Zielone orzo ze szparagami

Orzo, które udaje risotto — kremowe, zielone, pełne wigoru. Szparagi chrupią, mięta przemyka jak bryza. Wszystko w delikatnym, ale pełnym umami sosie, który otula ten makaron przypominający perły, tworząc bardzo zieloną kremozę. Prosto, szybko, ale z charakterem. 

Jeśli nie macie orzo w swojej spiżarni, czas to nadrobić. Ten makaron przypominający perły to sprzymierzeniec codzienności. Gotuje się kilka minut, a można zrobić z niego rozkosznie otulające danie przypominające risotto. Do tego szparagi, cytryna, ricotta i czuć powiew wiosny.

Zielone orzo ze szparagami

Zielone orzo ze szparagami
2 porcje
½ pęczka (250 g) zielonych szparagów (najlepiej cienkich), odłamane twarde końcówki
1 mała cebula, obrana i poszatkowana
2 ząbki czosnku, posiekanego na plasterki
150 g szpinaku
1 garść (20 g) mięty
2 szklanki (500 ml) wody
1 łyżka pasty miso
200 g makaronu orzo
1 mała cytryna, otarta skórka i sok
¼ szklanki (60 ml) śmietanki 30% lub sojowej
2 duże łyżki ricotty
oliwa extra virgin

1. Na dużej patelni o wysokich brzegach rozgrzej na umiarkowanym ogniu 1 łyżkę oliwy. Podsmaż szparagi, aż się zarumienią, 3 – 4 minuty. Posól je i zdejmij z ognia. Przekrój na połówki – część z główkami odłóż na bok, końcówki posiekaj z grubsza na kawałki.

2. Na tej samej patelni rozgrzej jeszcze 1 łyżkę oliwy. Smaż cebulę, czosnek i ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej, aż się zeszklą, około 5 minut. Dodaj szpinak i miętę. Przykryj przykrywką i gotuj na małym ogniu, aż szpinak lekko zwiędnie, około 2 minuty. Wlej wodę, dodaj pastę miso i posiekanej szparagi. Zagotuj. Zblenduj blenderem ręcznym na gładko. Spróbuj, czy masa jest wystarczająco słona. Jeśli nie, dopraw ją.

3. Zagotuj zieloną masę. Dodaj orzo i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż makaron zmięknie i będzie wyglądać absolutnie zjawisko. Co jakiś czas zamieszaj w garnku, żeby makaron nie przywarł do dna. Dodaj sok z ½ cytryny i kremówkę, Wymieszaj do połączenia i zdejmij z ognia.

4. Zielone orzo podawaj z ricottą, pozostałymi szparagami i otartą skórką cytrynową.

Rady/porady
Poza sezonem na szparagi można je pominąć, zmniejszając ilość wody do 1 ½ (375 ml).

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Zielone orzo ze szparagami
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

8 komentarzy

Kasia 16 maja, 2025 - 8:52 pm

Wyszło świetnie!

Reply
rozkoszny 17 maja, 2025 - 12:21 pm

cieszę się!

Reply
Jagoda 18 maja, 2025 - 11:28 am

Czy może być Szpinak mrozony?
I ile czasu ma się gotowac ten makaron w tym sosie ,czy ten sos nie wyparuje?

Reply
Milena 17 maja, 2025 - 1:42 pm

Czy mogę pominąć kremówkę i zamiast tego dodać ricotte?

Reply
Życzliwy 19 maja, 2025 - 1:01 pm

@Milena: Tak. Najwyżej danie się nie uda.

Reply
Aleksandra 20 maja, 2025 - 7:24 am

Mięta to nie jest mój faworyt. Czy masz jakieś inne propozycje dla podkręcenia smaku? Skórka z cytryny?

Reply
Magdalena 20 maja, 2025 - 9:18 am

Czym można zastąpić miso? Ewentualnie można je pominąć? 😉

Reply
Angels 30 maja, 2025 - 5:48 pm

U mnie nie wyszło takie zielone, tylko kolor trochę jak kupa 🙁 ale smakowało! Co zrobić żeby było bardziej zielone?? (Kolor się popsuł po dodaniu cytryny)

Reply

Leave a Comment