Dahl, który otula jak wełniany kocyk – kremowy, odurzająco aromatyczny, ze słodkimi batatami w lśniącej glazurze miso. Najpierw podsmażamy cebulę, a potem przyprawy wypełniając kuchnię zapachem Orientu. Soczewica, pomidory, mleczko kokosowe – razem tworzą aksamitne wnętrze. A gdy na wierzchu lądują bataty pokryte złotą glazurą miso, wiesz, że będzie to niemała igraszka.
Zanurzcie łyżkę i pozwólcie, by ten aksamitny dahl rozpłynął się na waszym języku. Rozkosz gwarantowana.
Ten przepis jest w moim repertuarze od dobrych kilku lat. Regularnie robię różne rodzaje zup soczewicowych aka dalh na bazie różnych strączków, ale ten jest wyjątkowy i lubię go robić, gdy zapraszam większą ilość przyjaciół na kolacje. Jest w nim coś tak komfortowego, że otula kiszki, ale jednocześnie łaskocze zmysły swoimi aromatem i pełnym smakiem.

Zapiekany dahl z batatami w glazurze miso
4 – 6 porcji
1 ½ szklanki (270 g) czerwonej soczewicy
3 łyżki oliwy extra virgin + 2 łyżki do glazury
1 cebula (200 g), poszatkowana
3 ząbki czosnku, posiekane w plasterki
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1 ½ łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonego kolendry
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka kruszonego chili
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 szklanki (500 ml) bulionu warzywnego lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
1 puszka (400 g) mleczka kokosowego
2 łyżki jasnej pasty miso
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
1 duży batat (300 g), pokrojony w cienkie plastry
limonki, do podania
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Soczewicę przepłucz dokładnie na sitku.
2. Rozgrzej na dużej patelni żaroodpornej patelni o średnicy około 28 cm 3 łyżki oliwy. Smaż cebulę, czosnek z ¼ łyżeczki soli, aż się zeszklą, około 8 minut. Dodaj przyprawy: kumin kolendrę, wędzoną paprykę i chili. Smaż około minutę, do uwolnienia się aromatów.
3. Dodaj koncentrat pomidorowy i cukier, smaż przez 2 -3 minuty, aż nabierze ciemniejszego koloru. Dodaj soczewicę, bulion, pomidory i mleczko kokosowe. Jeśli wywar nie będzie wystarczająco słony, dosól go. Gotuj przez około 10 minut, do lekkiego zgęstnienia.
4. W międzyczasie przygotuj glazurę. W misce wymieszaj miso z oliwą i miodem.
5. Na wciąż wodnistym dahlu ułóż plastry batatów tak, aby na siebie nachodziły. Posmaruj je glazurą miso. Piecz około 30 minut, aż bataty będą miękkie, a soczewica zaabsorbuje płynny. Podawaj z cząstkami limonki i sałatą.
Rady/porady
W sezonie letnim pomidory w puszce można zastąpić świeżymi, drobno posiekanymi.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

18 komentarzy
Ależ to rozgrzewa! Cudne danie na zimowy obiad 🙂
<3
Zrobiłam dzisiaj i wyszło cudowne! Uwielbiam takie proste dania z twistem <3
ciesze się!
cieszę się!!
to jest naprawdę PYSZNE! no cudo, niebo w gębie 🙂
cieszę się <3
Czy ziemniaki zamiast batatów będą ok dla mniej słodkiego smaku?
Ziemniaki się tutaj nie sprawdzą. Lepiej sięgnąć po dynię lub marchewkę.
Zrobiłam obiad na dwa dni, a zjedliśmy w jeden. Bataty pokryte glazurą… Zakochałam się w tym smaku. Pycha!
<3
Bosko!
Przepis wygląda super, ale w żadnym sklepie nie dostałam pasty miso. Czym mogę ją zastąpić?
Jaką pastę miso polecasz?
Obłędny Dahl, dziękuję Panu Rozkosznemu za rozkoszny przepis 🙂
<3
A można w jakimś innym naczyniu niż patelnia żaroodporna
Najpierw na głębokiej patelni/w garnku, a potem można przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku.