełóż halloumi, sos masala i masło. Podgrzewaj na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając, aż sos się zagotuje, a masełko się roztopi, nadając boskiej kremowości. Zmniejsz ogień na mały i gotuj, aż halloumi stanie się miękkie, około 6 minut.
5. Podawaj z ryżem basmati lub chlebkami naan. Skropione odrobiną śmietanki!
Rady/porady
Jeśli masz w zasięgu sklep z żywnością indyjską, koniecznie sprawdź wersję z serem paneer. Jeśli masz pod ręką kozieradkę, posyp nią danie!
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

89 komentarzy
genialne!!!!!!1
Cieszę się <3
Czy to jest bezmięsna wersja butter chicken?
nie, to alternatywa wersja paneer butter masala, jednego z najbardziej ikonicznych dań kuchni indyjskiej
Danie cudo! Dodatkowo sos butter najlepszy jaki jadłam, prawdziwie indyjski, jak w Indiach 😁
W składnikach jest mleczko kokosowe a w przepisie nie. Gdzieś je dodać czy się wepchało rządne sławy w listę składników?
mleczko kokosowe figuruje jako alternatywa do śmietanki, ale już poprawiam, żeby było jaśniej!
Och jestem ciekawa tego ogromnie!!! Kocham miłością wierną masala butter chicken lub paneer, myślałam ostatnio żeby spróbować odtworzyć to danie w domu… I proszę bardzo, mój ulubiony rozkoszny wrzuca przepis 🥰😍😍 dziękuję, będę testować!
przepis spada z nieba!
Nawet nie wiesz jak bardzo czekałam na to 🥰
Odkąd wróciłam z Indii nie mogę znaleźć dobrego paneer butter masala jutro pędzę na zakupy i do roboty 👀☺️
<3
Czy punkt 3 obejmuje też dodanie mleczka kokosowego? Kiedy jest jego moment? 😉
Jeśli używasz mleczka kokosowego zamiast śmietanki to tak
A ja polecam też zrobić paneer samemu, nawet mi ignorantce przepisowej wyszedł 🙂 a przepis jest już na mojej liście must eat!
Jasne, że można! Aczkolwiek wtedy to nie będzie obiad w 20 min 😀
To jest wspaniałe!!!!!
A paneer zastąpiłam serkiem capreggi – to pro tip znajomego Hindusa w PL, który właśnie tak sobie radzi jak nie dostanie paneer 😉
Dziś zrobiłam to danie i potwierdzam, że jest pyszne. 🫠😋Zamiast chlebka naan dodałam chleb lawasz z Biedronki i to strzał w 10.
Polecam!
Super, dzięki za polecajkę!
Podaj prosze przepis na chlebek!!!!!!!!!!!
Kocham paneer better masala i zawsze wybieram ale nigdy nie sądziłam że mogę je sama zrobić… podaj proszę jeszcze przepis na naan
A czy zdradzisz przepis na chlebek naan?
Hej! Było naprawdę świetne, dzięki za przepis
Odkąd jadłam oryginalne butter masala szukałam w Polsce tego smaku. No w żadnej knajpie nie było.. a to jest idealne. Bliskie oryginałowi. Dziękuję za te ucztę dla kubków smakowych!)
Bardzo dobry przepis i łatwy w przygotowaniu, zdecydowanie do powtórzenia!
Hej, kupiłam halloumi w Lidlu, ale nie zauważyłam, że jest z miętą. 🙈
Nie nada się?
Właśnie taki zjadłam – bardzo się nada….. 🙂🙂
Nada się. Kupiłam dziś to samo halloumi, zupełnie nie czuję tej mięty w daniu 🙂
Chlebek robisz sam? Jeśli tak – to czy jest gdzieś w sieci ten przepis. A jeśli kupny – to gdzie kupujesz? 😊
Najczęściej kupuję w knajpach indyjskich (jedną mam za rogiem), ale zanotowałem, że przepis na naan jest potrzebny!
Zdecydowanie! 😉
Mógłbyś podać przepis na chlebki naan?
będzie!
Bardzo polecam przepis na Herb & Garlic Homemade Vegan Naan ze strony Pick Up Limes, ktory jest cudownie prosty i pyszny a za Butter Masala dziekuje Tobie (Rozkoszny) nawet nasza dwulatka! 🙂
Wow! Ile bym dała, żeby w moim przedszkolaku pokazała się taka ciekawość smaków 😂
Na razie jest „mamo, ale czemu nie takie dobre jak w przedszkolu?”
Aż mnie korci, żeby zamiast sera dać ugotowaną ciecierzycę
Można
A można zrobić to danie dzień wcześniej i odgrzać? Czy ser zrobi się za twardy?
Pod wypływem temperatury zmięknie. Można podgrzewać 🙂
Właśnie zjadłam porcyjkę – pyszne! I cudownie grzeje po całym dniu na dworze. dzięki!
<3
O co chodzi z dodaniem sosu masala i masła, w momencie gdy w składnikach nie ma sosu masala?
dobra już sama sobie odpowiadam 😉 to sos, który stworzyliśmy w pierwszym etapie 🙂
Rzeczywiście, wygląda na to, że będę chciała to danie jeść na okrągło 😀 Zrobiłam pierwszy raz we wtorek, a dziś już tęsknię za tym rozkosznym smakiem! Dzięki za świetny przepis!
<3
Czy z serem paneer postępować tak samo jak z halloumi? Mam sklep indyjski pod nosem a kocham panerr i wolałabym go użyć 🙂
Tak 🙂
Chciałabym przygotować to danie na imprezę rodzinną. Czy lepiej szykować na świeżo, czy mogę np. zrobić wieczorem a następnego dnia odgrzać?
Odgrzane też będzie smakowało świetnie
a co można dodać w finale zamiast masełka? 🤔
To jest najrozkoszniejsze danie, które jadłam ❤️
<33
Pyszności 😍😍😍 dziękuję!
A co zrobić jeśli wyszło za słone? Halumi słone i chyba przegięłam z ilością solenia cebuli:/ pyszne ale moją wersję niestety z dużą ilością picia okoń wyszła:)
Kojące, rozgrzewające, cudowne. Po kilku godzinach na zimnie w lesie to danie to był strzał w dziesiątkę. Dziękuję!
A czy tofu się sprawdzi w tym przepisie?
Tak, ale z halloumi znacznie smaczniej
Czy przyprawa tandoori masala zamiast garam masala również się sprawdzi?
Czy można zamienić halloumi na tofu?
Oto przepis na najgenialniejsze tofu paneer, przepis z wegańskiej restauracji : na marynatę: do płaskiego pojemnika dodaje sok z połówki cytryny, 3 łyżki drożdży nieaktywnych sucszonych, 1 łyżeczkę soli, pół szklanki wody i duża kostkę tofu pokrojonego na kawałki, tak zostawiam na przynajmniej godzinę żeby się zamarynowało, odcedzam i wykładam na blaszkę i skraplam ulubionym olejem i wkladam do piekarnika, piekę w 180stopniach około 20min
Dzięki @Wiola! Ale uściślij jeszcze, proszę: tofu naturalne czy wędzone?
ale to jest pyszne! dosłownie jak oryginał, dziękuję za super obiad:)
Uwielbiam przepisy rozkosznego, jednak nie zostanę fanką tego. Może po ulepszeniach… myślę, że pomidory w puszce zamiast wody, i w ogóle mniej wody byłoby na plus bo sos wyszedł bardzo rzadki. Jest też niezbyt wyważony smakowo, musiałam dodać więcej cukru bo mi się smaki nie zgadzały. Ogólnie wrzucenie halloumi to super pomysł. Jedliśmy z ryżem. Jest OK ale pupy nie urywa w przeciwieństwie do wielu innych przepisów 🙂
Dobry Jezu, jakie to bylo dobre. Nie chcialo mi sie blendowac, a I tak smakowalo genialnie. Stary wylizal talerz, bajglem zrobil „scarpette” jak mu sie chlebek naan skonczyl 😉 cud! Uwielbiamy twoje przepisy.
Poproszę przepis na chlebek naan
Przepis jest świetny!!! Użyłam 18% śmietanki i też wyszło genialne! Bardzo lubię Twoje przepisy bo są na tyle elastyczne że zmiana paru składników nie wpływa na końcowy efekt ❤️
Bardzo dobre danie, daję znać, że paneer można kupić w kaufladzie, zrobiłam wersję pół na pół (paneer/halloumi), jak dla mnie połączenie idealne, paneer delikatny i kremowy, halloumi nadaje słonego posmaku.
Ostrzezenie było prawdziwe, jem to danie na okrągło. Pyszne i proste. 🙂
Wyszlo pycha, dodalam mrozony zielony groszek i pasuje tutaj super
Zamówiłam paneer przez internet. Po prostu bajka – proste w przygotowaniu, aromatyczne – rozkoszne! Dziękuję Ci za to, co robisz! ❤️
Kiedyś znajomy z Indii przygotowywał danie z serkiem typu włoskiego, zamiast paneer i twierdził, że jest to praktycznie to samo. Wiadomo, serek Capri troche miększy, ale uwielbiam go dawać do indyjskich dań bo jest łatwo dostępny. Może komuś się przyda ta informacja 🙂
Przepyszne, dzięki za przepis ❤️
Ten sos to kosmos! Nie mogę odejść od patelni! Powinieneś dostać Nobla za te przepisy!
Genialne danie!
Dziękuję za przepis ♥️
służę!
O wow ale pyszne ❤️ dzięki za kolejny wspaniały przepis 🙂
A czy mrozic to sie da?
Moje dwie czubate łyżki garam masala ważą 25g 😆
O Boże jaka jestem ślepa
Trzeba skasować mój poprzedni komentarz
Przepyszne i dosyć proste <3 Kozacki, idealny na zimę przepis.
Jak ktoś szuka więcej ostrości, polecam podsmażyć ostrą paprykę z cebulą, czosnkiem i imbirem. A halloumi najpierw podsmażyć na samym maśle i dopiero potem dodać sos masala, wtedy ser jest trochę „przypalony”, podkręca smak.
Dzięki za przepis 🙂
Ojej a dla mnie za ostre 🙁
Jakie to pyszne, brak słów!! <3
Następnym razem od razu zrobię podójną porcję! Zawsze myślałam, że jak haloumi to tylko smażony, ale w tym daniu sprawdza się taki mięciutki. Sos przed dodaniem haluomi jest za mało słony, ale dodanie sera to zmienia, więc doprawiać trzeba zdecydowanie na samym końcu.
O mój bo że co to jest za sooos!!!! 💗💗💗 Próżno szukać tak głębokiego smaku w hinduskicj knajpach, serio
Dla mnie pycha z kuskusem pomieszanym z makaronem nitki ciete. Odkryte przy wyjadaniu otwartych sypkich rzeczy z szafki. I juz do ryżu nie wroce
Już kilka razy robiłam to pyszne danie i dziś też nabrałam na nie ochoty. Zrobiłam ale w smaku wyszło jakieś dziwne Okazało się, że się pomyliłam i zamiast sera halloumi dodałam tofu! 🙁 Co za pech bo smak zupełnie inny, gorszy. Jak mogę uratować to danie?
Zrobione, zjedzone, zainspirowane 😀 Genialny pomysł z użyciem halloumi, muszę to wykorzystać w przepisie na palak paneer!
Najlepsze butter masala jakie jadłam! ❤️
<3
Danie wyszło wspaniale! Myślałam, że z moimi niskimi umiejętnościami kuchennymi danie mi nie wyjdzie, ale miło się zaskoczyłam. Przepis cudowny, dziękuję!