Różana dubajska czekolada

Czekolada, która budzi emocje. Wypełniona sowicie kremem pistacjowym i włosami aniołów aka chrupiącym ciastem kataifi. To dubajska czekolada, którą łatwo możesz zrobić w domu zamiast płacić za nią krocie.

Mało łakoci karierę w tak szybkim tempie. Ta chrupiąca, bogato nadziana czekolada stworzona przez Sarah Hamouda, oczarowała łasuchów na całym świecie. Zainspirowana swoim ulubionym deserem z dzieciństwa Hamouda nazwała swoje dzieło „Can’t Get Knafeh of It” i zaczęła je sprzedawać w swoim sklepie internetowym FIX Dessert w Dubaju. Gdy deser zyskał popularność, rozlewając się po internecie, zyskał też nową nazwę: dubajska czekolada.

Sprzedawane w Polsce (i na świecie) dubajskie czekolady to interpretacje oryginału, często dużo mniej udane. Można jednak zrobić ją w domu. To tylko kilka składników, dużo zabawy w kuchni, a przyjemność z jedzenie własnoręcznie zrobionej czekolady – nie do opisania.

Moją wersję wzbogacam o wodę różaną, bo dzięki niej ta dubajska czekolada będzie niezapomnianym prezentem dla drugiej połówki na nadchodzące Walentynki!

Różana dubajska czekolada 1

Różana dubajska czekolada
2 duże tabliczki
100 g ciasta kataifi, poszatkowanego
2 łyżki masła
400 g kremu pistacjowego
2 łyżki wody różanej
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
200 g czekolady deserowej 64%, posiekanej
150 g czekolady mlecznej, posiekanej

1. Rozgrzej dużą patelnię na umiarkowanym ogniu. Dodaj masło, a gdy się rozpuści, dorzuć ciasto kataifi. Praż, aby ciasto się zarumieni, około 2 – 3 minuty. Przełóż do dużej miski.

2. Dodaj krem pistacjowy, wodę różaną i sól. Wymieszaj do połączenia.

3. W kąpieli wodnej, czyli w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z lekko gotującą się wodą, roztop czekoladę deserową. Zdejmij miskę z ognia i zacznij temperować czekoladę, czyli dodawać mleczną garść po garść, cały czas mieszając, czekając aż poprzednia się roztopi. Jeśli temperatura czekolady zbytnio spadnie, wróć z misą na kąpiel wodną na kilka minut.

4. Przygotuj dwie głębokie silikonowe foremki do czekolady o wymiarach 10 x 20 cm i głębokości 2 cm. Alternatywnie można wyłożyć formę 20 x 20 cm papierem do pieczenia i w niej przygotować jedną wielką czekoladę.

5. Za pomocą pędzla cukierniczego posmaruj foremki czekoladą. Jeśli czekolada nie zastygnie od razu przełóż foremki do lodówki na kilka minut. Rozłóż między foremki nadzienie, wyrównaj. Posmaruj resztą czekolady i odstaw do lodówki do stężenia, na minimum 30 minut.

6. Wyjmij dubajskie czekolady z foremek i wcinaj, jakby świata miało nie być!

Rady/porady
Jeśli nie masz kremu pistacjowego, zblenduj w malakserze 200 g łuskanych pistacji, 100 g cukru i 100 ml oleju roślinnego.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Różana dubajska czekolada
Różana dubajska czekolada
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

29 komentarzy

Agnieszka 1 lutego, 2025 - 4:10 pm

Czy jest jakiś krem pistacjowy, który polecasz? 🙂

Reply
rozkoszny 3 lutego, 2025 - 8:37 pm

Użyłem tego od Deseo i był fafjny!

Reply
Sara 1 lutego, 2025 - 10:27 pm

Hej . Wygląda zachęcająco 😄 W przepisie jest 400g kremu pistacjowego. Masz na myśli 100% pastę pistacjową czy jakiś konkretny krem?

Reply
rozkoszny 3 lutego, 2025 - 8:38 pm

Nie, krem, czyli już z dodatkiem słodzika i oleju

Reply
Monika 1 lutego, 2025 - 10:41 pm

Możesz polecić formę, aby była właśnie tak głęboka?

Reply
rozkoszny 3 lutego, 2025 - 8:38 pm

poszukaj na amazonie, jest ich sporo

Reply
Oksana 1 lutego, 2025 - 11:36 pm

Czy musi to być krem pistacjowy czy pasta?

Reply
rozkoszny 3 lutego, 2025 - 8:38 pm

Nie testowałem z pastą, ale na pewno można

Reply
Ika 3 lutego, 2025 - 7:38 am

Czy krem pistacjowy=100% pasta pistacjowa?

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2025 - 9:56 am

Nie, tow dwie różna rzeczy. Krem zawiera już cukier i tłuszcz

Reply
Karolina 3 lutego, 2025 - 4:21 pm

Potrzebuje wsparcia. Jaki jest najpyszniejszy krem pistacjowy? (nie mam na myśli oczywiście maseł/past 100%).

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2025 - 9:56 am

Teraz używam Deseo i jest fajny

Reply
Monika 4 lutego, 2025 - 3:07 pm

Wygląda obłędnie, a możesz podpowiedzieć jakiego ciasta kataifi użyłeś?

Reply
Marta+Lena 5 lutego, 2025 - 9:31 am

Jakie to cudowne! 12-latka zrobiła z 1,5 porcji (bez wody różanej) 3 gigantyczne tabliczki i chrupią niesamowicie 🤩 przepis prosty jak drut a efekt zdecydowanie lepszy niż dotychczasowe gotowe czekolady kupione w sklepach.

Reply
Monika 6 lutego, 2025 - 1:17 pm

Czy można ciasto kataifi zastąpić ciastem filo i drobno posiekac?

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2025 - 4:11 pm

tak, ale upiecz je

Reply
Aga 6 lutego, 2025 - 4:01 pm

Hej! Czy mogę użyć tego nadzienia do paczkow ? 🙂

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2025 - 4:11 pm

Można! Nadziewamy przed smażeniem

Reply
Eve 6 lutego, 2025 - 6:01 pm

Czy do kremu pistacjowego zamiast oleju roślinnego mogę dodać maslo?

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2025 - 6:36 pm

Nie, bo krem wyjdzie zbyt zbity

Reply
Daniel 7 lutego, 2025 - 1:11 pm

Hej, czy możemy prosić żebyś wrzucił przepis na własny krem pistacjowy?

Reply
Anett 7 lutego, 2025 - 6:49 pm

Cześć! Woda różana nadaje nadzieniu wyjątkowy smak. Przepis jest mega prosty i szybki. Po prostu rozkoszna czekolada 🍫🍫🍫💛

Reply
Magda 11 lutego, 2025 - 11:03 am

Rozumiem, że już to gotowe ciasto, podsmażone, też trzeba dodatkowo przesmazyc na maśle?

Reply
Natalia 12 lutego, 2025 - 11:43 am

Jakiego ciasta kataifi użyłeś?

Reply
Dominika 24 lutego, 2025 - 8:58 pm

Mnie wyszło bardzo rzadkie z proporcji 100 gr ciasta – 400 g kremu pistacjowego. Może to zależy od rodzaju kremu, jakiego użyłam, ale musiałam dodać drugie 100 gr ciasta.

Reply
Amelia 20 marca, 2025 - 7:31 am

Można zrobić bez wody różanej?

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 5:51 pm

Tak

Reply
Marta 14 kwietnia, 2025 - 9:21 am

Dzień dobry, mam 100% pastę pistacjowa,jak zrobić z tego krem?
Pozdrawiam

Reply
Natalia 23 kwietnia, 2025 - 11:33 am

Ja robię tak:
150g pasty pistacjowej 100%
25g mleka w proszku
15g erytrolu zmielonego na puder
25ml oleju rzepakowego

Reply

Leave a Comment