To jedna z tych sałatek, które jak raz spróbujcie, to będzicie chcieli jeść ją na okrągło. Poznajcie perłową sałatkę szczytu lata której podstawą jest kuskus perłowy – znany też jako fregola – wprost stworzony do takich letnich zadań.
Mieszam go z kukurydzą najpierw ściętą z kolby, a potem smażoną na suchej patelni, aż nabierze smakowitych czarnych poparzeń, a także pieczoną fetą, z której tworzę takie apetyczne rumiane kąski. Są też pomidorki cherry, których sok stanowi dressing do sałaty wraz z marynatą po czerwonej cebuli także lądującej w tym zestawieniu. Jeszcze bazylia, porządne wymieszanie i można rozkoszować się tą obfitością szczytu lata.

Perłowa sałatka szczytu lata
2 – 3 porcje
½ czerwonej cebuli
1 cytryna
500 g pomidorków cherry (najlepiej miks czerwonych i żółtych)
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
200 g fety, pokruszonej na bardzo grube kawałki
4 łyżki oliwy extra virgin
200 g kuskusu perłowego
2 kolby kukurydzy
1 szklanka (20 g) bazylii
sól morska
1. Pokrój czerwoną cebulę w pióra i przełóż ją do małej miseczki wraz z ¼ łyżeczki soli morskiej i sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na czas przygotowywania sałatki.
2. Rozgrzej piekarnik wraz z blachą wyłożoną papierem do pieczenia do 220 stopni Celsjusza (góra-dół).
3. Do średniej wielkości naczynia żaroodpornego przełóż pomidorki. Dodaj 3 łyżki oliwy, syrop klonowy i ¼ łyżeczki soli morskiej. Dokładnie obtocz. Naczynie ustaw po lewej lub prawej stronie rozgrzanej blachy. Na pustej części blachy, bezpośrednio na papierze do pieczenia, ułóż grube kawałki fety. Skrop je pozostałą 1 łyżką oliwy. Piecz, aż feta mocno się zarumieni, a pomidorki lekko zmiękną i puszczą sok – około 15 minut.
4. Ugotuj kuskus perłowy w dużej ilości dobrze osolonej wody – tak jakbyś gotował makaron – około 12 minuty. Odcedź.
5. W dużej misce ustaw małą miseczkę do góry nogami. Na niej oprzyj kolbę kukurydzy i ścinaj ziarna od góry do dołu. Powtórz z drugą kolbą.
6. Rozgrzej dużą żeliwną patelnię na średnim ogniu. Wsyp kukurydzę i przypalaj ją, aż lekko poczernieje, około 8 minut. Jeśli nie masz żeliwnej patelni, użyj odrobiny oliwy i podsmaż kukurydzę.
7. Do dużej miski przełóż kuskus wraz z paloną kukurydzą, pieczonymi pomidorkami i sokami, które zgromadziły się na dnie blachy. Dodaj pieczoną fetę, bazylię i piklowaną cebulkę wraz z sokiem z marynatą. Wymieszaj i podawaj sałatkę od razu lub później – na zimno też smakuje bosko!
Rady/porady
W tym przepisie zamiast fety sprawdzi się też halloumi.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

